"Claessons andra" - kanonbra matställe i Karlstad!!!

"Claessons Andra" ligger i Kronoparken mitt emot universitet. Claessons första, som heter bara Claessons, ligger i Karolinen-huset i Karlstad. Första ägaren är Årjängsbördig, nu äger sonen till honom båda ställena. Vi har aldrig varit där förut men fick en stund över i Karlstad idag så vi chansade och åkte dit för lunch. 
Vilken god mat!! Och vilket vänligt bemötande!
 
Fläskkarrén var en dröm, mört,  välsmakande kött i stora bitar!  Aldrig har vi fått så fin karre! Köttet tas från Dalsjöfors och tillagas i ugn över natten. Enligt uppgift 24 timmar i 90 grader med kryddor. (Fast jag tycker det borde vara 12 timmar.) Såsen var nog en senaps-sås. Och så äppelmos till. Jag måste testa hemma och ugnsbaka med vildsvin!
Min broccolisoppa var en höjdare och alla redningar här görs glutenfria! Tack för det! Och jag fick med rest hem i doggybag för soppa. Man kan också köpa allt som catering
 
Och här kommer nästa höjdare! Salladen är förpackad i portioner. Man behöver inte stå vid en salladsbuffé och ta med bestick som 50 personer tagit i innan!! Skönt i smittotider. Vi har undvikit buffé under pandemi-tiden.
 
Brödet också förpackat på ett bra sätt, hygieniskt! 
 
Och vi fick 10 % pensionärsrabatt!
 
Detta var första besöket på den här restaurangen men inte sista. 
 

Tomaterna mognar fortfarande i växthuset!

Frostvakten håller temperaturen uppe, väldigt effektiv för att vara så liten och billig. Den håller 10 - 15 grader. Här är mogna Golden Bumble Bee och fler är på gång
 
En stor bifftomat är klar, Brandywine Red. 
 
Och fler biffisar är på väg. De är väldigt goda!
 
Golden Queen strävar på. Det var första plantan som jag skördade tomater ifrån och den ger fortfarande en hel del. Sen finns det fler plantor i växthuset som vi kan fortsätta att skörda ett tag till ser det ut som.
 
Ikväll är vi bjudna  på en festlig tillställning!  Hoppas jag kan visa några bilder från delar av den så småningom.

Kastanjer kanske kan gro och växa upp till träd?

Vi har några kastanjer som vi vill få till att gro och växa upp till nya fina träd på Liane. Jag har försökt läsa på hur man ska göra. På många ställen står att de behöver en kall--period några månader för att kunna växa. Jag undrar förstås om de ska ligga i frysen med det gröna skalet på eller om man ska ta bort det först. Tänkte att de kunde få ha en kall vinter inomhus nu och så kan vi sätta dem att gro till våren. Vi försökte förra året också men lyckades inte. Får bli nya försök nu.

Idag hämtade jag Sofia Linders bild!

Den är fin Sofias bild. Den var med på hennes utställning i Årjängs bibliotek och Roland köpte den där. Nu kunde vi hämta den. Bilden  är så speciell eftersom den triggar igång ett roligt minne som vi har tillsammans med Sofia och hennes mamma för väldigt länge sedan!  Roligt att Sofia, bördig från Blomskog,  valt att utveckla sitt konstnärskap!

Bjudna på eftermiddagskaffe var vi idag!

Bjudna på eftermiddagskaffe var vi idag! Det är inte så vanligt numera. När jag var barn var det ett vanligt sätt att umgås med vänner och bekanta. Man har inte hunnit bli kvällstrött, orkar prata och ha trevligt. Och det hade vi idag, många gemensamma äldre  bekanta att komma ihåg, hur de levde och vad de gör idag om de finns kvar. Det var roliga historier och glada skratt.

Undrar om man kan förlänga tomatodlings-säsongen?

Jag testar lite olika sätt att förlänga säsongen för de goda hemma-tomaterna. Här har jag tagit in en planta som är på gång med nya blommor. Den har varit stor men jag kapade ner den när den slutade producera tomater. Då kom det skott ute i växthuset och det blev blommor på det. Nu är den placerad i ett fönster här inne i huset och har börjat blomma! Kanske kan bli nya tomater framåt jul? ;- ))
 
Här är toppen på plantan. Jag tycker det ser positivt ut.
 
Här är en full-stor tomatplanta som jag har tagit in och satt i fönstret. Tänkte kolla om de här gröna tomaterna kunde mogna inomhus. På ett par kvistar har jag hängt tomater som jag tagit bort från planta i växthuset. Intressant att se om den vill mogna inne och vilka tomater som mognar fortast. 
 
 
 
 

Idag tog vi upp potatisen!

Vi har ju ingen stor odling av potatis. Traktens gubbar har ett kollektivt land som de sköter gemensamt, eller mest Kjell kanske. Vi var nog sist med att ta opp i år. 
 
Det är flera olika sorter, några King Edward ser jag i alla fall och så några röda tyska och någon fransk delikatess. Dom röda tyska är i särklass i storlek!
 
Jag tror att det var satt 4 rader men  bitvis har sättpotatisen inte grott så där var det tomt.
 
Jag vet inte hur mycket det här är, kanske 50 kilo. Det borde räcka till jul för oss två.

Färglös höst!

Det är som att björkarna har hoppat över det gula färg-stadiet den här hösten. De blir direkt bruna. Undrar om de har torkat eller om det är nåt annat?
 
 
Lönnarna är lika vackra som alltid den här tiden. 

Svamptur med valpen i skogen!

Det blev lagom många med hem! Men bara 3-4 trattisar.
 
Där vi var idag kunde vi få se en del egna träd.
 
Och det här skogstjärnet är fint, Lystjärn
 
 
 
Här Östra Silen. Det brukar bjudas på fina skulpturer här. På andra sidan där tror jag det är några egna träd också

Tätt i växthuset!

Vi funderar på olika sätt att förlänga säsongen med tomatodling. Ett sätt är ju att försöka hålla värme i växthuset med hjälp av den lilla frostvakten. Då krävs att springorna vid taket blev täta, så det ordnade  Roland igår. Han lade i  isolering utifrån mellan väggar och tak  Sen kanske vi sätter dit en list inifrån så det ser snyggare ut och eventuellt isolerar mer på  nordsidan inför nästa säsong. Men vi får se hur det funkar. Nu är det nära noll grader på nätterna ( +3,4 grader i skrivande stund) så vi är tacksamma för frostvakten och isoleringen. Blommor är det längst upp på en del tomatplantor. På bilden är det Golden Bumble-bee. Undrar om de kommer att ge någon skörd, eller om är det för sent?
 
Det är spännande med ett litet växthus, helt nya möjligheter till en lång odlings-säsong! Vi testar olika möjligheter och försöker lära oss.

Egna tomater är bäst!

Egna tomater direkt från växthuset är godast! Vi köpte tomater idag för att testa och  jämföra Skillnaden är stor! Växthustomaterna är mycket godare! Till vänster är två bitar köptetomater och till höger tre växthustomater; Banana legs, Golden Bumblebee och Sweet baby. Vi vill ju gärna på olika sätt förlänga tomatodlingssäsongen, mer om det senare. 

Blommor efter vägen när jag går med Seffrin!

Jag tränar ofta på vad växterna efter vägen heter när jag går med Seffrin. Tänker att så länge jag minns deras namn så har inte seniliteten slagit till totalt. ;- )) Fast så enkelt är det inte förstås.  Det finns ju väldigt mycket annat att glömma, minneslistorna blir fler och fler
Smörblommor, fast de verkar blomma i fel tid
 
Vitmåra, blommar även i slutet på juni. Det är en växt som man kan använda i växtfärgning, det är då rötterna som ger en djup rödbrun färg.
 
Rölleka, den luktar gott när man gnuggar på den
 
Rödklöver är det och massor som blommor på vallen. 
 
Många är dom alltså, rödklövrarna
 
Fibblor. Det finns flera varianter bl.a. flockfibbla och ängsfibbla. Ser inte vilken det här är
 
 
Lupin, det har blommat massor här men den här är nog lite sent ute, rätt ensam. En invasiv växt som vi ska bekämpa. Jag deltar inte i det.
 
Nypon är det massor i år. Jag har mammas nyponvagga kvar men jag har aldrig använt den. Det blev en nyponsoppa som kliade i halsen, jag gillade köpesoppan bättre
 
En lite försynt och ensam kärringtand, blommar också lite sent. Ibland kämpar jag med att översätta den här blommans namn för våra tyska vänner: "Alte Damens Zähne" ungefär. De brukar tycka att det är ett gränsfall för kränkning av åldrande damer. ;- ))
 
En blyg liten blåklocka
 
 
 

Moss-rabatten är såååå fin!

En god vän har en sån här rabatt av mossa vid sitt hus! Den är så fin! Grävling / vildsvin bökar omkring med den ibland men den blir alltid återställd av ägaren!
 
 
 
 
 

Spår av djur i skogen!

Djur undviker oss människor i skogen så vi ser dem inte så ofta.  Men vi ser spår av dem. Här ovan är en gammal revirmarkering av rådjur. Han har gnott på busken med horn och doftkörtlar  på huvudet för att tala om för sina artfränder att han finns och gör anspråk på området. Dessutom har han sparkat och säkert urinerat på marken nedanför. Det ger också doftsignaler.
 
 
Här är en nyare markering. Den är  högre upp, alltså gjort av en älgtjur. Han har också så här i brunst-tider velat tala om att han finns här.
 
 
 
 
Och så här ser det ut när vildsvin har bökat i skogen. De vill helst få tag på animaliskt protein, alltså smådjur typ sork, maskar och sniglar, men äter också mat från växtriket, så som  ärtor, majs, potatis  och sånt. De är allätare precis som vanliga grisar och människor

Liten dunker-träff i Årjäng idag!

Musikk fick träffa Bill, en gammal lekkamrat från Maruvangens kennel!! Om jag har förstått det rätt så är Musikk halvmorbror till Bill, men de är ändå rätt lika i ålder och lekte med varandra sina första veckor i livet. Roland och Agneta håller koll på sina valpar. Lite lek blev det men inga hårda tag. Hamilton Bellman låg bredvid och var helt cool.  Agneta och Bill bor förstås i Norge ganska nära kenneln där hundarna är uppfödda. Men Agneta är från Årjäng och hälsar på släkten nu några dagar.
Bill klappar Musikk på nosen!! ;- ))

Hundliv blir det!

 
Det blir en hel del tid som vi ägnar åt våra hundar varje dag! Dunker-valpen Musikk sover ofta middag med Roland och så tränar  han på att vara inne och bekanta sig med allting, samt att kunna ligga still. Det ska han ju klara av när de andra två hundarna också är inne. Träningen har börjat.  Snossing med husse blir det förstås. En tur i skogen blir det ofta också, så han får skogsvana.
 
 
 Jag går en längre tur med tax Seffrin nästan varje dag. Han är glad och lycklig när vi går ut. Och jag behöver också röra på mig! ;- ))
 
Disco, hamiltonstövaren 2 år gammal, är inte med på bild här men det är honom Roland jagar med nu, ungefär varannan dag och det brukar bli morgon och förmiddag varje gång. Vi lever ett hundliv och gillar det!

Vi var i skogen en stund idag med valpen.

Vi var ute med honom någon timme och det blev en lyckad fångst med hem. Efter de senaste regnen så är det mycket svamp och de finns överallt. Man behöver inte leta länge.
 
Hittade lite fler trattisar idag, de är på gång. Jag delar dem vid rensningen för att få bort ev smuts och djur i röret. Sen får de torka någon vecka och hamnar sen i glasburk. Står sig länge.
 
 
 
 Vi kom på rätt mycket blåbär också, stora och fina. Fast vi har så mycket redan så vi kan inte samla på oss mer. Om någon som läser det här vill  plocka så skicka ett meddelande 
på mess eller mail så ska jag tala om var bären finns. 

God mat och goda vänner är bra kombo!

 
Vi var igår kväll bjudna till goda vänner på god mat. Vi fick smakrikt rådjurskött i mustig sås, rödkål, stekt spetskål och rårörda lingon. Stekt spetskål måste jag komma ihåg att göra här hemma  ibland, det är väldigt gott.  Vi hade en  trevlig kväll  tillsammans med vännerna. 
 
På himlen lyste den vackra full-månen över oss alla.
 
 
Ute på sjön Östra Silen, en bit ifrån oss, simmade lommen lugnt! 
 

Äldsta barnbarn Moses fina höstbilder, mest från Umeå

Äldsta barnbarn Moses i Umeå har länge varit intresserad av att ta fina bilder. Han är duktig på att hitta motiv och fånga samspel av färg och ljus. Här är en bild-kavalkad. Roligt att kunna visa dem, jag har hans tillåtelse förstås. Tidigare har jag publicerat Moses fantastiska  bilder från Fengersfors gamla bruk i Dalsland. De finns på kategorin "Bilder o figurer" här på bloggen.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Årets första trattisar!

Det är fint att hitta trattkantareller! Jag brukar torka dem och förvara i glasburk. Bra att ha för att exempelvis  stöta i mortel och ha i såser och grytor. Jag hade förstås hoppats på att finna fler på dagens svampjakt, men de är lite senare än de gula kantarellerna så jag får ge mig till tåls.

Goda vänner här på äting igår kväll!

 Vi har inte umgåtts inomhus egentligen på två år. Det har varit Corona-isolering. Men igår bjöd vi hem några goda vänner till lite äting.  Det blev städning innan. De här stolarna hade ett rejält dammlager, har ju inte varit använda på länge.   ;- ))  Det blev en förrätt med crepes, varmrätt med porterstek på älgkalv, och så en frusen Schwarzwaldtårta till dessert + kaffe.  Jag tror alla blev mätta. Tomaterna tog vi direkt från växthuset och gästerna kunde plocka till sig det dom ville ha.
 
 Roligt att duka med arv-servisen efter mina föräldrar. Mamma fick den av "Fru Wallentin" 1945 när hon gifte sig med min pappa.  På den tiden måste man bara ha en hel servis i sitt hushåll och fru Wallentin såg till att mamma fick den. Allt  har guldkanter så det går inte att diska i maskin med tablett  för då försvinner guldet . Men det funkar bra att diska det guldkantade utan diskmedel i maskinen! 
 
 Glasen är också speciella. Från vänster ett snapsglas från Boda som vi fick av en vän som åkte hit med sin motorcykel. Sen kommer det slipade  supertunna Kosta-glaset. Det var en omgång som mina föräldrar fick när vi besökte Kosta 1957 ungefär. Pappas kusin jobbade där och de här glasen var det lite fel på så vi fick dem av honom.  Men jag har inte lyckats hitta felen.  Muggen längst till höger är gåva från dotter. Hon köpte dem i klostret Taizé i Frankrike när hon var där på kurs för många år sedan
 
 Kosta-glaset igen. Det är verkligen flortunt och jag minns maskinen och mannen som slipade de här glasen.  Det var ett riktigt hantverk 
 
Funkar bra att lägga upp tomaterna från växthuset på ett fat och gästerna får plocka själva! Det smakar bra med nyskördade hemma-tomater. Förstår inte hur vi ska kunna äta köpetomater igen när säsongen är över. Vi har blivit bortskämda.

Snyggaste väggmålningen finns i Årjäng!

Smug är konstnärens artistnamn. Bilden täcker en gavel på ett hyreshus i Årjäng. Den är så fyndigt placerad att det ser ut som om fågeln sitter på räcket! ;- ))
 
Konstnären som gjort den här bilden heter egentligen Sam Bates, född i Australien, bosatt i Scotland. Han är en uppskattad skapare av såna här stora vägg-bilder. Det kallas street-art och är en etablerad konstform över hela världen.
 
Idag söndag är en ledig dag, inga plikter. Framåt kvällen ska vi träffa goda vänner här hos oss på en bit mat. Det blir sista älgköttet som går åt. Om tre veckor är det älgjakt här och vi hoppas förstås att få ner några nya kilon i frysen så vi har mat under kommande år. 

Årjängs marknad i miniformat i år!

Årjängs marknad brukar vara en jättestor tillställning, en av Sveriges största. Men i år var den förminskad p.g.a. Corona. På torget fanns försäljare och jag föll för en dörrkrans där. Vi lyckades klämma in oss på Broms kafé för en fika. Bra utsikt där över alla gamla raggarbilar som åker runt i rondellen och spelar hög musik.  Fin tradition! 
 
Sen var det stånd hela Storgatan. Bra dirigering av oss gående uppfrån rondellen, gå neråt till vänster och så fick man gå på andra sidan oppåt. Vi slapp alltså mötas  så många. 
 
Jag köpte en fin dörrkrans på torget. Nackdelen med kransar som innehåller bär är förstås att fåglarna attackerar, men vi får se hur det går. Roligt att det i alla fall blev  marknad, om än inte så stor. Alltid roligt att gå runt, kolla och träffa vänner och bekanta som man inte ser så ofta. 
 
 

Runt huset just nu!

Så här ser det ut runt vårt hus just nu! Det mesta går in i en fas av lila med sköldpaddsörten rakt fram och så kärleksört som tar stor plats överallt.
Frosten har inte tagit pelargonerna i amplarna än på verandan, de blommar snällt och frodigt både här och på baksidan vid altanen. Ölandstoken har ett ovanligt bra år, har blommat i omgångar och frodigt varje gång. Fast jag måste skärpa mig och se till att tukta tujan och idegranen vid hörnet till våren. De har fått breda ut sig alldeles för mycket. Och så borde jag förstås ta bort ett ett par arbetskrävande rabatter!  Taket som vi målade förra året är vi nöjda med, blir inget skräp kvar på det heller och inte i rännorna.
 
Idag lördag har vi en del plikter men kanske också tid att besöka den lilla marknaden som ordnats med i Årjäng. 

Holgers konditori i Säffle besökte vi idag!

Det var ett båtärende i Säffle idag och naturligtvis blev det äting på Holgers konditori. Roland tog en paj och jag en räksallad. Sen avslutade vi med varsin bakelse. Roligt att vi fick prata lite med Inger, god vän som jobbar där och med Sara, vår guddotter som är delägare. 
På väggen finns ett anslag att Holgers har varit kunglig hovleverantör. Undrar om det fortfarande funkar?  Om kungen går in och fikar någonstans så kanske fiket blir just kunglig hovleverantör och får ett fint diplom att hänga upp på väggen?
 
 

Bjudna på lyxmat igår kväll var vi!

Förrätten var exklusiv! Rökt ål från Östra Silen med riven  pepparrot på och löjrom från lax, också från Östra Silen samt äggröra och gräslök. Helt fantastisk mat! 
 
Sen kom varmrätten, älgskavsgryta! Så himla gott var det!
Desserten var glasstårta från Wermlandsmejerier med plommon och vispgrädde till. Och vi hade så trevligt, 
 

Dagens lunch!

Det är inte helt fel med regnvädersdagar, ger tid att laga mat! ;- )) Huvudrätten var ju lite rester så jag gjorde en förrätt för att vi skulle bli mätta. Det blev lite bifftomater med chevréost-skiva under och hackad rödlök på enligt tips på fb. Tycker kanske att biffisarna är bäst med enbart salt och peppar, smaken framträder bättre då.  En liten räksmörgås blev det också, med suveräna räkor som en norsk god vän har med till oss. Norge är nog bäst på räkor i alla fall.
 
 
Här är huvudrätten i dagens lunch. Raggmunksrester, som var lika goda uppvärmda i stekpanna ett par dagar efter tillagningen, rökt rådjursbog, rårörda lingon och så tomater från växthuset ( Golden Queen och Banana legs) . Raggmunk passar bra till rökt!  Jag gjorde rårörda lingon idag med minsta sockermängden i receptet. De här serverades kalla, annars goda lite varma ihop med glass.  Vi har en burk kvar till efterrätter framöver.   Till frukost vill Roland fortfarande ha kokt lingonsylt, tack o lov, det är enklare istället för rörandet och stötandet med rårörda.
 
I kväll blir vi som sagt bjudna på mat hos goda vänner. Det ser vi fram emot.

Brandywine red!

Himla god är den, Brandywine red, bifftomaten! Det är en sen sort så vi har bara fått ett par stycken förut, de  liksom  håller på och växer länge i omfång men  blir till slut röda. Förstår inte hur plantan orkar hålla så tungt!  Idag ska vi i alla fall ha den här tomaten till lunchen. Just den här plantan ger nog inga fler tomater men jag har en planta till med biffar och den har 6- 7   tomater på gång. Jag har sparat frön från den här också så vi kan ha nästa år också.
 
Så här blir den på tallriken! God att skiva tunt, salta och peppra på.
 
Det är roligt att ha ett litet växthus, första säsongen för oss. Tacksam för frostvakten, vi har inte haft minusgrader än men nära en del nätter.  Idag ska det regna hela dagen och rejält. Det är vi tacksamma för,  fortfarande torrt i skog och mark, för lite vatten i sjön. Jag får ägna mig åt tvättbestyr och annan huslighet. Roland ska byta en spisfläkt på Liane. I kväll är vi bjudna till goda vänner på äting. Det ska bli trevligt.

Fjärilar, humlor och bin i Kärleksörten!

 Två fjärilar håller till här, syns varje dag!
 
Om man står här bredvid så surrar det av så där 50 humlor och bin som ivrigt letar nektar i Kärleksörten.
 
Här är Kärleksörten och i bakgrunden växthuset

Raggmunk o kallrökt vildsvinsskinka var vi bjudna på igår!

Vi var bjudna på raggmunk, kallrökt vildsvinsskinka, stekta kantareller och  rårörd lingonsylt  igår. Det var himla gott!
 
 
 
 
 
En trevlig kväll tillsammans med goda vänner,  fin stämning med levande ljus!

Järnsjön idag! Helt vindstilla och spegelblankt vatten!

Jag skulle inte alls åka till Årjäng idag. Men missade postkörare Markus med några minuter så då åkte jag till posten i Årjäng för att försäkra mig om att ett brev kom iväg rätt dag! Och som belöning fick jag se ett dramatiskt skådespel över Järnsjön. Vi har lyckan att bo i ett vackert landskap. Tror jag räknade en gång och fick det till att vi passerar sex olika sjöar och några älvar när vi åker de två milen till Årjäng!

-Hej då kvigorna från Guterud!

Bilden har Marek tagit.
Nu är det slut på sommaren och semestern i Sillerud! Kvigorna och medföljande tjur måste hem till arrendatorerna på Guterud i Långserud igen, plikter med kalvningar och mjölkningar väntar. Hoppas vi får ha ett nytt gäng här nästa sommar! Det är ett trevligt inslag i landskapet runt oss.

Matlagningsdag idag!

Så här såg det ut i diskhon, köttet på upptining före tillagning. Det är mest älg men en del vildsvin också.
 
Först blev det långkok på älgben tillsammans med rotsaker och kryddor. Det blir buljong som jag använder till kokning av pepparrotskött på älg till höger och några liter som vi använder till soppor o grytor framöver. Pepparrotsköttet räcker till så där 6 portioner, jag fryser med buljong. De kokta älgbenen får hundarna sen som tuggben
 
Jag är ju petig och skär bort alla senor, hinnor och allt fett innan jag mal köttfärs. Uppe till vänster är hundmaten, till höger renskuret kött på älg och vildsvin, mest älg. Nere till vänster lite fett griskött som jag mal med för smakens skull. Och så lök förstås
 
Jag mal två gånger och det blev 6 kilo. Jag förpackar och fryser det i påsar lagom för en middag, så nu har vi kanske till jul. Eftersom det är fett i så ska det inte vara fryst mer än tre månader.  
 
Jag gillar egentligen såna här dagar, fast det är en hel del jobb. Idag tog det 8 timmar, men nu är det färdigt och jag ska gå en tur med Seffrin.  Bra att göra stormatlagning på  magerdag på 5:2, som idag. ;- )

Vildsvinsåtel!

Ett effektivt sätt att fälla vildsvin är att åtla, dvs lägga ut mat som dom gillar och sedan passa. Majs är populärt.  "Trådrullen" är ett nyförvärv till åtelplatsen. Den är bättre än en vanlig tunna. När grisarna rullar på den så trillar lite majs ut och triggar dem att hålla på med "trådrullen". Det blir inte tätt o  blött inne i den. Vildsvin är ett rätt nytt vilt här i Sillerud så det får bli lite olika test. Tjära och olika doftmedel kan också locka grisarna!
 

Arbetsdag på Harnäs vvo idag!

Idag söndag har det varit arbetsdag på Harnäs Viltvårdsområde. Det var 18 deltagare. De flesta har röjt pass, gjort nya skjutvinklar och liknande. Det är ett stort område, 4884 hektar, från Dalslandsgränsen och hit upp över Bryngelsbyn. Älgjakten är gemensam inom området, tilldelning i år är 4 stora och 5 små. Småviltjakten  (exempelvis hare och rådjur och räv) är uppdelat i sektioner. Vildsvinsjakten tillhör var och en markägare, men det finns också gemensamma åtgärder inom VVO. 
 
Ett gäng gjorde två jakt-torn här på Liane. Det är bra med jakttorn, skjutvinkeln blir neråt mot marken alltså säker, det är lättare att ha koll på vilt och omgivningar. Det finns några förut på området. Rätt att jaga har markägare och de som arrenderar jakt eller går med som gäster.
 
 
 
 

Kålsoppa är god höstmat!

Vi brukar äta kålsoppa på Årjängs marknad, men det blir ingen traditionell Årjängsmarknad i år så nu får vi koka själva. Det är alltså inget jag tränat på, länge sedan sist. Men jag stekte lite på kålen först, sen på med vildsvinsbuljong och så i med älgfärs-köttbullar, smaksatte med soja till slut.  Soppan blev ju inte som  den man får på marknaden men fick duga. 
 
Årjängs marknad, en av Sveriges största,  brukar gå av stapeln runt 20:e september.  Men den är alltså inställd i år p.g.a. Corona-restriktioner. Det blir någon mindre försäljning på torget bara.

Äntligen regn!!!

,Regn och mörka regnvägar på sjön!! Vi har väntat länge på regn. Det är alltid en skräck med faran för skogsbrand efter långa torrperioder som nu! Idag kom i alla fall regnet och det rejält! Det ska visst regna imorgon också, inte alls fel. Mörka vägar på sjön varslar om regn

Grillkväll i Lianegrillen igår kväll

Vi passade på igår medan det fortfarande var sommarväder, vindstilla, solsken och ganska varmt.  Det blev grillning av hjortkorv, vildsvins-bratwurst, revbensspjäll av vildsvin,  vildsvinsstek, hemgjord potatissallad, bröd och en del annat smått och gott. 
 
Trevligt sällskap hade vi, tiden gick fort. ;- )) Goda vänner som bor några dagar på Liane. Många historier berättades men  det är många kvar än.  
 
Vi har varit isolerade ett par år på grund av pandemin, men är tacksamma att åter kunna umgås. Det slår mig nu hur privilegierade vi är som har så många goda vänner och vänner med olika bakgrund. En del är djupt förankrade här i bygden och vet mycket om händelser och människor från både förr och nu. Det är viktigt och  intressant! En del av våra vänner har växt upp i andra länder och har med sig helt andra erfarenheter av exempelvis krig och fred under sin uppväxt. Det är spännande att jämföra på olika sätt hur det är nu och hur det har varit. 
 
Hoppas vi slipper isolering igen så länge vi lever i alla fall. Det är så ledsamt att inte kunna umgås och träffas framför allt med famijen förstås, men också med vänner.  

Oj! L. har bytt tak och lagt på 3000 pannor!

Vi tittade in till en god vän, L. ,  i Skoghall Karlstad igår när vi ändå hade ärende i närheten. Han  har själv bytt tak på sitt hus nu när han är pensionär. Den underliggande playwooden är borta, han har lagt råspont och så  3000 nya takpannor! Oj, vilket arbete. Fint med helt rätt färg också! Imponerande!
 
Och medan jobbet pågick så tyckte hans fru att 
- Medan vi ändå håller på så kan vi sätta dit en tak-kupa! 
 
Ha ha...! Det uttrycket kommer jag att minnas, det är bra att ha till hands för en kvinna med flitig man! ;- ))  Och L. är en snäll man så det blev en tak-kupa! Kanske inte direkt något "vi"  gör i förbifarten "medan vi  håller på" men fint blev det!
 
L. och fru Y. är i vår ålder, alltså en tid då man tänker efter om man ska bo kvar i hus eller flytta till liten och lättskött lägenhet, eller åtminstone ett mindre hus. Här blir det nog kvarboende, två barn bor dessutom i varsitt hus med familjer inom synhåll. Avundsjuk kan man bli! Roligt att få en pratstund med gammal god vän!

Gästutställning Lars Lerins Sandgrund!

Gästutställningen på Sandgrund Karlstad nu är Lerins egna Inge Schiöler - bilder. Vernissagen är egentligen på lördag tror jag men det gick att se bilderna igår också, torsdag, så jag smet in och kollade när vi ändå var i Karlstad.
 
Det var fascinerande! Jag som gillar Lars Lerins dämpade färgskala och bilderna med mörkt ljus hade inga förväntningar alls på den här konstnären som hör till koloristerna och som alltså använder mycket färg. Men mina förutfattade meningar var helt fel. Jag älskar bilderna!! Märkligt att de kan ha mycket färg och ändå utstråla glädje och harmoni!! Förstår inte hur konstnären  bär sig åt!! Nästan alla bilder är dessutom naturbilder.
 
Lars har gett ett par rum till Inge S - bilder på Sandgrund och den här väggen var min favorit. Man ler när man ser den. ;- )) Det fanns några bilder från perioden före utbrottet av schizofreni, bilder som har en återsam färgskala men de är inte alls lika bra.
 
Lars L uppger i intervjun i tidningen NWT att han använder en del av inkomsterna från Sandgrund till att köpa in konst av konstnärer som betyder mycket för honom. Och nu var det hans egna Schiöler-bilder som ställdes ut. Lars har beundrat Schiöler länge.  I förra utställningen var det ju hans egna bilder av Lena Q.
 
 I kafeterian, över en morotskaka,  blev det en pratstund med Lerins man, Junior, som sköter om Sandgrund. Han var vänlig och hälsade till vår son M som han känner förstås efter alla tv-program som de har jobbat med tillsammans. Junior  o Lars o barnen åker till Brasilien en period nu. Hoppas det blir avkoppling och vila. De jobbar hårt i vardagen.

Lillängshamnen i Karlstad besökte vi idag torsdag!

Lillängshamnen har  ett rökeri för att kunna röka fisk fångad i Vänern. I butiken finns ett antal olika rökta lax-varianter men även annat från Vänern och hav. 
 
Vi bänkade oss i restaurangen vid öppningsdags. Då var inte så många gäster men det kom hela tiden medan vi åt. Längst bort här syns småbåtshamnen. Vår gode vän L. är och har varit hamn-fogde här i många år. Han berättade om priserna på båtplats (man köper plats här och betalar löpande kostnader dessutom)  som har gått upp från några tusenlappar till sexsiffriga belopp p.g.a. efterfrågan.  Det har byggts stora hus med bostadsrätter och fin utsikt över Vänern i närheten och det har stimulerat efterfrågan på båtar och båtplats. Många äldre har sålt sina hus och köpt fin bostadsrätt här vid vattnet
 
Fin utsikt har man från restaurangen. En del är inglasat här och mer ska bli det nästa säsong sägs det.
 
God mat fick vi. Jag och K. tog en sallad med mycket rökt lax. Det var en gigantisk portion. Jag fick en doggybag förstås och tog med minst hälften hem för att ha kalas på kvällen. Fast jag orkade inte resten då heller
 
Och A tog räksmörgås de luxe
 
Roland ägnade sig åt skaldjurssoppan med lax. Inte så stor portion men god
 
W. tog brickan med olika smakprover! Festlig!
 
En fin dag fick vi med sommarväder. Mer imorgon om dagen,  besök hos vännen L. som bor i Skoghall och om besöket på Lerins Sandgrund med den nya utställningen

Eftermogna gröna tomater!

Än så länge så har jag tomater i växthuset, både gröna och mogna. Det verkar som om mognaden där fortsätter ett tag till. Men jag misstänker att jag till slut får ett antal gröna tomater som bara hänger där och inte mognar när det blir svalare ute.
 
Så jag läste på lite om hur man gör. I tidningen Land fanns en artikel med information. Där står att man ska inte alls göra som jag trodde; lägga dem i ett soligt fönster. Då blir de mogna men torra och hårda i skinnet. Det är bättre att lägga dem mörkt och varmt tillsammans med äpple. Man kan ta en låda eller som jag gjorde för att testa, en påse. Äpple avger någon syra som befrämjar mognaden och värme behövs. 
 
Tomaten mognade fint i påsen, syns på bilden här. Nu har jag lite hum om hur jag ska göra när tomaterna i växthuset slutar mogna.
 
 

Nu finns det lingon!

Nu finns det lingon i våra skogar. Fast det är lite ojämnt fördelat och kanske inte mycket på de platser man brukar plocka. Så säger våra vänner som är flitiga i lingonskogen. Vi har plockat ett par kilo men är inga duktiga plockare,  blir fort ledbrutna av att gå dubbelvikta över lingonris. Roland ser fram emot nästa år, han har hört att man i Finland har uppfunnit en plockare som man kan använda när man går rak :- )) .
 
Den här maffiga hinken med 8 kilo lingon fick vi av en god vän som verkligen kan det här med lingonplockning och som har rensat dem också! Tack, tack!  Jag fryser lingonen kilovis i påsar och kokar / rårör vartefter det går åt. Och det går åt! Roland äter varje dag vid frukosten och vi äter gärna till kötträtter också.  Vi har ju testat rårörda nu i sommar och det har blivit  en favorit.  Så nu kommer jag att både råröra och koka framöver.

Blåbärstårta fick vi igår hos goda vänner!

Den var himla god och hade de största blåbär jag har sett någonsin. De var alldeles nyplockade. Jag trodde att säsongen var slut, men det var den alltså inte alls.

Ny hantering av framdelskött från vildsvin!

Kotletter, stekar och filéer går ju åt fort, men sen vill det bli liggande framdelskött som kräver lite mer eftertänksamhet i tillagningen. 
 
Idag testade jag ett nytt sätt. Jag vill ju ha grytbitar och köttfärs fria från fett, senor och hinnor. Det är mödosamt om jag vill rensa bogar och karréer.  Så nu tinade jag ett antal såna bitar, skar bort det som var lite helt kött och skar rent till grytbitar. Resten kokade jag i grytan ovan. När det kallnat så ska jag ta bort det som är rent kött, det följer lätt med i småbitar när det är kokt. Buljongen blir till soppa och köttgrytor. Köttet fryser jag och har till pytt i panna, soppa och sånt. Påsen längst till höger är förstås hundmat.
 
Får se om det här funkar, i så fall gör jag nog så här i fortsättningen. Det är rätt så arbetsfritt, jag slipper stå i timmar för att få ut några futtiga hekto rent kött. Och det här blir mycket god mat!
 
Grytbitarna gjorde jag köttgryta av med selleri, morötter, lök, vitlök, mycket svamp, kål och egen timjan.
 
 
Det kalla kokta köttet var lätt att dra bort från senor och hinnor på karrén. Det blir småbitar som sen kan bli pytt eller soppa

Frostvakt i växthuset!

Nu börjar temperaturerna att gå mot nollan så jag köpte en frostvakt på Claes Ohlsson för 300 kr. Tyckte det var billigt.  Man ställer in på vilken temperatur som det lilla elementet ska starta, verkar fungera. Jag har den på + 10 grader, tror inte att det så ofta blir kallare i växthuset. När det är stängt så blir det inte så kallt. 
 
Högen med blad är tyvärr sånt jag klippt bort från tomatplantorna. Jag har ju gjort en hel del fel så en del blad är ledsna. Plantorna  har för små krukor, blir bara jord där, vilket kan bli både näringsbrist och torrt. Nästa år ska jag inte ha så många plantor och de ska få dubbelt så stora behållare att växa i.
 
Men plantorna strävar ändå och har tomater, fast inte så många på varje. En stor planta klippte jag ner helt, den var illa däran.  Och den har fått nya skott
 
Kanske kan bli nåt. 
 

Vacker orkidé som stått här nu lika fin i sex veckor!!

Det är helt fantastiskt! Den pampiga orkidén har stått här på bordet i sex veckor och är lika fin. Den har tappat två blommor, men det är många kvar. Blomman är en gåva från våra sommargäster. 

Kolbullar i grillhuset igår kväll!

Roland stekte kolbullar i grillhuset igår kväll och vi åt tillsammans med sex goda vänner. Kolbullar är ju en sorts pannkaka med smet av kornmjöl, vetemjöl och vatten. Man steker bacontärningar först och häller smeten på så det blir en pannakaka. Till det passar lingonsylt. Jag gjorde för första gången rårörda lingon, kallrörda. Det var mest populärt, en burk gick åt direkt. Det får bli fler gånger, inte bara koka lingon som vanligt. Kolbullar är ju gammaldags skogsarbetarmat. Männen var ju ute i skogen hela veckorna på jobb och tog med sig salt fläsk och mjöl, det höll sig länge, gick bra att steka i panna på glödande kol.
 
Liane-grillen är trevlig som samlingsplats och vi hade tur med vädret. Solen kom fram och vinden mojnade. Det blev en bra kväll! ;- )) Fint att våga träffa goda vänner igen.

Musikk och Roland sover middag!

Det är tajt mellan husse och hundvalp! Musikk är ett halvår nu.  Det blir ganska mycket tid tillsammans, går ju bra nu när vi är pensionärer, inte så mycket tider som ska passas. 

Vildsvin är ett nytt vilt här

Vildsvin har vi inte haft så länge här, men det är ett jaktbart vilt, smakar gott på tallriken!  De tycker om att böka och letar gärna efter mat i marken. 
 
Här ska de frestas med majs.
 
De gillar också att gnugga sig mot tjära. 
 
Vildsvins-bök har vi numera överallt runt oss i skogen. Obegripligt att de orkar plöja så här med nosen.  Den måste vara helt okänslig.
 
Idag ska vi inte äta vildsvin i alla fall. Roland är på harjakt på morgonen, sen blir det älgbiffar till lunch och i kväll kolbullar i Liane-grillen med goda vänner.

Inget skräp i takrännorna!

Det har ju annars varit ett årligen återkommande projekt att rensa takrännorna från skräp som dråsat ner från takpannorna eller träden runt om. Men i år för första gången fanns inget att ta bort!!!
 
Och det kan vi tacka förra årets rengöring och takmålning för. Så bra att vi gjorde det istället för att byta takpannorna. Det är betongpannor sedan vi byggde 1977 och de började bli lite tunnare och slitna, fanns en del grus från dem i rännorna.  Men förra året så lät vi en Karlstad-firma göra rent pannorna och måla taket. Det blev himla fint och nu stannar inget skräp här, bara spolas bort automatiskt, glider av den målade, glatta ytan. Det fanns helt enkelt inget att ta bort. 
 
Rengöring och målning kostade nog bara bråkdel av vad ett takbyte skulle ha gått på och så slapp vi förstöra runt huset. Ibland blir det bra

Kräftkalas blev det igår kväll!

Inte snyggaste dukningen jag gjort för kräftäting, men den fick duga. 
 
Det var rejäla kräftor från Vättern! De är fångade nu och har hunnit bli stora.  Den där längst upp har riktig monster-storlek.  Smaken blev väldigt bra efter en natt i kok-lagen. Vi tyckte de var lite smaklösa  i förrgår direkt efter kokningen,  men helt ok igår kväll!
 
Det här plockade vi fram; kräftor, bröd, ostbitar, smör, tsatziki, Jansson. Ja, och så tomater direkt från växthuset att plocka och äta! En fin kväll blev det med vänner som vi längtat mycket efter att träffa när vi varit Corona-isolerade.
 
Idag lördag har vi en del plikter så det blir inte några kalas ;- )) Men imorgon kan det bli kolbullar i Lianegrillen. 

Log-golv oljat och trösklat

Roland oljade in golvet med en tjärblandning.
 
Och sen kom tröskeln på plats. Det ska bli en metallskena på den sen men det dröjer ett tag.

Kräftkok!

3 kilo levande vättenkräftor kom till oss igår. Vilken lyx!  De var fångade samma dag!  3 kilo var det på vår lott, alla levde.  Sen återstod bara projektet att koka dem.
 
Jag erkänner att jag har dåligt med träning på att avliva levande djur med kokning. Och jag hör väl till den generationen som minns Floyds grymma kokning av kräftor. Han lade i alla på en gång i en stor gryta. Vattnet kallnade och kräftorna försökte desperat och halv- kokta att kravla sig över kastrull-kanten för försöka överleva. Gissar att  det inslaget hade orsakat en folkstorm idag! 
 
Nu dö-kokade vi bara tre och tre åt gången i  kokande vatten för att det skulle gå snabbt.  Jag skötte det praktiska och Roland tog tiden; en minut.
 
 
 
Innan dess hade vi sköljt dem väl i kallt vatten. Jag hade läst på
 
Därefter kokning i lag 10 minuter  med dill och porter och salt och peppar. 
 
Vi provsmakade kräftorna efter kokning, bara för att konstatera att de var alldeles för smaklösa. Nu har de ju fått kallna över natten i kokspadet så vi hoppas att det har gett smak. Vi har ju bjudit in vänner på kräftäting i kväll och hoppas att det kommer att smaka

Vi åt god lunch här idag!

Årjängs travbana lär vara Sveriges vackraste.  Man kan se tävlingarna från restaurangen där jag tog bilden nedan,  från egen bil (drive-in) eller genom att sitta i skogsparti bredvid banan, rakt fram i bild nedan.
 
Nu är ju vi inga traventusiaster precis. Vi går mest hit och äter ;- ))  Ungefär som med golfen, vi golfar inte men går gärna till golfbanan och äter. Lite märkligt är det att Roland inte blev travintresserad eftersom han växte upp med travhästar och många runt oss och många  släktingar, gamla och unga,  håller på. Hans pappas stora intresse var trav. Han var till och med med och byggde den här travbanan. Ibland säger Roland  att egentligen växte han  upp där nere till vänster i bild, där björken står ungefär. ;- )) Hans uppväxtfamilj var ofta på travtävlingar och där var standardplatsen fast det fanns inga bänkar där då, bara gräsmatta. Så det var filtar och matsäck som gällde. Roland ville nog hellre hålla på med hundar eller jaga misstänker jag, häst-intresse blev det i alla fall inte. 
Lunchbuffén på Travmuseet är god och hemlagad, dessutom är det trevligt folk som jobbar där.  Och en finess är att man har engångs-plasthandskar som man kan använda när man tar maten. Jag har ju under Corona-tiden annars varit skeptisk till att äta buffé just för att man är många som tar mat med samma bestick, alltså en virus-spridare.  Men här finns både engångs-handskar och sprit. Värt att nämna är också att vi som bara vill äta, men inte se travet, kan säga till i entrén så behöver vi inte betala inträde. Det går att beställa catering om man vill, alltså hämta på plats. Lunchbuffén är öppen vanliga dagar också, inte bara vid travtävlingar. Rekommenderas! 
 
Vi följde alltså inte några tävlingar idag, noterade bara en varvtid på 14 och en Bergh som vann (Robin?) ett lopp och att Erik Berglöf fanns på plats. Det var nog nordsvenska hästar vid vår lunchtid ;- ))
 
I kväll kommer det ett gäng levande Vätternkräftor hit till oss. Och de ska kokas! ;- ) Lite nervöst är det, måste ju lyckas! Förra året fick vi inga p.g.a. pandemin så jag har förstås hunnit glömma bort mammas recept. Men vi får försöka och hoppas att de gäster vi bjudit in till kräft-äting imorgon blir nöjda. Vi har ju genom åren haft många fester ihop; kräftor, midsommar, nyår, födelsedagar och annat. Fint att kunna ses igen efter Corona-isoleringen!
 

Golvet klart!

Nu är det klart, log-golvet som Roland har kämpat med ett tag. Ska bara vara nåt sorts tröskel här tror jag och så ska det hela oljas. 

Första harjakt-dagen för säsongen!

Samuel har namnsdag 1;a september så man säger att Samueldagen är början på jaktsäsongen. Fick den här fina bilden i morse från Roland. Han drog hemifrån vid halv 5 med hamiltonstövaren Disco. Efter en del möda fick Discon vittring på hare och drev. Han var duktig när det gick på väg. Roland är nöjd med honom, men det fick räcka med lite lagom tid eftersom det var rätt varmt, 15 grader, och Disco är inte så tränad än. 

Båttur och grillkväll på stenen!

Det blev det igår kväll, båttur och korvgrillning på stenen. Förrätt var stekt abborre, fångad samma dag. Sen blev det vildsvinskorv grillad på plats och hemgjord potatissallad.  Fin kväll, ingen vind, lagom ljummet i luften och trevligt sällskap. ;- )) 
 
Vackert var det på sjön, stilla båttur på Östra Silen
 
Ibland dök det upp fisk-stim på ekolodet! Kanske abborre som jagar. Våra vänner hade också sett stim av vemma / siklöja när de badade. 
 
Idag är 1:a september, säsongens första har-jakt-dag. Roland har förstås gett sig iväg tidigt på morgonen med Disco. Rapporter kommer under dagen