Ett rådjur fällt idag!

Vi släppte taxen Seffrin på rådjur idag. Han fick opp efter en liten stund o jagade någon timme. Roland sköt bocken på 14 meters håll framifrån. 
 
Det var en bock, här är märken efter horn
 
Men tyvärr var den inte frisk. Klövarna fram var onaturligt långa, även lättklövarna. Bocken var mager i kroppen och  baktill såg man att den haft diarre.
 
Förmodligen är det samma djur som vi jagade på igår men inte fick då. Den hade ett annorlunda beteende i jakten: Gick runt, runt i en trång cirkel o försökte inte komma ut, den fanns på samma plats vid upptaget som igår, gick nära byggarbetsplats där det var mycket oväsen. Den har säkert lidit av sjukdom och det var bra att den fick avsluta, hamnar inte i frysboxen. 
 
Jag läste på om såna här symptom. Det kan oftast vara dietfel. Den har ätit för mycket proteinrika baljväxter. Skulle stämma med att vi har stora fält med ärtor kvar nedanför Liane. Normalt äter ju rådjur annat på vintern. 

Kommentarer
Postat av: Runo Gunnestrand

Kan kanske vara som du skriver men lite märkligt ändå om bocken skulle "föräta" sig på ensidig föda denna snöfattiga vinter tycker jag...

Svar: Jag har ingen aning om orsakerna. Jag har googlat och fått upp ett antal artiklar från veterinärmedicinska experter som skriver att dietfel är det när klövarna blir såna. Bra att den blev borta i alla fall, var mager och skruttig.
Inga Magnusson

2020-01-19 @ 19:12:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback