Nytt sätt steka filé!

Jag läste lite på nätet om konsten att steka filé. Expressen hade en enkel och snabb info med video. Lite nytt tänk var det:  Det går bra att krydda köttet före stekningen, helst en kvart innan så att det hinner ta plats i köttbiten. Sen får man vända mer än en gång. Det var också nytt för mig. 
 
Jag gjorde som instruktionen på nyårsaftonen: kryddade med salt och peppar och örtkryddor en kvart innan stekning, stekte i smör + olivolja, het panna, öste fettet med sked över köttbiten under tiden,  rätt tjocka bitar ett par cm minst. När köttbitarna fått ordentlig färg så flyttade jag över till ett litet ugnsfast fat, in i ugnen på 100 grader. Där fick de står tills stektermometern visade 65 grader. Klart! Då var det lite lagom rosa inuti, inget blod som rann. Tog så där 5 minuter tror jag.  Det blev bra, ska försöka komma ihåg den här metoden till nästa gång.
 
 Nej vi var inte uppe till 12-slaget. Första året jag kan minnas då vi gått o lagt oss innan. Men det kändes helt ok. Vi hade skypekontakt med alla barn och barnbarn  och önskade Gott Nytt.  De såg ut att ha det bra. Sen vaknade vi förstås av smällare vid 12 men det varade inte så länge, bara att somna om igen.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det brukar bli bra när man gör så. Alternativet är att tillaga i en sous vide och sedan steka på köttet. Ska också bli väldigt bra. Fast här hade vi nöjt oss med 55 grader.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback