Fisksoppan blev helt ok!

Den blev improviserad och snabblagad, men alltså helt ok! Vi köpte  färsk fisk av fiskbilen igår och handskalade räkor och aiolisås.  Hälften av räkorna åt vi igår kväll till en sallad, resten blev lagom till kvällens soppa. Fiskhandlaren från Göteborg sa att vi måste ha sej i soppan, inte bara torsk, för det ger mer smak. Jag var inte säker, sej är ju så grå och oaptitlig, men jag ville ändå testa. Så det blev köpt en liten laxbit, sejbit och hälleflundrabit. Så här gjorde jag
 
Skar det mesta av en förpackning olika färska grytgrönsaker men bara en av de tre morötterna och bara en liten bit kålrot, annars allt. En stor lök ingick  och jag lade till 5 klyftor vitlök.
 
Skar grönsakerna i små bitar och kokade dem först i vatten saltat med bara  örtsalt så att rotsakssmaken skulle stanna kvar, inte bli fisksmak. När det kokat färdigt så tog jag upp det mesta (tre fjärdelar) av grönsakerna och mixade dem.  Sen tillbaka i soppan och blandade med  vitt vin och  fiskbuljongtärningar och några dl vin.I med fisken i bitar och kokade några minuter bara. Till slut räkorna i innan serveringen och mer vitt vin. Räkorna får inte koka. Sen  avsmakning med citron och vin.
 
Man kan ge mer smak åt soppan genom att fräsa på grönsakerna i stekpannan först med lite olivolja men nu blev det snabblagat, vi var hungriga. Musslor är gott till fisksoppa men vi hade så mycket räkor så jag avstod dem den här gången.
 
Det hela serverades med aiolisås som vi alltså köpte av fiskhandlaren, den är kanongod. Och Kallfelz Rivaner torrt vitt vin, rostat bröd och Gäsene Port Salut.
 
Soppresterna räcker till en lunch imorgon ;- ), det blev alltså 4 portioner, skulle gissa på bortåt två  liter soppa sammanlagt från början.
Trackback