Mons Kallentoft i Café av Jan Gradvall

Mons Kallentoft är en deckarförfattare som jag har svårt att läsa. Det han skriver är så dramaturgiskt bra med ruggigt uppbyggda  intriger och dessutom så hemska blodiga händelser att böckerna kryper under skinnet och stannar kvar där som en slags ångest. Jag ransonerar alltså Kallentoft-läsandet men kan ändå inte låta bli att gripa tag någon av hans böcker ibland, för han är en rasande duktig författare.
 
I tidningen Café är en suverän intervju gjord med Kallentoft. Det är Jan Gradvall som gjort den och den har formen av ett samtal eftersom de två känner varandra sedan tidigare. Där avslöjas en del som är överraskande för mig som tror att deckarförfattare i allmänhet i sina liv är torra nördar. Men Kallentoft är varken nördig eller torr. Han har sysslat med droger och dekadens: "Jag och min tjej ville festa och inte sova. Då var kokain svaret"  Han ´fjäskar inte för sina svenska läsare genom att älska Sverige utan meddelar krasst att han lämnar Strindberghuset i Vasastan och flyttar till Mallorca med familjen. Dessutom faller han ur ramen totalt genom att gilla tjurfäktning.
 
Mons har skrivit sju böcker om polisen Malin Fors men har idéer till ytterligare ett antal och kommer att fortsätta skriva om henne. Men han kommer också att skriva en serie på Hercules-tema om Zack Herry tillsammans med Markus Lutterman. Zack är en kriminalinspektör som lever i Stockholms undre värld, lika mycket som i den lagliga. Spännande!
 
Den här intervjun är bra gjord och den är lång. Suveränt eftersom man inte vill att den ska ta slut. Tidningen Café som sonen nu lämnar, satsar på vass herrmodebevakning och bra långläsning medan de flesta andra tidningar tror att läsarna bara vill läsa korta snuttar. Men långläsningsartiklarna är populära hos Cafés läsare och har varit framgångsrika. Hoppas det fortsätter så.
http://cafe.se/folj-med-filip-fredrik-till-irkutsk-och-9-andra-anledningar-till-att-kopa-det-nya-numret-av-cafe/

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag har nog läst alla hans böcker men just Zack kändes inte som något för mig. Men jag får kanske tänka om...

Trevlig fredag!

Svar: jag blir i alla fall nyfiken och måste testa.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback