Moderna museet i Stockholm är vackert när solen skiner.











Omgivningarna är vackra i solsken som när jag var där i lördags. Jag visste inte vilka utställningar som var på gång men åkte dit ändå på vinst och förlust kl 10.00 för att kunna hänga på låset när man öppnade.

Och jag blev glatt överraskad: Utställningen i källaren om konstens utveckling i Los Angeles i mitten av 1900-talet var smått fantastiskt. De var helt suveränt med bilder, video och ljud. Där fanns också ett fantastiskt helt vitt rum som var som en molnsky och man kunde gå in i den. En enkel aluminiumcirkel en bit från väggen belyst från olika håll var också en märklig skapelse som gav intryck av att sväva fritt i luften en bit från väggen. Skuggspelet med ribborna i taket belysta från olika håll mot vit vägg var något jag studerade länge. Om vi bygger något mer hus någon gång så kommer ett sånt skuggspel att bli en dekoration på en vägg. Det var helt enormt effektfullt och enkelt.  Utsällningen är både en bra utställning och en presentation av tiden. Lars Nittves presentation av utställningen på en video är också något man bör ta sig tid att se och höra. Jag gjorde det och det var bra. Hade gärna köpt den men den fanns inte att köpa. Köpte i alla fall utställningskatalogen.

Sen var de en kick i magen att gå in på Arkitektmuseum och se en stor utställning av Gaudis bygge av Familjekyrkan i Barcelona. Det var historik och förklaringar till olika arkitektoniska lösningar och ett försök att beskriva hans tankegångar. Kyrkan beräknas till en del i alla fall vara färdig 2010 och jag lovar den liknar inget annat kyrkbygge i världen! Det är fantastiskt! Jag som annars inte reser någonstans måste nog ändå se den då.


Bådsa utställningarna rekommenderas, ja till och med anbefalles å det varmaste för alla som kan komma och se dem.
Resten på Moderna valde jag bort av tidsbrist.


"Lura -ögat - utställningen" på Nationalmuseum var absolut sevärd, men kanske inte så överraskande som det man visade på Moderna. En hel del av bilderna här hade jag sett förut och jag tyckte kanske inte att de lurade ögat så jättemycket. Men sevärd.


Valdemarsudde var oerhört vackert den här dagen och det var fullt av folk överallt, man såg Lerinutställningen och promenerade i de vackra omgivningarna. Bilden är tagen genom ett av fönstren.-

Lars Lerinutställningen var som sagt stor, ett 80-tal bilder tror jag. En del kände jag igen från hans eget museum i Laxholmen här i Värmland, Munkfors, men mycket var nytt för mig. Han har ett svart ljus i sina bilder och den här utställningen tror jag presenterar den här älskade värmländske konstnären för en bredare publik. En av damerna som jobbade där trodde att det var så och hon berättade att även hela Värmland tydligen var på fötter och åkte dit för att se.

Jag var rädd att rummen på Valdemarsudde skulle var för små och inte göra hans bilder rättvisa. Men tavlorna på översta våningen med lite mer luft och ett vackert ljus var perfekt.! Han är en akvarellens mästare oavsett om han målar från Värmland, Indien eller Lofoten. Nu är han på väg att resa en längre tid till Sydamerika med sin nye vän om jag inte miss fel och då får vi säkert målningar därifrån.

Jag tyckte att jag såg en man bland publiken som var han men jag vågar inte säga säkert. Kan han ha smugit omkring bland åskådarna på sin egen utställning? Fast varför inte, utställningen är rätt ny och han berättade i torsdags om sin konst på museet?


Marken var så fin med lite frost och löv!

Kommentarer
Postat av: Suss

Din lyckans ost, jag önskar jag hade varit med!!!!!När ska vi göra Stockholm tillsammans, nu när vi klarat av Hallsberg? (Haha). Kram

Postat av: Inga M

Vi får planera in det. Vi får se till sommaren om det kan bli några dagar över! Gubbarna kanske vi kan placera på armémuseum, livrustkammaren eller nåt sånt.

2008-11-04 @ 22:37:16
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: N

Lura ögat ska jag också snart se! Vad roligt att gå på allt det där och så ofta du verkar vara i Stockholm:)!



Själv kommer jag oftast till Spärvägsmuséet med kidsen.

2008-11-07 @ 17:25:28
URL: http://bokklubbens.blogg.se/
Postat av: Inga M

N: Lura ögat är absolut sevärd! Konstmuseerna har fina verksamheter för barn, det är nog inte så dumt att testa. Jo, vi åker ju dit och hälsar på barnen så fort vi kan.

2008-11-07 @ 22:56:48
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback