Område för licensjakt på varg 2021
Sjön rakt fram är Stora Bör som ligger på andra sidan E 18 från oss räknat. Längst upp utanför jaktområdet är Stora Gla. Längst till vänster blir ungefär Sanda efter E 18. Här ska licensjakt på varg i Värmland ske utifrån länsstyrelsens bedömning. 6 vargar får fällas från 2 januari - 15 februari 2021. Sammanlagt får 24 vargar fällas i Sverige, de övriga i Gävleborg (12 st) och resten i Örebro - Västmanland. Det finns i dagsläget drygt 400 vargar i Sverige så den här licensjakten lär inte mer än halvera föryngringen. Ökningen fortsätter alltså i Mellansverige!
Tama gräsänder!
Det har vid den här bryggan funnits ett par gräsänder i flera år. De brukar få en flock ungar och så blev det i år också. Nu ser det ut att vara fem ungarna kvar, två hanar och tre honor. Vi ser inga vuxna fåglar längre. Ungarna har blivit allt mer orädda, äter ur händerna. Det kan vara så att de har blivit matade förstås, fast inte av oss.
Men eftersom ingen fanns kvar som kunde ge dem något att äta så satte vi dit en automat. Den blev populär. Får väl stå här ett tag, så får vi se hur länge änderna stannar Jag läser på om gräsänder på nätet men blir inte klok på om de är stann-fåglar eller flytt-fåglar. Båda varianterna beskrivs. De verkar i alla fall vara beroende av att det finns öppet vatten hela vintern om de ska stanna.
Agenda för dagen är förstås att invänta länsstyrelsens beslut om licensjakt på varg, man har kallat till presskonferens kl 10.00 idag, då kommer besked. Det är ett viktigt beslut som berör oss i vardagen. Det är alldeles för mycket varg i Värmland, behöver glesas ut för att vi ska kunna leva normala liv.
Sen räknar jag med att pallen ska bli klar idag, den som vi har jobbat med de senaste dagarna. Sista slipningen och lackning återstår att göra under dagen. Den kan bli en smart lösning på ett nästan dagligt dilemma. ;- )) Återkommer till den när den är på plats.
Nästa fönster putsat!
Det är lagom att putsa ett fönster om dagen när man måste dela dem och göra rent mellan rutorna. Det får bli en gång nu innan vintern, sen nästa gång till våren. Det funkar. Skönt när det är gjort. Brukar göra det här på höstlovet, alltså älglovet här i Årjäng, med start andra veckan i oktober. Men nu är jag ju pensionär och behöver inte passa in skol-lovtider för hemarbete. Det är en fördel. Fast samtidigt funderar jag på varför jag ska putsa fönstren egentligen. Brukar ju tänka på alla trevliga sammankomster vi ska ha med goda vänner framöver hösten och till jul. Men i år är det bara vi som ska se dem inifrån tror jag. Med Corona-hotet så umgås vi ju bara utomhus numera. Vi kommer inte att ha några stora firanden av vare sig födelsedagar eller jul. Det får vänta
Det duger!
F.ö. håller vi på och gör en pall, återkommer till den. Sen så väntar vi på besked om licensjakt på varg i Värmland, det ska komma imorgon den 30 sept. Länsstyrelsen har kallat till presskonferens kl 10.00 för att ge besked.
Tornfalken är kvar!
Tornfalkarna brukar häcka varje år vid Liane-ladugården i Oskars gamla duvslag. Så har de gjort i år också. De brukar försvinna härifrån när kylan och hösten kommer men i år är det åtminstone en kvar. Jag får spana lite och se om det finns någon mer, de brukar ju hålla ihop i par.
Jag läser på om tornfalken. De falkar som lever i Skåne och på Västkusten kan övervintra där, men flyttar annars till Danmark och neråt Europa, kommer tillbaka i mars. Min falk har tydligen inte läst på om det. Han är kvar, för det är en hane med det grå huvudet. Honorna har brunt huvud.
Grattis Disco och Roland!
Idag måndag blev det en hare för Disco! Det var ett tag sedan sist, inte så mycket tur senaste tiden. Han är ju en ung hund som ska träna på konsten att förstå harars trix, hålla löpan och klara avhopp och vägar. Men idag på morgonen lyckades Roland fälla en skogshare. Roligt att det blev en skogshare, annars börjar det bli mycket fälthare här omkring.
Roland gjorde en trapp åt tax Seffrin!
Nu kan tax Seffrin också gå opp i sängen och hälsa Roland god morgon! Han har försökt förut men misslyckats för det har varit för högt att hoppa upp. På natten sover han förstås i sin egen bädd liksom de andra hundarna.
Trist att jag nu måste acceptera reklam på min blogg. Tidigare kunde jag betala en avgift varje år och slippa reklamen men den möjligheten är borttagen, går inte att ändra på.
Glömt namnet på blomman!!
Glömt vad den heter! Det gör jag varje år, glömmer vad den här blomman heter. Märkligt för den blommar tappert den här tiden på året, håller på ett tag, arbetar sig liksom uppför stjälken, lysande lila! De ser stora ut på bilden men det stämmer inte, de är rätt små. Den är inte så vanlig tror jag, vet ingen mer som har den. Tacksam för tips på namn!
Om trädgården tidigare varit gul av olika blommor så blir den nu lila. Kärleksörten drar också igång. Mitt försvar av den mot rådjurens angrepp har varit framgångsrikt, både blommor o blad har överlevt. Nu återstår att plocka sniglarna, de med skal, några andra har vi inte här
Disco igår kväll !!
Disco är mentalt så där på gränsen mellan busig tonåring och vuxen hund. Han börjar allt mer komma in i rutiner, är mycket följsam och läraktig. På kvällarna ska han bli kelad med ordentligt en god stund och hänga i husses knä. Därefter ska både han o taxen ut på linan ett par gånger för att kolla läget och markera. Sen lägger han sig på golvet / på sin bädd och ligger ganska still. Man får dra upp honom för att gå in i sovrummet för natten. Vi har alltid haft flera hundar så det har blivit några genom åren. Men det finns inte två som är lika, var och en är sin personlighet och det är lika spännande varje gång att följa utvecklingen.
Hundarna sover förstås i egna bäddar på nätterna. Men Jazz kommer ju till Rolands säng varje morgon och snossar lite. Taxen vill också komma opp men han har inte orkat hoppa så högt. Nu har Roland gjort en trappa åt honom!! Vi ska testa!
Idag är det arbetsdag på viltvårdsområdet här, Harnäsv vvo 3750 hektar. Det har lämnats in listor på fällda villebråd under året. Så här blev det:
63 rådjur
36 vildsvin
19 rävar
12 grävlingar
7 älgar (3 stora 4 kalvar)
6 harar
5 mårdar
4 minkar
4 tjädrar
2 bävrar
2 kanadagäss
1 iller
Blommar just nu!
Jag njuter av penseernas sista blomning. De är tappra och vackra så länge jag plockar bort det som är visset! Och i år har de fått lite gödning också ibland
Loberliorna är tacksamma. De ser inte mycket ut för världen när jag petar ner dem på våren bredvid penseerna, men nu under hösten är de frodiga och den blå färgen lyser
Nypon äter vi inte men de är i alla fall vackra att se på
Vackraste lönnarna runt Liane just nu!
De här två pampiga lönnarna uppe på Litorpet vinner som vanligt. De måste ha funnits där i många år, antagligen redan på Severins (Seffrins) tid. Den mannen bodde här när Roland var barn. Våra taxar har i tur och ordning uppkallats efter de gamla männen som fanns här när Roland växte upp. Taxar ser ju lite ut som gamla gubbar och är lika envisa! ;-) Seffrin har vi nu och innan dess var det Oskar (från Rolands farmors bror Oskar Boberg på Liane) . Jag ville köpa det här huset för länge sedan då det stod tomt (1973 kanske?) men det var inte till salu då. Sen hyrdes det av Leif o Stina. Vi blev vänner och har många fina minnen tillsammans, våra barn var i samma ålder. Sen kom nuvarande ägare dit, goda grannar har vi.
Här fina färger på gång vid Sand / Guttarbol.
Den här är bakom Kjells hus i Guttarbol, kommer att bli ännu färgstarkare
Den här är också fint på gång med färger, den står där infarten till oss är vid stora vägen
En snygging på Prästgården, står gynnsamt för solen och är i finaste färgprakten
Liten men naggande god är den lilla lönnen bredvid vårt hus.
Om man nu kollar trädens färger och beundrar lönnarnas prakt så kan man tycka att björkarna är lite dassiga i år. De är inte så där lysande gula ännu så länge. De kanske behöver ordentlig frost för att få färg?
Finaste stugan är ledig pga återbud 25/9-3/10-20 och 10-17/10 -20
Huset ligger nära sjön Östra Silen och båt 30 hk följer med.
http://www.stugnet.se/objekt.asp?id=11567
På länken här ovan finns mycket info om stugan
Sjönära
Man kan öppna hela väggen mot altanen och sjön
Kamin
Vedeldad bastu
Utsikt över sjön Östra Silen från stugan
Den här båten följer med stugan 30 hp Linder utrustad för fiske.
Brygga och sandstrand för bad
Information och bokning [email protected]
Nu har jag skickat iväg mitt DNA!
Skäms lite för att jag gjort det här, men kunde inte låta bli. Jag gillar ju släktforskning och är nyfiken på vad det kan ge för info om mitt DNA undersöks. Finns ju inget som garantier att det här är seriöst heller.
Provet skulle tas med en tops på insidan av kinden, blod skulle jag aldrig lämna! Sen får jag svar om några veckor. Om svaret är på riktigt så blir det säkert nåt danskt från pappa som kom från Dacke-land, gränsen Småland- Blekinge. Från mamma kan det blir nåt finskt, hon har biologiskt ursprung från Stockholm, skärgården norr därom och Giresta i Uppland.
Men som sagt jag rekommenderar inte någon annan att lämna ett sånt här test, jag har ingen aning om huruvida det är ok eller bara bluff.
God mat på Golfrestaurangen i Snarkil!
Eftersom vi hade båtärende till Säffle idag så tänkte vi äta på Berga Bistro på vägen Säffle - Åmål. Där är bra mat, ingen buffé och gott om plats. Men när vi kom dit möttes vi av kö redan vid ytterdörren.
För att slippa trängas så vände vi om och åkte till Golfrestaurangen hemma i Sillerud. God mat och rymligt bland sittplatserna. Roland tog stekt fläsk och raggmunk förstås och jag höll mig till fläskfilén med pepparsås.
Det fanns matgäster där även om det inte var golfväder direkt. När vi kom dit mötte vi Rotary som var på väg ut efter möte och mat. Sen när vi satt oss till bords kom grannarna Kjell o Gunnel till bordet bredvid. När vi ätit färdigt kom Fiskevårdsföreningen som varit ute på fiskevårdsuppdrag i Magdebäcken. Trevligt att få prata bort en stund också om vad som hänt i bygden och på sjön och som sagt det är god mat, gott om plats och luftiga utrymmen på Golfrestaurangen med altaner och tält. De har nog öppet ett par veckor till.
Arrendator David betesputsade här på Liane
45 hektar ungefär blev putsat här på Liane. Och det blev så fint!! Det gröna gnistrar och lyser i olika nyanser. Här är en liten del av de putsade vallarna, närmast tror jag syns Brygghusbacken, sen Nolare Smörhôla och där borta till höger uppifrån är nog Laggårsjale + Bröte + Gropejale, förr olika åkrar men ihoplagda med dikning. Längst upp till vänster är Sör-om-vägen. Bortanför Liane till höger borde vara Äckra och på andra sidan vägen utom synhåll Vänna, söder därom Lilycka. Till höger om Äckra blir det Etterhôla men det är numera inte åker utan skog. Längst bort syns Liane-husen.
Om jag ska vara noga så är det rakt fram Mellare Smörhôla och till vänster Sönnare Smörhôla. Jag försöker att komma ihåg åkrarnas namn, vi är väl de sista som vet.
Så här såg det alltså ut innan arrendator David kom med betesputsen
Putsat värsta fönstret idag!
Norrfönstret är alltid värst att få rent. Varje år så bosätter sig ett antal små feta spindlar här. De drar förstås spindelnät överallt, dessutom lägger de larver i lersträngar. Jag har dödat 7 stycken spindlar i samband med dagens putsning. Sen när putsningen är klar så ska jag spray nåt gift mellan fönstren, fast det hjälper inte, jag gör det varje år. Men då har jag i alla fall gjort det jag kan. Kanske vore det ännu fler spindlar om jag inte försökte bekämpa dem.
Vi byggde huset 1977, så det är alltså treglas med två i vacuum och resten delbart, därmed putsbart. Så det blir mycket putsande på varje fönster, inne, ute och två glas mellan. Men jag ska inte klaga, de har hållit bra i alla år och ser fortfarande snygga ut, bara spindlarna kommer bort. Tack o lov så är det bara norrfönstret som drabbas av spindlar, det räcker.
Disco pigg igen!
Pigg igen är Disco! Det blev ett par dagars hängighet men nu är energin tillbaka igen, liksom aptiten. Skönt! Det är alltid bekymmersamt när någon av hundarna är dålig. De kan ju inte tala om var det gör ont eller var det känns fel.
Disco kan verkligen koppla av på kvällarna när han har blivit kliad och kelad med först en långs stund. Gamle Jazz vill inte vara med, han vill ligga själv i sovrummet och slippa ljud runt sig. Tax Seffrin ligger nedanför mig, vaktar mig och ingången till huset ;- )) Han uppfattar sig själv som chef och vill ha koll på läget. Han ska också vara sista hund ut på linan för att kissa kväll, markering förstås.
Arrendator David kom hit med betesputsen idag!
Han har putsat så där 45 hektar här på Liane idag med 8 meter bred betesputs. Det blir så fint, lyser som gräsmattor. Jag brukar skriva om söner till våra arrendatorer bröderna Olle, Göte och Kent Jakobsson från Guterud i Långserud. Men nu är brödernas ättlingar, söner och döttrar också med i företaget, så jag får väl skriva om dem också som arrendatorer, David är alltså en av dem. Så där 800 nöt har de, varav hälften mjölkkor och resten rekrytering. Ett välskött företag där djuren mår så gott, värmer själen att åka dit och se. De levererar mjölk till lokala Wermlandsmejerier också så den mjölk vi köper i butik kommer tillbaka till oss. Känns också extra bra!
Vi lyckades få hit David på förmiddagskaffe på altanen och en pratstund, trevlig gosse är det liksom alla de här Jakobsson- ättlingarna. De har ärvt sina föräldrars höga sociala kompetens om man nu ska uttrycka det högtidligt. ;- )) Sen kom ett par stug- gäster också, Karin o Karl-Heinz, på Brogärdet, så det blev riktigt gemytligt. Vi behöver såna här avbrott i Corona-eländet nu när vi inte kan ränna i stugorna! ;-)
Disco lite skruttig!
Vår Disco var inte riktigt i form igår. Han åt inte mycket och var lite slö. Det är inte vanligt, han är så energisk annars. Hoppas han piggnar till idag.
Roland har kittat fönster idag!
Vi byggde vårt hus 1977, fönstren är alltså 44 år gamla! Rätt enastående att de har hållit så länge utan att behöva renoveras. Men när vi tagit bort en del skyddande träd runt huset så äter solen fönsterkittet. Det behövde lagas. Roland skrapade bort allt löst och klämde i nytt kitt. Det blir bra!
Han har en sån här spruta och i den sätter man en patron med kitt. Det ska vara svart här så vi fick köpa hos glasmästeriet i Årjäng.
Sen drar man över med såpvatten för att jämna till
Lagningen behövdes på två fönster åt väster, två åt öster. De som vänt mot norr och fått skydd under altantaket är lika fina, kommer att hålla många år till. Skönt att detta är gjort nu innan det blir ordentligt kallt och höstlig regn och blåst.
Utflykt till Tokil igår
Vi gjorde utflykt till Tokil igår, länge sedan sist och vi trodde vi skulle få se mycket spår av vildsvin men så blev det inte. Tokil ligger längst västerut i Sillerud, gränsar mot Årjäng, Risviken. Det är en speciell plats på flera sätt ovanlig med historik, djur o natur. Precis som skylten antyder så är den lite bortglömd, ingen fast boende längre så vitt vi vet, men några sommarhus i varierande skick. Det finns ingen el framdragen till Tokil. På den tiden det erbjöds att få elektricitet ute i bygderna så tackade Tokilsborna nej, man ville inte ha el, vi vet inte varför.
Det här var en av de första områdena i kommunen som fick mycket vildsvin. För några år sedan var det upp-bökat runt alla hus, det finns exempel på att människor faktiskt flyttade härifrån p.g.a. vildsvinsplågan. Vi trodde det skulle vara mycket spår av vildsvin nu också men dels är de betydligt färre numera, dels är det elstängsel överallt. Då får man ha marken i fred.
Jägare har gjort en stor insats för att komma till rätta med att det funnits för mycket vildsvin, man lyckades förra året fälla 85 stycken. Jakttorn är bra. Det blir lätt att välja djur, kulfång i marken och bekvämt att sitta i.
Vägen upp till Tokil är smal och krokig, som en gammal ko-stig. Roligt att åka här tillsammans med Roland. Han vet vilka som bodde här, kan berätta om dem och han tycks ha allas släkt-träd i minnet. Rolands pappa och farbröder jobbade i skogen här uppe i perioder.
Därborta på andra sidan Järnsjön kan man se E18 och Sandaholm.
En del av skogen här oppe är naturreservat, det finns gott om olika lövträd, exempelvis hassel
Mellan husen ligger en fin äng med solrosor. Bra mat för fåglarna
Allra längst ner i Tokil, mot Järnsjön, här tar vägen slut.
På hemvägen mötte vi Anders B på fyrhjuling och i gott sällskap. Trevligt att pratas vid.
Vi åkte hem vägen över Leverhögen. Den var förr järnväg mellan Årjäng och Åmål men gjordes alltså om till väg när tågtrafiken lades ner. Väldigt smalt är det, man hoppas slippa breda möten.
Roligt att leta upp de här platserna som ligger en bit från vägen
Utflykt idag till Tokil med omnejd!
Jag startar i fel ände på vår utflykt till Tokil, på hemvägen från Tokil (Sillerud) hamnade vi hos I och S, Risviken Nordstuga, (Silbodal) för Roland hade ärende att köpa jaktkort här för jakt på Tokil.
En fantastisk trädgård runt huset. Massor av fina gräsmattor, vacker utsikt och välvårdade grupper. Jag blir bara lyrisk. Här ett träd med Moreller, ett slags körsbär som är rätt söta och detta ger mycket skörd enligt S. Fast inte så lätt att plocka själv utan man kan ta från skopan i traktorn. ;- )
Här syns hur grov stammen är på morellträdet.
Här fanns också en riktig klenod: En målning gjord ett stenkast från oss här på Liane, konstnär Sprikell på Spriklerud. Men det var rätt många år sedan. ;- ) Kanske Simon Sprikell som gjort tavlan men kan också vara Otto.
Hos I och S fanns fina arrangemang för blommor, här är en med pelargoner som jag föll för. Pelargoner ute funkar hos mig, kanske en idé
Växthus funderar jag på i någon form, fast bara funderar. Här fanns paprika och tomater
Utsikt från gården. Ungefär hit gick Rolands farfars far Alfred Kylin / Kylén på Döverud varje midsommardag, lånade en roddbåt och rådde över till andra sidan Västra Silen, till Blomskog som var hans födelseort, gick upp till Livlund där släktingarna bodde. Samma dag gick hans fru Emma till Mon i Ölmeheden för att träffa sina släktingar, dotter Hanna. Hanna var alltså syster till Alfreds son Gustav Kylén på Liane. Hanna bodde på Ölmheden, Mon. Gustav var Rolands farfar. Hanna hade tre barn Arvid, Arne och Runa. Likadana rutiner varje år för Emma och Alfred. .
På hemvägen åkte vi över Årjäng och passerade de branta bergväggarna vid sjön.
Risk för stenras, nät.
En av Värmlands bästa bergsklättrar-väggar finns här, den passerade vi
Mer imorgon om vår Tokilsutflykt.
Blommar än!
Nu är frostnätterna inte långt borta! Vi får passa på och njuta av de fina pelargonerna medan de är kvar. Inomhus överlever de aldrig hos mig, jag vattnar för sällan. Men ute brukar de vara fina. Gissar att pelargonen kommer att frysa snart men prästkragen kan sträva på ett tag till, tål nog lite frost. Jag har ju varit skeptisk till typ växthus, men kanske ändå inte vore så dumt med någon variant. Funderar lite på det.
Grillat med vänner på Liane i eftermiddag
På Liane har vi ett grillhus som går att använda hela året, blir varmt av brasa även på vintern.
Det finns en del fasta sittplatser och så vanliga utemöbler förstås.
Grillgallret går att hänga i kedjor från taket och reglera höjden över glöden.
Idag blev det lite hop-plock med vildsvinskorv, fläsk-kotlett, pot. sallad och diverse annat. Trevligt sätt att umgås utomhus så här i Corona-tider
Liten rapport från sonen i Seattle. De måste ju vara inomhus i fem dagar pga sot och rök från bränderna på USAs västkust. Men sedan igår kan de vara ute igen, så skönt för alla. Och det regnar en del, så bränder hotar inte staden.
Roland gjorde bord, bänkar o pallar för utomhus!
Det har varit ett projekt senaste tiden att göra bord, bänkar och pallar för utomhus. Materialet är från 120 år gammal tall som växt i egen skog.
Lite kuriosa var det att sätta dit skylten som låg i mjölk-kammaren.
Det hela blev levererat igår, en lång resa fram och tillbaka över dagen. Fint att få träffa nära och kära! ;-) Förutom urlastningen av möblerna så hann vi med lite grillning, fika och en pratstund innan det var dags för hemfärd igen.
Här kommer möblerna att stå, rymmer många.
Start hemifrån blev det tidigt på morgonen kl 06.00, så här fint var det över Liane då
Snyggaste huset i Årjäng!
Den här bilden på gaveln på hyreshuset vid torget är svårslagen! Blicken och ansiktsuttrycket när han tittar på fågeln! Och alltsammans i den här storleken!
Vi var en snabbvända till Årjäng igår torsdag för att hämta paket. Tur att vi inte skulle in på Systembolaget. En god vän försökte handla där men många hyllor gapade tomma, bland öl och vin i alla fall. Det hade varit många norska kunder och gränsen är nu öppen
Hotellet i Årjäng har fått ny fasad!
Det blev riktigt snyggt nu när ställningarna är borta och allt syns. Det är några svarta områden här och där. Jag vet inte vad det är. Kanske något som fångar solenergi?
Sen kan jag väl tycka att det passat bättre med en annan arkitektur på hotellet när det byggdes en gång i tiden. Skulle ha varit snyggt med något mindre, en-plans, timrat, typ Tällberg eller så. Det hade liksom passat bättre in i Årjäng som är så beroende av skog, trä och träindustri. Det här komplexet försöker på nåt sätt se ut som vräkig storstad vid E 18. Jag ska barmhärtigt avstå från att i övrigt diskutera de ekonomiska och politiska turerna som har följt hotellet genom åren. Suck!
Fasadrenoveringen blev i alla fall bra och hoppas att de svarta områdena är nåt vettigt.
Vacker morgon idag!
En magiskt stilla och vacker morgon idag över Östra Silen. Bilden kom från Roland som var ute på harjakt. Disco gjorde en bra prestation, med beröm godkänd utifrån hans låga ålder, men tyvärr kom inte haren med hem den här gången. Vi har en fin tid framför oss.
Sått tredje omgången sallad!
Bra att så en del sallad i flyttbar kruka, då kan den hänga med. Ser att det är lite tätt, jag får gallra
Och så här är läget i pallkragen på altanen. Närmast är salladen som vi skördar och äter av nu, nästan varje dag. Mossan är där för att skydda från jord. Till vänster finns rosmarin och timjan, använder dem mycket. Och så tredje sådden av sallad längst bort, den som ska ta över sen.
Bekämpar älgflugor!
Vitlök mot älgflugor? Undrar om det funkar? Jag hade nåt om det i bakhuvudet när vi gjorde en skogstur senast. Så jag krossade några vitlöksklyftor och klämde in dem i en tygbit. Sen gnodde jag ordentligt på händerna och i ansiktet. Och lät resten ligga kvar i halsduken.
Och vid hemkomsten hade jag inga älgflugor med mig (bara en fästing) och jag hade inte attackerats av några i skogen heller. Nu vet jag ju inte om det beror på vitlöken eller något annat. Det finns något som rekommenderas mot älgflugor, nåt på citron.... Jag ska köpa det och testa. Nu har vi varit bortskämda med en sommar utan mygg och knott så vi får hitta på nåt mot höstens plåga, älgflugorna.
Kräftfest igår tisdag!
Vi var på kräftfest igår hos goda vänner på Spriklerud! Två såna här fat var det på oss åtta personer!! Det var väldigt gott. Trevligt blev det på alla sätt, nästan 20 grader varmt, solsken och vindstilla. Vi satt ute förstås på deras altan med två nya fina ute-bord gjorda av Oskar! ;- )) Inga besvärliga insekter heller. Jag hade med en massa myggspray ifall men inget behövde användas. Inte ens älgflugor fast huset ligger nästan mitt i skogen.
Alla ingredienser fanns med, sånger, snapsar, hattar och haklappar. Det fanns glutenfritt bröd också
Till dessert och efterrätt glutenfri äppelkaka och dito hemgjord tårta. Så gott var det!
Roligt att kunna umgås med vänner genom att ses utomhus med gott avstånd så här i Corona-tider. Annars vore det trist. Tacksamma är vi för våra goda vänner! De är väldigt viktiga.
Vi har idag fått lite uppdatering från yngste sonen som bor i Seattle. Bränderna på USAs västkust har inte drabbat dem, pågår längre söderut och österut. Nu har det till o med kommit regnskurar i Seattle. Men röken från de stora bränderna i Kalifornien och Oregon är besvärlig, den färdas lång väg. Son-familjen har inte kunnat vara utomhus på fyra dagar nu. Inne har de luftrening så där känns ingen rök. Jobb går att göra hemifrån och alla varor kan beställas för hemleverans till dörren, från mat till kläder, möbler osv. De får varje dag, typ lunch, middag osv. Dagis för sonen är öppet men skolor i Seattle har varit stängda sedan april pga Corona och kommer att vara stängda året ut. Undervisning sker via dator.
Älgar igår!
Tre älgar var det, en grann tjur och två kraftiga kor, men ingen kalv! Försöker se om tjuren är den som jag sett ett par år med ett slokande öra, men detta är en annan. Fast han har snygga horn med stora utlägg. Verkar vara skovlar
Två kraftiga kor såg jag också, men tyvärr ingen kalv. Det är lite kalvar i området, liksom på andra platser i Sverige. Varg kan förstås vara en anledning, de tar först kalvar för det är enklast. Men det kan vara andra orsaker också
Bock-killingen ...
... valde att gå och äta på vallen bredvid vårt hus medan Roland röjde igår! Märkligt att han inte blev rädd i oväsendet. Fast rådjuren är vana vid mänskliga ljud, de går ofta nära hus. Han åt länge och väldigt ivrigt av det smakliga gräset. Vi gissar att mamma get låg inne skogen och väntade på honom.
Röj runt huset idag måndag!
Det växer igen runt huset och vi har inte sett vallarna och vägen neråt Liane. Idag blev det röjt så nu är det utsikt! Vi kan se vilda djur som rådjur, älg och harar.
Rönn sparas förstås, det är älgarnas speciella favorit!
Så här blev det! Nu kan vi se ut över vallarna och ut över gården!
Penseerna blommar än!
Tacksamma blommor är det! Jag köper några plantor redan i mars. De klarar frost ner mot - 7 grader tror jag, i alla fall har mina överlevt sedan dess. Jag tar bort vissna blommor varje dag och så länge jag gör det så blommar de vidare och nu är vi i september!! Det låter kanske trist att plocka bort vissna blommor men precis som med lingonrensningen så finns det ett inslag av meditation i det ;- ) . Skönt att vara pensionär och hinna med och göra färdigt, inte rusa från det ena till det andra.
Med hem från skogen idag söndag!
Vi hade egentligen planerat för ett speciellt heldags-projekt idag men det funkade inte på grund av vädret. Så det fick bli improviserat istället med en tur till skogen. Och det här kom med hem + varsin fästing. Kanske lyckades jag med älgflugebekämpningen, återkommer till den imorgon.
Fångat bananflugor!
Jag hade nog för bråttom med banan-fluge-fällan när jag hoppades på resultat inom några timmar. Nu har flugfällorna fått stå ett par dagar och det är en hel del flugor i den ena, den med vinäger, honung och diskmedel. Först satte sig flugorna bara på kanten, gick inte ner i flaskan och drunknade som det var tänkt. Sen gjorde jag ren flaskhalsen ordentligt så det inte skulle smaka något frestande där och då började de gå ner i flaskan och drunknade. Fast jag undrar om det inte är enklare att bara ställa en kopp eller ett djupt fat med vätskan i, noga med diskmedlet som tar bort ytstpänningen som flugorna kan rädda sig på. I flugfällan med rödvin är det inte inte många, ändå var det ett bra rödvin, ett Merlot ;-))
Fästingar är det än!
Vi plockar på hundarna, men de är döda. Hundarna får tabletter mot fästingar så fästingarna vi hittar på hundarna är oftast döda om de sitter i skinnet. Vi försökte förr med salva som skulle smetas på ryggen men de slickade av varandras. Tabletterna funkar väldigt bra, de får inga bett. Det räcker med två tabletter per år och hund. Det är en på våren när fästingarna börjar komma och så en ungefär när jaktsäsongen börjar och det brukar räcka. Skulle önska att det funnes tabletter för människor också. Borde funka.
Mina misslyckade bananfluge-fällor!
Dom har pinat oss ett tag nu, bananflugorna, runt soporna och komposten. Igår bestämde jag mig för att bekämpa dem, så jag läste på vad som stod på nätet om bananflugor.
Först o främst måste man ta bort komposten så här på sensommar / tidig höst för flugorna älskar bedagad frukt och grönsaker. Så jag tog ut komposten från platsen under diskbänken, gjorde rent ordentligt och nu blir det ingen ny förrän senare, kanske när jag hittat ett lock till burken.
Sen läste jag att man ska hälla kokande vatten i diskbänksavloppet för där lägger de ägg, så det gjorde jag, ett par omgångar.
Därefter laddade jag två fällor med sånt som skulle fånga bananflugorna. En flaska med vinäger på botten och lite socker och en droppe diskmedel ( för att ta bort ytspänningen så flugorna drunknar när de försöker dricka) . Och så en flaska med skvätt rödvin. Enligt teorin så älskar bananflugor sånt här, kommer att krypa ner i flaskorna och inte hitta ut, utan drunkna.
En flaska fick stå bredvid kompostplatsen och en på diskbänken.
Och så bevakade jag det hela spänt några timmar framöver och väntade att få se en drös flugor som drunknat. Men icke!!
Flugor fanns det men inte i flaskorna!! Flugorna kröp omkring i flaskhalsen, bara en enda hade klättrat ner och dött.
Får klura ut nåt bättre.
Ny frysbox in och gammal ut!
En ung man hjälpte till att bära ut den gamla boxen, tacksamt att den blir omhändertagen till skrot så vi slipper bära och kånka på den. Sen kom den nya in, ganska precis genom dörrarna längst in i källaren. Gissar att boxar är gjorda efter mått på dörröppningar i hus så det ska funka, men inte mycket till godo, gäller att passa fingrarna.
Så kom den nya på plats.
Tydligen ska en box stå plant, vet inte varför.
Nästa steg var förstås att försöka förstå instruktionerna. Om jag nu ska gnälla och vara lite kritisk så skulle jag önska att företagen som tillverkar elektronik kunde anställa goda pedagoger så att sånt här blir begripligt. Här ska man alltså förstå att solarna betyder blinkande lampor. Och jag tror att man ska tolka uttrycket "shopping" som snabbinfrysning?? Det vill säga konstruktören tror att folk har shoppat nåt och ska lägga ner det i frysen?? Eller? Här hos oss handlar vi inte för infrysning, här jagar vi eller plockar bär / svamp. För oss hade det varit mer begripligt om det stått "hunting" ;- ))
Men vi är tacksamma att den nya frysboxen är på plats! Och att vi är av med den gamla!
Bärpaj!
Vi hade lite äting med fyra goda vänner igår, på altanen med Corona-avstånd förstås. Det blev fint i solsken och med trevligt umgänge. Vi startade vid 3-tiden för att ta vara på solvärmen och behövde gasolkaminen först en stund framåt kvällen.
Maten blev rökt rådjurskött, vildsvinskorv och potatisgratäng. Till dessert gjorde jag en ny bärpaj med hallon och blåbär. Roligt att kunna använda av alla bär som vi samlat under sommaren. Jag har gjort den här pajen förut men då med äpplen (Boelz paj) . Så här är receptet nu med bär:
En halv till 1 liter hallon och blåbär i botten på en större glasform, jag tog dem direkt från frysen. Ha på / blanda med 1- 3 msk potatismjöl + en halv till 1 dl socker. Potatismjölet för att binda vätska.
Blanda i en skål
2,5 dl mjöl (gärna glutenfritt)
2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
och ha sen i
1ägg
Smula ihop det här, med händerna är lättast! Fördela över bären!
Smält 100 g smör och fördela över det hela, enklast att dutta med pensel!
In i ugnen 20 - 30 minuter i 200 grader ( men jag fick öka på tempen på slutet för att få färg)
Servera gärna ljummen med vispad grädde eller vaniljsås (hade vi igår) eller vaniljglass.
Bloggen funkar också som min receptsamling under kategorin "Mat", därför skriver jag ner här och kan ta fram när jag behöver.
Framåt kvällen anslöt en god vän från Norge för en kopp kaffe och en pratstund. Så roligt att det är är möjligt med passage över gränsen nu. Det är knepigt när den är stängd och vi inte kan träffa goda vänner från grannlandet. Norge delar in Sverige i smitt-zoner utifrån hur många som är Corona-sjuka; röd, gul och grön zon. Värmland är tydligen i alla fall gul zon fast reglerna för resor är krångliga, det är poliskontroller vid gränsövergångarna. Med hjälp av mobilnumret kan polisen inom några minuter se resvägen via info från telefonmasterna. Hoppas det här eländet snart är över
Agenda: Idag fredag ska vi få en ny frysbox. Vi har två och en av dem har varit skruttig en tid så nu vågar vi inte chansa på att behålla den längre. Den är rätt gammal också, har nog gjort sitt. Rensning av svamp blir det också under dagen, Roland plockade på gårdagens jakt. Det finns överallt. Framåt kvällen ska vi hämta konditorivaror i Snarkil, leverans från Sara på Holgers konditori i Säffle och till slut blir det koll av några båtar. Mellan varven lär vi mumsa på rester från gårdagen.
Vacker utsikt igår kväll!
Mycket regn blev det men också sol och kontrasterna är vackra. Det var flera regnbågar men jag fick bara med en på bild.
Alla plastburkar utbytta!
Det har varit ett projekt att byta ut alla plastburkar och ha glasburkar istället. Nu är det klart. Förutom att glasburkarna är ett bättre miljöalternativ så är de mer praktiska, fungerar till förvaring, till infrysning och till servering! Det sparar både disk och förvaringsutrymme. Bra att ha dem så här istället för att stapla och ha locken för sig. Jag har röjt plats för dem nu i köksskåpen, lätt att plocka fram. Sen är ju locken tyvärr plast men har inte hittat något annat alternativ
Gammaldags 2. Strykning!
JO, jag stryker linnehanddukar, örngott, alla skjortor och alla jeans. Och jag känner mig som en antikvitet när jag gör det, inte någon vanlig sysselsättning i moderna hem misstänker jag. Men jag tillåter mig att vara gammaldags och precis som med lingonrensningen så är det lite meditativt. Skönt också att lägga kinden mot ett struket örngott som är struket slätt.
Strykjärnet är ett "arv" från yngste sonen efter hans senaste ( sista?) amerikaflytt, den till Seattle. Det fick inte följa med dit för tydligen har man andra system för elektricitet så det skulle inte ha passat. Sånt kan man tänka på
Minns att när jag växte upp så vrängde min mamma mina jeans vid tvätt och strök dem alltid ordentligt före användning. Det innebar att de höll länge och blev så där snyggt slitna som man inte kunde köpa på den tiden. Sånt kan man också tänka på.
Och jag blir nöjd över den färdiga högen. Många örngott blir det, en del är med i uthyrningen. De stryks också. Efter 90 grader vittvätt är allt ordentligt rent.
Jag hade nog passat som husa i något storhushåll på 1800-talet, hålla ordning på kläder och inredning och sånt. ;-)) Fast deras arbetstider var ingen lek förstås. Såna här hembestyr var tråkiga när jag hade heltidsarbete, tre barn och en massa annat att hålla koll på. Men nu som pensionär med gott om tid så är det inte helt oävet, bara gubben tar hand om städningen! ;-)
Gammaldags 1. Lingonrensning
Jag vet att man kan rensa lingon snabbt med galler och dammsugarblås typ. Men jag gillar att göra så här gammaldags som min mamma och mormor lärde mig. Jag rullar lingonen ner i en burk som jag håller i knät. På vägen tar jag bort skräp och omogna och ruttna bär. På så sätt hinner jag kolla varje lingon så det blir godkänt ;- )) Nu är det inte många omogna och en del får gärna följa med till sylten för den blir lite fastare då, mer geleaktig. Och ruttna är det verkligen inte heller många så rensning så här går rätt snabbt ändå och det är lite meditativt att syssla med.
Sen fryser jag dem med 1 kg i varje påse, lagom mycket att koka sylt på varje gång. Det går åt mycket sylt under året, Roland äter varje morgon på filen tillsammans med smulat knäckebröd. Och vi vägrar köpesylt!
Det är mycket lingon i år, man får en hink på så där en timme. Fin kompensation för förra året när vi inte fann några här utan fick köpa lingon till syltkokning. Kanske är så naturen funkar, det jämnar ut sig i det långa loppet.
Humlor och fjärilar i fetbladen!
Kamtjatkafetbladen drar igång och blommar tredje gången i år! En tacksam växt att ha i trädgården. Humlor och fjärilar bara älskar den här fetbladen. Soliga dagar så surrar och flaxar det runt blommorna.
Fjärilarna i fetbladen är mest nässelfjärilar men en och annan citronfjäril också. Amiralerna håller hellre till i gullriset.
Och humlorna kommer med sitt gemytliga kollektiva surrande.
Mer från skogen igår!
Nu kommer hösten, det blåser ibland rejält och löven blir snabbt gula.
Här såg vi spår av gamla bekanta djur, en älg-lega. Det finns några älgar kvar, men vi ser dem inte så ofta numera. Och det verkar vara lite kalv. Vargen skördar kanske? Tar ju helst kalvarna.
Och här är spår efter vårt nya vilda djur i skogen; vildsvin. En gris har rullat sig i lervälling och sen skrubbat sig mot träd. De första vildsvinen kom hit för några år sedan, allra först tror jag en ensam galt var. Han blev något av en attraktion i Harnäs. Men sen gick det fort och nu har vi många, ser ständigt nya spår av dem. De ställer till med en hel del bekymmer i trädgårdar, på golfbanan och i grödor. Jag gillar dem bäst på tallriken, gott kött!
I ett fuktigt område såg vi kaveldun (är det väl?) , inte direkt vanligt i skogen
Såna här trassliga högar har sin tjusning
Och de ensamma gamla kvarlämnade träden som ska vara "hökestubbar" får en speciell profil mot himlen. De funkar som landningsplatser för rovfåglar men säkert också som bo åt fåglar och insekter.
Avskräcka älgflugor!
Igår morse var Roland i skogen och blev attackerad av moln med älgflugor. Jag tänkte att försöka hitta något som kunde avskräcka dem när vi tog en skogstur på eftermiddagen.
Hade något minne av att de inte gillar vitlök. Så jag skalade och krossade några vitlöksklyftor och snodde in dem i tyg. Det blev blött o kletigt o luktade rejält.
Jag gnodde med det på händer, ansikte och hals. Vet inte om det hjälpte men jag hade ingen älgfluga med mig hem (bara en fästing!) och ingen som attackerade i skogen heller. Fast det regnade en hel del så de kanske bara inte ville bli blöta.
Nu har jag läst på och man ska smeta in sig med något som heter citronlavendel / lanolin eller nåt liknande. Fast frågan är var man får tag på det. Får kolla på apoteket.
I skogen igår!
Vi var i skogen igår en god stund. Vi plockade inget, bara var där med gamle Jazz så han fick komma ut en stund. Det svenska landskapet är vackert med skog i olika åldrar, det ger en varierad utsikt med omväxlande landskap.
Man kan spåra hänsyn i skogsbruket med "hökestubbar". Det är träd som lämnats kvar för att vara landningsplatser för rovfåglar.
För några år sedan avverkades det här området. Nu kommer granplantorna fint och får skugga av björk. Björk kommer automatiskt och är granens moder. Vissa växter och djur trivs i avverkade områden och de får en chans några år. Sedan domineras området av andra. Det blir ett fint kretslopp
Torn för jakt träffar man ¨på i skogen. Jakten är viktig bl.a. för att reglera viltstammarna.
Och vi hittade ekarna som vi visste skulle finnas där. De har inte växt upp där själva utan är planterade för några år sedan av en god vän och skogsägare! Ska bli roligt att följa dem och se om de klarar att trivas i skogen.
Mer om vår skogsvistelse senare.
Sista potatisen tog vi opp idag!
Det är egentligen tre sorter. Det är en röd som vi fått från Tyskland, en avlång ljus som är fransk delikatess tror Amadine och så King Edward. Det blev mycket i alla fall, vi kommer att ha ett bra tag efter jul, kanske till påsk.
Slut på våra två rader, de andra har kvar.
Det blev nog fyra såna här baljor med potatis sammanlagt!
Boris heter tjuren ...
... som kämpat och gjort sin plikt här på Liane i sommar. Han har förhoppningsvis gjort 18 kvigor till dräktiga mjölkkor. ;- )) Det är våra arrendatorers djur. De har ungdjur på bete på många ställen över sommaren bl.a. här hos oss och det är vi glada över. Det är så roligt att se dem och prata lite med dem nu och då. De byter vall ibland men just här går de och betar på historisk mark, på gravlämningar (brandgravar) och stenring från vikingatiden, nära Signebyns badplats och småbåtshamn. Att hålla nere gräsväxten på det här området är ett uppdrag åt länsstyrelsen. Nyttiga djur på många sätt är det.
Tornfalken är kvar på taket på Liane-ladugården!
Den är grå på huvudet alltså är det en hane, honorna är bruna.
Utebord och bänkar gör Roland nu!
Det är på gång, ett bord och två bänkar för utomhusbruk, fast inte hos oss. Det är av virke som har vuxit på egen mark, fint putsat och oljat.
Och den här medaljen får hänga med någonstans på bordet. Den är ett fint minne från tiden som mjölkbonde.
Agenda: Igår fick vi en fin kväll med goda vänner! Jag gjorde porterstek på tre sorters vilt dovhjort, rådjur och vildsvin. Vi testade om det blev olika. Nu är ju porter-tillagning så stark smak på så det blev inte så stor skillnad i smak, men rådjursköttet blev allra mörast och lite ljusare än de andra. Allt smakade bra, svårt att misslyckas med porterstek och vi har rester kvar till idag. Gasolkaminen var ett bra komplement till takvärmarna, vi frös inte alls och glasrutorna blev bra vindfång. Det blåste ju en del i byarna. Trevligt var det och tiden gick så fort. Hoppas vi kan ses snart igen.
Gasolkamin blev det som terrass-värmare!
Vi har klurat ett tag på hur vi ska kunna umgås med vänner utomhus nu när det börjar bli bistert och kallt. Vi är så pass gamla att vi hör till riskgrupp som helst inte ska bli smittade av Corona så vi vill inte umgås inomhus. Med lite extra värme på altanen kan vi i alla fall förlänga säsongen, om än inte sitta ute mitt i vintern. Valet föll på den här maskinen, finns på XL. Den har bra kapacitet, kan ställas in i olika lägen, går att köra på bara el om man vill, tuben sitter bakom kaminen, fläkt finns men kan stängas av.
Vi testade den igår kväll en stund och tillsammans med takvärmarna så blev det riktigt bra trots idogt regnande. Gasolkaminen värmde de två sittplatserna som hamnade utanför takvärmarna och den värmde under hela bordet också.
Så här blev ätingen med gasolvärmare och gasolgrill. Helt ok! Nu regnade det så apparaterna kom nära bordet för att vara skyddade under markisen, men om det inte regnar så blir det rymligare, framför allt för att grillen hamnar i andra änden på altanen, men värmaren kan också stå längre ifrån bordet, den sprider värmen bra. Vi är nöjda med den här lösningen tills vidare. Trevligt att kunna träffa vänner över en fika eller en bit mat ett tag till. Det är viktigt för oss.
Potatis tog vi opp igår!
Gubbarna i bygden har som ett kollektivt potatisland. Var och en har egna rader men alltsammans sköts gemensamt. Roland har två rader där och igår började vi skörda dem. Det är en tysk röd sort som vi har fått av Wolfram och så King Edward förstås. Det var riktigt mycket under blasten, räcker kanske till jul, förvaras i jordkällaren under tiden. Känns bra att ha i alla fall en del egen-odlat.
Senare idag här på bloggen om hur vi nu planerar för att kunna umgås med vänner framöver hösten och vintern trots Corona. Det blir en begränsad krets och utomhus för säkerhets skull. Men mer om det senare idag.
Det hör inte alls till inlägget här ovan: Hittade ett par rader i en kommentar på fb som var mitt i prick på något sätt. Skriver dem här bara för att komma ihåg
"The difference between men and boys
Is the price of their toys"
Perukbock fälldes här på Liane idag torsdag!
Det var på pürschjakt förstås idag på morgonen här på Liane från torn med Merkel 7, 65. Wolfram vakade och lyckades fälla den, såg den igår också men inget tillfälle då.
Bra f.ö att ta bort ett sånt här djur. De här skinnbeklädda hornen tappas inte under vintern, växer hela tiden och täcker så småningom ögonen och hela huvudet med lidande som följd. Den här bocken har dessutom liksom ett tredje horn på väg mitt i huvudet. Han var rätt tunn i kroppen, hade penis men saknade helt testiklar. Perukhornen orsakas av hormonstörning. Hornen mätte 27 cm. Wolfram bedömde bocken till att vara 5- 6 år gammal.
Det är märkliga djur perukbockar ( finns också perukgetter, såg en sån förra sommaren tror jag, eller om det var den här bocken, svårt att veta när djuret inte avlivats!)
Wolfram var nöjd med jakten. Han är en granne, god vän och jaktkamrat som vi har känt sedan snart 20 år. Vi gratulerar!
Det har inte varit så mycket bockjakt än runt oss för gränsen till Norge har tyvärr varit Corona-stängd. Men det kan bli mer norska jägare här när den öppnas, kanske på lördag eller nästa vecka till mångas glädje. Roland har gjort lite pürschjakt i år men inte haft någon tur. Sen har det blivit mest harjakt förstås med hamilton Disco. Igår och idag riktigt bra, spårnoga vilket märks på vägdrev, stort jaktintresse, hänger i länge, gör rätt på tapten, men han är ännu ung, det blir ömsom vin ömsom vatten.
Amiral-fjärilarna trivs i gullriset
Amiralerna, Vanessa Atlanta, är så vackra med sina lysande färger. Enligt uppgifter på Wikipedia så kommer de varje vår från Medelhavsområdet hit, lägger ägg på nässelblad. Det blir nya fjärilar. Övervintringar misslyckas i allmänhet så den behöver flytta söderöver för att överleva. Hoppas de klarar sig. Tycker mig märka att det blir allt färre fjärilar varje sommar men jag har ingen statistik på det.
Så här är den underifrån!
Gullriset är verkligen favvoplats för just amiralerna och de gillar solsken! ;-)
Töcksforsbesök idag, både Handelspark och Köpcentra
Töcksfors har två stora köpcentra, byggda för Norgehandeln eftersom gränsen är nära. Nu har gränsen varit stängd ett tag och därför är det rätt tomt, men butikerna har ändå öppet. Man tror att gränsen ska öppnas igen på lördag eller nästa vecka och då blir det förstås många kunder igen. Förra gången man öppnade upp efter första Corona-stoppet så kom 14.000 kunder första dagen! De lyckades antagligen smitta varandra för Corona ökade i Norge och gränsen stängdes igen. Vi åkte dit idag för att få lite trängselfri shopping innan gränsen öppnas och kunderna strömmar till. Första stopp blev Handelsparken.
Det här är en huvudattraktion i Töcksfors för vår del: Pantautomat där man kan häva in en sopsäck med burkar och plastflaskor och så få pantkvitto på allt direkt. Man behöver inte stå och plocka in en burk / flaska i taget.
Roland får kvittot på 74 kr! Och vi tog en tur på Ica och handlade, några kunder där men väldigt glest.
Sen åkte vi till Shoppingcenter.
Inne där var nästan helt tomt. Lite spöklikt att gå omkring i ett fullt öppet stort köpcentra och vara nästan alldeles ensam! ;-))
Inte ens godisbutikerna hade kunder. Det finns flera här eftersom sötsaker har halva priset i Sverige jämfört med Norge som har sockerskatt. Man kan se att Coca-cola är en populär vara, den körs in på lastpallar i butiken. Cigaretter o snus är också sånt som säljer bra.
Jag fick tag på några varor som jag ville ha, bl.a. en ny midjeväska som finns i den välsorterade väskbutiken. Har köpt där förut. Min gick sönder häromdagen så det passade perfekt. Nu dröjer det som sagt länge innan vi handlar i Töcksfors igen. Efter gränsöppningen kommer det att vara många kunder här och vi vill inte trängas.
Fullmåne i natt!
Bilder från olika lägen. Den överst här när månen precis kommer över skogsbrynet. Vackert skådespel är det, men en del människor får problem med sömn bl.a.
Här högt på himlen!
Hoppas det inte blir frost i natt. Igår natt var de som kallast + 0,9 grader, ett gränsfall. Men tomaterna har klarat sig. I natt har vi dem under altantaket och har dragit ner markisen. Det borde spara på värmen.
Humle finns om någon behöver!
Jag har dåligt koll på vad man kan använda humle till förutom öltillverkning. Och det är det väl inte så många som sysslar med, inte vi i alla fall. Men vi har ett par rankor med humle och kan förstås ge bort hur mycket som helst om nu någon har användning för den. Jag har försökt gräva bort den i flera år men den är envis och kommer tillbaka i alla fall.
Stor gräshoppa på altandörren igår!!
Den här gräshoppan gjorde tappra försök att ta sig genom glasrutan på altandörren i köket igår! ! ;- ) Vilka effektiva sugkoppar till fötter den har, sitter som klistrad på det glatta glaset! Den var rejält stor, i alla fall upp mot en decimeter med allt, så jag blev lite överraskad när jag såg det här lilla monstret på rutan. Den kanske såg sin spegelbild och hoppades möta en kompis?
Uppdaterat: På facebook har jag lagt ut liten filmsnutt på det här djurets färd på glasrutan. Och jag har fått info att det är ingen gräshoppa, det är en vårtbitare, en hanne.