Utflykt till Tokil igår

Vi gjorde utflykt till Tokil igår, länge sedan sist och vi trodde vi skulle få se mycket spår av vildsvin men så blev det inte. Tokil ligger längst västerut i Sillerud, gränsar mot Årjäng, Risviken. Det är en speciell plats på flera sätt  ovanlig med  historik,  djur o natur.  Precis som skylten antyder så är den lite bortglömd, ingen fast boende längre så vitt vi vet, men några sommarhus i varierande skick. Det finns ingen el framdragen till Tokil. På den tiden det erbjöds att få elektricitet ute i bygderna så tackade Tokilsborna nej, man ville inte ha el, vi vet inte varför. 
 
Det här var en av de första områdena i kommunen som fick mycket vildsvin. För några år sedan var det  upp-bökat runt alla hus, det finns exempel på att människor faktiskt flyttade härifrån p.g.a. vildsvinsplågan. Vi trodde det skulle vara mycket spår av vildsvin nu också men dels är de betydligt färre numera, dels är det elstängsel överallt. Då får man ha marken i fred. 
 
Jägare har gjort en stor insats för att komma till rätta med att det funnits för mycket vildsvin, man lyckades förra året fälla 85 stycken. Jakttorn är bra. Det blir lätt att välja djur, kulfång i marken och bekvämt att sitta i. 
 
Vägen upp till Tokil är smal och krokig, som en gammal ko-stig. Roligt att åka här tillsammans med Roland. Han vet vilka som bodde här, kan berätta om dem och han tycks ha allas släkt-träd i minnet. Rolands pappa och farbröder jobbade i skogen här uppe i perioder.
 
 
Därborta på andra sidan Järnsjön  kan man se E18 och Sandaholm.
 
 
 
En del av skogen här oppe är naturreservat,  det finns gott om olika lövträd, exempelvis hassel 
 
Mellan husen ligger en fin äng med solrosor. Bra mat för fåglarna
 
Allra längst ner i Tokil, mot Järnsjön, här tar vägen slut. 
 
På hemvägen mötte vi Anders B på fyrhjuling och i gott sällskap. Trevligt att pratas vid. 
 
Vi åkte hem vägen över Leverhögen. Den var förr järnväg mellan Årjäng och Åmål men gjordes alltså om till väg när tågtrafiken lades ner. Väldigt smalt är det, man hoppas slippa breda möten.
 
Roligt att leta upp de här platserna som ligger en bit från vägen
 
 

Kommentarer
Postat av: znogge

Trevligt med en utflykt! Att tacka nej till att få el indragen låter som att man ber om att byn ska dö ut...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback