Gammaldags 2. Strykning!

JO, jag stryker linnehanddukar, örngott, alla skjortor och alla jeans. Och jag känner mig som en antikvitet när jag gör det, inte någon vanlig sysselsättning i moderna hem misstänker jag. Men jag tillåter mig att vara gammaldags och precis som med lingonrensningen så är det lite meditativt. Skönt också att lägga kinden mot ett struket örngott som är struket slätt.  
 
Strykjärnet är ett "arv" från yngste sonen efter hans senaste ( sista?) amerikaflytt, den till Seattle. Det fick inte följa med dit för tydligen har man andra system för elektricitet så det skulle inte ha passat. Sånt kan man tänka på
 
Minns att när jag växte upp så vrängde min mamma mina jeans vid tvätt och strök dem alltid ordentligt före användning. Det innebar att de höll länge och blev så där snyggt slitna som man inte kunde köpa på den tiden. Sånt kan man också tänka på.
 
Och jag blir nöjd över den färdiga högen.  Många örngott blir det, en del är  med i uthyrningen. De stryks också. Efter 90 grader vittvätt är allt  ordentligt rent. 
 
Jag hade nog passat som husa i något storhushåll på 1800-talet, hålla ordning på kläder och inredning och sånt. ;-)) Fast deras arbetstider var ingen lek förstås. Såna här hembestyr var tråkiga när jag hade heltidsarbete, tre barn och en massa annat att hålla koll på. Men nu som pensionär med gott om tid så är det inte helt oävet, bara gubben tar hand om städningen! ;-) 

Kommentarer
Postat av: Josephine

Strykning kan vara mysigt, men det tar en sa mycket tid för mig! Glad att vi har Anna som kommer och hjälper oss. Och nej, jag är inte speciellt lat, men min man är det. (och erkänner det villigt...) Det är jag som hndlar och fixar mat, maltider, disk, tvätt (utom strykning)och en hel del ständigt undanplockande av skräp som aldrig lyckas komma till papperskorgen?

Svar: Huvudsaken är att det fungerar!
Inga Magnusson

2020-09-09 @ 11:16:45
Postat av: Lena Nygren

Du skriver inget om att stryka lakan:-) Det gjorde (gör?) min lillasyster.När vi bodde i radhus drog vi lakanen och vek ihop dem snyggt. Linnehanddukar och örngott strök jag precis som du. Numera bor vi i flerfamiljshus med tvättstuga och mangel:D Jag ÄLSKAR vår tvättstuga. Nu manglar jag lakan, örngott, handdukar, dukar mm. Så fantastiskt!Allt är klart när jag går därifrån. Bara att stoppa in i skåpen!

Svar: Ha ha... nej jag stryker inte lakan! Förr så manglade jag dem, har kvar mangeln. Minns att jag o Roland brukade hjälpas åt att sträcka och lägga dem innan. Det var då jag upptäckte skillnaderna i simultankapacitet hos män och kvinnor. Jag kunde slå lakan och prata samtidigt men inte Roland, han gjorde bara en sak i taget! Ha ha...!
Inga Magnusson

2020-09-09 @ 14:02:26
Postat av: Lena Nygren

Btw har ett exakt likadant strykjärn som du. Kan det vara "Bäst i test" tro? För flera år sedan:-)

Svar: Ja måste vara 5 - 10 år sedan i så fall eftersom vi fick det av sonen. Men det är bra fortfarande.
Inga Magnusson

2020-09-09 @ 14:05:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback