I skogen igår!

Vi var i skogen igår en god stund. Vi plockade inget, bara var där med gamle Jazz så han fick komma ut en stund. Det svenska landskapet är vackert med skog i olika åldrar, det  ger en varierad utsikt med omväxlande landskap. 
 
 
Man kan spåra hänsyn i skogsbruket med "hökestubbar". Det är träd som lämnats kvar för att vara landningsplatser för rovfåglar.
 
För några år sedan avverkades det här området. Nu kommer granplantorna fint och får skugga av björk. Björk kommer automatiskt och är granens moder.  Vissa växter och djur trivs i avverkade områden och de får en chans några år. Sedan domineras området av andra.  Det blir ett fint kretslopp 
 
 
 
Torn för jakt träffar man ¨på i skogen. Jakten är viktig bl.a. för att reglera viltstammarna.
 
Och vi hittade ekarna som vi visste skulle finnas där. De har inte växt upp där själva utan är planterade för några år sedan av en god vän och skogsägare! Ska bli roligt att följa dem och se om de klarar att trivas i skogen.
Mer om vår skogsvistelse senare.
 

Kommentarer
Postat av: Josephine

Yes - ek! :-) Nu blir jag glad! :-) Ett av problemen med det svenska skogsbruket är ju monokulturen. Planteras det bara en typ av gran över flera hektar sa nog sjuttsingen blir bade mangfald och skogshälsa lidande - speciellt nu med torka och skogsbarrarna(?) Det är kanske praktiskt att ha en typ av träd = lättavverkat osv. men när höst och vinterstormen kommer och orkanbyarna sveper ner i kalhygget och griper tag i de fullvuxna träden pa andra sidan da faller allesammans som tändstickor. Det behövs "buffertzoner" av andra arter mellan planteringarna, zoner som ocksa kan fungera som sma minireservat dar marken kan fa aterhämta sitt ursprungliga mikroklimat. (Tar 500 ar enligt Peter Wohllebens fina bok!)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback