Enda hushållsosten gjord på mjölk från svenska kor!
Detta är osten som alltid är gjord på mjölk från svenska kor! Gäsene ost. Den är inte så lätt att få tag på, men Rickard på Ica Sillerud har flera olika sorter. Den jag gillar bäst är inte med här: Port Salut. Den är absolut i särklass. Det finns andra ostar också som är gjord på svensk mjölk, men man får se opp ordentligt på märkningen. Det kan stå svensk ost, vilket betyder att den är gjord i Sverige men ofta på tysk eller dansk råvara. Och någon annan hushållsost gjord på svensk mjölk har jag inte hittat ännu. Gäsene är det enda märket jag vet som använder mjölk från svenska kor i alla sina ostar.
Dessutom slipper jag misstänka att genmanipulerade produkter funnits med i tillverkning eller produktionsprocessen om jag köper Gäseneost. Arla använder redan idag GMO när man gör flera av sina ostar, bl.a. hushållsosten och vill öka användningen för att produktionen ska bli billigare, inte för att osten ska bli bättre.
Kommentarer
Svar:
Allt handlar ju om prioriteringar. Jag avstår gärna nåt annat för att kunna handla svensk mat. Det handlar om att den håller högsta kvalitet, ingen uppfödning med ständig antibiotikabehandling som ger de multirestistenta bakterierna. I Danmark där man använder mycket antibiotika till friska djur i förebyggande syfte så dör 6- 7 barn varje år av de multiresistenta bakterierna. Ett hemskt scenario! I Sverige är det förbjudet och därför kostar den svenska maten lite mer. Svenska djur måste också skötas på ett mycket bra sätt, bl.a. med lagstadgad utevistelse. Därför väljer jag svenskt när det går, för djurens skull och för våra barns skull.
Inga Magnusson
Svar:
Jag är absolut beredd att betala mer för svensk mat, helst närproducerat. Den är framställd på ett bra sätt, med bra djurhållning och framför allt antibiotikafritt . Jag håller också tummarna att Kåhögs Gård blir framgångsrik och kan fortsätta.
Inga Magnusson
Trackback