Vinterfiske och kolbullar

Vinterfiske och kolbullar

I en paus i vinterfiskandet med TV filmteamet frånj Dmax så stekte Roland kolbullar med våra gäster. Kolbullar är alltså en sorts pannkakor med tärnad bacon i. Förr var det en uppskattad mat av de många värmländska skogsarbetarna. Det var enkelt att ta med och förvara kornmjö och vetemjöl när man bodde ute i skogarna under hela arbetsveckan. Vatten att blanda med fanns på plats. Salt tärnat fläsk höll sig också en hel vecka.

Kolbullarna steks så att man bryner baconbitar i pannan. Sedan hälls smeten på. Den består av lika delar kornmjöl och vetemjöl utvispat  i vatten och lite salt i. Sedan steks pannkakan och vänds flott genom att kastas upp i luften. Pannan är ju rundad i botten. Rolan fixar det här uppkastet och infångandet i stort sett varje gång, vilket brukar imponera. Men övning ger färdighet.

Elden här är en eldstubbe, alltså en stock som sågats ett kryss i djupt ner. Det ger syre åt elden och det bildas en bra "plattform" att ställa pannan på.

Som synes var det intressant att filma. Allt detta runt omkring är lika viktigt som själva fisket; alltså matlagning, sparkåkning, älgar vid husen, vackra soluppgångar, fina vyer över ödsliga landskap, trevligt sällskap.  

Kommentarer
Postat av: Ninni

kolbullar låter så gott, jag har nämligen aldrig ätit det!
Blir väl lite som fläskpannkaka antar jag!?

Postat av: pimpim11

Jag har hört talas om kolbullar men inte vetat vad det var. Intressant /pimpim

2007-02-04 @ 11:12:11
URL: http://pimpim11.blogg.se
Postat av: Inga M

Ninni o Pimpim: Ja, det påminner alltså om fläskpannkaka, fast med kornmjöl i.

2007-02-06 @ 18:31:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback