- Hej då barnbarnsfamiljerna!

Vi skjutsade några till Karlstad för vidare befordran med tåg till Stockholm. Några åkte idag på morgonen med bil. Tomt o tyst blir det, vi har haft en fin sportlovsvecka med dem och tur med vädret blev det också!
 
Imorse sista sportlovsdagen blev det nysnö. Roland kunde jaga hare en stund med valpen på spårsnö (nöjd med Disco!)  och barnbarnen gjorde snögubbar
 
Igår kväll var vi bjudna på jättegod fisksoppa hos barnbarnsfamiljerna på Liane. Så gott var det.
 
 
 
 

Fina isformationer i bäcken igår!

 Vi var  i skogen på korvgrillning med barnbarnsfamiljerna igår fredag. Bredvid oss forsade en bäck med mycket vatten. Barnen lekte förstås där. 
 De senaste dagarnas kyla hade format magiska skulpturer i det forsande vattnet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vi grillade korv vid bäcken med barnbarnsfamiljerna igår  

Lennartsfors nya Järnhäst!

Den mötte oss när vi bowlade häromdagen! Lennartsfors industri ligger här i Årjäng och nu har man tagit fram en ny Järnhäst, en maskin som kan jobba i skogen, på byggen och vara till hjälp för arborister. Den presenteras i dagarna.
 

Vi vann!!!

Ha ha... vi vann finalen i "På spåret",  51 poäng fick vi. Vinnaren på tv fick 48 poäng och tvåan 40 poäng. Miami och Vimmerby var inte så svårt, tur hade vi där.

Grillning i skogen med barnbarnsfamiljer idag!

 Korvgrillning vid öppen eld gjorde vi.
Om barn  har knivhandskar på sig så kan de  tälja med vass kniv.  Duktiga har de blivit. Viktigt att lära sig hur man hanterar en kniv. 
 
 Vid grillplatsen finns ett vattenhjul som sattes upp förra året.  Det funkar och har god fart.
 
Det är mycket vatten i forsen och mycket isformationer. Mer om det imorgon. 
 
 På förmiddagen idag jobbade Roland o Robin i skogen med det sista av vindfälle på ett område. En hel del kvar dock. I kväll var vi bjudna på god mat på Liane. Mer om det också imorgon.

Så vackra blommor!

Så fina blommor, en riktigt lysande frodig bukett, med handskrivet kort till. 
 
Dagens agenda är inte helt klar men ser ut  att innehålla bl.a. grillning i skogen som lunch med barnbarnen och att vi blir bjudna på mat på Liane lite senare. Till slut blir det väl "På spåret" avslut för den här säsongen.  Vädret verkar fortsatt vackert, vilken tur vi har haft de senaste dagarna av lovet. 

Sportlovsbowling med barnbarnsfamiljerna

 
 Så himla spännande blev det! Vi får boka bowling vid nästa besök också. Även den allra yngsta var entusiastisk! 
 
 Bra med två banor när vi var så många.
 
 Innan blev det lunch på Travmuseet. Therese bakar fantastiskt god kaka till soppan. Och den är också en höjdare enligt Roland som åt rejält. Han påstår att ärtsoppa blir bäst i storkok.
 
På förmiddagen ägnade sig Roland o Robin åt vindfällen förstås

Grillknyte i Lianegrillen igår eftermiddag!

Vi fyrade på grillen, inväntade att det blev kol och la sen på grillgallret.  Det hänger i kedjor från taket. Veden var rätt torr, det blev inte så mycket rök.
 
Alla hade med sig till grillknyte. Det var falukorv, potatissallad, majskolvar, korvar osv. 
 
Vi blev så där 12 pers sammanlagt. En trevlig samling! ;-) Lättvindigt med knyte.
 
Vi gamlingar lärde oss grilla mashmallows! En ny erfarenhet. Fort går det
 
Och någon åt sin första grillade mashmallows!  Det smakade mums, ville gärna ha fler.
 
Snön under dagen räckte till pulkaåkning i källarbacken. 
 
Nu på morgonen är det plötsligt vinter-kallt! Gissar att det är ett par grader kallare i Svensbyn och Årjäng, så brukar det vara.  Hoppas det går bra med blåsippsblommorna och allt annat som börjat med knoppning i den tidiga vårvärmen.
 
Idag torsdag har vi bokat sportlovsbowlingen! 

Sportlov onsdag

Strålande sol och lite snö blev det för oss och barnbarnsfamiljerna.  Det gick att åka  pulka i källarbacken och en liten snögubbe blev det.. Lunchäting ute  i grillen
 
 
 
Roland o Robin tog hand om vindfällen under dagen, så där 15 stycken tror jag.  
 
Harjakt med valpen Disco förstås på förmiddagen. Han fick opp och jagade men tappade så småningom, godkänt i alla fall. 

Till skogen igår, för att kolla vad vildsvinen hittat på!

Igår blev det en tur upp till skogen med barnbarnsfamiljerna för att se vildsvinens senaste framfart. Det är spännande, både att åka fyrhjuling och att kolla efter vad vildsvinen hittat på.
 
Lite snö blev det på morgonen och ännu mer senare på dagen. Så nu har vi fått nåt som i alla fall liknar vinter med minusgrader och några cm  snö på marken. Man får vara tacksam.
 
På eftermiddagen igår hade vi gemensam äting här på Lihaget, potatisgratäng,  rökt rådjurslår och glasstårta från Wermlandsmejerier. Så himla mysigt att få ha dom  här! Liv och rörelse blir det med 5 vuxna och 5 barn!
 
Idag kanske det går att åka pulka i källarbacken. Roland är nöjd med att det äntligen är spårsnö och går nu på morgonen till skogen med valpen medan jag ska ägna mig åt sovmorgon + bokläsning! ;-))
 
På eftermiddagen  idag kommer Rolands systerdotter och man. Vi planerar att göra grillknyte i Lianegrillen tillsammans med barnbarnsfamiljerna. Ser ut att bli rätt fint väder. Vi har åtminstone fått en strålande vacker morgon på Liane. Så här ser det ut idag 07.15
 
 

Holktillverkning idag med barnbarn!

Varsin fick de. Och de var gjorda från grunden. Först drogs ritningar ut, sedan blev det mätningar. 
- Den här sträckan  ska vara 15 cm, hur mycket är hälften då?
 - Först hälften av 14!
- Jo det är 7
- Och så blir det en cm kvar
- Ja, då blir det 7.5 cm
 
Oj, nu blir det snöstorm!!! Va kul!
 
Bra praktisk matte!!

Hämtade vindfälle igår, kanske blir det snö idag!

Roland hämtade vindfälle igår och hade en god hjälp med sig.  Han har inte lagt på kedjorna och ville hinna få hem så mycket som möjligt innan det kommer snö. Det blir alltså inte ved utan en hög med tall. Vi har snövarsel för idag men det ser ut att bli bara ett par cm enligt senaste prognosen.  Synd! Utan rejäl tjäle så ligger den kanske inte kvar. Vi håller tummarna i alla fall,  hoppas att barnbarnen ska få lite pulkaåkning under sportlovet. 
 
Fyrhjulingsåkning blev det i alla fall.

Dagens sjörapport måndag

Så här var  sjöutsikten vid dagens Seffrin-promenad! Gissar att tallen ramlade i förrgår när det blåste hårt från sydväst 
 
 En rotvälta blev det.
 
 Isen är helt borta på sjön, men imorgon ska det bli kallt och snö, så vi får se hur det går.

Nu ska jag läsa en bok!

Jag fick den igår och nu ska jag börja läsa, passar nog mig som älskar skogen. Och som dessutom gillar Herman Lindqvist.

Grillknyte idag söndag!

Idag började barn och barnbarns-familjer droppa in. Vi gjorde grillknyte i Lianegrillen. Lite kallt men i alla fall inget regn och ingen enda vindpust. Tack o tack för det. Så roligt när sportlovsveckan drar igång och vi får ha barn o barnbarn här!
 
Imorgon hämtar vi fler och sen är huset fullt! Vi hoppas fortfarande på lite vinter och snö.

Gourmetmat och trevligt sällskap igår!

Så blev det igår lördag. Vi hade inget planerat egentligen för kvällen, mer än att försöka slippa  Mellon. Men sen  fick vi plötsligt inbjudan till  mat med ett trevligt gäng. 
Och här är det verkligen två experter som lagat mat. Det värsta är att jag inte kommer ihåg alla finesser. I botten här på förrätten är det i alla fall en skiva rökt älgkött. På det bröd med chevréost  ett par skivor och så rådjursfilé. Alla som hanterat rådjurskött vet hur exklusivt det är att få den där pyttelilla rådjursfilén på tallriken.
 
Och här är varmrätten med potatisgratäng och älgkött. Önskar jag kunde beskriva hur köttet och den här urläckra såsen var  gjord men jag kommer inte ihåg mer än att det var calvados med. Himla gott var den i alla fall.
 
Och nu har vi lärt oss att detta är ett gott vin till vilt och till hare ska man absolut välja det. Bra att komma ihåg, för framöver ska det bli en kollektivt tillagad hargryta. Den ska fixas gemensamt av några gubbar och vi damer ska bli bjudna. En annan lärdom att lägga på minnet för kvällen var att hel valnöt matchar matlagning av vilt som kan ha lite speciell smak så som vildsvin och hare.
 
Oj, vilken trevlig  kväll det blev! 
 
 I det här huset finns en del vackra och speciella saker, bl.a. den här lampan
 
 
 
 Vore roligt att få veta ursprunget till den här stolen.  

Blåst och regnat idag lördag!

 
En hel del träd har blåst omkull de senaste dagarna. Värmländska skogsägare får mycket att göra den närmaste tiden  med att hämta vindfälle ur skogen. De blir värdelösa om de får ligga. Vi gjorde en tur runt oss  för att se hur mycket det var.  Det blir några dagars arbete för Roland med motorsåg. 
 
Det blåste fortfarande rejält på eftermiddagen. Men inget som ramlade över oss i alla fall
 
Det har inte varit så här mycket vatten i älven o sjön tidigare under säsongen. Nu är bryggorna knappt över vattenytan här vid Brobacken
 
Brukar vara någon dryg halvmeter upp till en meter annars mellan brygga och vattenyta. 
En lugn pensionärsdag har vi haft i alla fall, började med sovmorgon efter en halvvaken blåsig natt, sen handlade vi  och  fikade med Rolands systerdotter o man. Fortsättningen verkar också bli trevlig, vi kommer i kväll att träffa goda vänner som vi inte ser så ofta. Och imorgon börjar barnbarnsfamiljerna droppa in för sportlov på Liane. Va roligt det ska bli att ha dem här!

Och här har vi tappat första tanden!

Barnbarn Lovis i Umeå har haft lös tand ett tag och nu är den borta. Vet inte om tandfen kom.
 
 

Jeansmode på Åhléns!

 Under besöket i Stockholm fick jag kolla på jeansavdelningarna på Åhléns  för Roland behövde skaffa nya.  Jag gick runt där innan han kom och kollade  lite storögt häpen på modet. Antingen kan man alltså ha vida lite korta, eller som nedan långa smala. Glad är jag att jag inte ska köpa några nya jeans i år. Jag har ett litet lager alldeles normala jeans hemma  att ta av.  När Roland kom till Åhléns så köpte han två par Lee som funkade. Jag hade letat opp rätt modell och storlek innan så han kunde krypa rätt in i provhytten. Vi brukar försöka lägga upp hans klädköp så, tålamodet vid såna tillfällen är begränsat, för att uttrycka det  diplomatiskt. Sitta och vänta på hare eller vildsvin funkar bättre. ;- )) Män är gåtfulla!
 
 
 
 Gamla Marimekko har också en butik på Åhléns, mycket färg och stora mönster, som alltid.  Fast inget för mig förstås. Det är en fördel med att vara pensionär, det går inte åt mycket kläder. Och Marimekko har jag nog aldrig shoppat.
 
 Tog en bild på de snygga lamporna också!
 

Fotografiska museet, Places Beyond!

Jag var på  Fotografiska museet vid Stockholmsbesöket. Och det var en helt fantastisk utställning Places Beyond av Erik Johansson. Vilka bilder!! Det var magiskt att se dem i storformat, surrealistiska och med glimten i ögat. En utställning man måste se om man har tillfälle.  Den är slut 1:a mars.
 
 Utsikten från restaurangen är fin också, maten har prisbelönats, helt ok är den.
 
 
 
 
 
 Här är litet axplock från den bästa utställningen på Fotografiska, den av Erik Johansson. Det är en stor utställning med många bilder.
 
 
 
 
 
 
Jag investerade i utställningskatalogen och ska njuta av den länge.
 
Övriga utställningar just nu på Fotografiska lämnade mig oberörd.

Ett par dagar i Stockholm har vi haft!

Vi häckade hos sonfamiljen förstås. Jag är väldigt förtjust i utsikten från deras köksfönster: Gert Wingårds arkitektoniska skapelse Kista Tower. Det är ett  fascinerande och gigantiskt konstverk. Fasaden bildar en mosaik som ständigt ändrar färg och mönster. Här var första kvällens solnedgång. Opp till mitten så är det kontor i tornet, sen längre upp blir det hotell och längst upp Sky bar. Inte en plats för mig som är höjdrädd förstås, men uppskattat av många besökare. Och som sagt, jag njuter gärna av anblicken
 
Medan Roland träffade politiker så kunde jag ränna på stan. Och det gjorde jag förstås. Stockholm river och bygger överallt och det ska pågå i flera år,  framför allt i centrum och vid slussen där det ska bli nya gator. Kulturhuset  tänkte jag gå in på men det var nog stängt, jag hittade i alla fall ingen ingång. 
 
Så här är det vid Sergels torg. En fin dag fick jag ändå med solsken och vindstilla. Det blev ett besök på en suverän utställning på Fotografiska museet; Places Beyond av Erik Johansson. Berättar mer om den senare. Den håller på till 1 mars, den som kan ska absolut se den.
 
Den här bilden är tagen från Fotografiska. Det var inte lätt för taxibilarna att ta sig fram bland idel avstängda gator, nya varje dag sa chaufförerna surt. Och de fick inte korrekt info innan. Vakter vinkade omkring oss. Om jag ser rätt på bilden så är glasfasaden där borta Dice, son Mattias gamla arbetsplats.  Det är alltid roligt att besöka Stockholm, jag gillar vår huvudstad och som sagt en dag med fint väder blev det. Förutom Fotografiska hann jag gå runt en god stund på Åhléns och leta upp Lee-jeans åt Roland. Återkommer till det besöket också. 
 
 
Och igår kväll var vi på Egons restaurang i Sollentuna Centrum. Så god mat (torsk med bacon för mig, pizza och pannkaka åt barnbarnen, pepparbiff åt männen i församlingen, samt nåt plock som jag inte vet vad det heter till Carin, sen creme brule till dessert.) Det bästa med Egon, förutom god mat och varierad meny,  är den oerhört genomtänkta inredningen och att det bredvid bordet finns en kul lekplats för barnen med bl.a. rutschkana!

Drängstugan i Prästgårdsparken!

Här bodde drängarna som jobbade på Prästgården, ett stenkast från själva Prästgårdshuset.  Vet inte om drängarna  också gjorde arbete hos arrendatorn eller bara hos prästen. Men nu ligger stugan där och påminner om livet för länge sedan, lite nostalgi att se den. Jag har aldrig varit inne i stugan, men gissar att det är ett litet kök och rum nere och sovplatser oppe. Måste ha varit slitsamt att vara dräng, långa arbetsdagar med hårt kroppsarbete, lönen var säkert mest mat och husrum, kanske arbetskläder,  inte mycket av klingande mynt. . Och utsikterna till att kunna bilda familj var antagligen noll.  Det känns nyttigt att ibland få en påminnelse om hur annorlunda villkoren var för människor förr. 

Slängt ut det mesta av julen!

Fast det är några amaryllisar kvar som ska slå ut så färgerna får bli grönt ett tag framöver.  Duken är lite skrynklig så här först, men slätar ut sig eftersom det är en bordsfilt under. Mammas gamla knep. Jag har dem kvar. 

Kyckling är jag inte så bra på, men jag tränar ;-) .

Men den här blev åtminstone ok. Hade letat ett tag efter recept med kokosmjölk. 
 
Skar bröstbitar i skivor och brynte dem i pannan.  Sen i med de här grönsakerna. Det är lök, vitlök, paprika, morötter, purjo, svamp och palsternacka. Brynte förstås först på löken och svampen. Sen fick det koka ihop i fond,  kokosmjölk och saften av en lime i 10 minuter. Passade på att göra rätt mycket så det räcker till flera gånger.  Det smakade helt ok åtminstone. 

Biskopsmössan

Den här pinnen finns lite här och där efter vägarna här. Märket på skylten är en biskopsmössa och markerar att marken ägs (ägdes) av kyrkan. Ägoninnehavet kan ha ha ändrat sig fast pinnarna står kvar. 
 
Förr ägde kyrkan mycket mark. Församlingarna fick en hel del donationer från privatpersoner som ville försäkra sig om en salig hädanfärd. Men kyrkan var också kapitalstark och kunde köpa till både skog och åkermark för att få inkomster. Till en början låg ägandet alltså hos de lokala församlingarna. Men sedan rationaliserade man och lade skogsinnehavet på stiftsnivå så det skulle bli proffsigt skött. Då kom mössan in tror jag, eller också fanns den innan också.  Sen såldes hus, arrendegårdar och jordbruk till privatpersoner, även en hel del skog. 

En titt i Morgans SAAB-museum!

Roland var hos gode vännen Morgan igår  och fick en titt in i hans fina SAAB-museum. Morgan gillar SAAB-bilar,  har samlat SAAB-grejer länge  och arrangerar dem snyggt!! ;- ) 
 
 
 
 Bordet är fyndigt ihopkommet ;- )) 

Snödroppar på Liane!

De blommar frodigt och vacker i solskenet, stora klockor är det. De blommar i Majs rabatt under köksfönstret, men i Nils rabatt också under hans sovrumsfönster.   Idag blåser det grymt. Måste vara rejäl storm i byarna, ibland helt vindstilla. Ska tydligen hålla på ett par dagar till. Inga allvarliga skador än, några nedfallna träd och stolpar och grenar. Men vi har inga strömavbrott sedan man lade ner ledningarna i marken för några år sedan.  

Nostalgi-bilder

 
 
Vid städningen i bokhyllan hittade vi några bilder som var riktiga nostalgitripper. Här är Roland på Liane, det var ett tag sen. ;-) Han kan vara så där fem år, ungefär år 1958.  Bilen till vänster kan vara Arne i Signebyns. 
 
 Tydligen så fanns hos Roland  ett sport- och travintresse under 60-talet. Det var många urklipp. Barnbarn Lovis farfarsfar  var idol för många, Assar Rönnlund, framgångsrik skidåkare.  Han fanns med bland urklippen. Skidåkares kläder var inte så raffinerade på den tiden ;-))
 
Tänk så mycket man samlar på sig. En del är fina minnen, värda att spara, en del är bara gammalt skräp. De här bilderna sparade vi förstås, men tre sopsäcker med skräp blev det. Skönt att få det gjort en regnig och blåsig dag som igår.

Speciellt vin fick vi idag!

 Vi hade idag söndag besök av vänner från Göteborg, med husägande i Glaskogen. Det här vinet fick vi av Mikael Z. Han är mycket kunnig i vin och sprit, gjorde Dufvenkroks glögg en gång i tiden, även får favvo-glögg  Vintra. Nu har han gin och whiskey på g, med eget destilleri.   Vi fick tillsammans med vinflaskan också vinets historia men den har vi förstås redan glömt. Ska smakas vid något särskilt tillfälle framöver.
 
 
Det har hällregnat hela eftermiddagen så jag passade på att trigga igång Roland i städning av hans bokhylla. Vi tog hylla för hylla och det blev en nostalgitripp, många minnen dolde sig där, fina bilder också. Återkommer imorgon mer om det. 

Gomorron med barnbarn Lovis i Umeå!

 Lekarna handlar mycket om klä ut sig, göra drama och ha med olika djur. Fantasi är viktigt och att skapa berättelser. 
 
 
 
Lättnad känner vi efter en rätt lugn natt. Det skulle ju bli värsta blåsvädret, men vinden har knappt hörts in i huset.  Det kom av sig någonstans på vägen, tack o lov. Regn har det blivit i alla fall

I grillen idag, stekt fläsk o raggmunk!

 Vi bjöd in goda vänner till samkväm idag på eftermiddagen. De bor i norska Bergen och vi kommer inte att ses på några månader. 
 Det blev stekt fläsk från Hemgårdens, det är bara bäst. Vi gillar deras mat. Raggmunk till det och så nykokt lingonsylt.  Roland steker i stora stekpannan på gallret över grillen
 Jag kunde mumsa med gott samvete. Gjorde ett par timmars promenad med en kollega ner till sjön, bronsåldersgravarna, järnåldersgravarna och runt Signebyn. Fint väder och trevligt sällskap. Nu ska vi snart få det värsta regnet, massor av millimetrar på ett dygn. Våra Bergen-vänner var inte alls imponerade av prognosen. Normalt är det ännu mer regn i deras Bergen! ;- ) 

Om veden, Fårehuset och ett litet fängelse

I skuggiga skogskanter kan det gå att hämta ved. Här strävar Roland med det strax söder om Liane.
 
Han är här vid Fårehusbacken. För länge sedan stod det ett hus till fåren här, det var inte högt. 
 
Till vänster om bilden fanns ett litet hus som hade en knepig användning. Liane tillhörde förr kyrkan, alltså Silleruds församling och det var århundraden tillbaka. En bit härifrån, i Guttarebol,  låg ålderdomshemmet, eller fattiggårn som man sa förr. Där fick de bo som inte kunde ta hand om sig själva på grund av hög ålder, sjukdom eller fattigdom. 
 
Under första hälften av  1900-talet var det en f.d. soldat F. som bodde på ålderdomshemmet. Han var svårhanterlig och aggressiv.  Honom låste man in  i ett litet hus som låg alldeles till vänster om bilden här, bakom magasinet på Liane.  Han fick mat genom en lucka. En gång lär han ha rymt och sprang ner till sjön samtidigt som han plockade av sig alla kläderna.  Fast han blev infångad och inlåst igen.  Det lilla huset är inte kvar. Grannen Severin (Seffrin) på Litorpet berättade om F. för Roland, han var rädd för F.
 

Dagens sjörapport, fredag

 Idag var det is i hela viken nästan, inte i årose, dvs där älven mynnar ut och inte heller nedanför bronsåldergravarna, där var fortfarande öppet vatten. Men resten var lite is.
 
 
 
 Men en stor del av dagen var det dimma. Inte så lätt att navigera på sjön. GPSn hjälper till.

Vårbruk i trädgården i februari!

 Vill inte!! Jag har försökt ett tag nu att inte se eländet runt huset!! Jag brukar låta vinterståndarna vara kvar över vintern. Det beror inte på lathet för förr eller senare måste de ju bort. Men jag tänker att de kanske skyddar perennerna för snö och kyla under vintern. Det brukar vara dags att ta itu med upprensningen i april -maj någon gång. Men nu går det inte att vänta längre.  Liljorna och irisarna är på väg upp genom riset.
 Och några futtiga tulpaner kämpar med ogräset. 
 
 Soliga dagar måste jag försöka ta mig samman och rensa upp det värsta redan nu. Jag orkar inte se det längre.
 

Dagens sjörapport torsdag

Klockan 13.00 idag torsdag. Det var strålande sol hela dagen, så vackert.  Längst in vid stranden fanns ett tunt isskimmer, annars är viken isfri. 
 
Ovanför badplatsen i Signebyn ligger den gamla kyrkplatsen. Här fanns en träkyrka som revs i slutet på 1800-talet och en ny byggdes på nuvarande plats, ovanför Karlsfors. Det finns en del gamla gravar kvar, typ lövkors och stora familjegravar.  Längre till vänster nedanför kyrkplatsen finns några forngravar från bronsålder och järnålder, samt rester av en domarring. Inte så ovanligt att den kristna kyrkan vid tiden för landets kristnande tog över gamla hedniska samlingsplatser. De var ofta belägna så att de lätt kunde nås av många och det var vid sjöar och vattendrag.
 
Invid en skuggig åkerkant lyckades Roland hitta lite tjäle idag och bärgade ett par vedlass. Växlade ett par ord med Rolands bror Gunnar o dotter A-C som skulle till Örebro för att travköra med ett par hästar. Vinkade åt Daniel på Prästgården. Bygden är inte helt avfolkad mitt på dagen en vanlig vardag.
 
Liane var fint när vi kom hem igen. Kan uppskatta varje dag att fasadrenoveringen och nya fönster blev så bra. 
Så när som så där 100 meter så är det 2 kilometer från Lihaget ner till badstranden, = nästan 4 kilometer fram och tillbaka. Det är en bra dagspromenad. 

Vinterveden får hämtas efter vägarna!

Vi värmer vårt hus med vedpanna. Det betyder att under vintern tar Roland hem den ved som ska eldas ett år framåt. Normalt så inväntar han tjäle för att kunna ta sig ut i markerna med maskiner och hämta det som behövs. Men den här vintern har varit speciell,  ingen  tjäle blev det och dessutom är jorden helt vattendränkt av allt regnande. Det betyder att vinterveden får hämtas efter vägarna!  Det har i alla fall i stort sett lyckats och nästan allt finns nu hemma, ska ligga och torka i väntan på kapning och klyvning. Torkar fram till midsommar men inte längre enligt en god vän som är expert med gedigen utbildning i ärendet och dessutom erfarenhet med mätningar av den egna veden ;- ))
 
Ett annat märkligt fenomen i samband med vedhämtning är att björksaven stiger i februari, rinner av de kapade stockarna. Så brukar det inte vara, normalt sker det under våren. Det kan alltså bli svårtorkat. 
 
 
 
 
 

Snart dags för gräsklippning!

Gick runt vårt hus igår och kunde konstatera att det snart är dags att börja klippa gräset! Det kan bli en lång klipp-säsong i år. I gengäld så har det varit en kort säsong för snöploging och snöskottning. Städer, tätorter och vägsamfälligheter måste ha tjänat massor av pengar på att slippa bekosta snöplogning

Nu kommer blåsipporna!!!

Märkligt att se dem börja knoppas nu i början av februari!! Det är blåsipporna som jag tog med  från mitt föräldrahem i Bäck. Där vandrade de  in i trädgården från skogen nära och blommade varje vår bredvid stenmuren och lönnarna. Jag planterade dem vid väggen här på Lihaget och ser dem från verandan varje dag, som en liten hälsning från mina föräldrar och mitt barndomshem. ;- ) 
 
  Det är verkligen vår i luften, Roland skickade bilder från sitt skogsarbete med veden. Det var savande björk. Också väldigt tidigt. Hoppas det inte blir något bakslag nu för allt som kommit igång.

Dagens sjörapport!

Nästan precis kl 12.00 nere vid bryggan idag tisdag, jag och Seffrin. Det var fantastisk sol att promenera i, lite blåsväder men inte värre än det gick att stå ut. Nu är all isen borta, den har blåst iväg. Det känns som vår i luften fast vi bara är i början på februari. Mer vårtecken i morgon!

Mer plansch-nostalgi!

De gamla skolplanscherna hänger på Berga Bistro som är inrymd i en gammal skola utanför Åmål.
 
Barnen skulle alltså på den tiden förberedas för arbete på landet under sitt vuxenliv. För det var verkligen så här de flesta skulle komma att leva och försörja sig i slutet 1800-tal och första hälften av  1900-tal. 
 
Jag kunde inte motstå frestelsen att se lite på detaljerna i bilderna. Man har slagit hö och fått det torrt i såtar, alltså högar, inte hässjor. Det skvallrar om en torr period. En regnig sommar måste man hässja för att få höet torrt. Och så körs det hem med häst och vagn.  Fast jag får inte ihop hur draganordningen mellan hästarna och vagnen funkar här, det ser konstigt ut.
 
Det far en ångbåt ute i sjön. Det var rätt vanligt förr med reguljär båttrafik i sjöarna för att frakta människor och varor.
 
Bakom kvinnan som räfsar hö sitter en äldre kvinna  lutad mot en såt och handarbetar. Hon passar nog  barn medan övriga jobbar.  Bredvid henne en bäbis och ett yngre barn.
 
Det här ser ut som att man slår mogen säd med lie och kvinnan tar opp efter dem, men det saknas neker i trävar eller skylar, så det kanske ska vara hö i såtar det också. Men färgen stämmer inte så bra, den är alldeles gul. Barnen leker mitt uppe i de vuxnas arbete.
 
Kvinnan på bryggan tvättar kläder genom att banka dem. Säkert var det såpa eller aska + lut med som sen sköljdes  ur i sjö. Några barn badar, fast utan badkläder. Korna går ner till sjön och dricker sitt vatten, badar och svalkar sig. Mannen i båten kanske tar opp nät. Fisk var viktigt tillskott i mathållningen förr. 

Pigg o glad igen!!

God aptit har Seffrin haft idag. Han har varit pigg o glad. Jag tror att det var något tillfälligt  igår med hans dåliga mage och ingen aptit. Vi  behöver inte  göra något veterinärbesök. 

Seffrin mår bättre!

Det låter piper och knorrar inte i magen längre på tax Seffrin. Han åt en del mat senare i går kväll och den fick han behålla. Han låg lugnt bredvid mig när vi såg på Hamilton. Hoppas det fortsätter stabilt under dagen. Det kan ju vara något snabbt övergående. Det värsta med sjuka djur är att de inte kan tala om hur de mår eller om det gör ont någonstans. 

Seffrin inte helt pigg!

Aptiten har växlat en period. Men han har ändå varit pigg. Idag söndag är han lite neråt i humöret, ligger mycket still och matvägrar totalt, inget passar. Har försökt fjäska med köttfärs, burkmat och annat, men han bara fnyser i skålen. Suck! Undrar vad vi ska göra? Kanske vänta någon dag och sen veterinär igen? Det bubblar och piper i magen på honom, hörs till och med.
 
Uppdaterat: Till slut åt han lite burkmat men kräktes upp det på en gång
 
Fast sista timmarna har han verkat piggare. Kanske bara var en dag. 

Vildsvinssadel i ugn igår!

Jag beskrev igår här  på bloggen  hur vi gjorde vildsvinssadel i ugn som en variant av rådjursrygg. Sadel blev det egentligen inte eftersom skrovet blev borttaget. Jag tog alltså ut kotletterna från skrovet och täckte dem med olika smaker och rotsaker innan placering i ugnen. 
 
Resultatet blev ok, smakade bra, men det blir ett strå vassare när köttet får sitta kvar på skrovet. Det blir mer smak på köttet men framför allt mer smak på såsen.  Sen var jag inte förberedd på att det blev  så lite kött kvar, kotletterna var bara hälften så stora efter tillagningen. Jag tror att alla blev mätta men det blev inget kvar. ;- )) 
 
Nästa tillagning av sadel blir nog med skrovet kvar. 
 
Tillbehör blev sallad förstås och så stekt spetskål. Jag kokade upp spetskålen snabbt och stekte sen på den lite, det blir bra. 
 
En trevlig kväll hade vi med goda vänner! 

Idag blev det en variant på rådjursrygg

Roligt att variera gamla recept lite. Vi brukar göra rådjursrygg, genom att  klä över hela ryggen med ben o allt och sätta in i ugnen. Men nu fick jag för mig att göra en variant på det med dagens vildsvinssadel. Så här blev det
 
Rensade upp vildsvinssadeln, tog bort skrovet, skar rent kotlettraderna noga, lade i marinad ett par timmar. Den blev i hopplock av rödviner som blivit över och så glögg (!).
 
Tog upp köttet, torkade torrt 
Skårade köttet grunt, kryddade ordentligt med salt, peppar, örtkryddor.  
 
 
 Stack ner lök i skårorna, pressade vitlök över, lade på morotsstrimlor, 
 
 .... och kantareller
 
 ...och baconskivor. Hällde på vin och fond
 
 In i ugnen 170 grader 1,5 timmar.  Nu är det klart. Jag ska ta bort baconskivorna, skära i bitar och lägga över köttet vid servering. Resten i formen blir mixat och gjort sås av. Den brukar bli god, men tappar kanske lite nu när skrovet inte är med.
 
Men vi har alltså inte ätit än så jag vet inte hur det blir. Vi ska testa på goda vänner i kväll. Spännande!

Harjakt med gamle Jazz igår

 
 Roland var på harjakt igår i.   Jag fick bilder och texten nedan: 
 
"Bjuden till grannmarken på harjakt med gamle Jazz i dag. Upptag efter 1,5 timmes slagarbete, drev i 30 min sen dötappt. Efter drygt 2 timmars tapptarbete fick gamle Jazz (14 år) nog, kom till brasan och kröp upp i knät.🙂 Insåg då att det var lika bra avbryta, tänkte på artikeln i senaste numret av Sv Jakt som handlade om att jaga med gammal hund. Enl artikelförfattaren är det viktigt att man jagar på hundens villkor, så vi drog hem till stugvärmen." 
 
Tror det är första gången som Jazz har frivilligt avbrutit harjakt och krupit upp i knä på Roland. Han börjar bli gammal. Numera är vi nog tre pensionärer i familjen. ;- ) 
 
 
Idag blir det valpen Disco som får en tur till skogen, Jazz får vila! Och jag ska förbereda lite för äting med goda vänner i kväll. En trevlig dag ser det ut att bli. ;-) 

"På spåret"

Vårt resultat på "På spåret" i kväll. Vinnarna på tv hade 41 så dem slog vi inte. Svårt med Porto och Puerto Rico, men Växjö lättade upp lite.  Tvån på tv slog vi. Kul är det i alla fall.

Dagens sjörapport!

 Jo, visst gick vi ner till sjön idag också, Seffrin och jag. Solskenet bara gnistrade och lyste, vi gick mitt på dagen för att få så mycket D-vitamin som möjligt.
 
 Så här var isläget idag, i stort sett täckt i hela viken av is. Och snön är borta. 
 
 Så här vid badbryggan
 
 Varmt i skogsdungen när solen ligger på

Vår i Åmål!

Så här var det vid  Berga Bistro i Åmål igår!! Lökarna på god väg. Och det var riktig vårvärme i luften, bortåt + 10 grader tror jag. 
 
Fast jag kämpar för vinter och köpte några åklappar på Returen. Håller tummarna att vi får snö på sportlovet då vi hoppas få besök av barnbarn
Och så var jag förstås på det bästa Åmål har; en riktig bokhandel, välsorterad och fin.
 
Idag har jag en helt oplanerad dag framför mig, fredag! Det är ju pensionärers privilegium, känns fortfarande lite ovant efter ett liv som varit proppat av plikter och aktiviteter. Men numera har jag en lista på kylskåpet med sånt som behövde göras, bl.a. döstädning, så det kan det bli, inte så tråkigt som det låter, ofta nostalgiska resor  i minnenas skrymslen. ;- )
 
Roland jagar hare hos goda vänner i Snarkil tror jag, jag brukar få rapporter under dagen. 
 

Skinnmöbel-köp idag och ett statistiskt mirakel!

Vi behövde en soffgrupp i skinn. Lite snabbt igår var jag inne på nätet och kollade vad som var till salu begagnat. Och hittade den här gruppen i Säffle. Den hade bra pris; 2.500 kr,  var välvårdad och oskadd enligt säljarens uppgift. Vi skulle ändå till Åmål idag så vi hängde på en släpkärra,  fortsatte till Säffle för att kolla på den och ta med hem om vi gillade. 
 
När vi kom till entrén till  säljarens  hus så kände Roland igen sig
- Här var vi för några år sedan och köpte en säng.
 
Vi frågade. Och så var det verkligen!!! Mannen hade sålt en  extrabred motorsäng för några år sedan, hans mamma ville inte ha kvar den. Det var den vi hade köpt. Roland använder den fortfarande! Lägenheten var säljarens mammas. Alltså vad är chansen att vi skulle hamna hos samma person?? En på miljonen??  Ingen av oss är proffs, vare sig som köpare eller säljare utan alldeles vanliga människor som ibland utnyttjar begagnat-marknaden. Och så slumpar det sig att vi råkar göra  affär två gånger på så där fem  år.
 
Vi gillade i alla fall den fina och välvårdade soffgruppen och tog med den. Skinn lär ska vara omodernt men vi kan bara ha det med flera hundar i huset. Nu får ju hundarna absolut inte ligga i möblerna ;-) men för säkerhets skull.
 
Nästa slump var att säljaren var musiker, pianist, och han hade  spelat i många år tillsammans med en släkting till Roland, hans mammas kusin; Gunnel Eklund. Hon sjöng proffsigt, bl.a. operett och har på sin meritlista också ett antal års äktenskap med en Björling-son, kanske var det Rolf. 
 
Såna här dagar borde man väl köpa en lott också och hoppas att även högsta vinsten ska falla in.

Nostalgi med gamla skolplanscher!

Förr var det viktigt att i skolan lära barnen vad årstiderna innebar i arbete och fritid. De flesta människor levde på landet, var beroende av att anpassa livet efter vädrets växlingar. Barnen skulle förberedas för sitt  vuxenliv, lära sig vad som väntade dem.  Längst till vänster tror jag en jägare kommer hem med en skjuten räv över axeln, det är arbete i skogen, klädtvätt i vak, transporter med häst och släde, kälke och oxe, barnens lek med backåkning, hund, is och snö. Den fina planschen hänger på Berga Bistro inrymd i ett gammalt skolhus utanför Åmål. Kanske kommer vi dit idag igen?
 
Den svenska folkskolan kom till 1842. Man hade då verkligen tänkt igenom vad barnen skulle behöva kunna som vuxna, även praktiskt,  för att få mat på bordet ( skolträdgårdar), kläder på kroppen (syslöjd),  användbara redskap i hem och arbete (träslöjd) och så lära sig folkvett  (kristendomen, katekesen) .  Läsa, skriva och räkna ingick också förstås. Och så lite roligt ibland med teckning, sång och musik. 
 
Kanske var den tidens skola mer exakt anpassad till de krav som skulle komma att ställas på barnen i vuxenlivet än dagens skola är.
 
Inser lite förskräckt hur gammal jag är när jag minns att vi hade utedass de första åren på min skola och det var en bit från själva skolhuset, en länga med hål på rad var det, ibland en munter plats utom synhåll för överheten. ;- ) Hur en akut kissenödig 7-åring hann både klä på sig och springa ända dit i snö och vinterkyla fattar jag inte så här i efterskott.  Och vi hade inte skollunch utan satt i korridoren med våra medhavda ost- och korvmackor, varm choklad i termos (glas inuti som inte sällan gick sönder i skolväskan och den varma chokladen rann ut över läxböckerna!) . 
 
Fast det var verkligen inget lidande att gå i skolan, jag älskade min barndoms skola ;-) 

Torskrygg a la Mannerström o Ronny!

Gode vännen Ronny jagar ihop med Mannerström och fick av honom det här receptet på torskrygg. Ronny  gjorde rätten vid besöket här hos oss. Vi testade att göra igår och äntligen blev torskrygg  med pepparrot bra!! Jag har strävat så länge men inte lyckats förut. Har fått nöja mig med att äta rätten på Riche när de har den på klassiska menyn.
 
Jag saltade lite på torskryggen en kvart innan. Kokade upp vatten häftigt med kryddpeppar, lagerblad och salt. Lade i torskryggbitarna och det hela  fick komma i häftig kokning igen, drog direkt av värmen och så fick det bara stå där i 10 minuter. Passade in övriga ingredienser så allt var färdigt samtidigt. 
 
Tillbehören var alltså kokt potatis (skulle kunna vara pressad potatis som alternativ  tror jag) , riven pepparrot, skirat smör ( mycket!) , lite räkor, dill (hellre hela kvistar än hackat som här), ägg (bättre hackat än skivat) , sallad och eventuellt ärtor också men det hade vi inte igår.  Vi hade några vita färska sparrisar i kylen så det fick bli de.
 
Till det delade vi en flaska bubbel, Mumm för att fira Discos hare och ytterligare en god nyhet.
 
Torskryggen blev precis så där bladig och fin som man vill ha den och lagom salt så man känner fisksmaken, inte bara saltsmaken.  Jag gjorde två bitar till mig och Roland men det kunde gott ha varit en till. Nästa gång gör jag på tre.
 
Sugröret i mitt vinglas beror på att jag har tunn tandemalj. Då skonar man den genom att dricka sura drycker med sugrör och vin är surt, liksom kolsyrat vatten.
 

Så fint igår, snö och minusgrader!

 Så här läckert vinterväder var det igår när vi gick ut jag och Seffrin 
 
 Vi gick på långpromenad! Bra med ice-bugs, första gången i år.
 
 Vi gick ner till sjön, Signebyn badplats och båthamn. Det hade blivit ett skimmer av is här och där i viken så snön har lagt sig på den i ett mönster.
 
 Seffrin gillar att vara här, en plats där det ofta finns dofter av rådjur och andra hundar
 
 På hemvägen stannade jag och växlade några ord med Rolands bror Gunnar som har fyra hästar i sitt stall på Prästgården. Pratade lite med Moe Braga också, min enda favvohäst. Tror i alla fall att det är hon till höger, men hon har ett par avkommor som är väldigt lika henne också så osvuret är bäst.
 
 Tillbaka hemma så började det snöa rejält, stora flingor. ;- ) 
 
Flingorna syntes bra mot den svarta klätterväggen på magasinet.  
 
Senare idag blir det mer om torskryggen som vi lagade till igår och för en gångs skull lyckades riktigt bra med. Vi får tacka Mannerström och Ronny för bra recept. ;- ))
 

Spårsnö idag - Äntligen!! Hare nr 4 för valpen Disco!

Roland o Thomas jagade hare idag på förmiddagen, en mohare fälld! Det är inte så lätt att jaga in en valp / unghund utan spårsnö, men så har det hittills varit i vinter, dvs det har inte varit någon vinter utan typ höst.
 
Det är en klar fördel att kunna finna spår i snön från harens äventyr / fodersök under natten, det underlättar för  hunden att hitta haren. Han får ju inte jaga rådjur.  Och det funkade nu, Thomas fick fälla haren. Disco är nu snart 10 månader och detta är 4:e haren för honom. Han är tidigt utvecklad för att vara hane och vet varför han är i skogen, har stor jaktlust, men inte så mycket rutin än förstås, det vill gå för fort. Skallet är på väg ut ur målbrottet. ;-)  Han hade en hare till på benen men då var skyttarna inte riktigt vakna. ;- ))
 
Jag var på fin långpromenad ner till sjön med tax Seffrin och sen på eftermiddagen lagade vi god mat: Mannerströms och Ronnys torskrygg. Den blev bra, nu kan vi också. Berättar mer om den imorgon.

En varg

Jag tror att ett sånt här träd med massor av grenar kallas varg. Det är fint att se på men ur skogsbrukssynpunkt i stort sett värdelöst. Det mesta av trädets växtkraft har gått åt till att göra grenar och det är inte värdefullt som skogsbruk.
 
Lönsamma träd ska planteras rätt så tätt så de strävar att växa på höjden, få långa, raka stammar med så lite kvist som möjligt för att kunna bli sågade trävaror. De ska inte ha plats att bli stora på bredden. Det betyder att man får gallra sin skog ibland så det blir lagom plats för varje träd. Först sker tror jag  när träden är så där dubbel julgranshöjd. Det är bara arbete, ingen förtjänst. Sen sker det igen bortåt 30 - 40 år kanske. Det kan ge inkomst för pappersved men inga stora pengar, mycket arbete är det.   Jag är osäker på åldersintervallerna för gallring men ungefär.
 
Sen blir det slutavverkning bortåt 80 - 90 års ålder ungefär, beroende på växtligheten / klimatzon  i området. Då får man hoppas det inte hittas en sällsynt fågel i skogen för då kan det bli avverkningsförbud och hela inkomsten blir plötsligt borta, kvar står bara ett par generationers arbete. 

Min tax Seffrin är ok

 
 
Det var ju först halsmandlarna som var svullna och röda. Då drack han mycket o hade inte så bra aptit.  Det blev veterinärbesök och piller.  Det blev bra. Sen blev det ett öga som blev knallrött och rann, förmodligen någon smäll i samband med jakt. Nytt veterinärbesök. Han fick droppar som vi kämpade med några dagar. Nu ser det bra ut. 
 
Han är  pigg men fortfarande lite mager och aptiten svajar, men oftast duger maten. Hoppas det blir helt bra. Nu ska han ju vila länge till nästa jaktsäsong startar, vi tar bara långpromenader han o jag. 
 
Seffrin är en sötnos. Trevlig hund är han och en av de bästa taxar vi haft rent jaktligt. Hoppas vi kan få någon avkomma efter honom så småningom. 

Värmlands museum utställning om Värmlandsliv, bl.a. i Årjäng

 
Värmlands museum är ombyggt och jättefint! Ett härligt  ljus är det.  Undrar om den vackra trappan är gjord i Grums? Det var flera utställningar förstås, men vi valde den om Värmland förr i tiden. Det finns många föremål och informativa texter, en del från Årjäng.
 
 Utställningen om det gamla Värmland är fin och värd ett besök. 
 
 
 Skogsarbetare blev ju en "exportvara" till Amerika under sent 1800-tal, tidigt 1900-tal. . Många emigranter från Värmland och andra skogslandskap valde att bosätta sig på amerikanska västkusten där man behövde arbetskraft och kunskap till den omfattande byggnationen av de stora städerna. Rolands gamla släktingar Kylin  bosatte  sig i  Seattle. Och på senare år har vi "exporterat" en ättling dit, yngste sonen, som inte är timmerhuggare, men som är i dataspelsbranschen. ;- ))
 
 Dopfunt medeltida från Blomskog i Årjäng
 
 
 
 
 
 
 
Från gamla jakttider. Tagghalsbandet skulle skydda mot vargangrepp
 
Förr fick de som levererat felfri mjölk ett visst antal år ett diplom. Tror det var kungen som delade ut.
 
Den här samlingen är en av mina favoriter
 

Soluppgång över vår sjö, Östra Silen, i morse!

 
Det var inte jag som såg den utan Roland som var ute och jagade hare med valpen Disco. Han skickade fina bilder. Först kom ljuset och så bilden under började solen klättra över horisonten.
 
Soluppgångar är inte min grej, jag sover helst då, ser oftare fina solnedgångar! Men tacksam när det kommer så här fina bilder på telefonen. Och Roland var väldigt nöjd med Disco. Han förkovrar sig som jakthund, verkar komma över målbrottets pipiga skall och få sitt riktiga. Han kom idag också på pipet i halsbandet! Guld att han har tränat på det som inkallning
 
 Jag hade tänkt berätta om utställning på Värmlands museum, men det fick bli de här fina bilderna istället. Om museet berättar jag imorgon istället.
 
Jag gick en långpromenad med tax Seffrin vid middagstid och under eftermiddagen. Det blev oppåt Tobyn idag, Så här fin är utsikten över båthamnen och badplatsen 
 
 Därborta ligger Signebyn
 
Och Liane badade i solljus när jag kom hem. En fin dag att ta vara på, äntligen solsken
 
Som sagt, imorgon skriver jag mer om besöket på Värmlands museum. 
 

Lerins Sandgrund blev det igår

Igår lördag var en urtrist mulen och småregnig dag. Vi åkte spontant till Karlstad för att se nåt annat runt oss. Det blev förstås fika (har mycket gott glutenfritt!) och besök på Sandgrund som är Lars Lerins konstmuseum. Det är inte så länge sedan jag var där senast men det var ändå en hel del nya bilder som jag inte sett förut. Man byter ofta och det är en stor konsthall
 
Det här är i alla fall en gammal favorit, mattan på vädring. ;-) 
 
 Och så den pampiga bokhylleväggen som Lars lär ha målat när hans svärmor, Juniors mamma, var på sitt första besök ;- ) 
 
Sen hade lärlingarna en liten utställning med, Johannas porträtt är så fina och även Pers livliga bilder och andras. Hoppas det kan bli mer tv-program med Lars Lerin och lärlingarna, enligt son Markus som är seriens redaktör så finns det vissa möjligheter.
 
 https://www.nwt.se/2019/07/29/det-ar-fantastiskt-att-aka-tillbaka/
 
Det var ytterligare gästutställning som jag glömt namnet på. Många besökare var det som vanligt. Sandgrund är en riktig magnet för Karlstad, vi hörde många norska stämmor i publiken. 
 
Senare idag mer om gårdagens besök på det nyrenoverade Värmlands museums utställning om Värmlandsliv. Den är värd ett besök.
 

Ät inte på restaurang Värmlands museum!!!

Så ironiskt är det. Vi var där för två  år sedan på dagen och jag lade ut minnesbilden på facebook  från det karlstadsbesöket tidigare idag, berömde maten massor. Under ett antal år var verkligen museets mat den allra bästa i Karlstad, vi har ätit den fantastiska buffén många gånger, aldrig missnöjda. 
 
Men nu är det ny ägare och vid vårt besök idag lördag var i stort sett ingenting rätt, så besvikna var vi. Så här var det
 
1. Enligt instruktion skriftlig vid entrén så ska man stå och vänta på placering. Men ingen kom på en god stund så vi vandrade lite planlöst omkring. Inte många bord hade gäster, det var glest. Vi kände oss inte direkt välkomna. ;- ( 
 
2. Till slut kom en jäktad man halvspringande mellan borden emot oss 
 
3. Han slängde snabbt  ett par menyer på vårt bord.
 
4. Torftig meny var det, fem rätter om jag minns korrekt och bara två gick att få glutenfria (soppan och ugnsrostade grönsaker). Inga andra glutenfria alternativ gick att förhandla om.  Vi beställde i alla fall, Roland viltfärsbiffar och jag fick ta det ugnsrostade vegetariska
 
5. Lättöl fick Roland (restaurangen har inte fått rättigheter !) en Gränges som var uppkorkad när den kom och  inte helt full (!) Då borde vi ha gått! Eller åtminstone klagat, men vi är för snälla.
 
6. Väntade gjorde vi länge på maten. Till slut gick jag bort och frågade den stressade servitören hur länge det väntades ta ytterligare innan vår mat var klar. Han såg på datorn att det var exakt 27 minuter sedan vi beställt. 
 
7. En servitris som talade dålig engelska (hon talade verkligen ingen svenska) tog över, gick bort och kollade med köket och kom direkt tillbaka med vår mat!  En eloge för det! Men då hade vi alltså väntat en dryg halvtimme! Och fick inget förrän vi frågade. Knepigt med så lång väntetid med få gäster i matsalen. Vi fick ingen förklaring
 
 
8. Det här fick Roland. Han tyckte viltfärsbiffarna såg märkliga ut och frågade den engelsktalande servitrisen. Hon försäkrade stapplande att det var "Chicken" för biffarna var var "finished". Utan besked hade alltså maten bytts ut och något helt annat serverades! 
 
9. En pytteliten portion var det och Roland som var  så hungrig!! Två små potatisar delade, en blomkålsbit och två små kycklingbitar (en ligger under blomkålen). Men i o för sig spelade det inte så stor roll för kycklingen var ändå inte ätbar
 
 
 
 10. För när ätingen kommit så här långt glimtade det rött i kycklingköttet. Den var alltså inte genomstekt!!! Och man äter inte halvrå kyckling. ;- ((
 
11. Då gav vi upp hela ätingen och gick ut. Betalat hade vi tyvärr redan gjort, vilket vi borde ha vägrat förstås. Men sånt kommer man på efteråt.
 
12. Restaurangen kunde inte ta kort som betalning utan swish eller kontanter. Nu hade vi det så det funkade.
 
12. Min portion av ugnsrostade grönsaker. Den var däremot gigantisk och inte så där supergod. Kanske beroende på irritationen. Det mesta lämnade jag.  De stora ostbitarna var alldeles för starka för mig, kunde jag inte äta. Såsklickarna tog slut snabbt och sen var det en torr och hård anrättningar att försöka tugga ner.
 
Ville bara berätta om det här besöket eftersom jag på dagens fb-sida berömmer restaurangens mat i en minnesbild från 2018. Jag hoppas förstås att det var en oturlig dag vi råkade besöka den idag, men med så många misstag så verkar det mer som om restaurangen är dålig, inte dagen. Det lär dröja innan vi gör något nytt försök. Priserna var också rätt höga, en bra bit över hundralappen per portion.  
 
(Jag skrev faktiskt till Niklas Pettersson på Matbruket som är ägare och han svarade,  ville jag skulle ringa honom. Det gjorde jag. Han ville kompensera oss på något sätt nästa gång vi kom till Karlstad och det var ju bra. Jag kommer förstås att skriva om det också då. Om vi kommer iväg, Roland är ju flåmaga och inte så pigg på det. Men jag får erkänna att vårt samtal gav mig inget hopp om stora förbättringar på restaurangen. Han försvarade en del av felen bl.a.  att man hade en servitris som inte kunde tala med kunderna med att hon var en "jättetrevlig tjej" och att hon måste få en "chans att komma in i vårt samhälle". . Jag kunde bara hålla med men förslog att hon skulle få andra arbetsuppgifter än att servera mat. Som gäst känns det viktigt att kunna diskutera med serveringspersonal, det är ju det jag betalar för på restaurang!! Om ägaren inte ens har fattat det så blir det problem )
 
Imorgon berättar jag mer om karlstadsbesöket. Det var i alla fall lyckat på Sandgrund och på museets utställningar. 
 

Roland är pensionär nu

Det betyder att det finns tid för jakt. Stövarna Jazz och valpen Disco får jaga ett tag till, för taxen Seffrin är det slut nu sista januari. Sen ska veden hem också, vi eldar i vedpanna för att värma upp huset.  Borde vara säsong för att hämta hem ved. Men överallt är marken så vattensjuk av regnande så det är nästan omöjligt att ta sig fram  med fordon.  Sånt som finns i anslutning till väg går att ta. Detta ovan  är inte ved förstås, det är grov asp, ett enda träd ;- )