En varg

Jag tror att ett sånt här träd med massor av grenar kallas varg. Det är fint att se på men ur skogsbrukssynpunkt i stort sett värdelöst. Det mesta av trädets växtkraft har gått åt till att göra grenar och det är inte värdefullt som skogsbruk.
 
Lönsamma träd ska planteras rätt så tätt så de strävar att växa på höjden, få långa, raka stammar med så lite kvist som möjligt för att kunna bli sågade trävaror. De ska inte ha plats att bli stora på bredden. Det betyder att man får gallra sin skog ibland så det blir lagom plats för varje träd. Först sker tror jag  när träden är så där dubbel julgranshöjd. Det är bara arbete, ingen förtjänst. Sen sker det igen bortåt 30 - 40 år kanske. Det kan ge inkomst för pappersved men inga stora pengar, mycket arbete är det.   Jag är osäker på åldersintervallerna för gallring men ungefär.
 
Sen blir det slutavverkning bortåt 80 - 90 års ålder ungefär, beroende på växtligheten / klimatzon  i området. Då får man hoppas det inte hittas en sällsynt fågel i skogen för då kan det bli avverkningsförbud och hela inkomsten blir plötsligt borta, kvar står bara ett par generationers arbete. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback