Nostalgi med gamla skolplanscher!

Förr var det viktigt att i skolan lära barnen vad årstiderna innebar i arbete och fritid. De flesta människor levde på landet, var beroende av att anpassa livet efter vädrets växlingar. Barnen skulle förberedas för sitt  vuxenliv, lära sig vad som väntade dem.  Längst till vänster tror jag en jägare kommer hem med en skjuten räv över axeln, det är arbete i skogen, klädtvätt i vak, transporter med häst och släde, kälke och oxe, barnens lek med backåkning, hund, is och snö. Den fina planschen hänger på Berga Bistro inrymd i ett gammalt skolhus utanför Åmål. Kanske kommer vi dit idag igen?
 
Den svenska folkskolan kom till 1842. Man hade då verkligen tänkt igenom vad barnen skulle behöva kunna som vuxna, även praktiskt,  för att få mat på bordet ( skolträdgårdar), kläder på kroppen (syslöjd),  användbara redskap i hem och arbete (träslöjd) och så lära sig folkvett  (kristendomen, katekesen) .  Läsa, skriva och räkna ingick också förstås. Och så lite roligt ibland med teckning, sång och musik. 
 
Kanske var den tidens skola mer exakt anpassad till de krav som skulle komma att ställas på barnen i vuxenlivet än dagens skola är.
 
Inser lite förskräckt hur gammal jag är när jag minns att vi hade utedass de första åren på min skola och det var en bit från själva skolhuset, en länga med hål på rad var det, ibland en munter plats utom synhåll för överheten. ;- ) Hur en akut kissenödig 7-åring hann både klä på sig och springa ända dit i snö och vinterkyla fattar jag inte så här i efterskott.  Och vi hade inte skollunch utan satt i korridoren med våra medhavda ost- och korvmackor, varm choklad i termos (glas inuti som inte sällan gick sönder i skolväskan och den varma chokladen rann ut över läxböckerna!) . 
 
Fast det var verkligen inget lidande att gå i skolan, jag älskade min barndoms skola ;-) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback