Mer plansch-nostalgi!

De gamla skolplanscherna hänger på Berga Bistro som är inrymd i en gammal skola utanför Åmål.
 
Barnen skulle alltså på den tiden förberedas för arbete på landet under sitt vuxenliv. För det var verkligen så här de flesta skulle komma att leva och försörja sig i slutet 1800-tal och första hälften av  1900-tal. 
 
Jag kunde inte motstå frestelsen att se lite på detaljerna i bilderna. Man har slagit hö och fått det torrt i såtar, alltså högar, inte hässjor. Det skvallrar om en torr period. En regnig sommar måste man hässja för att få höet torrt. Och så körs det hem med häst och vagn.  Fast jag får inte ihop hur draganordningen mellan hästarna och vagnen funkar här, det ser konstigt ut.
 
Det far en ångbåt ute i sjön. Det var rätt vanligt förr med reguljär båttrafik i sjöarna för att frakta människor och varor.
 
Bakom kvinnan som räfsar hö sitter en äldre kvinna  lutad mot en såt och handarbetar. Hon passar nog  barn medan övriga jobbar.  Bredvid henne en bäbis och ett yngre barn.
 
Det här ser ut som att man slår mogen säd med lie och kvinnan tar opp efter dem, men det saknas neker i trävar eller skylar, så det kanske ska vara hö i såtar det också. Men färgen stämmer inte så bra, den är alldeles gul. Barnen leker mitt uppe i de vuxnas arbete.
 
Kvinnan på bryggan tvättar kläder genom att banka dem. Säkert var det såpa eller aska + lut med som sen sköljdes  ur i sjö. Några barn badar, fast utan badkläder. Korna går ner till sjön och dricker sitt vatten, badar och svalkar sig. Mannen i båten kanske tar opp nät. Fisk var viktigt tillskott i mathållningen förr. 

Kommentarer
Postat av: znogge

Jag älskade verkligen dessa planscher!

Svar: Jag också! Så välgjorda och vackra. Och berättar en hel del om vårt lands historia
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback