Vallskörd var det på Liane igår.

Vi har duktiga arrendatorer på marken som hör till Liane, Bröderna Jakobsson i Långserud med ättlingar numera. Gräset slogs ner häromdagen  och nu  samlades det  upp och kördes hem till Guterud nära de 400 mjölkkorna som ska mumsa i sig det. De ska i sin tur producera mjölk som bl.a. går till det lokala Wermlandsmejerier i Nysäter, ett mejeri som våra arrendatorer byggde från början, men som nu är i annan ägo. Här ovan är det en strängläggare som arbetar, den virvlar ihop gräset till strängar på åkern.
 
Sen kommer Claas-hacken och samlar upp strängen och skickar ner gräset i en container som körs av traktor bredvid. Just på den här bilden sitter barnbarnens kusiner Bobo och Bonnie med i hacken.
 
När en container är full med hackat gräs så körs den upp till en plats bredvid Liane-ladugården och parkeras där.
 
Där finns tomma containrar att hämta för traktorn som tar med den och fortsätter samla in gräs bredvid hacken. 
 
Sen kommer en lastbil och lastar tre containrar som den tar med sig till Långserud. Den möter ytterligare en lastbil som ska hämta nästa omgång fulla containrar. Utan att veta säkert så tror jag att två lastbilar, båda med släp servar skörden. Gräset tas till förvaring i Guterud. Där läggs det i plansilo och  arrendator Olle plattar till med traktorn för att det ska kunna bli lite lufttomt och förvaras som föda till korna framöver vintern. Grässkörden i år har varit fantastisk, man har gräs i förvaring överallt, gott om. Skönt efter förra årets torka och brist. 
 
Och idag räknar vi med att sonfamilj kommer från Stockholm. Oj, vad vi har väntat!

Kommentarer
Postat av: Znogge

Så skönt att det har blivit en rejäl skörd i år!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback