Grafik Zorn och Rembrandt på Rackstadmuseet!

Alltså så suveräna utställningar på Rackstadmuseet i Arvika! De är så bra och innehåller så många verk att man borde åka dit en gång till för att kolla på allt man missat vid ett besök. Vi var där idag med fyra goda vänner och vi var begeistrade!
Så här ser det ut, fina Rackstadmuseet i Arvika. Här låg från början bröderna Eriksson snickeri och träkonstverkstad. Men nu är det konstmuseum med bra utställningar.
 
Så här var det:
Rembrandt gjorde grafik också, så där 300 verk. Grafiken var förstudier till större verk. De var alltså små i formatet många av dem och de tål förstås inte så mycket ljus, visas i källaren på museet. Zorn hade pejlat in Rembrandt som han höll för att vara bäst och störst som konstnär. Så Zorn köpte in ungefär  150 av Rembrandts grafiska bilder främst för att använda dem som studier i eget konstskapande. Han ville lära sig hur Rembrandt gjorde. Den samlingen finns nu utställd i Arvika och de små Rembrandt-bilderna, mest porträtt, är helt magiska. En av våra vänner förstod att de skulle vara små så hon hade ett stort förstoringsglas med, helt perfekt för oss åldrande  för att studera de  hårfina linjerna i arbetena. ;-)) Om man nu ska säga nåt mer om Rembrandt så är det att  trots sitt mästerskap inom konsten så dog han utfattig. Han planerade inte att måla för de kapitalstarka och att ta betalt för sina bilder. Zorn däremot var mer affärsman, rik redan medan han levde, sålde mycket och tog bra betalt. Han kunde unna sig många resor, gott boende,  god mat och annat livets goda medan han levde.
 
På utställningen i Arvika så visas inte bara den grafik som Zorn gjorde för att lära sig det som Rembrandt kunde, utan också fotografier av hans motiv.  De visades inte så länge han levde för han ville att folk skulle tro att han målade av levande modeller, inte av  foton. Men jag har inga problem med att han gjorde det. Man kan se att han både tog foton av hög kvalitet och gjorde grafiska bilder av motiv innan han målade sina stora konstverk.  Han var noga och ville verkligen nå ett mästerskap. Både fotona och grafiken var mödosamma steg på vägen dit, inte ett försök att finna en genväg.
 
På Arvika -utställningen visas nu många fotobilder av Zorn, både såna som är rörande tragiska och såna som är komiska. De är tagna på olika ställen i världen, han reste mycket.  Och visst känner man igen fotona som förstudier till berömda oljemålningar. Kamerorna som han använde var högsta kvalitet för sin tid och en av våra vänner som är proffsfotograf med gedigen klassisk utbildning kände förstås genast igen dem!! Han hade också såna!  Och har egentligen fortfarande! 
 
Bra att ha med förstoringsglas till utställningen på Rackstad! ;-)
 
Som vanligt finns ett urval av bröderna Erikssons fantastiska snickeri på Rackstadmuseet, möbler som blev utställda på världsutställningen i Chicago och som beställdes av de rikaste i världen. Roland kan många historier om broder Elis och de är roliga att höra. 
 
Nordells konditori sköter om kafét på museet och det är värt ett besök på museet!  Bästa fiket i Arvika!
 
Imorgon berättar jag om fortsättningen på gårdagens  Arvika-besök Den  blev i det närmaste en katastrof! En märklig och udda upplevelse! 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback