Råget eller råbock??

Inte så enkelt att avgöra. Det ser i förstone ut som en råget men hon har faktiskt horn, fast de ser inte ut som horn  brukar, mer som knoppar under och över skinnet.   Vi såg henne nerom Liane i går kväll. Det är inte så vanligt att getter har horn, men det kan förekomma. I en undersökning som gjordes av 5000 rådjur så fanns 40 getter med någon form av horn, dvs knappt 1 procent.   Orsaken sägs vara en hormonrubbning som triggar igång hornväxt. Det kan bli stora s.k. perukhorn som vanställer hela huvudet. Getter med horn kan tydligen, åtminstone i vissa fall, få killingar och dia dem. Den här hade i alla fall inga killingar som vi kunde se.
 
 
 
 
 I förrgår såg vi alltså en gammal älgko med vita fläckar i pälsen och igår råget med horn! Någon dag dessförinnan dök det upp en råbock med ett dubbelt horn som dessutom växte knepigt. Det finns många underliga djur i vår herres hage runt oss! ;-)) 
 
I pipeline här på bloggen och på facebook är i alla fall ett Åmålsbesök och bilder + film från när Disco fick träffa sin syster Jänka här på altanen.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag kan inte avgöra vad det är men fin är den. Ni bor verkligen med naturen inpå knuten.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback