Fina Litorpet!

Så fint på hösten med den stora lönnen i vackra färger. Detta är nästan närmaste grannhuset till oss. Jag ville köpa det för länge sedan, för drygt 40 år sedan, ,- ) men då var det redan borttingat. De som blev husets ägare har vårdat det väl. 
Imorgon börjar jag lägga ut bilder från vår stockholmsresa. Vi är hemma nu men bilderna är inte klara.

Bilder från runt om en punkt vid Prästgården!

 Bakom mig där jag står när jag tar den här bilden ligger Signebyns badplats och båtplatsen. Där  fanns förr en träkyrka, men den den revs på 1800-talet och det byggdes en ny nära Karlsfors. Bakom mig här finns också uppgången till gamla kyrkplatsen. Där brukade Sven i Tobyn, HIlding i Göre, Gustav på Sellere, Sven på Holstorptet att sitta och prata på sommarkvällar / helgkvällar. Ibland spelade de kort, ibland bara pratade med folk som gick förbi och varandra.
 
Huset rakt fram, det vita är gamla prästgården.  Där fanns förr bostad åt Silleruds församlings präst och även utrymmen för Pastorsexp. och olika sammankomster. En stor byggnad som såldes och numera är privatägd förstås. Hästarna på bilden hör till Rolands bror. Han äger ladugården som hörde  till förra arrendatorsbostaden som inte syns uppe till vänster bakom träden. Träden till vänster står i  Mineträgårn (uppkallad efter Vilhelmina Boberg som bodde där) Där fanns förr församlingshem och bostad för barnmorska, klockare och kalfaktor för båttrafiken nere vid båthamnen. 
Daniel  bor i förra arrendatorsbostaden och han har en grill som jag är lite avundsjuk på.
 
 Vänder mig en bit till vänster. En bit bort från platsen jag står på ligger Signebyns skola. Jag jobbade där mina första 10 år i Sillerud, mina barn har gått där upp till åk 6 och Roland gick där förstås när han växte upp. Numera är den friskola
 Lite längre bort till vänster ligger byn Signebyn. Det är en radda hus efter vägen. Det verkar vara en by som blev kvar som sammanhängande by när man för länge sedan genomförde laga skifte, dvs hus och gårdar skull delas upp och flyttas ut till större enheter av mark. Man ville med laga skifte  komma ifrån ägosplittringen i små remsor av jord och den delvis kollektiva anändningen av mark. Tanken var väl god att beslutsfattarna ville göra jordbruket mer rationellt och lönsamt. Men  på några platser (bl.a. uppe i Dalarna) så vägrade man att inrätta sig  och behöll sina byar och byns gemensamma egendom, Jag tänker ibland att Signebyn kanske också var en bångstyrig by som inte ville dela upp sig och flytta ut husen, men jag vet inte, har inte tagit reda på det. 
 
Därborta till höger från min punkt syns Brobacken. Mitt i bilden, men rakt ner mellan åkrarna så finns en bro över älven, men den syns inte för den ligger för lågt ner. Där tvättades förr kläder. Kvinnorna låg på knä på bryggan och klappade kläderna rena och sköljde dem i älvens vatten. 
 

Min lille tax Seffrin!

Vi försöker gå ut så ofta jag hinner. Han gillar det förstås, att få nya intryck och nya dofter i näsan. Snart startar hans jaktsäsong då blir det mer naturlig motion. Han lyder normalt några uppmaningar; gå fot, stanna, och "det räcker" så han inte ska dra i lång lina. Men i likhet med många taxar så tror han att han är chef över fordon och trafik, så jag måste håva in honom när det kommer bilar. Han tror att han kan ställa sig mitt i vägen och stoppa dem eller att han ska springa ifatt dem. : - )) 
 

Inte använt på hela sommaren!!!

Det måste vara första sommaren i mitt liv som jag inte använt något myggmedel! Jag råkade på påsen med de här grejerna i igår kväll. Det är  liksom den där utevistelsepåsen som är lätt att rycka med sig för att bekämpa myggen när vi ska vara ute. Men den har hängt stilla hela sommaren, inte en enda gång har vi behövt ta med den. Så märkligt! Undrar om myggen dött i torkan? Eller om de inte ens har blivit födda? Och så undrar man förstås hur det blir nästa år? 

Killingarna är nästan lika stora som geten!

De växer fort killingarna. Nu är de nästan fullvuxna, nästan lika stora som sin mamma. Ibland gör de utflykter en bit ifrån henne men oftast är de i närheten.  

Sliperiet konsthall och restaurang i Borgvik idag söndag

Vi åkte till Sliperiet idag söndag, det var sista chansen för oss. Det har varit öppet helger nu under september men stänger sedan för säsongen och öppnar förhoppningsvis igen nästa år. Ägaren är Oscar Magnusson, son till Sven Erik Magnusson i Sven-Ingvars. Tyvärr bortgången. Men Oscar har fortsatt att spela med nya Sven-Ingvars och de gör succéframträdanden. Vi såg dem på Sandgrund och har inbokat en konsert senare i höst
 
 Konsthallen är fantastisk med rymd och ljus!
 Det är många konstnärers verk som finns med, mycket foto och glas men även annat. Glas på övervåningen men jag fixar inte trappen dit upp.
 Det här var Rolands favvobild!  Men tyvärr lite för dyr för vår kassa.
 
 Vi träffade också vänner här oväntat; Tjejerna från Fengersfors, Malin H. R.  (fotografi) och Sandra O (stenugnsbageriet). De har inte så mycket öppet just nu bara någon dag i veckan om presumtiva besökare läser detta.
 Här nedan finns en del av det vi gillade mest. Det var för rörigt tyvärr med namnen på utställarna, svårt att veta vem som gjort vad. 
 
 
 Lamporna var läckra och gjorde sig verkligen i den här råa lokalen, fin kontrast.
 
 
 
 Pudlarna var sköna! Fanns andra fina djurbilder.
 Restaurangen är kanonbra, man har satsat på den. Kan ta 150 pers  på beställningar 
Vi åt en smarrig kyckling
 
 Och Roland fick sin kära brulépudding till dessert!
 

Vildsvinsbök vid Döverud, nära oss!

Döverud ligger  en liten bit från oss. Bara att accptera de här nya djuren. Vi har inte sett dem nära vårt hus än men det är förstås en tidsfråga. Jag är inte så förtjust i vildsvin ute i skogen / naturen. De är okända för mig, jag vet inte hur man ska göra när man möter dem. De är i alla fall bra på tallriken, smakar riktigt bra i flera olika maträtter, kanske bäst som grytor och stek.

Färdigmålad och med på loppisförsäljning

 
 Barnbarn Lovis färdigmålad. Hjälper storebror Isak med klassens loppisförsäljning
 

Barnbarn Lovis på höstmarknad på Waldorfskolan i Umeå!

Så hä fint kan man bli målad där! Vi är så glada över att barnbarnen i Umeå har fått gå på Waldorfskolan. Den ha ett helhetstänk på eleverna. De får utveckla, intellektuella färdigheter,, rytm och rörelse, drama, skapande och fantasi. 

Där regnbågen går ner finns det en skatt!

Klart att det är sant, regnbågen gick ner mot  Liane för en stund sedan och det är ju vår skatt!
 
Det varade bara några minuter med så starka färger och i andra änden var inget.  Nu ska det bli storm och kanske orkan och mycket regn. Det blir till att hålla i hatten och hoppas att vi inte blåser bort. Det börjar rycka ordentligt i vindbyarna, men dessemellan är det helt stilla. Märkligt!

Mutzbraten från Thyringen!

Trevlig kväll igår hos goda vänner och det här  blev vi bjudna på. Så jättesmarrigt  här nedan kommer recept: Det är en maträtt som har anknytning till landsdelen Thyringen i Tyskland och på hemmaplan så lagas den i en speciellt grill.
 
Den görs på fläskkarré nomalt och man tar bort benen innan. Vi var sju personer som åt och till det så lagades 4 kg kött. Det skars i bitar, storlek som en liten knytnäve, och lades i Schwartzbier över natten. Vi försökte säga att det borde gå med Porter men det måste vara svartöl.  Sen salt och peppar men inte så mycket  och mejram i massor = 7 glasburkar, lägg på långpanna, täck med öl från marinaden, i ugnen på bara undervärme i 3 timmar 150 grader först, sen lägre, typ 125.  Viktigt med bara undervärme. 
 
Klassiskt tillbehör är enbart senap och surkål, fast man kan förstås ha potatis också. Det här ska man ha i  surkålen
Riv morötter i, råa
Hacka tre stora lökar
Hackad rökt skinka / fläsk
Några hela enbär
Dillfrö
 
Sukålen
 
Svartölet. Undrar om man kan beställa detta på vårt svenska Systembolag?
Trevlig kväll hade vi i gott sällskap,  mätta och belåtna blev vi! 
 
Det har råkat bli flera kvällar med god mat och goda vänner, tacksamma för det är vi.  Men nu får vi nog rikta in oss på eget hushåll ett tag framöver! ;- ))

Mamma fyllde 50 år den här dagen, 20 sept. 1967!

Den här bilden fanns bland hittade gamla kort. I ljuset av 2018 så blir det speciellt att se att en av presenterna var en gryta!!!  En gryta i femtioårspresent!! Det ter sig idag så märkligt.
 
Men jag minns att min mamma ofta önskade sig saker till hushållet till födelsedagar och jul. Hon skötte ju den avdelningen helt själv, utan hjälp av pappa eller oss barn. Och det var med stolthet, inte alls skämmigt. Hon ville att det skulle bli bra och att det skulle finnas fina redskap.  Jag minns inte men det kan vara så att grytan var en present från mig och min bror och att mamma själv valde den. Fast den hade inte planslipad botten och dög bara att värma vaxbönor i. ;- )) Den hängde med till mamma gick bort och jag minns att han som hämtade kvarvarande grejer till auktionsfirman sa att den skulle komma att gå direkt på auktion och för en hyfsad slant, en modell som är eftertraktad idag.  Sen ser jag att mamma också fick fina blommor, telegram (fick man på den tiden) och en fin halskedja i guld, så det var inte bara grytor ;- ))

Igår i finaste uterummet

 Vi var bjudna hit igår kväll, till finaste uterummet! Roland och Liane bygg har snickrat det, Irenes glasmästeri i Årjäng med bl.a. Glenn har gjort inglasningarna och inte minst så har A. Backman gjort det här fantastiska betonggolvet. Sen har L. oljat det med betongolja. Det är vackert som en tavla!!!
 
 
En sån här bordseld har vi också nu efter senaste besöket här, då vi var avundsjuka på den.
 
 Vi fick en jättegod älgfärsrätt
Så där ett halvt kilo färs fräs det 
1 påse tacokrydda
1 hackad lök
1 dl vatten
Botten:
2 dl cremefraiche
halvt paket filadelfiaost
 
Ovanpå paprika. purjo, ost, riven ost över och majschipskross. Majschips kan man äta till eller potatischips. Rätten kan vara LCHF
 
30 min i ugn 175 grader.
 

Vi var vid Värmskogs café idag onsdag!

 
Det är berömt för sin smarriga räkmackor, stora och jättestora kan man välja på! De blir som en hel lunch.
 
Vi valde de mindre, men de är inte så värst små. Och jättegoda!
 
Det blev en trevlig lunch med goda vänner K. K-H och B-A som aldrig varit här förut. Men de kommer att åka hit igen! ;- )) 
 Vi hade tur med vädret också. Precis när vi kom fram så bröt solen igenom och spred lagom värme så det gick fint att sitta ute vid sjön Värmlen.
 
Detta är ett populärt ställe för motorcyklar, lite slingriga vägar för att komma hit. Här fanns två snygga idag: Den röda till vänster är  en Harley från USA, den har varit polismotorcykel där och man kan köpa till ett autentiskt ljud med polissirén om man vill. ;- )) Den till höger är en jubileumsmodell Harley. 
 
Björnen vet jag inget om, den bara stod där och såg mäktig ut vid sjökanten.
 
 
 
Hej då fina Värmskog för den här gången! Vi kommer tillbaka. 
Vi åkte sen över Borgvik på hemvägen, också en fin vägsträcka. Där är bara öppet över helgerna nu i september och sedan stängt. 
 

Grillad gräsand igår kväll tisdag

 Vi var bjudna till favvohuset igår kväll på kvällsmat och fin utsikt. Det var sista sommardagen med + 20 grader och solsken så vi satt ute på altanen förstås med fin sjöutsikt. Först välkomnades vi med bubbel.
 Gräsanden hade tillagats i ugn 70 grader i 12 - 16 timmar först. Sedan på grillen i 45 minuter. Enda kryddan var salt och peppar. Det var så himla gott, har vi aldrig ätit förut
 Till den åt vi vildris och en god sås gjord på apelsinjuice och senap bl.a. 
 Till slut bjöd solnedgången på den här utsikten ut över sjön. Trevligt hade vi och tiden gick fort!

Ljung ska ha vatten!

Jag mindes inte om mina marknadsfynd, ljung och andra vinterväxter skulle ha vatten eller inte så jag slängde ut en fråga på nätet. Jag fick många svar och alla var samstämmiga, det ska vara vatten fram tills det fryser på. Så nu har jag ställt växterna  i baljor med lite vatten tills de ska planteras. Hoppas det går bra. Jag återkommer med rapport. ;- )) 
 
Nu drar vi till vårt favvohus för att äta kvällsmat med goda vänner och njuta av fin utsikt!

Ensamma älgkalven var hos oss igår måndag!

Han stod nere i diket när jag fick se huvudet sticka upp. Då klättrade han upp på dikeskanten. Den bruna kalvfällen håller han på att byta till den grå vuxenvarianten därför ser han fläckig ut. Om jag jämför med andra kalvar vi ser så är han sen och lite tunn i kroppen men inte direkt mager. 
 

Marknadsfynd!!! Men ska man vattna ljungen??

Det är samma dilemma varje år, jag kommer inte ihåg: Ska man vattna ljungen eller inte??? Och förall del de andra vintergröna uteväxterna? Vet att jag tar reda på vad som gäller varje höst men sen sviker minnet och jag kommer inte ihåg. Men någon kanske vet? 

Smarrig festmåltid igår kväll!

 Vi blev bjudna på smarrig mat igår kväll söndag! Det var ugnsbakad potatis, chikoreesallad med St Augurost också ugnsbakad. Och så rådjurssadel lindad med salviablad och seranoskinka, grillad. Först grillad 5 - 10 minuter indirekt, dvs inte direkt över kol utan bredvid, sedan över kolen lika länge. 
 Utsikten var inte heller fel! Den gillar vi! ;- )
 Och ett rum som vi trivs i! Intressanta diskussioner om våra liv och om samhällsfrågor hade vi. Och så alla minnen som vi har gemensamt förstås. Det börjar bli många nu.

Årjängs marknad var vi på idag söndag!

 Årjängs marknad är en av Sveriges största och den har gamla traditioner, sedan 1600-talet. För länge sedan förstås en plats för handel med hästar och kreatur samtidigt bara en träffpunkt Sverige - Norge. Det finns 700 knallar på plats och tre dagars marknad har ca 100.000 besökare. Vildhasses produkter brukar vi köpa något av, det blev älg- och renkorv i år. Förr var det alltid en höjdpunkt på marknadsbesöket att lyssna på hans vilda ramsor. Sedan ett par år orkar han inte själv fara runt som knalle. Hans försäljare säger att han mår hyfsat men benen orkar inte stå och gå så mycket. 
 Roland stod och dreglade över en fin vagn en stund och konstaterade att den han har är skrot. Det fanns ingen försäljare på plats annars kunde det har blivit affär. 
 Blomförsäljningen är alltid trevligt att kolla på och vackert att skåda.
 Slisk och bakverk finns förstås hur mycket som helst, gärna färgglatt. 
 Leksaker i massor är det och jag kan tänka mig att det blir dyrt för föräldrar och far- eller morföräldrar.
 Kluriga grejer finns det på marknaden och de här är bra; flaskförslutare. Finns kanske annars också i butik men jag brukar köpa här. 
 
Tivoli finns det också förstås men eftersom vi inte hade några barn med oss i år så hoppade vi över besöket där.
 
 
Söndag fm är bra tid att gå på marknaden om man vill kolla lite i stånden, inte så mycket folk, lätt att få parkering nära. Roligt att träffa massor av bekanta under vandringen. Vi tänkte egentligen kolla på travet en stund, det är ju en stor travhelg i Årjäng med tävlingar både lördag och söndag. Men det började inte förrän två idag  och  vi orkade inte  hänga så länge. Det fick bli en lunch på Stallcafét, sen drog vi hem.
 
 

Lerduveskjuting och kålsoppeäting!

 Igår kväll blev det lerduveskjuting först en stund. Det gäller att träffa den orange runda brända lertrissan när den flyger upp i luften. Man ser den till uppe till vänster på bilderna under. En maskin kastar iväg lerduvorna och de ska alltså flyga upp i luften för att kunna träffas av ett hagelskott i flykten. Första gången vi testade den nyinköpta maskinen från Jaktia så gick nästan alla duvor sönder och vi trodde att duvorna var för gamla. Nu gick inte så många sönder men fortfarande  gick så där var tredje duva sönder och de var nyinköpta på Jaktia. Det är underkänt för maskinen, den går tillbaka till försäljaren. Det är inte godkänt.
 Vi hade i alla fall en trevlig kväll med goda vänner intresserade av skytte och kålsoppa. Man måste äta kålsoppa under marknadshelgen i Årjäng.;- ))  Nu valde vi att äta den här  hemma och inte på marknaden och den blev ok. Vi var 11 personer som åt soppa här igår kväll. Jag kokade 8 liter och det blev lite kvar. Risgrynskaka till efterrätt!
 
 Jag kokade 8 liter soppa och det här blev kvar. 

De var framme idag, geten med två killingar!

De går ofta runt här och äter återväxt och vall inför tredje skörden. Det kan bli mycket för magen så man ser att geten och en killing har diarrè. Killingarna börjar bli stora nu och gör turer en bra bit ifrån mamman. Men ibland är de nära och vill dia ser vi.

Lars Lerin och hans "Lerins lärlingar" gjorde karneval i Karlstad igår!

De var roligt att känna igen ett antal av lärlingarna från tv-serien "Lerins lärlingar". De har blivit kändisar i hela Sverige. Självklart gillar de  att få framträda precis som de är och få cred för det. De har strävat och skapat dräkter och dekorationer för den här dagen med karneval i Karlstad. Den blev en succé med mycket folk och vackert väder. För det behöver man när det är karneval. Kanske därför traditionen utvecklats i sydamerika och inte här från början, att man är beroende av solsken.
 
Idag lördag är det vernissage på lärlingarnas utställning av bilder på Sandgrund, med inbjudna gäster. Vi ska åka och se utställningen men inte just idag, för vi väntar rätt många egna gäster i kväll. Så spännande att se hur lärlingarnas bildspråk har utvecklats av resan till Rio och av ytterligare tid med konstnären Lars Lerin! Så mycket glädje fanns med i karnevalen i alla fall, både för lärlingarna och åskådarna! Lite film på min facebook. 

"Lerins lärlingar" gjorde sin karneval idag fredag!

Lärlingarna har ju spelat in en nya serie program "Lerins lärlingar"  tillsammans med Lars Lerin. Bl.a. så har en del av dem valt att gå med på en resa till Rio för att få inspiration. Sedan i somras har de med Juniors hjälp sytt dräkter och hittat på dekorationer för att genomföra en karnelval i Karlstad inför  vernissagen med bilderna på Sandgrund. Alla omsorgstagare i Karlstad var inbjudna att gå med. Karnevalen gick av stapeln idag i Karlstad och vi var där och kollade. Ett suveränt skådespel från torget och till museet. Massor av människor  kollade! Och jag har sällan sett så många lyckliga och glada människor på en gång. Lärlingarna var strålande lyckliga och de tycks ha den effekten på andra också, både live och i tv-serie. Man blir glad och leendet hamnar på läpparna- Lite film är det på min  facebook 

Oscar och sötaste finnstövarvalpen!

De kom förbi igår när vi kom hem från kräftätingen. En så fin valp, helt lugn och trygg med mörka ögon, vackra färger. Den är tänkt att jaga räv. Det finns nog inget så fint som valpar och så luktar de så gott. Man får ju bara lust att skaffa en! ;- ))
 
Med fanns också en avlivad räv, fälld med perfekt skott. Men hur det här hänger ihop är det bästa att Oscar får förklara själv  ;- ))
 
Senare bilder och film från den fina karnevalen i Karlstad idag med "Lerins lärlingar"! Vi var där!

Kräftäting igår i glatt sällskap!

 Kräftäting igår kväll med alla tillbehör; hattar, haklappar, snapsvisor, bröd och snaps. Kräftorna var lite ljumma efter uppvärmning i dill/ salt vatten och det smakade jättebra, blev mer smak.
 Lilla prinsessan Marlene älskar kräftor och mumsade länge. 
 Och en del andra mumsade också mycket och länge. Det var första kräftätingen den här säsongen. Tack för den!  
 
När vi kom hem vid 9-tiden så kom Oskar med liten hundvalp och en räv. Bilder på det senare idag.
 

Fredag 14:e september kl 13.30 har Lerins lärlingar karneval

Inspirerade av sin Rioresa så gör nu lärlingarna karneval i Karlstad! De går från torget vid 13.30-tiden mot Sandgrund. Och de tycker det vore roligt om många vill kolla!

Barnbarn Isak i Umeå fyllde år!

Det kom bilder från barnbarn Isaks födelsedagsfirande. Familjen bor i Kassjö i Umeå så vi kan inte vara med  och gratta tyvärr. Men glada att vi får bilder och rapporter. 
 
De bor i en fantastisk fin lägenhet / hus som är byggt med Waldorfinspiration. Fina material och vackert ljus.  Det är ju en sån verksamhet runt omkring.
 
 Det var gott om plats för lek och stoj.

GRATTIS! Årets företagare i Värmland!!!

Det blev våra arrendatorer utsedda till i hård konkurrens med många andra företag, stora och små, alla branscher! Det är fr.v. Göte, Kent och Olle Jakobsson. De har redan blivit hyllade på residenset hos landshövdingen och nu ska de alltså gå vidare till Årets företagare i Sverige. Vi önskar lycka till förstås och är jättestolta att det är de som sköter om Liane - Prästgårdens marker. De gör ett himla bra jobb med sitt jordbruksföretag, en fantastisk djurhållning och duktiga på lantbruket. En del av sin mjölk levererar de  till lokala Wermlandmejerier i Nysäter. De har hjärtat på rätta stället också och sparade lite ärtor i skörden till vår ensamma älgkalv.  Det är stort.
 
Bilden från NWT!
 
Agenda: Idag ska vi gå på kräftskiva! Det blir nog första riktiga i år, det ser vi fram emot. Imorgon blir det marknadskålsoppa i Lianegrillen. Jag har förberett med buljongkok. Nu ska vi bara fixa kålen och frikadellerna också! Undrar om 7 liter soppa räcker till 11 personer? Om det är för mycket så fryser jag ner Hoppas vädergudarna är nådiga över marknadshelgen i Årjäng.

Pepparrotskött på älg...

 .. blev det igår kväll när vi samlades här sju stycken för kvällsmat och prat och skratt!.
Recept på min blogg i inlägg före detta. En trevlig kväll blev det i alla fall med älgkött till varmrätt och äppelkaka till efterrätt. Hann inte byta duken eftersom jag filmade älgkalven säkert en halvtimme sammanlagt och tiden bara gick. Det fick duga så här. Men en trevlig församling blev det i alla fall.  För den som är intresserad så är vi några som diskuterar om  SDs roll i svensk politik och huruvida det är rimligt att stänga ute partiet från politiskt inflytande på min facebook i kommentarerna under inlägg om valresultatet i Sillerud.
 
 

Recept älgkött och äppelkaka

Älgkött: Först koka märgben från älg en timme i kort spad med örtsalt, peppar. Sen i med älgkött två kilo drygt, tillsammans med rotgrönsaker, kryddor, salt och peppar. Koka ett par timmar. Låt svalna i spadet
Skär köttet i skivor eller bitar beroende på hur mört det är . Räcker till 7 pers.
 
Såsen ta fond från köttkoket, red av det,  på med vispgrädde  till lagom. Servera med pepparrot i eller bredvid.
 
Äppelkaka; Skala och klyfta äpplen. Lägg i botten på en vid form, helst enkelt lager. Gör i bunke en mjölblandning med 2, 5 dl mjöl, 2.5 del socker, 1 tsk bakpulver. Blanda det ordentligt. Sen i med ett ägg som smulas ner.  Strö blandningen över äpplena. Till slut pensla, droppa 100 gr smält smör över det hela. Sätt in i ugnen 225 grader i 20 minuter ( eller lite längre)
 
 

Äntligen ensamma älgkalven vid foderplatsen!

Oj, vad vi har väntat på att få se den lille skrutten här! Han miste sin mamma tidigt i somras och blev ensam. Han åt mycket ärtor först som våra arrendatorer, bröderna Jakobsson sparade åt honom vid skörden. Men det är klart att inget kan ersätta den modersmjölk och moderliga omvårdnad som han skulle ha haft. Och nu skriver jag han, för idag såg det ut som han ska bli en tjur. Han har små märken där hornen ska utvecklas, en liten hakpåse och en uppstående man. Färgen är mer brun än den ser ut här och han är liten om än inte mager. Han åt en god stund på saltstenen men åt inget foder när jag såg honom. Vi håller tummarna att han ska hitta mat här eller i naturen framöver På min fb-sida är det lite film. 

Nytt arrangemang av akvareller har vi gjort!

Både den stora bilden och de två små till höger är gjorda av en god vän som haft utställning hos Gerd Wahlström i sommar, Gisela Ogrowsky . . Ugglorna föll Roland och jag för direkt och ville ha den hem till vår vägg. Irene Falk ramade den fint.  Alla tre de här bilderna är så bra gjorda. Akvarell är svårt, man har inte en andra chans, det måste bli bra direkt. Den fina träängeln som bevakar det hela eftertänksamt är gjord av Leif Andersson, bildhuggare från Noretjärn. Ledsamt nog  finns han inte längre i livet, gick bort alldeles för tidigt. Men jag har några figurer som han har gjort och dem är jag glad över. De är nästan alltid framme fast jag har fler grejer / bilder än väggar och måste byta ibland.

Idag röjde vi det värsta runt huset!

Nja vi och vi.... jag har ju en man som äger motorsågar av olika slag. Guld i det här läget! ;- ))  Vi höll på ett par timmar och lyckades verkligen få bort en del av det största. Det har växt upp massor runt huset i sommar och vi har inte velat hålla på i torkan för brandriskens skull. Men nu har det regnat ordentligt en period så det går bra.

Nu är den vår!

Så himla vacker lampa som vi fått! Klurar på hur den är gjord. Måste vara virkad runt en ballong och sen är tråden stärkt så det blir stelt. Sen i med de här lamporna som går på batteri så den är lättplacerad. Storleken är som en spretande hand i diameter. Roligt att vi fick den, så tacksamma är vi

SD-skräll i Silleruds riksdagsval!

Så här är valresultatet från Silleruds distrikt när alla röster i riksdagsvalet är räknade
 
SD  38,8 %    + 10,2 %
 
S   20,2 %        - 5,9 % 
 
M  14,7 %      - 4,7  %
 
C 10,6 %       - 5,4 %
 
KD    8,2 %      + 5,2 %
 
V  3,1 %      + 0,9
 
L   1,8 %      + 0.9 %
 
MP    1,3 %      - 0,2 %
 
Öv    1,1 %       - 1,1 %
 
 
 
 

Nu har jag röstat!

Jag har nog röstat varje val så länge jag har varit berättigad.  Det känns som ett måste när vi nu lever i en demokrati, att rösta till  riksdag, landsting och kommun. Lite högtidligt är det att rösta på rätt dag i vallokal och nu när jag läser att Postnord misslyckas med att leverera förtidsvalsedlar / röster och därmed försenat hela den processen så var det nog rätt. ;- )). Ha ha...Postnord börjar bli en legend.  Högtidligt var det att rösta  fast jag klädde inte upp mig som mina föräldrar gjorde. Det var för dem en viktig dag och de undervisade mig noga i att man ska ta av alla valsedlar så att ingen kan se vad man röstar på. ;- ) Det var inte så många partier på den tiden. Jag tog inte alla valsedlar den här gången, men några olika i alla fall, såna som jag inte använde. 
Som parentes kan konstateras av vår kommun inte  verkar ha lagt några stora resurser på att snygga till Svensbyns skola ;- )) Jag jobbade här i 10 år, 72 - 82,  så visst är det nostalgi att komma hit. Dörren verkar vara densamma som då och inte utsatt för några större renoveringsprojekt. ;- ) Men det kanske inte behövs, den funkar ändå!
 
 Här är mina kuvert, klistrade och klara. Vid vallokalen var det lugnt och fredligt, inget våld och inga hot som man redan  kan läsa om på andra håll. Man får hoppas att internationella valobservatörer granskar den svenska valrörelsen och valprocessen ordentligt efteråt. Det verkar behövas numera, ledsamt är det. Inte riktigt vad vi är vana vid.
 
Jag tog alltså med några valsedlar som jag inte använde. Bäst att jag säger det på en gång. De jag använde hade jag med mig! Skulle nog inte klara av reda ut valet av röstsedel på plats, det är många nu och så tre olika val. Enligt en artikel i en större tidning idag på morgonen så ska man helst vara otrogen också och rösta på olika partier i de olika valen. ;- )) Tur att man får bestämma det själv.
 
Partiet Direktdemokraterna har jag aldrig hört talas om förut. Enligt dem som jobbade i vallokalen hade de lagt 10 valsedlar där idag på morgonen. Och partiet fanns med på listan över godkända partier, så det var i sin ordning. Vem som helst får inte slänga in valsedlar.  Det fanns bara riksdagslista med några namn på, men inget om bostadsort eller yrke. Och som sagt vad partiet står för har jag ingen aning om. (Nu har jag läst på om partiet, de har enda åsikt och det är att vi ska ha beslutande folkomröstningar hela tiden i viktiga frågor, typ Schweiz och att man ska kunna ångra sitt val. )
 
Piratpartiet hade också en riksdagslista med 20 namn från hela Sverige. Visste inte att partiet fanns kvar ens. Och här vet jag inte heller vad partiet vill. (Läst på; partiet fokuserar på frihet på nätet,   liberalisering av droger och rätt till basinkomst)
 
Feministiskt initiativ hade en riksdagslista med imponerande 57 namn. Där fanns ålder, yrke och bostadsort med. Kanske inte så överraskande att många kom från storstad och att det var en hög andel med utländska namn. Inte så få män var med faktiskt och ett studsade jag inför ett av dem; Stefan Mikaelsson 60 år renägare Harades. ;- )) Ovanligt yrke och ovanlig bostadsort på den här listan. Sen hade Fi en hel del udda  yrken representerade och man inser att det går att försörja sig på lite av varje; förutom renägare, artist, frilansare normkritik- och kulturanalys, politisk rådgivare, generalsekreterare ideell organisation, människorättsaktivist, atmosfärkemist, samhällsanalytiker, rytm- och samtalsterapeut, fritidspolitiker, retorikkonsult.
 
Medborglig samlings riksdagslista fick jag med mig. De hade 61 kandidater! Och lite ovanlig yrkesfördelning; två sjökaptener! Och så flera som verkade ha någon polisiär funktion. Många på listan hade hög utbildning. Katerina Janouch hade nr 11. 
 
Det blir en spännande kväll att vänta på rösträkning, valanalyser och olika opinionsmätningar från  vallokalerna. Gissningsvis så dröjer det ett tag innan vi fått en ny regering med som det ser ut tre rätt jämnstora block och fram till dess är sittande regering en ministär med begränsade befogenheter.
 
Processen verkar vara att om inte sittande regering fått klart nytt förtroende så talar talmannen med alla partiordföranden och förslår sen en statsminister. Han / hon ska sedan godkännas / tolereras av riksdagen. Därefter utser statsministern sin regering. Om det inte funkar efter fyra försök så blir det nyval. Oj!
 
 
 

God mat, fin utsikt och en trevlig kväll igår lördag

Lyxigt att få en kväll med den här utsikten!  Vi njöt av den och vi blev bortskämda av P. F. vår värd!
 Solen gick ner över sjön Östra Silen
 Och vi blev bjudna på god mat! Här är potatisen, gjord i ugn.
 Och en gammal favorit som vi inte får tag på här i Årjäng; chikoreesallad som var fylld med ost; St Augur bakad i ugn
 Och rådjur från grillen!
 Det här är ett väldigt gott vitt vin, ett Riesling som vi fick till. Det är ovanligt smakrikt, passar bra till kött.
 
Och P hade plockat en stor låda med Karl Johan som han torkat! Den ska bl.a. bli svampsoppa sen säger han. Det är ett år gynnsamt för Karl Johan svamp. 

Lerins lärlingar gör karneval i Karlstad på fredag!

Det är Lerins lärlingar som planerat karnevalen och som nu syr dräkter för fullt inspirerade av sitt sydamerikabesök och av Junior.  Karnevalen blir i Karlstad fredag 14:e september, troligen med start vid ett-tiden. Den kommer att starta vid torget och gå till Sandgrund. Lärlingarna har varit i Rio för en del av inspelningarna till den nya serien som kommer i Svt framöver. Man är i slutfasen av inspelningarna nu enligt son Markus som har rollen som redaktör för programmen. Lärlingarnas utställning kommer tydligen att öppna dagen efter, lördag 15:e på Lerinmuseet Sandgrund. Vi hoppas kunna åka till Karlstad åtminstone en av dagarna.  
 

Människors värde är ord som använts flitigt i valrörelsen

Men det är svårt att diskutera begreppen människors värde i Sverige. Det beror bl.a. på problem i översättningen från engelskan i FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Där skriver / menar man "dignity" inte "value" . Dignity betyder  alltså det grundläggande människovärdet, lika för alla människor, det som skiljer oss från djuren enkelt uttryckt. För mig är det självklart att alla människor har ett lika värde i betydelsen dignity oavsett exempelvis hudfärg, ras, nationalitet, förståndsgåvor, gärningar, politiska åsikter, rikedom, fattigdom osv. 
 
Value betyder däremot värde som värdering och där har vi alla olika värdering på olika människor. Där är inte alla lika mycket värda, det finns en skala.  För mig är förstås min familj högst på den skalan och längst ner kommer exempelvis Breivik och några till. Men slarvigt uttryckt så kan både dignity och value översättas till det svenska ordet värde och vi är inte riktigt klara över vilken typ av värde vi egentligen menar i en diskussion. Under den här valrörelsen så har den här förvirringen blivit tydlig.
 
  • I tidningen Kristianstadsbladet 14 dec  2017 så försöker en skribent att reda ut det hela, så här skriver han, tyvärr går det inte att länka: 

På svenska är dock värdigheten bortvald. En ledande folkrättsforskare säger klart att, ”visst är det en felöversättning”. En annan kunnig uttolkare säger, att ”på svenska låter det inte lika bra med värdighet”. Ett alltför främmande begrepp för oss i Sverige.

Samtidigt är det värt att notera att andra lagar i Sverige använder sig av begreppet värdighet. Främst diskrimineringslagen, där det talas om uppträdande som kränker en människas värdighet. Går det att använda begreppet där borde det även fungera i annat sammanhang.

Enligt min mening borde vi använda oss av alla människors lika värdighet, i alla fall som komplement. Värdighet som människa skulle bli lite mer högtidligt och allvarsamt, och starkare förbundet med vår innersta identitet, kärnan i detta att vara människa."


Oj vilken trevlig kväll vi hade igår!

Vi fick dela kvällsmat med goda vänner som vi inte träffat på länge. Det fanns så mycket att prata om så tiden ville inte räcka till.  Dukningen fick bli med lite drama, mörk duk och ärvda porslinet och kostaglasen. Man får blanda!.
 
Det blev älgkött sås och potatis, enkel husmanskost, men svår att misslyckas med. Köttet var så mört att det inte gick att skiva, jag fick lägga upp det i bitar. Desserten Boels äppelkaka!

Rundsvep i badrummet

 Jag hamnade  i  badrummet igår med städning i badrumsskåpet. Kom att titta och fundera på hur det blev som det blev. Det här med inredning är ju kul.Numera är vi rätt nöjda med det. Vi byggde huset 1977 och då stod här en stort badkar och väggarna var någon tjock brun våtrumstapet. Det fanns en bidé, alltså en rumptvätt också, men den är borta. Alla skulle som byggde då fick med en sån i huset, men jag tror inte att många använde den. Ser ingen numera, vare sig i gamla hus eller nya: ;- )) Det måste någonstans finnas en gigantisk skräphög med bara bidéer. ;- )) 
 
Sen blev det vattenskada under badkaret, blev det nog under alla badkar från den tiden. Då fick det bli dusch istället. Och nya väggar och klinkergolv.  Duschen blev en sån här, dubbelt så stor som en vanlig dusch och med draperi. Himla bra att den är stor, att den har draperi (lätt att hålla rent, bara att slänga i tvätten ibland, slipper putsa glasdörrar) och så kan vi använda den på ålderns höst: Hemtjänsten bara rullar in oss där med rullstol eller rollator och får plats! ;- )  Minns att jag brukade ibland hyra ett rum med sån här dusch när jag läste spec i Gbg på distans och tyckte det var perfekt, så då fick det bli så här också.
 Stort skåp är perfekt! Här ryms massor och man slipper se det.  Vita handdukar överallt, annars skulle jag få färgmatcha för att stå ut. Nu slipper jag det. 
 Lampor med prismor ger fint sken och gillas i våtutrymmen. 
 Tyvärr inte org - tavlor. Men fina reproduktioner av stockholmskonstnären. De har hängt där länge, jag gillar dem fortfarande
 Och i hörnet finns en kär gåva, en sån där som värmde hjärtat när jag fick den  och som fortfarande gör det.
 
I kväll får vi kärt besök! Gamla goda vänner från Västkusten på genomresa kommer hit en sväng och delar kvällsmat med oss. Det ser vi fram emot, ska bli så roligt. 

Pinsamt rörigt och dammigt!!

 Vi försöker få bort de blinkande och heta halogenlamporna i huset. De känns inte bra och lite otäckt att de blir så varma efter en stund. Elektriker Magnus hade lovat komma och fixa med dem i badrumsskåpet, så han dök upp på förmiddagen idag torsdag.  Om jag hade insett att jag skulle få lov att visa skåpet invändigt så hade jag röjt ur innan, men det gjorde jag alltså inte, utan blev avslöjad som en riktig slarvmaja. Det var bara att bita i det sura äpplet,  plocka ur och skämmas över röran och dammet. Fast Magnus hade sett värre sa han så snällt och tröstande när han såg min förlägenhet. 
 
 Det här huset är en gammal bekant till elektriker Magnus. Han gjorde eljobbet när vi byggde det för 41 år sedan! ;- ))  och har förstås varit här ibland och fixat elbekymmer
 Nu bytte han de två halogenlamporna där uppe mot led. De blir inte alls varma och blinkar inte. Bilden blir lite konstig för det till höger är spegel på insidan skåpdörren
Mycket blev det att röja ur! Så kan det gå om man bara lägger in nya grejer i ett badrumsskåp i något decennium och inte rensar ur. Skönt att äntligen få en orsak. Nu slängdes en hel del, resten sorterades in igen i skåpet och fick egen plats istället för att staplas på vartannat. Jag slog i några nubb på baksidan också och hängde upp en del också, det sparade utrymme och gjorde det hela översiktligt
 
 Jag testade lite olika städredskap för att få bort lorten på det här vita skåpet, inte så lätt, allt syns. Men jag fann att tandpetare för alla hörn var effektivt och lite skurkräm på den gula svampen för ytorna funkade. Det kommer att dröja innan jag gör det här igen, men nu är det i alla fall gjort. 
 
 
Nu får det duga ett tag till.  Skräp är slängt och som sagt, resten sorterat. Skåpet är sedan vi renoverade och slängde  ut badkaret, rätt länge sedan.
 
Magnus o Roland hjälptes åt att få ner armaturen i taket, den med tre skruttiga halogenlampor i. 
 
De här lamporna togs ur och  ska också bytas mot led när vi får hem dem med grannen Maria senare idag. Praktiskt att ha en granne med elbutik och en god vän som är elektriker. 
 
Så blir det ofta här på landet, man har fler relationer. Igår var ju Peter L. här och installerade nya datorn, han skötte också om köpet av den samt fixar Rolands bokföring och ekonomihantering, sen är han engagerad i vår fiberanläggning och i styrelsen av viltvårdsområdet där Roland är ordförande. Många tillfällen att träffas alltså. 
  
 

En liten mördare igår!

Tack o lov inte hos oss, men vi såg en mördarsnigel igår. Undrar hur de har klarat torksommaren?  De borde ha torkat bort helt enkelt. Men jag kan inget om sniglar så jag vet inte. Och vi har som sagt inga här hemma på tomten, inte än så länge.

Vad funkar mot älglus??

Nu ska vi testa. Jag fick tips på Thermacell på Ronnys fb och frågade vad det var. Upptäckte att vi redan hade en sån.! Roland köpte den till något bygge där knotten var grymma och de hade den i bakfickan hela dagarna. Hjälpte till del säger dom. Den ska alltså laddas med en gaspatron och så tänder man på nåt inne i behållaren som ska brinna och avge något som insekter ogillar. Den får inte användas inomhus och är kanske inte supernyttig. Jag hade den när jag gick med taxen idag och fick inga älgflugor. Men å andra sidan var jag inte i någon skog heller.
 
 Myrra köpte jag på hälsokosten, den ska avskräcka älglus enligt reklamen. Det är en eterisk olja, kanske inte så farlig som gasen ovan. Den ska vi också pröva Vi återkommer så småningom med resultatet.

Dramatisk solnedgång över Liane!

Jag gick med lille tax Seffrin till gamla kyrkogården i går kväll. Det gav många funderingar och många bilder. Men de får komma med senare. På hemvägen såg det ut så här i alla fall, solnedgång med drama över Liane. Men det varade en kort stund.. Jag kan inte tröttna på såna här vyer, nya varje gång! Undrar hur det såg ut över sjön, måste ha varit ett helt magiskt skådespel.

Nej, inte ljung än!!

 
 Just i år så är blomningen på altanen riklig än. Pelargonerna är frodiga och som allra finast nu. Kan inte med att slänga nåt för att hänga upp ljung. Ser att butikerna börjar sälja
 

Karl - Johan - år i år!

Det måste vara ett riktigt Karl - Johan - år i år! Man fattar inte hur en så stor svamp kan växa upp på nolltid. För under den torra perioden i somras så fanns den inte alls. Och nu efter några veckor med normalt regn så finns det mycket.  Nu ska snygga bilder på svampen arrangeras i svampkorg, inte på en vaxduk. ;- ))  Men nu fick det bli så här  för jag satt ute och rensade. Det var skönt i solskenet. Den här svampen får man rensa ordentligt, åtminstone gör jag det. Mycket går bort.  Den blir fort för gammal med mycket mask. 

Bytt dator!

Den gamla var några år gammal och rätt så trött. Det fick bli en ny stationär dator, ett projekt över en hel dag att installera och flytta, ändå är det en del kvar att göra. 
 
Hej då den gamla stora burken!
Välkommen nya lilla lådan! Fantastiskt att formatet krymper  för varje ny maskin. Vi som har levt hela datoråldern igenom har ju fått följa utvecklingen från jätteapparater till så här små.

Lurad varje gång!

Himla bra maskindiskmedel är det men tyvärr bara halvfullt paket när man öppnar ett nyinköpt! Undrar varför det måste vara så. Och i ett antal år! 

Finaste utsikten i Signebyn!

Jag försöker ta en längre promenad med Seffrin varje dag. Ofta blir det runt Liane eller skogsvägarna uppåt.  Igår var det nästan vindstilla här på Liane, då passade jag på att gå till Signebyn. För om det blåser lagom här så är det  hård vind i Signebyn. Det är en plats med mycket blåsväder, fast man har fin utsikt över sjön! Men igår var det alltså rätt lugnt, till och med här i Signebyn. Finaste utsikten i Signebyn är den här, tvärs över Östra Silens vik mot Tobyn och korna som betar där. Kor är trevliga djur, för det mesta i alla fall. Detta är en idyll värd att bevara! Hoppas vi får ha kvar den trots sommarens torka

Så himla god vaniljfudge!

Den här fick vi, fast vi inte passat någon katt! ;- )) Det är något av det godast vi har ätit! Om någon ser den här någonstans så tala gärna om. Då beställer vi ett gäng!

Fin kväll med grillknyte igår kväll lördag

Visst finns det ett uppdämt behov av grillning efter den här sommaren med totalt grillförbud. Det passade att ha grillknyte på Liane i grillhuset igår kväll. Vi startade vid 5-tiden. Var och en tar med sig nåt man gillar  och så norpar man av varandras tills det tar slut. Här blev det smarriga biffar, korvar och annat. Trevligt hade vi med goda vänner Peter, Magnus, Hanna, Stina, Maja, Saga och Speja. Fast när klockan blir bortåt halv nio så kryper temperaturen liksom solen ner och då känns det skönt att avsluta.
 
 
 Till slut drog molnen ner ett vackert draperi över solen och det var dags att gå hem

Oj vilken första september!

En makalöst vacker dag blev Samueldagen, första harjaktdagen! Roland o Magnus var ute på harjakt idag på morgonen och Magnus fällde en hare för Hej! Roland är riktigt nöjd med dunker Hej, en hund som vet varför han är i skogen, gör sitt bästa, klarar också väghare en stund.  Lagom varmt, +18 grader,  och i stort sett vindstilla har vi haft!
 
Gustav i den nordiska natten ser ut att må gott på sin post när han blickar ut över sjön. Vi hade anledning att dela hans utsikt en stund idag.
 
Framåt kvällen ska vi ta emot en efterlängtad gäst och på Liane blir det grillknyte med trivsamma  Magnus-familjen.