Nu har jag röstat!

Jag har nog röstat varje val så länge jag har varit berättigad.  Det känns som ett måste när vi nu lever i en demokrati, att rösta till  riksdag, landsting och kommun. Lite högtidligt är det att rösta på rätt dag i vallokal och nu när jag läser att Postnord misslyckas med att leverera förtidsvalsedlar / röster och därmed försenat hela den processen så var det nog rätt. ;- )). Ha ha...Postnord börjar bli en legend.  Högtidligt var det att rösta  fast jag klädde inte upp mig som mina föräldrar gjorde. Det var för dem en viktig dag och de undervisade mig noga i att man ska ta av alla valsedlar så att ingen kan se vad man röstar på. ;- ) Det var inte så många partier på den tiden. Jag tog inte alla valsedlar den här gången, men några olika i alla fall, såna som jag inte använde. 
Som parentes kan konstateras av vår kommun inte  verkar ha lagt några stora resurser på att snygga till Svensbyns skola ;- )) Jag jobbade här i 10 år, 72 - 82,  så visst är det nostalgi att komma hit. Dörren verkar vara densamma som då och inte utsatt för några större renoveringsprojekt. ;- ) Men det kanske inte behövs, den funkar ändå!
 
 Här är mina kuvert, klistrade och klara. Vid vallokalen var det lugnt och fredligt, inget våld och inga hot som man redan  kan läsa om på andra håll. Man får hoppas att internationella valobservatörer granskar den svenska valrörelsen och valprocessen ordentligt efteråt. Det verkar behövas numera, ledsamt är det. Inte riktigt vad vi är vana vid.
 
Jag tog alltså med några valsedlar som jag inte använde. Bäst att jag säger det på en gång. De jag använde hade jag med mig! Skulle nog inte klara av reda ut valet av röstsedel på plats, det är många nu och så tre olika val. Enligt en artikel i en större tidning idag på morgonen så ska man helst vara otrogen också och rösta på olika partier i de olika valen. ;- )) Tur att man får bestämma det själv.
 
Partiet Direktdemokraterna har jag aldrig hört talas om förut. Enligt dem som jobbade i vallokalen hade de lagt 10 valsedlar där idag på morgonen. Och partiet fanns med på listan över godkända partier, så det var i sin ordning. Vem som helst får inte slänga in valsedlar.  Det fanns bara riksdagslista med några namn på, men inget om bostadsort eller yrke. Och som sagt vad partiet står för har jag ingen aning om. (Nu har jag läst på om partiet, de har enda åsikt och det är att vi ska ha beslutande folkomröstningar hela tiden i viktiga frågor, typ Schweiz och att man ska kunna ångra sitt val. )
 
Piratpartiet hade också en riksdagslista med 20 namn från hela Sverige. Visste inte att partiet fanns kvar ens. Och här vet jag inte heller vad partiet vill. (Läst på; partiet fokuserar på frihet på nätet,   liberalisering av droger och rätt till basinkomst)
 
Feministiskt initiativ hade en riksdagslista med imponerande 57 namn. Där fanns ålder, yrke och bostadsort med. Kanske inte så överraskande att många kom från storstad och att det var en hög andel med utländska namn. Inte så få män var med faktiskt och ett studsade jag inför ett av dem; Stefan Mikaelsson 60 år renägare Harades. ;- )) Ovanligt yrke och ovanlig bostadsort på den här listan. Sen hade Fi en hel del udda  yrken representerade och man inser att det går att försörja sig på lite av varje; förutom renägare, artist, frilansare normkritik- och kulturanalys, politisk rådgivare, generalsekreterare ideell organisation, människorättsaktivist, atmosfärkemist, samhällsanalytiker, rytm- och samtalsterapeut, fritidspolitiker, retorikkonsult.
 
Medborglig samlings riksdagslista fick jag med mig. De hade 61 kandidater! Och lite ovanlig yrkesfördelning; två sjökaptener! Och så flera som verkade ha någon polisiär funktion. Många på listan hade hög utbildning. Katerina Janouch hade nr 11. 
 
Det blir en spännande kväll att vänta på rösträkning, valanalyser och olika opinionsmätningar från  vallokalerna. Gissningsvis så dröjer det ett tag innan vi fått en ny regering med som det ser ut tre rätt jämnstora block och fram till dess är sittande regering en ministär med begränsade befogenheter.
 
Processen verkar vara att om inte sittande regering fått klart nytt förtroende så talar talmannen med alla partiordföranden och förslår sen en statsminister. Han / hon ska sedan godkännas / tolereras av riksdagen. Därefter utser statsministern sin regering. Om det inte funkar efter fyra försök så blir det nyval. Oj!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback