Bilder från runt om en punkt vid Prästgården!

 Bakom mig där jag står när jag tar den här bilden ligger Signebyns badplats och båtplatsen. Där  fanns förr en träkyrka, men den den revs på 1800-talet och det byggdes en ny nära Karlsfors. Bakom mig här finns också uppgången till gamla kyrkplatsen. Där brukade Sven i Tobyn, HIlding i Göre, Gustav på Sellere, Sven på Holstorptet att sitta och prata på sommarkvällar / helgkvällar. Ibland spelade de kort, ibland bara pratade med folk som gick förbi och varandra.
 
Huset rakt fram, det vita är gamla prästgården.  Där fanns förr bostad åt Silleruds församlings präst och även utrymmen för Pastorsexp. och olika sammankomster. En stor byggnad som såldes och numera är privatägd förstås. Hästarna på bilden hör till Rolands bror. Han äger ladugården som hörde  till förra arrendatorsbostaden som inte syns uppe till vänster bakom träden. Träden till vänster står i  Mineträgårn (uppkallad efter Vilhelmina Boberg som bodde där) Där fanns förr församlingshem och bostad för barnmorska, klockare och kalfaktor för båttrafiken nere vid båthamnen. 
Daniel  bor i förra arrendatorsbostaden och han har en grill som jag är lite avundsjuk på.
 
 Vänder mig en bit till vänster. En bit bort från platsen jag står på ligger Signebyns skola. Jag jobbade där mina första 10 år i Sillerud, mina barn har gått där upp till åk 6 och Roland gick där förstås när han växte upp. Numera är den friskola
 Lite längre bort till vänster ligger byn Signebyn. Det är en radda hus efter vägen. Det verkar vara en by som blev kvar som sammanhängande by när man för länge sedan genomförde laga skifte, dvs hus och gårdar skull delas upp och flyttas ut till större enheter av mark. Man ville med laga skifte  komma ifrån ägosplittringen i små remsor av jord och den delvis kollektiva anändningen av mark. Tanken var väl god att beslutsfattarna ville göra jordbruket mer rationellt och lönsamt. Men  på några platser (bl.a. uppe i Dalarna) så vägrade man att inrätta sig  och behöll sina byar och byns gemensamma egendom, Jag tänker ibland att Signebyn kanske också var en bångstyrig by som inte ville dela upp sig och flytta ut husen, men jag vet inte, har inte tagit reda på det. 
 
Därborta till höger från min punkt syns Brobacken. Mitt i bilden, men rakt ner mellan åkrarna så finns en bro över älven, men den syns inte för den ligger för lågt ner. Där tvättades förr kläder. Kvinnorna låg på knä på bryggan och klappade kläderna rena och sköljde dem i älvens vatten. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback