Men det är svårt att diskutera begreppen människors värde i Sverige. Det beror bl.a. på problem i översättningen från engelskan i FNs deklaration om mänskliga rättigheter. Där skriver / menar man "dignity" inte "value" . Dignity betyder alltså det grundläggande människovärdet, lika för alla människor, det som skiljer oss från djuren enkelt uttryckt. För mig är det självklart att alla människor har ett lika värde i betydelsen dignity oavsett exempelvis hudfärg, ras, nationalitet, förståndsgåvor, gärningar, politiska åsikter, rikedom, fattigdom osv.
Value betyder däremot värde som värdering och där har vi alla olika värdering på olika människor. Där är inte alla lika mycket värda, det finns en skala. För mig är förstås min familj högst på den skalan och längst ner kommer exempelvis Breivik och några till. Men slarvigt uttryckt så kan både dignity och value översättas till det svenska ordet värde och vi är inte riktigt klara över vilken typ av värde vi egentligen menar i en diskussion. Under den här valrörelsen så har den här förvirringen blivit tydlig.
- I tidningen Kristianstadsbladet 14 dec 2017 så försöker en skribent att reda ut det hela, så här skriver han, tyvärr går det inte att länka:
"Formuleringen om alla människors lika värde kommer från FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. På engelska lyder texten: ”All human beings are born free and equal in dignity and rights” (inte ”value and rights”. På franska har dignity blivit ”dignité”, på spanska ”dignidad”, på italienska ”dignità”, på tyska ”Würde” och på danska ”vaerdighed”. På dessa språk saknas alltså betydelsen ”värde”.
På svenska är dock värdigheten bortvald. En ledande folkrättsforskare säger klart att, ”visst är det en felöversättning”. En annan kunnig uttolkare säger, att ”på svenska låter det inte lika bra med värdighet”. Ett alltför främmande begrepp för oss i Sverige.
Samtidigt är det värt att notera att andra lagar i Sverige använder sig av begreppet värdighet. Främst diskrimineringslagen, där det talas om uppträdande som kränker en människas värdighet. Går det att använda begreppet där borde det även fungera i annat sammanhang.
Enligt min mening borde vi använda oss av alla människors lika värdighet, i alla fall som komplement. Värdighet som människa skulle bli lite mer högtidligt och allvarsamt, och starkare förbundet med vår innersta identitet, kärnan i detta att vara människa."