Tax Seffrin är inte halt längre!! Nu kan vi gå långa promenader!
Min tax Seffrin var halt på höger ben häromdagen. Jag var förstås orolig, visste inte vad det var, han verkade inte ha ont någonstans när vi undersökte tassar och ben. Det har verkat bra ett par dagar men han har ändå fått vila från längre promenader. Idag tog vi en tur i alla fall, inte jättelångt men någon kilometer i alla fall. Så skönt att han är bra igen!!
Fläkt på tomatplantorna!
Jag har satt in en fläkt till tomatplantorna i fönstret. Samma problem som förra året blev det, Golden Queen, började få såna där vätskeödem-knölar på baksidan av bladen. Då blev det fläktblås och det fungerade faktiskt bra. Får se om det blir bra i år också. Dessutom ska fläkt vara bra för tomatplantor, de blir fastare i stjälkarna och buskigare. Fläkten får gå på dagarna när växtlampan är på. Speglarna finns på plats, tror att de ger de lite extra ljus!
De största plantorna är omplanterade i större behållare, 10-liters. Jag hoppas att de mindre sorterna ska klara sig med den storleken, de andra behöver nog större. Plantorna fick vara ute på solning en stund igår på eftermiddagen. Men sen in igen till fönster eftersom vi har så kalla nätter. Det är roligt med tomater, jag skulle ha färre än förra året men tror inte det blir så, det är minst lika många, om inte fler ;- ))
Lite mer is idag!
Jag gick ner till sjön idag också. Seffrin är inte halt längre men han får vänta lite till på promenader. Den kalla natten, ner mot - 11 grader, har lagt ett is-skimmer i viken. Det fanns inte igår. Det är mycket fåglar här, gäss och änder. Kanske kan solen tina lite idag, men i skuggan blir det inte mer än ett par plusgrader. Jag tar in påskliljor och penséer i natt igen!
Extra värme i växthuset i natt!
Det spåddes sträng kyla i natt, eventuellt ner mot 10 - 15 minusgrader. Jag ställde in ett par marshaller för att försöka hålla ute frosten. Den lilla frostvakten klarar inte såna temperaturer. Jag tog också in påskliljorna och penséerna i huset, de fixar ner emot - 8 grader men kallare är problem. Det var en oväntad vinter som kom tillbaka efter en varm mars månad.
Så här kallt är det kl 06 onsdag morgon och temperaturen kryper fortfarande neråt. -11 grader nu kl 06.25. Jag har ännu inte kollat läget i växthuset nu på morgonen.
Isläget här uppe i viken!
Nu är det öppet vatten en bra bit! Men is längst bort i synfältet förstås. Storsjön är tydligen öppen enligt rapport. Alltså inte läge att ta ut båtar och bryggor än. Det är ingen värme direkt, blev bara + 3 grader idag och några minus i natt.
Sjöfåglarna trivs vid iskanten.
Trädet som rasat över bryggvägen ligger kvar.
Vill bara rapportera att tax Seffrin var bättre idag. Han haltar inte så mycket men jag gick i alla fall promenad utan hund, han får vila lite. Bra för mig också att gå utan stretande tax, skonsamt för ond höft och bra träning för ryggen.
Det stora ve(d)modet rullar in!
Det är ett genomtänkt arrangemang med vedkapning. Vedstockarna hämtas i kärran med kranen. Säcken med ved hänger på traktorns gafflar och körs direkt till förvaringsplats.
Är tax Seffrin halt??
Vi var ute på en skön promenad idag. Och jag tyckte att Seffrin haltade. Men det är svårt att säga. När vi kom hem så kände jag igenom framtassarna för att känna om det hade fastnat någon sten mellan trampdynorna, men lyckades inte upptäcka någon. Jag tyckte i alla fall att han ömmade lite när jag höll på med vänster tass. Men det är höger tass han haltar på. Hoppas det inte är nåt som är sjukt, skulle väl kunna vara boghälta förstås. Håller tummarna att det går över eller att jag sett fel.
Hoppas isen försvinner snart vid sommarhuset
Det är fint vid sommarhuset såna här soliga dagar, isen ligger än så länge men är porös.
Det börjar bli landlöst så vi hoppas att isen ska försvinna snart så vi kan ta ut båtar och bryggor.
Jag gillar fortfarande gästrummet vid sommarhuset, nöjd med fondtapeten vi valde!
Idag var vi rediga och röjde vid sommarhuset!
Ett sommarhus måste vårdas och skötas både inne och ute. En gång om året behövs en ordentlig röjning. Vi startade med lunch, grillkorv, innan vi drog igång med jobbet.
Rishögen som har legat på den här sidan tallstammen var Rolands, nu är den borttagen. Resten är på en annan tomt.
Eldstad blev rengjord, grillen blev utbytt. Den gamla grillen var så dålig, den åker till tippen.
Ny på plats och den behövde dammas
Slängde trasiga grillgrejer och lade dit nytt.
Brunnen luftades och isolering togs bort.
Röjde ur och gjorde rent i kyl och frys, stängde av.
Plockade ut specerier och torkade hyllorna.
Gjorde rent i besticklådorna, sorterade besticken och slängde trasigt
Oljade bord och bänkar.
Sög ur aska ur kaminen och bastuarggergatet
Skakade stolsöverdragen. Nu är det mesta gjort, fast en del är kvar till ytterligare någon dag, typ ta hit båtar och lägga ut bryggor.
Efter avslutande fika drog vi hemöver och var rätt nöjda med dagens arbete. Nu återstår inte så mycket innan sommarhuset är klart. Fönster, spis och golv har vi med ålderns rätt lejt bort i år. Vi hade tänkt hinna till Idé och hantverks vårfest på Tjolitta idag men det var nästan för sent och vi orkade inte jäkta. Det fick bli en powernap istället
Nya hundleksaker!
Vi testar olika leksaker för hundarna. Hamilton Disco och dunker Musikk är roade av att leka både med varandra och med olika grejer. De här öronen var populära! ;- )) Tax Seffrin, 9 år gammal, är mer värdig och chef, så han håller sig utanför lekandet. ;- )). Han vill hellre stå och snossa hos mig.
Vårvisning i Karlstad idag!
Stora snygga maskiner!
Jättetraktor!
Man ser storleken när Roland inte når upp till överkanten på bakhjulet
Det här är nog en önsketraktor för Rolands del, skulle passa i skogen. Men prislappen är förstås lite hög, får väl bli nåt bättre begagnat framöver.
Vedmaskiner fanns också, fast vi har en bra som kommer imorgon
Nostalgi är detta, en gammal Ferguson utställd med skopa. Kanske inte hette Massey Ferguson då, kanske blev senare med de röda maskinerna.
Dagens investering i maskinbranschen! En skönhet!!
Igår gjorde Roland ett par nya bord / avställningsytor i grillhuset!
Vi såg ett norskt program om husbygge för ett tag sedan och där gjorde man en rastplats med såna här enkla bord vid bänkar vid grill. Nu har Roland gjort såna bord vid två av bänkarna i grillhuset på Liane. De kan fungera som enkel matplats för två personer på varje, alltså fyra stycken tillsammans. Kan också vara en avställningsyta vid grillning. Nu finns i alla fall enkla matplatser för 12 personer sammanlagt i grillhuset. Och man kan röra sig rätt fritt ändå runt själva grillen. Bra att ha vinterhalvåret och när det är dåligt väder, annars sitter vi ju mest ute vid grill-tillfällena.
En snygg bock!
Han är en stolt snygging, den stora bocken som ibland kommer till matplatsen. Märkligt att hornen kan växa ut så snabbt varje år och bli så stora. Han är rätt vaksam, äter fort, spejar hela tiden åt alla håll, försvinner direkt om han ser och hör något misstänkt. inte så trygg som stamgäst-damerna. Hoppas han överlever vårjakten och får lämna goda gener vidare kommande år.
Planterade om och flyttade ut till växthuset!
Några tomatplantor har ranglat iväg och växt sig höga snabbt. Jag planterade om dem igår och hade tänkt placera dem i öster-fönster inomhus ett par nätter innan avhärdning och flytt till växthuset. Men det blev för skrymmande. Jag ställde dem i växthuset direkt och hoppas det går bra. Det är ju kallväxthus men med en liten frostvakt. Den ställde jag in på 8 grader. Om det blir så kallt i växthuset så går frostvakten igång. Hoppas det går bra med den här temp-växlingen, får kolla under förmiddagen. Eventuellt får de komma in i huset ett tag till. Det var ju höga plantor som jag planterat djupt. Det blir rötter på stjälken när den kommer under jord.
De här har ju stått inomhus i öster-fönster med så där +20 grader dygnet om . Nu kommer de till öster-fönster i växthuset men med bara några plusgrade under natten. Nu på morgonen var det bara +2 grader i växthuset. Dagtid är det i alla fall minst + 20 grader. Blir spännande att kolla under dagen hur det gått. Eventuellt får plantorna komma in i huset ett tag till och stå i fönstret.
Tomaterna hamna nu åt öster och jordgubbarna åt norr i växthuset.
Våra två stamgäster var här idag!
De här två rå-getterna är stamgäster vid foderplatsen. De kommer ofta och är inte särskilt rädda. Det är en större och en mindre, gissar att den mindre är fjolåring som hänger med sin mamma. Hon är på bilden nedan. Den större, som vi tror är mamman syns på bilden ovan. Hon är rejält rund om magen, säkert dräktig.
Roland hissade grillhuset på Liane igår!
Här är Liane och längst till höger i bild är grillhuset sett från vägen nedanför gården. Tog bilden igår när jag och tax Seffrin var ute på promenad.
Det hade sjunkit en bit i norra änden, 20 cm, så Roland bestämde sig för att hissa upp så huset blev rätt i våg. Jag tyckte det lät äventyrligt att hissa ett hus, men då log han milt och sa att under sina år i byggbranschen så hade han hissat ett antal hus och ladugårdar. ;- ))
Tricket är förstås att mäta och markera först. Sen sätta en apparat under (någon slags domkraft ser det ut som) och hissa opp.
Jag tror det blev vid minst 4 stolpar som det måste höjas, kanske 5.
Det blev i alla fall klart under dagen! Och ser rätt och snyggt ut igen! Nu kan gästerna komma, vi hoppas på påsklovet..
Preppat!
Just nu skrivs det mycket om preppande. Det betyder att alla hushåll bör förbereda sig på kris, dvs ha ett litet förråd av nödvändiga livsmedel för en period framöver om det skulle behövas. Det kan vara konserver, mjöl, ris, vatten osv. Staten sålde ju ut de nationella kris-förråden på 1990-talet så numera hänger krisberedskapen mest på var och en. Förr var vårt land även självförsörjande på viktiga livsmedel men så är det inte längre. Internationellt sett har vi Sverige mycket höga krav på djurhållning och lantbruk. Och det är bra. Men det är dyrt och staten kompenserar dåligt för den merkostnaden. Man öppnar istället upp för import av billigt producerad skräpmat. Många svenska jordbrukare ger upp.
Nu bor jag o Roland mitt i naturen så vi har en hel del för överlevnad redan inom räckhåll både i vanligt vardagsliv och i kärva tider, till exempel potatis, viltkött, fisk och vatten så vi kanske klarar oss i kris utan att lägga upp stora förråd. I råden om preppande står att man ska spara på nödvändigheter men också något som kan göra en glad om det blir kris, så man håller humöret oppe. Så för säkerhets skull köpte jag tre paket mix för brylépudding! ;- )) Det gör åtminstone Roland glad.
Imorgon berättar jag om hur Roland hissade upp grillhuset idag! Det hade sjunkit 20 cm i ena änden, den änden som inte ligger på berg.
Om "göra en bra klass" och "elevers läsande / läs-o skrivsvårigheter"
Det har intresserat mig i mitt lärarjobb. Jag skrev en del här på bloggen om hur jag jobbade med det för några år sedan och texterna finns kvar. Det är fördelen med blogg, att man kan spara och sortera det skrivna. ;- )) Jag har inga slutgiltiga lösningar på dilemman i lärandet, men om någon till äventyrs ändå är nyfiken på hur jag gjorde och tänkte, så går det att kolla där. Till höger om blogginläggen här finns en kolumn som heter "kategorier". En bit ner i den kolumnen finns två rubriker; "Göra en bra klass" och "Lära läsa - dyslexi". Där ligger texterna.
Jag har fixat jordgubbsplantorna!
Jag har sex baljor med två jordgubbsplantor i varje. De står i växthuset och jag har tänkt mig en tidig bärskörd, vägrar köpa bär från annat än Sverige. Så här har de sett ut ett tag och jag tänkte att det kanske är bra för dem att skydda sig från frost med gamla bladen. Det är ju ett kall-växthus.
Men så började också de nya bladen bli bruna och gula i kanterna. Så igår rensade jag upp ordentligt.
Jag tog bort alla fula blad, luckrade försiktigt i baljorna, lade på lite ny jord.
Det ser bättre ut, allt gammalt har jag slängt långt bort ifall det var någon sjukdom
Och så här blir placeringen i växthuset framöver. Det här är norrväggen men ger mycket ljus ändå. Kanske hade solen bränt lite på bladen, för de som var sämst stod efter söderväggen. Vid söderväggen har jag tänkt mig att ha tomaterna, så som förra året. Kul att pyssla med plantor och växthus!
23 långtradare på en kvart, E18 från travbanan till Svensbyn!!
Vi körde från travbanan Årjäng till Svensbyn på hemvägen idag. Det tar ungefär en kvart att köra den sträckan. På den kvarten mötte vi 23 långtradare!! Och gissningsvis så var det minst lika många i motsatt riktning, alltså i vårt körfält under den tiden. Det passerade med andra ord ca 46 stycken travbanan / Svensbyn i bägge riktningarna den här kvarten. Det är numera mycket tung trafik här, de flesta fordonen är utlandsregistrerade. Undrar hur många det blir under en dag? Är det någon som har koll o räknar? Det behövs kanske inte en motorväg, men åtminstone en extrafil växelvis för att underlätta omkörningar.
Hamilton Disco, 3 år, letade upp en gammal valpleksak igår kväll!
Och det blev full fart tillsammans med dunker Musikk 2 år.
Mina tomatplantor växer!
Och det går ganska fort. Jag får plantera om och sätta i stödpinnar för de rangligast. Jag har dem i österfönster, tyvärr inget i söder, men i år har solen varit generös så det har blivit många soltimmar ändå. Nästa omplantering blir i 5-litershinkarna från förra året. De är för små till de plantorna som ska bli högväxande, men det går bli mellanlandning i 5-liters för alla och sen omplantering igen för de som blir stora. Jag hoppas ju på att få några sorter som kan vara inne i fönster hela säsongen.
Ovanför plantorna har jag två växtlampor. De lyser på dagarna men inte på nätterna. Sen satte jag ett par speglar på bänken. De kan reflektera solljuset så det blir ännu mer soltid. Vet inte om det är bra men hade så förra året.
Limskivorna fortsätter att fånga sorgmygg. Kanske några lever men det kan inte vara många, de flesta fastnar på limmet. Måste vara minst 150 stycken som jag har lyckats fånga.
Passade månen i går kväll!
Månen gick opp över magasinet nere på Liane, det var rätt sent, tror kl 22.00 eller så. Ville försöka få en bild där själva månen liksom bärs upp av träd, de håller himlakroppen ser det ut som. Fast det var nog en dag tidigare som den var helt klotrund, nu ser den lite avskavd ut uppe till höger. Vacker och gåtfull är den i alla fall. Och den påverkar tydligen en del människor här på jorden, fast jag känner inget av den. Men vore ju inte konstigt, månen drar ju i vatten, skapar tidvatten - nivåer och vi människor består ju till så där 80 procent av vätska.
Sommarhuset idag!
Fint väder fortfarande! Varmt solsken! Det är is på sjön men enligt uppgifter så är det inte kärnis längre utan mest pipig och skör is. Inget som man ska ge sig ut på tror jag. Och det gjorde vi inte heller. Vi sysslade med ved och med städning i huset inför säsongs-start. Det blev förstås korvgrillning och fika också i solväggen.
Vi trivs här!
God mat fick vi hos goda vänner!
Varmrätten var burgare med mixad torsk och lax, samt mos med potatis och morot. Till det romsås och ärtor. Väldigt gott!
Förrätten var rårakor med rödlök och löjrom från Lillängshamnen.
Som snacks till entré-bubblet (ingen bild!) fick vi bl.a. torkat älgkött. Det gör man så här
1.5 - 2 kilo älgkött
2 tsk rosépeppar
Saltlagen: 1.5 liter vatten, 2 msk socker, 1.5 dl grovsalt, 0.5 dl salpeter.
Köttet ska ligga i lagen 2 dygn. Torka det torrt och gnid in i rosépepparn! Lägg i ugn på galler 100 grader, 6- 8 timmar. Köttet ska vara 87 grader när det är klart. Skär i tunna skivor och njut!
Så gott, det här måste jag göra på älgkött!
Nu måste thujan bort!
Det här går inte längre!! Jag har försökt klippa och tukta den i flera år, men uppenbarligen inte lyckats. Nu är thujan på väg att skymma ett fönster helt och hållet. Vi måste ta bort den, tror att det är två buskar egentligen, men bägge måste nog bort. Det är inte heller bra att ha buskar nära husväggar, det får räcka med idegran längst ut mot hörnet.
Vi grep oss verket an idag i vackert väder! Motorsåg förstås, fyrhjuling och stor sax.
När thujan väl var borta så återstod stubbarna! Inte så enkelt! Yxa och såg och spade!! En motorsågs-slipning!
Bakom thujan hittade vi något som varit dolt länge, som vi glömt: Våra händer!! Vi byggde huset 1977, började i april när jag kom hem från bb med yngste, Mattias. Sockel putsades ett år senare av Evert Kylén, Rolands farbror ,och vi passade på att trycka dit våra händer i putsen. Från vänster är det Rolands, Malins 4 år, Markus 3 år, Mattias 1 år och min hand.
Blåsipporna syns bättre nu. De är bakom galler som skydd för grävande hundar! ;- ))
Paus-fika blev det på solig veranda.
Till slut blev det så här när thujan var helt borta!! Vi är nöjda, åtminstone ett tag! Nu kan våren komma. Om någon vill ha thuja-kvistar till kransar och dekorationer så finns det väldigt mycket här på Liane nu, bara att hämta. Tydligen bra att ha som fiske-vase i sjön också enligt Bengt K. som tittade förbi.
Mer senare om gårdagens äting hos goda vänner. Ny mat och nya smaker!
Perfekt fullmåne är det!
Fullmånen lyser nu och är verkligen perfekt rund. Missade att ta bild på den igår kväll när vi kom hem. Vi hade en trevlig kväll hos goda vänner med mycket god mat. Jag återkommer med bilder på mat och recept senare under dagen, vill dokumentera så jag har dem kvar och kan göra själv.
Smarrig fisk på Claessons andra idag!
Vi hade ärende till Grums idag för att hämta ett gevär som var i-ordning-gjort! Och då sa vi att vi fortsätter till Claessons andra och får en god lunch. Jag hade kollat innan att det skulle vara läcker fisk. Claessons har ofta fin fisk på menyn. Och jag fick verkligen en god fisk till min lunch, tack Claesson och Lettenström (fd, kanske?) ;- )) . Förstår att den här restaurangen är nästan full som idag trots jobbigt med att hitta parkering i närheten.
Det är roligt att laga mat numera!! Förr var det bara jäktigt och trist ;-)
Jag tycker om att äta god mat och att laga mat! Det gör mig lite förvånad fortfarande. Under mitt vuxna liv annars så var matlagningen en trist plikt, något som måste göras för att hålla familjen mätt. Och det måste ofta gå snabbt. Vi hade heltidsjobb både jag o Roland, tre barn i huset och en del annat också. Vi hade ofta viltkött och slaktade gris själva, men det blev ont om tid för mat. Nu som pensionär har jag massor av tid till matlagning. Och jag tycker nu att det är roligt! Jag gillar att fundera över närmaste dagarnas menyer, jag lagar ofta en lätt lunch varje dag och en kraftigare middag framåt kvällen.
Gårdagens stor-matlagning blev på bilden ovan från vänster köttfärssoppa på älgfärs, bredvid den kokt restkött som blev över när jag skar rent grytbitar, det kokades förstås till buljong, det finare blir pyttkött och senorna hundmat. Nertill fr vänster köttgryta på vildsvin och älg, bredvid där köttfärssås på älgfärs. Vi slänger nästan aldrig något mer än urkokta ben som inte är så stora när hundarna haft dem ett tag. Buljongen till dagens maträtter var förstås buljong från urkokta älgben. Och i grytan blev det trattkantareller.
Roligt att kunna börja plocka kryddor i pallkragen, här är oregano och rosmarin.
Fint arvegods är dukarna som jag använder att torka köttet torrt efter sköljning. De har varit mjölsäckar för så där 100 år sedan, tättvävda i kypert så att fin-malt vetemjöl skulle stanna i säckarna efter malning. Sen blev de bak-dukar. De vävdes i hemmet förstås, kommer från pappas föräldrahem i Värnlanda Nöbble. Märkningen ET betyder att den här ägdes av min farbror Erik Theodor Magnusson. De som är märkta EM ägdes av min faster Ester Maria Magnusson. De bodde som syskon i samma hus i alla år, men allt var ändå märkt.
Har inte tänkt på det förut, men det finns kanske en genetik i intresset för mat. Min mamma gick lanthushållsskola Benninge och jobbade som kokerska innan hon gifte sig och blev hemmafru, som de flesta andra på femtiotalet. Hon jobbade bl.a. på Vårgårda gård som kokerska hos familjen Heyman. Där hade man förstås jordbruk men också tillverkning av havregryn, Doggy hundmat och ris. Det var ett stort kök med anställda och repr. - jakt. Ibland kom disponenten med ett antal fällda fåglar och annat vilt till köket för tillagning. Mamma fick ta itu med det. Sen blev mamma hemmafru förstås men jobbade sina sista yrkesår i Kyrkskolans Hallsbergs matbespisning. Mamma var nöjd med mitt val av man och boende. Hon kom när det var dags för slakt och jakt, tyckte det var roligt, kom till oss och lagade udda mat av vilt och tamt, till och med duvor! ;- )) Och hemslaktad gris förstås, hon gjorde bl.a. pressylta på huvudet. Rolands favvo!
Min mormor Lisa jobbade med mat först på spa, nej brunnsdrickning hette det då, i Södertälje. Hon flyttade från Giresta dit som ung, kanske bara 17 år. Sen blev det restaurang Riche i Stockholm och efter det, så där 1917 Umeå / Åre. Men där kan jag inte följa henne i släktforskning, arkiven har brunnit. Därefter blev det Göteborg och hotell / restaurang Eggers. Där jobbade hon länge, till sin död på 50-talet.Hon var till slut gift med Hennix Bladh, de hade också en konfektyraffär i Göteborg.
Jag har inte tänkt på det förut, men jag tycker det är roligt att laga mat och det verkar hålla i sig nu när jag har gott om tid som pensionär. Det kanske finns en genetisk koppling till matlagningen! ;- )) Det är i alla fall en tanke när jag funderar över mina anmödrars liv.
Idag började jag skörda kryddor i pallkragen!
Det är fint att ha egna kryddor nära spisen, i pallkragen på altanen! Lättvindigt att hämta när de behövs, bara ett par meters avstånd. De här har jag köpt nu som plantor. Det är oregano, rosmarin och gräslök. Det ska bli fler kryddor, sallader och dill också förstås så småningom, både köpta plantor och sådda. Än så länge måste jag lägga på locket på pallkragen under nätterna. Det skyddar mot frosten. Det vill bli några minusgrader än.
Det var lite skruttigt väder idag så jag har gjort stormatlagning för en tid framåt med olika maträtter av vilt. Det skriver jag mer om i morgon på bloggen. Då skriver jag om mitt förhållande över tid till matlagning och rätt långt om mina matlagande anmödrar; både mamma och mormor jobbade ju som kokerskor, märklig slump.
De här två damerna är stamgäster vid matbordet!
Vi gissar att det är en get som har fjolåringen med sig, den är lite mindre. De kommer ofta till foderplatsen.
Fint att kunna följa dem över tid och se hur de utvecklas.
Idag ska det bli regn och rusk och blåst. Jag har planerat för att hålla mig inomhus och laga mat: gryta på älg och vildsvin, köttfärssoppa på älgfärs och så köttfärssås. Det blir stora omgångar så jag kan frysa in portioner för oss att tina upp och äta framöver. Känns bra att kunna äta mycket vilt.
Galna tuppen i Säffle igår!
Gårdagens firande tog vi till Galna tuppen i Säffle tillsammans med ett par goda vänner. Det är ett suveränt matställe, vi åt god lunch här för en tid sedan. Man har också kvällsöppet vardagar med många gäster, ovanligt för en restaurang med så hög klass. För många år sedan när jag jobbade med Säffle som bas, hade kontor där, så blev det ibland lunch på Galna tuppen fast det var länge sedan och restaurangen har nya duktiga ägare.
Jag tog givetvis torskryggen, hade kollat in den på menyn i förväg! Så god! Vi var två som ägnade oss åt fisk
Roland tog planksteken förstås
En god vän tog den här pannbiffrätten som har ett så fult namn så det skriver jag inte. Den var i alla fall jätte-god tyckte hon
Desserten blev en välsmakande och vacker pannacotta med kaffe till och en liten Xante
i
Vi hade skjuts till Säffle och tjuvstartade firandet lite under eftermiddagen i solskenet på altanen! Ett bubbel som var en ny erfarenhet, fina smaker men inte påträngande. Det blev en fin dag.
Loppisfynd senaste tiden!
Vi har börjat handla igen efter pandemin. Och jag gillar förstås loppis / second hand bäst. Här ovan är en vas som passar tulpaner, har letat länge efter en sån eftersom jag har tulpaner på bordet länge efter julhelgen. Den här kostade 20 kr på loppis! Fungerar perfekt till tulpaner!
Hundarnas liggplatser var till del utslitna och slängda nu. Det är ju 4 stycken i vardagsrummet och tre i sovrummet. Jag vill gärna att de har täcken med lakan över så det går att tvätta hett och hålla rent. Köpte två kraftiga lakan för 30 kr styck på loppis och ett enkelt täcke för 20 kr. Bra pris för rejäla grejer!
Dom här glasen gillar vi verkligen, köpte 6 stycken före pandemin. Men ibland räcker inte 6 glas om det är barn med och de kan använda de här också. Köpte 4 stycken likadana på loppis nu för 5 / 8 kr styck. Ett fynd!
Abborre från Östra Silen!
Vi är inga fiskare vare sig på sommaren eller vintern. Jag kan ju tycka att det är häpnadsväckande att Roland har tålamod på jakt och kan vänta i timmar på upptag och drev. Men han tycker det är långtråkigt att fiska, även om det bara är korta stunder.
Fast vår sjö, Östra Silen, är en bra fiskesjö. Här finns duktiga och flitiga fiskare. Ismete är populärt och i år har det varit bra is. Häromdagen överraskade en god vän oss med ett helt fat abborre och dessutom abborr-rom!! Tacksamma blev vi förstås! Fisken var proffsigt filéade, utan ben och i fin byx-form. Citronpeppar är bra på, Roland äter gärna både nystekta och kalla på smörgås dagen efter. Riktigt festligt!!
Lim-fällorna har fångat 76 sorgmygg i tomatodlingen!
Jag satte ju ner tre såna här limfällor bland mina tomatplantor och nu har jag fångat 76 sorgmyggor på bara tre dagar! Märkligt för jag trodde inte jag hade några, har ju knappt sett några alls. Men de gillar de gula lim-ytorna och allra mest där det redan sitter några. Den här är populär, har många på båda sidor. Undrar om jag kan fånga alla eller om det lever en massa i jorden som jag inte vet om. De lär ska förstöra rötterna om de får leva vidare.
Firat idag!
Det gäller att ta vara på alla tillfällen som ges att fira. Ett sånt tillfälle bjöds vi på idag! Fortfarande fint att sitta ute, varmt och skönt i solskenet mitt på dagen!
Sen ska vi ringa och sjunga för ett födelsedagsbarn!
Lite städning runt huset igår!
Före!
Efter!
Efter!
I år hjälptes vi åt, annars brukar jag göra det här själv. Men det underlättar med en gubbe till hjälp och några maskiner! ;- )) Allt är inte borta, en del ligger fruset under snön, men nu är det en bit på väg i alla fall. Sen måste vi klippa ner de stora buskarna vid hörnet, thujan och idegranen. Vet inte vilken tid som är lämplig, får kolla på det.
Första uteätingen i år!
Det var verkligen varmt på altanen. Vi mumsade till lunch på löksoppa och kaffe med glass. I kväll blir det festligare mat men mer om den senare. Fina blommor där med penséer och påskliljor, gåva igår!
Vi har varit rediga och dragit ut pallkragen med glas. Jag har också planterat amplar med penséer och påskliljor. De klarar - 10 grader, hänger efter kall natt men repar sig fort i solen under dagen.
Fjällröding + porterstek på vildsvin + brylépudding igår kväll!
Delvis repris från förra helgen men ny varmrätt; förrätt stekt fjällröding med romsås och färsk potatis, varmrätt porterstek på vildsvin och så dessert brylépudding. Det funkar och dessutom, precis som förra gången, trevliga gäster. Fin kväll blev det igår. Roligt att våga träffa goda vänner igen.
Limfällan fångar småflugor bland tomaterna!
På ett dygn hade 10 småflugor / sorgmygg fastnat på limfällan. Den rekommenderas!
Jag testade att sätta ut ett fat med sirap- vinäger - diskmedel-blandning enligt rekommendation jag hittade på nätet, men där fastnade bara 4 flugor på två dygn. Så de köpta limfällorna är mycket bättre.
Råk
Så här ser det ut på Östra Silen utanför sommarhuset. Isen har spruckit upp i en råk tvärs över viken. Det är fortfarande tjock is, 10 - 15 cm säger de som isfiskar. Men något händer tydligen med den och vi hörde igår att det dånade över sjön.
Naturen gör egna märkliga fenomen. Vi får se det här som ett vårtecken.
Sommarhuset idag fredag!
Vilken lyxdag! Varmt solsken från molnfri himmel, vindstilla. Det fick bli lite tid vid sommarhuset.
Nu börjar uteplatsen bli solbelyst också
Fika vid varma väggen vid bastun / gästhuset.
Roland hittade ett par vindfällen till och plockade med dem.
Funkar bra med traktorn och kärran
Avslut med korvgrillning fick det bli
Nya matgäster vid foderautomaten!
Tror inte att vi sett de här förut. Det är en stor get och en mindre, troligtvis fjolåring som hänger med sin mamma.
De förser sig av spannmål i foderautomaten
Egen uppfinning i tomatodlingen! ;- )
Jag som är amatör i tomatodlingen stjäl ju förstås tips och idéer från proffsiga odlare hela tiden både irl och på nätet. Men nu har jag kommit på en egen idé. Jag vet ju från förra året att plantorna tenderar att rangla iväg, bli höga och gängliga. Så nu testar jag att plantera om i mjölk-kartonger och klippa ner en sida. Då kan jag plantera djupt ner i kartongen, sen bara tejpa upp den klippta sidan, fylla på mer jord och låta plantan bli lite kraftig innan den ska planteras i stort kärl. Det blir ju nya rötter på stjälken. Det ser ut att fungera eftersom jag har växtlampa ovanför och det är där plantorna tar ljuset. Går nog inte om man har bara solljus från fönster. Förra året var jag för snål på utrymmet, det blev bara 5 -liters, men de blev snabbt fulla med rötter så i år blir det 20-liters för de stora. De små hoppas jag klarar sig med mindre och kan stå i fönstret.
Fårtalg kanske räddar vårdträden!
Vi har planterat några vårdträd på Liane. Det är kastanjeträd. Rådjuren vill nypa bort knopparna, tydligen smakliga. Jag försöker rädda träden genom att spraya på fårtalg. Det ska vara effektivt. Det fick bli en runda igår, hoppas det kan skydda.
Vi kan använda fårtalg på Liane men inte runt huset hemma. Hamilton Disco är rädd för doften, han blir verkligen hysteriskt rädd för den och det kan vi inte utsätta honom för.
Goda pannbiffar på älgfärs!
Den här maträtten gjorde jag ibland för något år sedan, men hade glömt bort den tills den kom som minnesbild på fb! ;- )) Det blir goda biffar och det fick bli en middag nu.
Så här gör jag: Jag blandar älgfärsen som vanligt med ägg och lite grädde, salt och peppar. Sen steker jag tunna biffar, därefter på med riven ost (Västerbotten var det här) och så breder jag på ett lager färs till ovanpå, smetar fast den, vänder biffarna, steker på andra sidan. Sen äter vi som vanligt med kantarellsås och kokt potatis till.
Vi var en tur till Karlstad igår tisdag!
På vägen till och från Karlstad såg vi massor av fåglar! Det var på ett par ställen flockar med hundratals svanar och grågäss som mellanlandat för matrast på vägen norrut. De åt av utsädet på fälten. Gissar att inte så mycket blir kvar efteråt.
Svanar
Svanar
Grågäss
Mellan Karlstad och Grums på hemvägen var det en rökig dimma. Kanske från Vänern.
Genom dimman lyste solen skarpt
Vi gjorde besök på Bofab (i Grums), Ikea, Bergvik, Biltema och Second hand Gengåvan ( som har nya lokaler). Sen var orken slut, men vi lyckades uträtta våra ärenden. På Bergvik fikade vi och råkade få sällskap av goda vänner. Det blev en trevlig pratstund. Man får passa på!
Vedhögen växer!
Roland har tagit hem en hög fast allt kanske inte ska bli ved. Ser nu att bävrarna har arbetat på träden på olika sätt, inte bara fällt.
Slut på arbetsdagen, cyklar hem till en matbit och sen motionstur med stövarna. Jag har ju precis gått med Seffrin, på väg hem. Solen börjar ta på snön, inte så mycket kvar nu på åkrarna
Tomatplantorna i fönstret just nu!
Jag sådde först fröna i lilla gröna behållaren och hade genomskinligt plastlock på när de grott. Sen har jag, vartefter de blivit större, planterat om i mjölkförpackningar. Det är utrymmesbesparande med fyrkantigt. Sorterna som syns här är: Vilma, Silveri fir tree, Alicante, Golden Queen, Balkonzauber, Golden bumble bee, Gargamel, Sweet baby, Banana legs, och Himbeer. Brandy wine grodde inte först, men jag fick nya frön av snäll god vän och de sticker nu upp några millimeter ;- )
Några av sorterna ska vara lite mindre plantor så jag hoppas kunna ha dem inomhus i fönster. Men de större ska förstås ut i växthuset när temperaturen medger. I år ska jag skaffa tillräckligt stora burkar att sätta dem i. Skulle vilja ha fyrkantiga, de är lättast att placera. Tar tacksamt emot tips på storlek och typ!
Fjällröding är så läckert!
Vi köpte alltså ett gäng fjällrödingfiléer av Sigges fiskbil. Nu testar vi lite olika sätt att tillaga den. Häromdagen hade vi ett par goda vänner här på en matbit och då blev det så här:
Tinade över natten i kylskåp, delade upp i bitar, kryddade med salt och peppar, stekte 2 minuter på skinnsidan och 1 minut på andra sidan.
Såsen var 1 dl creme fraiche, 1 dl gräddfil, 3 msk majonäs och en burk rom. Den var bra till när vi maten som förrätt. Finns säkert färdiga rom-såser också att köpa.
Annars när fisken är varmrätt är vitvinssåsen kanske allra godast till:
Hackad gul lök, 1 dl vitt vin, 2 dl vatten, 2 dl grädde, 1 fiskbuljongtärning, kokas i 15 minuter.
Till fisken hade vi delikatesspotatis / färskpotatis kokt med dill, lättkokt grön sparris och grönsallad
Roligt att upptäcka en ny maträtt som verkar bli en favorit.
Trädet som ramlade vid småbåtshamnen!
Jag gick ner till sjön idag med tax Seffrin och fick bilder från andra hållet på det stora trädet som föll mot landgången.
Roten verkar ha ryckt med sig en rejäl sten upp i fallet. Marken här ägs av kyrkan och man ska ta ner en del av träden i den här dungen. Några är väldigt gamla och stora, de faller tungt.
En vacker dag var det nere vid sjön. Isen ligger kvar
Fyra hungriga rådjur i morse kl 7!
Det var en stor bock, blir en sextaggare! Redan rejäla horn. Han hade sällskap av en stor get och två fjolåringar.
En bit upp i snåren stod två mindre rågetter, antagligen fjolåringar som hängde med geten.
En stor råget var med också, gick fram och åt när bocken var klar
Vackra djur är det, roligt att kunna se dem dagtid i solsken också, inte bara på nätterna med lampljus.
Igår i sommarhuset.
En fin dag i sommarhuset igår!
Värmen kommer fort med en brasa.
Lunch o kaffe blev det och hundpromenad.
Det är lite snö kvar, kalla nätter, och isen ligger än. Det var isfiskare ute, men visst börjar isen råma. Det är varmt i solen mitt på dagarna.
OJ! Tall har ramlat nära bryggan / landgången i småbåts-hamnen!
Den gamla tallen har släppt med roten vid Sillerudsbryggan, missat landgången ut till bryggan, men inte med långt avstånd.
Det är öppet vatten nu vid årose, området där Sundsälven rinner ut i Östra Silen vid småbåtshamnen.
Slut på jaktsäsongen - början på vedsäsongen!
Det är så här varje år. Jaktsäsongen tar slut sista februari och då tar vedsäsongen vid för Rolands del. Det handlar om att kapa rätt träd, kvista, dela upp, lasta på timmerkärran, köra hem och låta ligga på tork ett tag för att sen kapa och lägga in. Veden värmer många gånger!
Björk här är tänkt till ved.
Första kastanjen är på väg!!!
Jätteglad är jag! Försökte hela förra våren / sommaren att få kastanjer att gro men lyckades inte. Den här kommer från Sockenkyrkan / Kyrkskolan i Hallsberg. (Tack Margareta!) Jag har planterat fler därifrån och även från Diethers träd i Harnäs. Några fler är i fönstren, några i pallkragen. Hoppas den här klarar sig. Jag har gjort helt enligt regelboken, fått ligga ute i frost ett par månader, sen i vatten ett par dagar och så planterad med märket neråt. Det är hästkastanjer förstås. Vi har ju planterat kastanjeträd på Liane som vårdträd för barnbarn och andra barn som har anknytning till Liane, men jag vill ha några plantor i reserv om rådjuren äter upp dem.
Ambitiös bäver har vi här!
Han / hon fäller jätteträd nere vid älven, Sundsälven. Så här såg det ut efter härjningarna på plats.
Roland har hämtat de träd som fallit för tänder och nu får det bli ved!
Traven närmast här är bäver-fällt. Som sagt, en ambitiös trädfällare.
Snödroppar blommar i snödriva på Liane
Snödroppar på Liane, i det som var Rolands mamma Majs rabatt under köksfönstret. De gör skäl för namnet och blommar i en snödriva.
Här är snödropparna på Liane under det som var Nils sovrumsfönster. Nils var Rolands farbror, han bodde med hustru Anna på nedervåningen. Han var intresserad av trädgård och blommor. Här är det en del gräs och taggiga buskar. Jag ska ta bort och röja där sen
Dunkerstövare Musikk av Mauervangen i maj 21.
Det här är vår Musikk i maj förra året. Då var han ett halvår och busade mycket med Disco, mest ute i rasthagen och på altanen.
Mycket innetid blev det också förstås, i knä framför teven och vid middagsvila.
Nu är jaktsäsongen slut, Musikk är ett år gammal och fortsätter att utvecklas fint mentalt, utseendemässigt och jaktligt.
Vilken fin dag!
Idag värmde solen ordentligt och det blåste inte heller. Promenad med tax Seffrin blev det förstås. Han trivs i solskenet och kollar mycket på spår i vägkanterna. Tror att det egentligen är just doftupplevelserna som är viktiga för honom, minst lika viktiga som själva motionen. Om han känner spår efter någon annan hane så vill han dominera genom att kissa på det. Till slut är kisset nästan slut så det blir bara någon droppe.
Det är lite snö kvar än. På nätterna kan det var någon frostgrad men i solen på dagarna är det varmt och skönt, då tinar det.
Igång med cyklingen!
Jag har startat lite försiktigt och cyklar 10 minuter per dag ungefär, oftast delat på två pass med 5 minuter varje. Det motsvarar enligt skärmen mellan 2,5 km och 3 km på väg. Pulsen ligger oftast på 90 - 105 slag per minut under cyklandet. Efter 10 minuters cyklande har jag gjort slut på ungefär 60 kalorier, dvs motsvarande en stor potatis. ;- )) Jag ska ju inte träna upp kondition egentligen utan fixa blodcirkulation i lederna. Jag börjar så här, kanske blir mer. 10 minuter låter inte så mycket men det motsvarar i alla fall 3 kilometers cykling på väg. Siffran 6 står för belastningen på tramporna, hur tungt det ska vara. Jag kan ställa in det på olika och 6 känns lagom som ungefär platt väg, inte uppförsbacke. Sen blir det oftast en långpromenad med Seffrin varje dag.
Tränat på att tillaga fjällröding idag till lunch!
Vi har köpt en packe fjällröding-filéer av vår fiskbil; Sigges fisk. Det är inte så vanligt med den fisk-sorten så idag tänkte jag träna lite på att laga till den. Ska ju bjuda ett par gäster på det i slutet på veckan, som förrätt tänkte jag.
Så här blev det:
Viktigt att ta upp fiskfilén ur frysen dagen innan så den får tina långsamt i kyskåpet över natten. Sen sköljde jag den, torkade den, skar filén i 4 bitar och kryddade med salt och peppar.
Såsen blev så här: 1 hackad gul lök brynte jag i kastrullen, sen i med 2 dl vitt vin, 1 dl vatten, 2 dl grädde, 1 tärning fiskbuljong, avsmakning med salt och peppar. Såsen ska koka 15 minuter. Man kan nog ha i lite pressad citron också.
Potatisen som jag kokade till var färskpotatis som jag fick tag på i butik idag, kokade med färsk dill. I kokvattnet lade jag grön sparris när det var några minuter kvar, men det blev för länge. Den blev för lös. Går bara ett par minuter kokning.
Fisken stekte jag 2 minuter på skinnsidan och 1 minut på andra sidan. Det blev lagom. Det är tunna filéer.
Det smakade bra och ingen av oss hittade några ben.
De gamla jordgubbsbladen får vara kvar!
Planen igår var att rensa upp bland jordgubbsplantorna i växthuset och ta bort alla gamla bruna blad. Men jag hejdade mig och började fundera om de kanske fyller någon funktion. Kanske finns de där utbredda runt de spirande plantorna för att skydda från eventuell frost? De får vara kvar till risken för rejäl frost är över.
Det spirar så fina nya bladrosetter nere i varje planta! Jag hoppas på tidig jordgubbsskörd i växthuset! Detta är helt nytt för mig men roligt att testa om det funkar.