Ett favoritvin!
I så där 20 år har det här vita vinet varit en favorit. Under ett antal år så tog goda vänner med när de reste från Tyskland till Sverige. Men det är ju lite bökigt. Sen importerade vi själva några år. Funkade bra, lådan levererades till dörren! Men förra året gick det inte alls. Vi kunde följa den beställda vinlådan till Köpenhamn, stod tydligen på en perrong där en eftermiddag, men skickades sedan tillbaka till Kallfelz igen. Nu testade vi att beställa via Systembolaget och det gick bra, fast vi får vänta ett par veckor och priset är tre gånger så högt. Men det är smällar man får ta.
Tornfalken har kommit! Och om Oskar på Liane!
Tornfalken är en kär gäst på Liane. Jag har många foton på tornfalken men aldrig tidigare lyckats fånga den underifrån i flykten. Han / hon kommer varje år och bosätter sig i Oskars gamla duvslag, i gaveln på ladugården på Liane. Det brukar bli ett par och de får några ungar.
Ovanför fönstret där finns ett hål i väggen och en bräda ut. Det är lämningar efter Rolands pappas morbror, Oskar Bobergs duvor. Oskar kom till gården när hans far Karl Boberg tog över arrendet med sönerna i början på 1900-talet . Sen brukade Oskar Liane Gård tillsammans med Rolands farfar Gustav och senare tillsammans med Rolands pappa och farbror när Gustav dog. Oskar var bror till Ester Boberg som alltså gifte sig med Gustav Kylén, son till Alfred Kylén på Döverud. (Esters anmoder kom från Västra Boda soldattorp, därav namnet Boberg. Hon härstammade från Maria Pyttner / Byttner dotter till regementschef på Nordmarks kompani i Långserud, som i sin tur var ättling till deBesche, adlig vallon-släkt invandrad från Liege 1600-tal. De byggde slott bl.a. i Nyköping och hade ett bruk där) Oskar var bror till mamma till Anna på Döverud. Hon hette Márie på Blåsåsen. Oskar var också bror till Valfrid (kallad Valen) och bror till Anders Hellbergs farmor Emma (mor till Hagar på Tallbacka,) och en syster i Sanda som hette Anna blev farmor till Thore Danielsson i Svensbyn.
Åter till Oskar, som var påhittig och skojfrisk och gjorde duvslag på ladugårdsväggen. Han hade också får, ankor, hönor (svarta minorka!) Oskar hade ingen egen familj men blev på ålderns höst som lite lekkamrat till Roland. Han gav en höna till Roland. Sen skojade han och sa att han lurat Roland och att det egentligen var en kråka. ;- )) . Roland trodde honom och blev jättearg! ;- )) Oskar försökte vara modern. Galon kom då och Oskar köpte en hel rulle. Han sydde fast på byxorna som förstärkning. Fast det funkade dåligt när det blev kallt, det sprack.
Roland som barn spelade ofta spel med Oskar och Oskar kunde inte låta bli att fuska. Roland avslöjade det ibland, blev arg och gick upp till sig. Efter ett tag så ropade Oskar på honom i trappen och ville fortsätta. Och då var det glömt.
En gång när Oskar låg och sov middag på gräsmattan utanför Liane efter någon fest, så märkte han att det var något på bröstet och vaknade av att en huggorm hade slingrat sig upp och lagt sig där. Han lyckades ta ormen i svansen och slänga iväg.
Oskar var nog den förste som köpte elektrisk rakapparat. Han rakade Roland på armarna och Roland blev så stolt över att vara rakad. Men hans mamma blev jättearg för sen blev armarna väldigt håriga!
Så här ser den ut på närmare håll. Det blåste när jag tog bilden så det blåste upp en mörk grop i fjäderdräkten fram.
Isen borta här inne i viken!
Men isen finns kvar längst bort i bild vid Öddenäbba och längre ut. Öppet vatten är det överallt i stråk. Jag och Seffrin gick hit och sen fick Seffrin åka snålskjuts en tur med Roland och Disco. En fantastiskt fin dag har vi haft, många plusgrader i solen, men runt +10 i skuggan. Jag har planterat lite men det mesta av tiden gick åt till att åka till Åmål och få på sommardäcken.
Ödem-drabbade tomatplantorna mår inte så bra
Jag övar på tomatodling och här kommer en liten rapport från läget just nu.
Det här var plantorna som var mest drabbade av lila blad med mycket knottror på baksidan, heter nåt på Golden Queen tror jag. Ödem ska ju bero på vätskeöverskott och då är det bra med fläkt läste jag mig till. Så lite svag fläkt har de haft på sig en tid. Ödemen har krympt bort men själva bladen ser sjuka ut och liksom vissnar, fast de har inte torkat, jag har vattnat lagom tror jag. De får en andra chans ett tag till innan jag slänger dem, de friska bladen kanske kan hjälpa upp det hela.
De här plantorna ser ut att må rätt bra. Stjälkarna har blivit kraftigare och de har inte dragit iväg på höjden.
De här tror jag är små tomater, heter nåt på Baby. De ser friska ut men ränner iväg och blir höga. Det funkade bra att plantera dem i mjölkförpackningar. De blir höga och lagom i volym.
Jag väntar på att vädret ska bli varmare så jag kan börja sätta ut tomatplantorna i pallkrage-växthuset. Nu är det bara några få plusgrader på nätterna och så där +5 till + 9 på dagarna. Tror de behöver minst + 8 grader för att klara sig ute
Sorterat och slängt skräp har jag gjort idag!
Det var alldeles för kallt och blåsigt för att ta itu med några rabatter eller annat utearbete. Det fick bli inne-jobb. Jag är ju värsta samlaren, det finns i huset drivor av grejer, böcker, skrifter och minnen. För att inte tala om papper, alltså kilovis med betalda räkningar (10 -15 år gamla!), lönerapporter osv. Jag gick igenom en stor hög och till släng blev en hel papperskasse. Diverse pärmar som måste sparas blev sorterade. Visst var det en nostalgitripp också med brev och bilder på barn och barnbarn när de var små.
Och detta nedan är en dyrgrip som värmde hjärtat.
Rolands naturkalender från årskurs 6 i Signebyns skola dök upp i en hög. ;- )). Framsidan var lite överraskande; vad gör en snygg tjej på en naturkalender? Hur förknippades hon med naturen? Roland hade ingen bra förklaring på vad detta kunde vara för förhoppningar på naturupplevelser! Ha ha...!
Men här nedan några blad ( alla handlar om fåglar och kompisar som är med är Stor-Jonny, Lill-Jonny och Lars-Erik)
Musikk träffar de nya valparna!
På kennel Maurvangen finns nu en ny flock valpar. Här träffar Musikk dem! Och han ser ut att gilla det. ;- ))
Musikk är alltså dunker-stövar-valpen vi har valt. Han kommer hit till oss om ett par veckor. Tills dess får vi nöja oss med bilder och filmer på nätet. De snälla och duktiga kennelägarna skickar oss. Tacksamma är vi att det fungerar
Så här ser han ut lille Musikk! Han ser ut att bli lik sin mamma, tiken Ynwa som är på bilden under
Pappan till Musikk är Kvikk som syns på bild här. Ynwa och Kvikk är snygga hundar som också är bra jaktligt. Vi hoppas förstås att det blir så med Musikk också.
Vårstädning i sommarhuset idag söndag
Jag putsade glasväggen både utan och innan. Det tar en stund och kylan bet i fingrarna, men skön känsla när det är färdigt. Väggen är ju under tak så nu får den stå sig till hösten
Färdigputsat! utifrån. Den här glasväggen går att vika bort så att inne blir ute! Det var en bra lösning!
Färdigputsat inifrån!
Roland körde ved under tiden, sparade näver till att tända med
Vi avslutade med lunch, grillad korv förstås.
Isen ligger kvar men inga fiskare på sjön idag. Det har i alla fall gått en råk i isen
Sommartid!
Solen gick alltså upp 7.43 imorse, inte 6.43. Jag tycker att sommartid är ett idiotiskt påfund, hoppas vi blir av med den nästa år åtminstone.
Det ser ut att bli en fin dag, frostig, klar och vindstilla än så länge. Men det är varslat för regn senare under dagen. Jag ska försöka hinna ta bort de viltskydd-sprayade vinterståndarna som stackars Disco är så skräckslagen inför. Jag tycker synd om honom.
Trico Garden har jag sprayat med
Jag brukar försöka skydda kastanjerna på Liane från rådjurens gnagande och det verkade fungera förra året. Så gjorde jag nu också. Dessutom sprayade jag på en rabatt här hemma också, en där rådjuren brukar komma.
Vad jag inte anade var att stackars Disco, hamiltonstövaren i huset, blev alldeles panikslaget förskräckt för den här doften. Den ska ju bara vara av fårtalg så jag förstår inte vad som skrämmer honom så.
Växthus på pallkragen klart!
Det här var ingen lek! Växthuset kom som ett paket med Plocke-pin!!
Aluminiumprofilerna hade kanter skarpa som rakblad och man måste vara där med fingrarna för att hålla i den här rackliga konstruktionen innan alla skruvar var på plats. Ok, det stod att man skulle ha handskar, men svårt i de här trånga lägena.
Sen fanns inget som höll profilerna på plats innan skruvarna var där. Roland kom på att vi kunde sätta silvertejp i hörnen. Det funkade, fast det stod inget om det här i monteringsanvisningarna.
Sen ska man sätta i små skruvar som ska hänga där upp och ner utan mutter innan nästa moment. Vi tappade dem hela tiden tills jag kom på att häftmassa kan vi testa och kladda fast dem med. Och då gick det bra. Stod det heller inget om i monteringsanvisningarna.
Väl komna så här långt så var det mesta ok. Fattades bara glas-tak-luckorna. De tog en stund att få ihop. Då fick jag gå in och värma händerna, det var rätt kallt och små-regnigt
Till slut var takluckorna också på plats!! De går att ställa upp på vädring och skjuta åt sidan. Då hade vi (Roland mest) kämpat i fyra timmar. Men nu har jag ett litet växthus för sånt som behöver mer plats på höjden, typ tomater, persilja. Det är alltså köpt på Plantagen och tillverkat i Dortmund, Tyskland. Den gamla höga pallkragen som har tre sektioner har bara ett plastlock över och där kan jag ha låga växter som sallad, gräslök och dill. Hjul är det under båda och krokar så man kan dra dem på plats med det blå repet. Så nu finns det två pallkragar på altanen, tur att vi gjorde den så stor. Sen kanske det blir ett riktigt växthus av något slag, vi får se.
Vi började montera växthuset på pallkragen!
Jag har kollat runt på litet växthus som jag kan sätta på pallkragen på altanen, har ju bara ett plastlock att lägga på den jag har. Och jag fick tag på ett lite högre på Plantagen i glas med aluminiumprofiler och luftningsluckor. Snälla vänner hjälpte oss att få hem det igår för det fanns inte på hemleverans som en del mindre växthus.
Fast projektet föll på en gång när det kom hem. Jag har pallkrage som är tre sektioner hög för att få en bra arbetsställning och då blev det höga växthuset för högt. Jag skulle behöva en stege för att ta mig ner till jorden så det blev ju inte så bekvämt. Så då bestämde vi att det fick bli en pallkrage till speciellt för växthuset, bara två sektioner hög. Roland åkte genast imorse till XL och hämtade en sån samt jord och markduk. Snäll gubbe!
Idag började vi alltså (ok Roland då!) att klura på hur det skulle monteras. Jag är ju glad att min man är snickare med bra verktyg och vana att läsa monteringsanvisningar. Det här var ingen lek! ;- )) Växthuset kom som typ ett Plocke-pin!
Så här skulle det bli i alla fall, det kunde vi se.
Innan dess måste Roland få ihop den nya pallkragen med lastpall under och hjul på. Hjulen blev i minsta laget men funkar i alla fall. Mer om den här dramatiska monteringen imorgon här på bloggen!
Fem rådjur, bl.a. storbocken, var här igår kväll!
Han är en snygging, storbocken, 6-taggaren, en prydlig lyra har han! Ser ut som om han också har fått pälsätare, de vita områdena runt halsen. Det finns kross att äta nu, inget nytt ensilage
Geten har absolut pälsätare, de vita områdena här.
Fem rådjur var det men jag fick inte med alla på samma bild. Svårt att få skärpa i bilderna när det är så mörkt.
Idag blir det lite skruvande och montering på altanen, får se om det lyckas idag. Igår gick det inte så bra. Återkommer senare idag.
Våffeldagen firade vi förstås!
Roland äter gärna med mycket smör på och så skogshonung som vi får av goda vänner.
Egentligen är det Vår fru dagen. Undrar om den firas över hela jorden eller bara här i Sverige? Och så kan man ju fundera över hur orden Vår fru kunde bli våffel? Det låter ju lite lika, kanske det . Sen kan man fundera över hur man fick till det där med att hon var jungfru och fick barn? Och vad tänkte Josef? Det är en vacker men bitvis smårsmält historia. Vi ska väl inte begripa allt, räcker med att tro. ;- ))
Äntligen har jag bakat!
Det är flera år sedan sist, jag tycker bara inte om att baka och har nog aldrig gjort det, lagar hellre mat i köket. Minns att jag i början på livet med egen familj försökte lära mig baka Värmlands-kaka, för det måste en god husmor kunna så att hennes man kunde få ett gott matsäcksbröd. Men det blev aldrig bra, bara som mjuka mjölhögar. Så jag slutade. Fast jag gjorde ett slags enkla matbullar med olja i istället för smör. De blev frasiga och ätliga. Barnen åt dem, men de dög inte till matsäck. Under många år sedan så försåg min mamma mig med kaffebröd och svärmor bakade god kaka. Därefter så blev det köpebröd! Fast värmlandskaka köpte vi förstås av kvinnor som kunde konsten, den kan man inte köpa över disk. Och nu får vi ibland av en snäll släkting.
Men nu fick jag inte tag på något glutenfritt kaffebröd, vi springer ju inte i butiker i Corona-tider, så jag samlade mig och plockade fram bak-grejerna. Det funkade till slut och muffinsen blev ätliga. Ska göra med en äppelbit i nästa gång. ;- ) Annars så tar vi gärna en chokladbit till kaffet istället för bröd, eller en glass.
Nu har vi valt valp!!! Här är Musikk!!
Vi fick se honom live på film idag och det är ingen tvekan. Han svart och vit men har lite varmt brunt i färgen, påminner kanske lite om hamilton. Vinklar och kors är mycket bra. Rörelser och beteende är jättefina. Han är lugn och social, har lätt för att koppla av i knä. Han väger så där drygt 4 kilo och kommer till oss helgen efter påsk.
Han får en egen kategori här på bloggen från och med nu!
Sommardag igår tisdag!
Jag gick ner till sjön. Isen har inte smält undan särskilt mycket
Fast det börjar bli lann-löst vid bryggan
Så här långt finns stråk av öppet vatten i viken
Alla har satt ut påskris! Jag får också försöka få till nåt. Hem gick jag över åkrarna, men det var nog sista gången. Det har funkat bra förut för tjälen har legat, men nu börjar det bli mjukt och kletigt.
Ok, det var temp i solen men ändå varmaste dagen i år!
Idag onsdag verkar det bli en helt annan dag, hård vind och mulet. Nej, kanske inte, det var någon tillfällig storm i natt vid tre-tiden! Vi ska i alla fall idag få se live från valparna i Maurvangen. Så spännande.!
En favvo-valp - fast vi har inte valt än!
Här är en valp som är en favorit! Han är fin! Fast vi har inte valt än, ska se lite mer på rörelser och beteende.
Ödem kanske på tomaterna!
Tomatplantorna ser alltså ut som bilden under, de är lila och fulla av knottror. Jag frågade här på nätet och fick tips på att det kunde vara ödem, alltså ett vätskeöverskott som samlas i bladen. Då skulle det vara bra med fläkt som torkar ut! Så nu har jag satt en fläkt på de drabbade plantorna. Hade bara den här stora som vi skrämmer bort myggor med på altanen på sommaren. Men den gick att skruva ner farten på. Ska bli intressant att följa detta, tycker de här plantorna ser döende ut. Plantorna i det andra fönstret är inte alls drabbade, bara Golden Queen i det här.
Köpte semlor idag på fina Holgers i Säffle!
Vi hade ärende till Säffle idag och passade på att ringa och beställa semlor som vi hämtade i luckan, man behöver inte gå in. Och betalning kan man göra kontant, kort eller swisha. Helt suveränt konditori vi fick två glutenfria semlor på 10 minuter!! Här finns förstås vår kära gud-dotter Sara, fast hon hade gått hem när vi kom dit.
Det slumpade sig med flera ärenden åt Säfflehållet idag; laga hydralslang hos Larssons i Långserud (Nysäter?), hämta kross på Guterud till rådjuren, fixa några penséer på Pomonadalen i Säffle och så förstås semlor på Holgers.
Sjuka tomater?
Jag strävar på med min lilla tomatodling under lamporna i fönstren. Den här sorten blev lila på baksidan av bladen. Jag läste på på nätet och tolkade det som näringsbrist. Nu är de sedan någon vecka omplanterade och borde alltså ha fått mer näring, men verkar ändå inte må bra. De har förutom den lila färgen fått små knölar på baksidan. Och bladen skrumpnar snabbt i kanterna. Sorten är Golden Queen. Vad är nu detta??? Någon som vet?
Fönsterputs i sommarhuset idag!
Nej inte ens i sommarhus putsar fönstren sig själva. Vi tog en tur dit idag. Roland kollade på en liten avverkning av skog och jag putsade fönster. Jag tog de små fönstren och tänkte att den stora fönsterväggen var ok, men det var den inte. Får ta någon mer dag med puts
Det är ett trivsamt hus, värt att jobba lite med. Idag blev ingen grillning utan sopp-lunch inomhus. Lite kallt och blåsigt ute
Bäst är nog att väggen går att vika bort och göra inne till ute! Fast idag var lite för kallt, såg i alla fall att jag måste putsa glasväggen också. Får bli en dag till med fönsterputs på sommarhuset
Läget nära vatten är förstås trevligt, alltid en ny utsikt mot sjön
Isen ser ut att vara tjock än på sjön. Ett par ismetare var i alla fall ute länge i lä bakom lilla ön.
Hej våren!!
Det var vårdagjämning igår lördag någon gång mitt på dagen! Det betyder att dag och natt var precis lika långa. Framöver blir nu dagarna allt längre än nätterna. Här firade blåsipporna med att slå ut extra många nya blommor! ;- ))
En fin dag i sommarhuset!
"Gustav i den nordiska natten" är en majestätisk figur, så glada att vi fick honom till sommar-huset.
Det var en hel del sol fast lite moln också. Isen ligger kvar ser det ut som men det är en hel del vatten på den. Gissar att det är det lilla snölagret som smält, för i natt var det - 5 grader igen. Vi tog en lång promenad i skogen med hundarna. Skönt för både dom och oss.
Vi placerade grillen i lä och fixade korv till lunch. Fint var det!
En lat dag har vi haft, förutom att Roland hjälpte en granne på förmiddagen att ta ner några stora träd.
Ve(d)mod!
Att göra ved för pannan och vår vintervärme är en årlig procedur för Roland. Han har gjort den allt enklare för varje år, det mesta görs med maskiner, inte så mödosamt. Själva vedmaskinen är rätt dyr så den är de flera som äger tillsammans.
Först hämtar han veden i vedtraven och lastar den på bordet med kranen
Vedklabbarna åker ner i vedsäcken när de är kapade. Och den hänger i pallgafflarna
När vedsäcken är full så körs den till plats bakom magasinet så den får torka. Enligt vår vän agrononomen som kollat vattenhalten på sin ved så lönar det sig att torka dem till midsommar men inte längre. Sen kan man köra in veden.
Nej, isen på sjön smälter inte!
Det är lite utmaning att gå till sjön Östra Silen varje dag för att se om isläget har förändrats, så här såg det ut idag vid lunchtid. Isen smälter inte, bara öppet vatten i årose där älven kommer ut i sjön. Det var - 7 grader i natt också. Dessutom har det kommit ett litet lager snö på isen. Antar att det bidrar till att den ligger kvar. Här satt vi (jag o Seffrin) och lyssnade på web-sändningen från domslutet i Hedin-rättegången. Glädjande nyhet, alla friade från alla åtal och rätten var enig. Vore magstarkt av åklagaren att överklaga den domen.
Imorgon blir det mer om Rolands ve(d)mod! ;- )) Och hur den processen går till. Han har hittat metoder och maskiner som underlättar väldigt mycket.
Valparna!
Fina är dom, de små korvarna, och en av dem ska bli vår Musikk om några veckor. ;- )) Vi har inte valt än men funderar. Så synd att vi inte kan åka till Norge och se dem live, men glada att vi ändå får så många filmer och bilder. Valparna har det så bra, god omvårdnad både av tiken och av ägarna på kennel Maurvangens kennel
Lunch ute, de har börjat lite med vanligt valpfoder som komplement till att dia tiken
Jag försöker lära mig nåt om tomatodling!
Bara för att lära mig nåt om tomatplantors härdighet så ställde jag ut två plantor i pallkragen. Den står på altanen under tak, bredvid en glasvägg och har ett plastlock som jag lägger på på nätterna. Så här såg alltså tomatplantorna ut från början.
I natt var det så här kallt, mer än - 7 grader.
Och så här mår tomatplantorna idag. En har dött, den stora, och en har klarat sig. Lärdomen är alltså att vid - 7 grader så dör 50 % av tomatplantorna. ;- )) . Idag har jag gjort en ny kategori här på bloggen, en som heter "tomatodling" där jag samlar allt om mina nya tomatodlingsförsök.
Jag satte ju ut några små plantor av sallad också och de klarade natten.
Och gräslöken överlever rejäla minusgrader i pallkragen, är fint på väg.
Jag behöver alltså ett litet glas-växthus att sätta på pallkragen. Det finns i Karlstad bl.a. på Plantagen. Men jag vågar mig inte dit i Corona-tider. Om någon har ärende dit och kan ta med så betalar jag en slant för besväret.
Säger oss ortnamnen nåt om bygdens historia?
Det är i alla fall en spännande tanke att ortnamnen kan berätta nåt om bygdens historia.
Jag tänker ibland att nära där vi bor har det dyrkats gudar av olika slag och kanske varit offerplatser / gravplatser.
Från sjön (nere till vänster utom bild) är det en rad med speciella namn; Signebyn, kyrkan, Prästgården, Elgtån och Korsbyn.
Här ovan är alltså först Signebyn, den signade byn, bilden tagen från Prästgården.
Här var förr en träkyrka (borta nu) och gravplats. På andra sidan kullen finns lämningar (gravar och stenringar) från Järnåldern och Bronsåldern. Bilden också tagen från Prästgården
Sen kommer Prästgården förstås med arrendatorsbostad, ladugård och själva prästbostaden.
Prästgården är ett stort hus, skulle fungera som bostad åt prästen och familj och som arbetsplats för prästen, men också som samlingsplats för församlingen, med exempelvis söndagsskola och symöten
Här står jag vid Prästgården och ser bort mot Elgtån (uttalas Ärtå). Det ortnamnet har nog egentligen varken med älgar, ärtor eller tår att göra. Platsen verkar för länge sedan, i de äldsta skrifterna ha hetat Helgtuna, dvs det heliga tunet. ( Efter Hannibalfejden inkvarterade sig norskar o danskar på Prästgården och lär ha plågat prästen så han dog. Då ska prästänkan ha fått hemmanet Elgtån i förlämning av kyrkan som plåster på såren, men vet inte om det är riktigt sant) Jo det är sant, minns nu att jag läste om det i Herdabrev, minnen som finns nedtecknade i kyrkliga arkiv.
Och bortanför Elgtå ligger Korsbyn, men det har jag ingen bild på.
Ortnamnen antyder att det här har varit på något sätt helig plats från Signebyn, kyrkan, Prästgården, Elgtå och till Korsbyn.
Det sägs att någonstans i Sillerud fanns för länge sedan en pilgrimsled, men jag har inte forskat i det. Vore intressant att läsa mer om! Var kanske här?
Pensionärsdagarnas hållpunkter
Bilden från dagens promenad med Seffrin.
Jag schemalägger väl inte dagarna direkt även om det vore typiskt en f.d. lärare! ;- )) Men det utkristalliserar sig ändå ett mönster av hållpunkter som återkommer, speciellt nu i Corona-tider när vi inte reser, shoppar eller umgås.
Jag vaknar ofta tidigt på morgonen och då kan det bli tidningsläsning och blogg + facebook en stund.
Mitt på dagen, så där mellan elva och ett så går jag en lång tur med Seffrin för att försöka fånga ljuset mitt på dagen.
Lunch blir det vid halv två - två. Numera försöker jag laga lunch, fast enkelt. Efter lunchen fortsätter Roland ute med sitt och avslutar på eftermiddagen med en motionstur med hundarna, Disco springer och Seffrin får gå med på sight-seeing.
Dagens middag blir klockan 6- 7 på kvällen. Den består gärna av vilt i någon form. Och vi har inga problem med att äta framför teven, numera. Också pensionärers privilegium, gjorde vi aldrig när barnen bodde hemma. ;- )) Vi ser ibland vanligt tv, men ofta play eller Netflix.
Vi kör ju 5:2 sedan 6 år tillbaka. Magerdagarna blir lite annorlunda: Kalorifattig soppa kl 12.00 och 16.00. Sedan en liten brödbit + hårdkokt ägg vid 19.30. I gengäld äter vi gott de andra dagarna.
Så här ungefär faller dagar och stunder på plats, kanske ändrar sig när pandemin är över (om den går över!!) . Vi får se. Nu har jag i alla fall varit heltidspensionär precis ett år och börjat vänja mig, det har blivit en bra rytm i dagarna. Men vi saknar barn och barnbarn, det gör ont att vi inte träffat dem på ett år! Nu har vi gett upp att träffa dem under påsken men hoppas fortfarande på sommaren
Mer bilder från dagens promenad i strålande sol med Seffrin. Det är kalla nätter så isen ligger kvar utom i årose, det isfiskas här och där.
Mycket brasved på en gång! Roland har klurat på en idé!
Det är ved-dags. Till brasved behövs sånt som är lite kortare tror jag. Och vi behöver brasved i flera hus. För att underlätta hantering och transporter så byggde Roland den här av sånt som redan fanns på plats (lastpallar väl?)
Här räknar han ut hur mycket som ryms i den. Lite till ska fyllas på
Veden kapas alltså som vanligt och direkt i skopan. Sen tippas den ner i bras-ved-behållaren. Så här ser det ut inifrån traktorn.
Här står nu brasveden på tork intill ladugårdsväggen. Sen är det bara att ta hela behållaren på traktorns pallgafflar och köra till det hus som ska ha veden. Bra uträknat tycker jag, det blev lättvindigare än förut!
Tomater är inte så enkelt!
Jag dabbar mig nog hela tiden med min lilla tomatodling.
Först fick jag i alla fall fröna att gro, men de blev gängliga och taniga. Då sänkte jag värmen och satte på mer ljus, samt planterade om hälften och trodde att det skulle hjälpa. Men det blev tvärtom, omplanterade fortsatte att vara rätt taniga. Se den till höger! Men de o-omplanterade frodades med mer ljus och mindre värme, enbart otack alltså för den omplanteringen, tänkte att det var fel. Så har det varit ett par veckor.
Men nu kom nästa bakslag. De o-omplanterade som växt så bra, började få nån lila färg på baksidan av bladen och några blad korvade sig. Läste på om det på tomatklubben på facebook och där var det varning för näringsbrist eller bladmögel när bladen ser ut så. Så jag bestämde mig för att det var näringsbrist eftersom de omplanterade plantorna som fått ny jord inte hade nåt lila. Så jag har planterat om de o-omplanterade i ny jord idag och tagit ut dem ur snapsglaset som jag satte dem i som frön.
Jag sådde fröna i engångs-snapsglas gjorde hål i dem och satte ner dem i jord för att lätt kunna flytta plantan till en större kruka när det blev dags. Det funkade bra.
Så här blev det. Försökte plantera dem i vanliga krukor men det behövdes något högre så hela rotklumpen kunde komma ner i jorden och även en bit av den långa stjälken. Det fick bli avklippta mjölkförpackningar, antar att de inte kan vara giftiga. Nu får vi se hur det går, om de överlever eller går under med blad lila på undersidan och korvande sig. ;- ))
Kunde inte låta bli att testa tomatplantor i pallkragen. Och det gick bra trots - 5 i natt! Pallkragen står på altanen under taket, bredvid glasväggen och har plastlock på nätterna. Så det blir nog inte minus där. Roligt att testa. De mår gott i solskenet under dagarna i alla fall. Jag ska köpa ett litet glas-växthus och sätta på pallkragen, men vet inte hur jag fixar det från Corona-isolering.
En fantastiskt fin dag har vi haft, sol och vindstilla nästan, jag gick till sjön med Seffrin förstås. Och Roland har gjort en ny uppfinning för brasveden. Den berättar jag om imorgon.
Blåsipporna börjar blomma!!!
När solen ligger på på den här sidan av huset så öppnar sig blåsipporna och blommar. Så roligt att få se dem halvt under de stora bladen från förra året. Sedan kommer de nya bladen.
Fast tomaterna har jag bekymmer med, återkommer om dem senare idag. Kanske kan rädda dem med omplantering, ska i alla fall försöka.
Trädgårdsarbete idag!
Fint väder för att vara ute, det bjöd in till att krafsa i rabatt, så jag tog bort vinterståndare i rabatten till höger. Den såg innan ut som på bilden under. Det är det värsta som är borttaget nu, resten får ligga kvar ett tag till och skydda de små knopparna som börjar sticka upp. Fast jag borde lägga ner rabatter, det är en del jobb så här på våren att rensa bort förra årets växtlighet. Fast fördelen är att de sköter sig själva under hela sommaren.
Idag har vi f.ö. glatt oss åt att vi från och med idag har ytterligare en trevlig granne. Vi har haft himla tur med grannar och det är ju viktigt så här på landet, att grannarna är bra. Man är ju alltid så beroende av varandra för att vardagslivet ska fungera.
Svensk välfärd har gamla traditioner!
Jag tänker ofta på det när jag går förbi de gamla monumenten över omsorg om gamla och sjuka. Här är ett f.d. ålderdomshem. Såna fanns ganska tätt, byggda så att det inte skulle vara så långt till anhöriga och vänner. Ålderdomshemmen var inte bara till för gamla utan också för fattiga som inte klarade att försörja sig (fattigstuga). De tog också emot dem som var sjuka, fysiskt eller psykiskt, på något sätt så att de inte kunde ta hand om sig själva. Där erbjöds inget lyxliv, men bostad, mat och kläder.
I anslutning till ålderdomshemmen fanns också ett jordbruk oftast med mjölkkor. Där kunde de gamla hjälpa till lite med sånt de orkade, få sällskap och känna sig nyttiga. Produkter från gården kunde också användas på ålderdomshemmet.
Ansvaret för det jordbruket hade en arrendator som skötte om jorden och djuren. Fast gården ägdes av socknen / kyrkan.
Här finns ett socken-magasin. Det stod ursprungligen bredvid landsvägen / Pilgata nära vägen till Egenäs, vid Brogärdet. Sockenmagasinet var stabilt byggt och ingick i välfärdssystemet. Det skulle kunna härbärgera den skatt som togs in från bönderna i form av spannmål. Sen kunde spannmålet användas för att löna dem som gjorde tjänster åt socknen, exempelvis ett antal havresäckar för att ordna kläder åt rotens hjon under ett år. På sockenmagasinet hölls också de auktioner som anordnades för att få fram exempelvis en försörjning för föräldralösa barn, den som bjöd lägst ersättning kunde få ta hand om ett barn ett år. Men det kunde också vara ersättning för att ta hand om vuxna som inte kunde försörja sig själva.
Vi kan naturligtvis tycka att detta var grymt och förnedrande. Men det fungerade ändå som en yttersta lösning, ett slags välfärd när inget annat fanns. Människor lämnades inte vind för våg. Om jag minns rätt så var lösdriveri och tiggeri förbjudet.
När jag var i Tyskland 1963 för första gången såg jag hemlösa som bodde under broar. Jag frågade förstås vad det var och jag berättade att sånt fanns inte i Sverige. Jag hade åtminstone inte sett nåt liknande.
Intressant att jämföra med hur det är nu i Sverige med ganska många hemlösa och många som lever här i landet utan att vara registrerade. Gustav Vasa skulle vända sig i sin grav om han visste. ;- ))
Vinterdekorationerna under fönstren har funkat bra!
Lägger en bild här så jag ska komma ihåg till hösten när det är dags igen. Ljungen håller färgen så här nära väggen. Mossa och ris gillar jag och det är grönt hela tiden.
Storbocken låg bredvid foderautomaten igår
Han är verkligen kung den stora sextaggaren! Igår kväll lade han sig helt enkelt ner och vilade bredvid foderautomaten och idisslade!! Rådjur är idisslare, dvs de stöter upp maten och tuggar en gång till. Med sig hade han ett par getter, syns till vänster i bild bakom buskarna.
Här är en bättre närbild på honom från i förrgår
Rävjakt i området igår!
Det var samling på morgonen här på Liane för den årliga rävjakten. Många rävjägare ställde upp, tror det var 36 stycken. Två rävar blev det.
Oj, så många rådjur på en gång, 8 stycken!
Det hade vi igår på en gång, 8 stycken vid foderautomaten. Först kom geten med två rätt små killingar, en av dem är bockkillingen med de små knapphorna. Sedan kom den stilige 6-taggaren med en stor get. Till slut kom en familjegrupp på tre, det var get med två killingar. Jag fick inte med alla på samma bild
Här är den stora bocken! Han var förstås chef och föste på de andra
Älgfärs blev det igår!
Jag skär alltid bort fett, senor och hinnor från köttet. Det som ska malas ligger i kastrullen till höger och hundmaten i kastrullen till vänster. Närmast är lite fett griskött (karré) och lök som också ska malas med i färsen.
Kvarnen fungerar än ! ;- )) Den här maskinen, en hushållsassistent Elektrolux, fick jag av min mamma 1973 så den har har varit med ett tag.
Jag väljer att mala färsen två gånger.
Sen packar jag in färsen för frysning. Jag lägger färs i påsar i portioner lagom för en middag, plattar till ordentligt så det ska gå snabbt att tina upp. Och så in med färsplattorna i en större påse. Det blev knappt fyra kilo den här gången, vilket räcker några veckor. Älgfärs går åt mycket. Den använder vi till köttbullar, hamburgare, soppa, köttfärssås och varma smörgåsar.
Det blev älgfärsbiffar till middag igår kväll. Det här är en rätt ny favvo-variant, biffar med riven ost i mitten. Steker först lite på botten sen på med osten och till sist ett lager färs ovanpå.
Kantarellsås passar till.
Idag är det gemensam rävjakt i området, samling här på Liane nu på morgonen. Bra att hålla nere antalet rävar, det räddar livet på harar och rådjurskillingar.
Tack Peter på Elon i Årjäng!
Min kamera havererade ju för några dagar sedan, funkade inte längre med zoom och fokus, utan fastnade i ett läge. Men jag lämnade den till Peter på Elon i Årjäng och han har lagat den.
Stort tack!!
Ny rådjursfamilj vid foderautomaten!
Igår kom en ny familj till foderplatsen. De har nog inte varit här förut och var väldigt vaksamma, lyssnade och tittade ofta runt sig, gick ibland iväg en bit och kom tillbaka igen.
Det var en get med två killingar, en getkilling och en bockkilling. Killingarna var mindre än de vi har sett förut, kanske sent födda.
Bock-killingen har första hornuppsättningen på gång, bara små knoppar. Alla sparkade ivrigt i snön för att få fram ensilaget och de kom tillbaka ett par gånger under dagen.
Matlagning blev det idag torsdag!
Jag planerade den här dagen för matlagning eftersom vädret var ogästvänligt med snö och blåst. Det är trevligt att fylla en dag med matbestyr. Ovan här blev det pepparrotskött på älg, mest kalv, lårbitar. Går bra att frysa i buljongen som sedan blir bas i såsen. Buljongen brukar räcka till en omgång viltsoppa också. Såsen blir god smaksatt med pepparrot men det går att variera. Här har vi nog 4 - 5 middagar.
Porterstek på mest vildsvin och en älgbit. Det är en favoriträtt med kött som har mycket smak och såsen blir väldigt god!. Fryser förstås lagom portioner i spadet som är mest öl, vinbärssaft och soya samt en hel del kryddor. Det räcker nog också till 4 - 5 middagar till oss.
En tjälknöl blev det i natt, ugnen 75 grader 12 - 14 timmar! Den fick ligga i het saltlag på rödvin och kryddor idag på förmiddagen så där 5 timmar. Fryser den också men inte med något spad. Vi äter sen med bea eller kantarellstuvning. Blir nog tre middagar för oss
Och så blev det en gryta på vildsvins-rygg med kantareller och lök. Den blir middag i kväll med mer grädde och vitlök i. Väldigt smakrik!! Jag har nallat lite under dagen ;- ))
Jag hade tänkt skära och mala älgfärs också idag men det får anstå tills imorgon. Hade inte hunnit ändå! Strömmen funkade i alla fall hela dagen, tack o lov. Hade inte varit lätt annars med avbrott mitt i matlagning. Var lite el-problem i västra delarna av kommunen men annars ok. Guld värt med jordkablar som lades ner för några år sedan. Innan dess var det strömavbrott stup i ett!
Så här ser det ut nu hos oss och det snöar fortfarande!
Sötnosarna i valplådan igår!
Ynwas valpar Kennel Maurvangen igår! En av dem ska bli vår lille Musikk när vi har valt, men det har vi inte gjort än. Det finns ju stunder när man helst skulle vilja ha allihop. ;- )) De är så charmiga, svårt att välja.
Mysigt att se bilder på varmt kos hos valparna när snöstormen viner runt husknutarna. Det är riktigt busväder nu torsdag morgon, snö och hård vind. Hoppas strömmen blir kvar, jag har ju planerat för innedag med matlagning!
Litet vårtecken!!
Jag har krafsat rent i en perenna-rabatt och där fanns ett litet vårteckan, de små blåsippe- knopparna. Det är min käraste växt, medflyttad från mitt barndomshem i Bäck, växte i trädgården, vid stenmuren mot skogen. Dit hade den letat sig själv, det fanns gott om dem i skogspartiet.
Den blommar snällt varje år. Imorgon ska vi ju få snöstorm så jag lade lite granris på blåsipporna och andra knoppar för att skydda dem.
Och den är skyddad från hundgräv med ett grönt galler.
Rabatten till vänster är årstids-sanerad. Vinterståndarna är borttagna. Rabatten till höger är inte det, mycket kvar. Det blir många timmar framöver med rabatterna, men jag tröstar mig med att det är en gång på säsongen, sen sköter de sig själva till nästa vår.
Projekt på Liane!
Jo, man ser att det är nåt projekt på gång på Liane när två traktorer, flera bilar och några gubbar samlas.
Och så var det ju. Ett litet hus skulle fraktas bort med lite hjälp. Det har byggts av Roland o en god vän den senaste tiden och nu var det klart.
Idag får jag passa på och krafsa lite i rabatterna, få bort en del vinterskräp, imorgon ska vi få snöstorm. Roland ska laga lo-golvet säger han och sen börja med vedprojektet. Pensionärer på landet har alltid någon sysselsättning! ;- ))
Dagens bock och kamera-haveri!
Ensam bock kom ensam en stund på förmiddagen och åt girigt av både kross och ensilage. Hans horn växer snabbt nu och jag gissar att det går åt mycket energi för att bygga upp dem under basthuden.
Det blir minst en fyrataggare.
Rådjuren har fått sista omgången extra vinterfoder nu. Det börjar finnas mat åt dem ute i naturen.
Och med den här bilden så havererade kameran. Den fastnade i fokus-läge (systemfel fokus) Känner igen problemet. Samma dilemma med tredje exemplaret av samma kamera- typ. Det varar ett år av flitigt fotande ungefär innan det dyker upp. Tillverkaren brukar skylla på mig, att jag haft kameran i skräpiga fickor. Kanske stämde på första exemplaret men sen har jag varit noga o haft plastpåse till den. Så det är nog något annat dilemma, någon svaghet i konstruktionen, kanske inte tål daglig användning. Synd för jag gillar verkligen den här kameran, passar mig perfekt.
Isen ligger kvar på sjön!
Isen verkar inte smälta bort alls. I går morse var det - 10 grader och på dagarna är det inte så varmt heller. Vi gick till sjön i alla fall igår, Seffrin och jag. Vi stod en stund och lyssnade på isen. Nu smäller den som skott ibland och dånar dessemellan högt.
Uppe på kullen vid badplatsen lekte en grupp elever tillsammans med sina lärare, trevlig plats!
Vi behåller fågelskrämmorna på altanen!
Under vintern har vi haft en stor fågelmatare på altanen. Den har haft många besökare som gillat frön och talg. För att slippa få in fåglarna på utemöblerna så hängde vi upp några cd-skivor som har blänkt och gnistrat i solen. De har fungerat perfekt, ingen fågel-skit på bord och stolar och dynor! Nu har vi tagit bort fågelmataren och gjort rent på altangolvet. Sen tänkte vi ta bort cd-skivorna också, men kom på att det är bättre att de får hänga kvar så slipper vi få möblerna förorenade under sommar-halvåret också. Sen ska vi hänga dit en getingskrämmare med snygg design också så slipper vi dem också! Den liknar ett fint getingbo, fick vi av en god vän i höstas, inte testad än.
Monument över Sverige som jordbruksland!
Hit gick vi igår med hundarna. Jo, de finns kvar här och där, monument över den tid då jordbruket sysselsatte nästan alla invånare i landet. Det här stora huset ligger mitt ute i skogen, hit går en skogsväg, knappt farbar med bil. Det var en gång i tiden en stor gård med rätt mycket djur och mark. Rolands mamma hade sin första arbetsplats här, började jobba när hon var 13 år. Hon skötte om djuren. Vet inte hur mycket hon var ledig vanliga helger. Men julafton ville hon gå hem till sina föräldrar och syskon. Hon fick ledigt bara tre timmar på eftermiddagen, skulle var tillbaka till
kvällsmjölkningen. Kanske värt att minnas på internationella kvinnodagen.
Stor, gedigen ladugård hör till
Vatten fick man bära från brunnen. Bakom här är nog en visthusbod ( för matvaror) tror jag eftersom den står på stenar och alltså inte skulle släppa in råttor. Men det fanns lust att pryda fönstren med dekorativa foder.
Skylten på väg in till huset får mig alltid att le! Den har funnits där länge.
På vägen hit passerar man ytterligare monument över jordbruks-Sverige; högar med stenbumlingar mitt i skogen. Vad har nu dessa med jordbruk att göra?
Jo, de skvallrar om att här var åkermark för länge sedan, stenarna bröts ur marken och lades upp i högar så att jorden kunde brukas. I min pappas hembygd i Småland så lades stenarna upp i stenrösen runt åkrarna. Och marken rensades varje år från sten. Här var det inte så mycket så det fick räcka med en hög mitt i. Sen lades jordbruket ner och man planterade skog på marken, ofta med statliga bidrag. Träden här är planterade på f.d. åkermark. De är nog så där 60 år gamla, de var i julgranshöjd när jag flyttade till Värmland för snart 50 år sedan.
Jag blir alltid berörd av att se detta, människor slet och slet för att få bostad och mat för dagen. Sen fick de långsamt uppleva att allt blev bättre.
Grill-korv-lunch vid sommarhuset idag!
En tur hit blev det efter att vi sett Vasaloppet på tv. Solen lyste vackert, men det blåste en del. Vi höll oss i lä på syd-sidan av huset. Huset byggde vi ( Roland!) för några år sedan och vi lät måla det med järnvitriol. En färg vi är nöjda med, den skiftar lite på de olika väggarna från grönbrunt till mörkbrunt som här där solen ligger på mest.
Vi gick en tur genom skogen (blev fint i lä!) med hundarna
Lite överraskande finns en stenskulptur efter skogsvägen. Den lär har gjorts av dem som byggde vägen.
Vi gick också förbi den här trädstammen som skogsägaren lämnat för att fåglarna ska ha mat.
En vägmaskin har blivit kvar.
Nästa inlägg kommer att handla om lite mer från den här turen, om monument över det gamla jordbruks- Sverige.
Igår äntligen!
Pilfink har jag spejat efter länge men inte sett. Säkert är det minst ett år sedan senast. Den borde ha funnits här under vintern, så var det alltid förr, den fanns med vid fågelmatningen. Men den har blivit allt mer ovanlig, liksom gråsparven som den liknar.
Igår fick jag se de här två i alla fall. De satt i busken precis utanför fönstret och höll sig tätt intill varandra när jag såg dem. Pilfinken är formellt inte utrotningshotad men har minskat, man har dålig koll på hur många som finns kvar. Den är en stannfågel som normalt sett ska bli kvar hela året. Roligt att få se de här två i alla fall, hoppas de stannar och bygger i någon av holkarna på tomten
Islossning i Magdebäcken!
Det är starka krafter som sätter in i islossningen både i sjöar och vattendrag. Här är det Magdebäcken!
I kväll ska vi försöka stå ut med att se Mellon. Det är andra chansen! Det blir första gången i år
Valparna!
Valparna hos Ynwa, Maurvangens kennel! Nu har de fått ögon och börjat leka. En av dem ska bli vår lille Musikk, men vi har inte valt än.
Dom är fina
Slalombacken håller igång!
Dom är duktiga i slalomklubben Årjäng att hålla igång verksamheten! De strävar och lägger snö och håller öppet under sportlovet. Bra gjort är det! Och det har funkat i många år. Våra barn blev aldrig några längdskidåkare men slalombacken drog.
Rådjursfamiljen vid foderautomaten!
Gissar att besöken vid foderautomaten snart är slut. Rådjuren hittar mat på egen hand nu. Den här familjen har vi sett varje dag de senaste veckorna och även igår på morgonen. Det är get och en get-killing och en bock-killing, killingarna är nästan fullvuxna nu, men håller fortfarande ihop i familj.
Nu har bock-killingen så här stora horn i en v-form under basthuden, ser ut att bli som en stor lyra.
För ett par veckor sedan var hornen så här små, men samma typiska v-form. Roligt att se utvecklingen och man kan föreställa sig att det går åt en hel del energi till att anlägga nya horn varje år! Då behövs bra mat! Hans horn är så speciella så det går nog att följa hur de till slut kommer att se ut när de växt färdigt och han skaver bort basthuden.
Ny mat; älgfärsbiffar med ost i!
Det här är en ny favorit. Egentligen är det älgfärsbiffar men jag gör dem inte så lösa, blandar förstås med lite ägg och grädde. Och sen riven ost i mitten. Här är tre biffar färdiga och ett par till på gång. Jag lägger alltså i en tunn biff först, den får steka lite, sen på med osten och så brer jag över lite älgfärs. Det får steka på rätt låg värme, så där 5 :an.
Till det blir det också en ny maträtt, ugnstekt potatis och rotsaker. Potatisen i först och efter 10 minuter in med det andra och så ytterligare 15- 20 minuter. Man får känna.
Till det här kan man ha bea. Fast vi hade löksås kvar och stekte kantareller till. Det gick också bra.
Omplanterat tomater har jag gjort!
Fast jag vet inte om det var för tidigt. Läste på Tomatklubben att man kan plantera om när det blivit 4 blad och det är det ju, fast väldigt små. De var så rangliga så jag ville få ner stjälkarna i jorden en bit så de blev som stadigare. Det lär ska bli rötter på stjälkar som är under jord. Köpte såna här djupa engångsmuggar, där blev det plats att få ner dem en bit i jorden. Inte snyggt men funkar kanske. Den som lever får se. Jag har inte planterat om alla än för säkerhets skull, om det är fel. De som var minst rangliga får vänta ett tag till. Roligt att träna på tomatodling i alla fall.
Jag har satt kastanjeskott!
Jag vill gärna ha fler kastanjer, bl.a. till vårdträden på Liane. För att få till det har jag tagit ett par små kvistar av kastanjer och hämtat ett kastanjefrö. Efter vad jag läst mig till på nätet så ska det kunna gå att få rötter på skott. Och kastanjefröet ska kunna gro i jord om man lägger den i vatten först ett par dagar. Sen ska den sättas grunt i jord med märket snett neråt. Tror att man får ha en del tur också! Om någon har tips på kastanjeodling så tar jag gärna emot.
Fästingarna har kommit!
Inget önskat vårtecken!! Igår kväll hittade vi första fästingen på Disco. Den var död så kanske hade Disco kvar av fästingskyddet i kroppen, Bravecto. Våra hundar brukar få tabletter mot fästingar. Vi försökte med nåt gift i pälsen först men det funkar inte för hundarna leker och slickar på varandra och det är ju inte nyttigt att få i sig. Tabletter har varit bra, kanske dags att börja nu?
Första dagen med altan-häng i år!
Det var riktigt varmt ute vid lunchtid, så vi tog våfflor på altanen. Skönt att kunna sitta i solen.
Och det var också första dagen med mycket fågelsång. Den här talgoxen sjöng högljutt i flera timmar framför huset!
Magisk solnedgång igår kväll!
Och molnen i starka färger bildade mönster. Det var osannolikt fint! Bilden gör inte upplevelsen rättvisa.
Vi har också fått snödroppar!
Avundsjukt har jag kollat på alla inlägg i facebook och bloggar om vårblommorna som kommit upp genom snön! Jag gick ner till Liane för att kolla kastanjerna, vårdträden, och där var dom: Snödropparna. Det var stora tuvor i rabatterna mot söder och väster, såg ut att ha blommat ett tag. Bara att njuta! De första blommorna är på flera sätt de mest uppskattade.
Gårdagens lunch!
Det blev korvgrill med utsikt igår och vackert väder förstås! Solen värmde riktigt skönt. Jag fick en lång promenad med Seffrin och en lång promenad utan Seffrin. Det är bra att gå utan hund ibland, blir mer avslappnat. Så skönt att kunna lapa sol i flera timmar! Disco jagade bra idag, sista dagens harjakt den här säsongen, prisdrev om det hade varit jaktprov ;- )) . Han är fortfarande en ung hund men bra på gång.
Vi bor i ett område som är landsbygd, bebyggt men glest. Vårt hus ligger ungefär där längst till vänster!