Monument över Sverige som jordbruksland!

Hit gick vi igår med hundarna. Jo, de finns kvar här och där, monument över den tid då jordbruket  sysselsatte nästan alla invånare i landet.  Det här stora huset ligger mitt ute i skogen, hit går en skogsväg, knappt farbar med bil. Det var en gång i tiden en stor gård med rätt mycket djur och mark. Rolands mamma hade sin första arbetsplats här, började jobba när hon var 13 år.  Hon skötte om djuren. Vet inte hur mycket hon var ledig vanliga helger. Men julafton ville hon gå hem till sina föräldrar och syskon. Hon fick ledigt bara tre timmar på eftermiddagen, skulle var tillbaka till
kvällsmjölkningen. Kanske värt att minnas på internationella kvinnodagen. 
 
Stor, gedigen ladugård hör till
 
Vatten fick man bära från brunnen. Bakom här är nog en visthusbod ( för matvaror) tror jag eftersom den står på stenar och alltså inte skulle släppa in råttor. Men det fanns lust att pryda fönstren med dekorativa foder. 
 
Skylten på väg in till huset får mig alltid att le! Den har funnits där länge.
 
På vägen hit passerar man ytterligare monument över jordbruks-Sverige; högar med stenbumlingar mitt i skogen. Vad har nu dessa med jordbruk att göra? 
 
Jo, de skvallrar om att här var åkermark för länge sedan, stenarna bröts ur marken och lades upp i högar så att jorden kunde brukas. I min pappas hembygd i Småland så lades stenarna upp i stenrösen runt åkrarna. Och marken rensades varje år från sten. Här var det inte så mycket så det fick räcka med en hög mitt i. Sen lades jordbruket ner och man planterade skog på marken, ofta med statliga bidrag.  Träden här är planterade på f.d. åkermark. De är nog så där 60 år gamla, de var i julgranshöjd när jag flyttade till Värmland för snart 50 år sedan.
 
 
 
Jag blir alltid berörd av att se detta, människor slet och slet för att få bostad och mat för dagen. Sen fick de långsamt uppleva att allt blev bättre. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag tycker det är ledsamt när husen bara förfaller...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback