Svensk välfärd har gamla traditioner!

Jag tänker ofta på det när jag går förbi de gamla monumenten över omsorg om gamla och sjuka.  Här är ett f.d.  ålderdomshem. Såna  fanns  ganska tätt, byggda så att det inte skulle vara så långt till anhöriga och vänner. Ålderdomshemmen var inte bara till för gamla utan också för fattiga som inte klarade att försörja sig (fattigstuga).  De  tog också emot  dem som var sjuka, fysiskt eller psykiskt,  på något sätt så att de inte kunde ta hand om sig själva. Där erbjöds inget lyxliv, men bostad, mat och kläder. 
 
I anslutning till ålderdomshemmen fanns också ett jordbruk oftast med mjölkkor. Där kunde de gamla hjälpa till lite med sånt de orkade, få sällskap och känna sig nyttiga. Produkter från gården kunde också användas på ålderdomshemmet.  
 
Ansvaret för det jordbruket hade en arrendator som skötte om jorden och djuren. Fast gården ägdes av socknen / kyrkan. 
 
Här finns ett socken-magasin. Det stod ursprungligen bredvid landsvägen / Pilgata nära vägen till Egenäs, vid Brogärdet. Sockenmagasinet var stabilt byggt och ingick i välfärdssystemet. Det skulle kunna härbärgera den skatt som togs in från  bönderna i form av spannmål.  Sen kunde spannmålet användas för att löna dem som gjorde tjänster åt socknen, exempelvis ett antal havresäckar för att ordna kläder åt  rotens hjon under ett år.  På sockenmagasinet hölls också de auktioner som anordnades för att få fram exempelvis en försörjning för föräldralösa barn, den som bjöd lägst ersättning kunde få ta hand om ett barn ett år. Men det kunde också vara ersättning för att ta hand om vuxna som inte kunde försörja  sig själva. 
 
Vi kan naturligtvis tycka att detta var grymt och förnedrande. Men det fungerade ändå som en yttersta lösning, ett slags välfärd när inget annat fanns.  Människor lämnades inte vind för våg. Om jag minns rätt så var lösdriveri och tiggeri förbjudet. 
 
När jag var i Tyskland 1963 för första gången såg jag hemlösa som bodde under broar. Jag frågade förstås vad det var och jag berättade att sånt fanns inte  i Sverige. Jag hade åtminstone inte sett nåt liknande. 
 
Intressant att jämföra med hur det är nu i Sverige med ganska många hemlösa och många som lever här i landet utan att vara registrerade. Gustav Vasa skulle vända sig i sin grav om han visste.  ;- ))  
 

Kommentarer
Postat av: Josephine

Det är sant, hemlöshet var verkligen ovanligt i Sverige förr. Det är hemskt det som sker nu när äldre pensionärer hamnar på gatan och föreningar som "Vid din sida" behövs. Systemet kryper på knäna. :-(

Svar: Ja, vi har lämnat omsorgen om alla bakom oss och låter en del människor fara illa.
Inga Magnusson

Postat av: Znogge

Fast att auktionera ut barn och vuxna som inte klarade sin försörjning tycker jag var väldigt inhumant.

Svar: Ja, jag kan hålla med dig!
Inga Magnusson

2021-03-15 @ 16:19:13
URL: http://znogge.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback