Tornfalken har kommit! Och om Oskar på Liane!

Tornfalken är en kär gäst på Liane. Jag har många foton på tornfalken men aldrig tidigare lyckats fånga den underifrån i flykten. Han / hon kommer varje år och bosätter sig i Oskars gamla duvslag, i gaveln på ladugården på Liane. Det brukar bli ett par och de får  några ungar. 
 
Ovanför fönstret där finns ett hål i väggen och en bräda ut. Det är lämningar efter Rolands pappas morbror, Oskar Bobergs duvor. Oskar kom till gården när hans far Karl Boberg  tog över arrendet med sönerna i början på 1900-talet .  Sen brukade Oskar Liane Gård  tillsammans med Rolands farfar  Gustav och  senare tillsammans med Rolands pappa och farbror när Gustav dog. Oskar var bror till Ester Boberg som alltså gifte sig med Gustav Kylén, son till Alfred Kylén på Döverud.  (Esters anmoder kom från Västra Boda soldattorp, därav namnet Boberg. Hon  härstammade från  Maria Pyttner / Byttner dotter till regementschef på Nordmarks kompani i Långserud, som i sin tur var ättling till  deBesche,  adlig vallon-släkt invandrad från Liege 1600-tal. De byggde slott bl.a. i Nyköping och hade ett bruk där) Oskar var  bror till mamma till Anna på Döverud. Hon  hette Márie på Blåsåsen. Oskar var också bror till Valfrid (kallad Valen)  och bror till Anders Hellbergs farmor Emma (mor till Hagar på Tallbacka,) och en syster i Sanda som hette Anna blev farmor till Thore Danielsson i Svensbyn. 
 
Åter till Oskar, som var påhittig och skojfrisk och gjorde  duvslag på ladugårdsväggen. Han hade också får, ankor, hönor (svarta minorka!) Oskar  hade ingen egen familj men blev på ålderns höst som lite lekkamrat till Roland.   Han gav en höna till Roland.  Sen skojade han och sa att han lurat Roland och att det egentligen var en kråka. ;- )) . Roland trodde honom och  blev jättearg!  ;- )) Oskar försökte vara  modern. Galon kom då och Oskar köpte en hel rulle. Han sydde  fast på byxorna som förstärkning. Fast det funkade dåligt när det blev kallt, det sprack. 
 
Roland som barn spelade ofta spel med Oskar och Oskar kunde inte låta bli att fuska. Roland avslöjade det ibland, blev arg och gick upp till sig. Efter ett tag så ropade Oskar på honom i trappen och ville fortsätta. Och då var det glömt.
 
En gång när Oskar låg och sov middag  på gräsmattan utanför Liane efter någon fest, så märkte han att det var något på bröstet och vaknade av att en huggorm hade slingrat sig upp och lagt sig där. Han lyckades ta ormen i svansen och slänga iväg. 
 
Oskar var nog den förste som köpte elektrisk rakapparat. Han rakade Roland på armarna och Roland blev så stolt över att vara rakad. Men hans mamma blev jättearg för sen blev armarna väldigt håriga!
 
 
 
Så här ser den ut på närmare håll. Det blåste när jag tog bilden så det blåste upp en mörk grop i fjäderdräkten fram. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Så fint besök. Här finns en del tornfalkar också och det har gjorts en långfilm om dem, "Falkens öga".


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback