Tomater är inte så enkelt!

Jag dabbar mig nog hela tiden med min lilla tomatodling.
 
Först fick jag i alla fall fröna att gro, men de blev gängliga och taniga. Då sänkte jag värmen och satte på mer ljus, samt planterade om hälften och trodde att det skulle hjälpa. Men det blev tvärtom, omplanterade fortsatte att vara rätt taniga. Se den till höger! Men  de o-omplanterade frodades med mer ljus och mindre värme, enbart otack alltså för den omplanteringen, tänkte att det var fel.  Så har det varit ett par veckor.
 
 
 
Men nu kom nästa bakslag. De o-omplanterade som växt så bra, började få nån lila färg på baksidan av bladen och några blad korvade sig. Läste på om det på tomatklubben på facebook och där var det varning för näringsbrist eller bladmögel när bladen ser ut så. Så jag bestämde mig för att det var näringsbrist eftersom de omplanterade plantorna som fått ny jord inte hade nåt lila.  Så jag har planterat om de o-omplanterade i ny jord idag och tagit ut dem ur snapsglaset som jag satte dem i som frön.
 
 
Jag sådde fröna i engångs-snapsglas gjorde hål i dem och satte ner dem i jord för att lätt kunna flytta plantan till en större kruka när det blev dags. Det funkade bra. 
 
Så här blev det. Försökte plantera dem i vanliga krukor men det behövdes något högre så hela rotklumpen kunde komma ner i jorden och även en bit av den långa stjälken. Det fick bli avklippta mjölkförpackningar, antar att de inte kan vara giftiga.  Nu får vi se hur det går, om de överlever eller går under med blad lila på undersidan och korvande sig.  ;- )) 
 
Kunde inte låta bli att testa tomatplantor i pallkragen. Och det gick bra trots - 5 i natt! Pallkragen  står på altanen under taket, bredvid glasväggen och har plastlock på nätterna.  Så det blir nog inte minus där. Roligt att testa. De mår gott i solskenet under dagarna i alla fall. Jag ska köpa ett litet glas-växthus och sätta på pallkragen, men vet inte hur jag fixar det från Corona-isolering.
 
En fantastiskt fin dag har vi haft, sol och vindstilla nästan, jag gick till sjön med Seffrin förstås. Och Roland har gjort en ny uppfinning för brasveden. Den berättar jag om imorgon.

Kommentarer
Postat av: Kristina Lettenström

Tror det kommer bli bra skall du se. Har du klippt av hörnen på kartongerna så det inte står och blir för blött åt rötterna.
Jag skall börja skola om mina olika sorter imorgon. Spännande detta. Må gott/kicki

Svar: Tack! Jag gjorde bara hål i botten på dem så vatten rinner ut. Ett roligt projekt är det! Bra att du inspirerade mig med fröna annars hade jag nog inte kommit igång.
Inga Magnusson

2021-03-16 @ 19:16:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback