Bygdetur bland forsarna igår!

Det har regnat massor de senaste veckorna, mycket vatten  överallt.  På en del ställen har det ställt till med översvämningar, så som i Arvika och i Säffle vid Glafsfjorden / Byälven. Mycket vatten här i  Sillerud också men det har inte blivit några stora bekymmer. Värmland är fullt av sjöar, älvar och bäckar. Det är också tätt mellan de här  små kraftstationerna som tycks kunna bli hur gamla som helst och fortfarande hjälpa till med elförsörjningen i vårt land. Första stoppet blev i Snarkil. Där är forsen mäktig nu efter allt regnande. Och mitt i står den här  figuren som blir som ett minne från flottningens dagar. Vet inte vem som gjort den, men den är fin och välplacerad. Enligt Roland är det Bosse på Hammarö som är skaparern. Lite filmsnuttar från forsarna är det på min facebook.
Vattnet här kommer  från Järnsjön och rinner ut i Snarkilstjärnet.  Bredvid finns kraftstationen och en stor tub.  I elektrifieringens begynnelse så byggdes såna här små kraftverk av lokala föreningar för att få el till bygden. Gissar att det var med rejäla statliga bidrag men också med insats av bygdens folk. Ungefär så har vi fått den snabba fiberutbyggnad för dator på den svenska landsbygden idag. 
 
Här har vi kommit till Åsebyn och dammen som vann alla juridiska fejder och fick vara kvar. Vi var många som gladde oss över det. Det kom någon missriktat miljö-tänk-försök att tvinga dåvarande ägaren att ta bort den och restaurerar runt om, vilket skulle ha kostat en förmögenhet och dessutom skulle ha förstört landskapsbilden. Men efter åratal av överklaganden och protester så fick dammen vara kvar. 
 
Nästa stopp blev i Årjäng nära  skolan. Den hette förr Nordmarkens skola, vet inte om man ändrat namn i samband med nybyggnation. Den här forsen har jag betraktat så många gånger från klassrumsfönster och på mina rastvakter, har ju jobbat här ett par decennier. Vet inte vad älven heter. Var vattnet ursprungligen kommer ifrån ska jag inte försöka reda ut, det är nog en bra bit opp, men det rinner i alla fall ut i Västra Silen.
 
 
Sista besöket blev den allra närmaste forsen och kraftstationen, den vid Karlsfors, bara några kilometer från där vi bor. Vattnet här kommer från Svensbysjön, rinner vidare i Karlsforsälven som passerar Tjolitta, ut i Bäcketjärn och sen via Sundsälven ut i Östra Silen
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback