Bättre grönsaker i ugn!

 
Vi tränar alltså på att lära oss göra grönsaker i ugn, en ny maträtt här i huset. Jag fick många goda råd här på blogg och facebook efter förra gången så nu blev det bättre. 
 
Följande förändringar blev det
1. Gjorde potatisen i ugn också, satte in den en stund före det andra så den skulle hinna bli färdig
2. Inget salt i ugnen eller i oljan innan, tog flingsalt efteråt istället, då blev det inte vätska i formen
3. Delade upp grönsakerna så att de som skulle vara inne kortare stund fick en egen form, alltså typ lök och paprika
4. Jag lade dem inte så trångt den här gången, fick bättre färg,  kunde ha varit ännu rymligare, kanske bättre att lägga på plåt då finns gott om plats
5. Blandade grönsakerna med olja i plastpåse innan för att fördela oljan och rörde en gång i dem i ugnen för att fördela under stekningen.
 
Så här blev det färdigt på tallriken tillsammans med tjälknöl på älg och kantarellstuvning.
 
Det här var en liten älgstek som blev tjälknöl. Den gör jag så här:
 
Lägger den frusna steken i ugnen på kvällen, 75 grader
Tar upp den 12 timmar senare (stor stek får stå i ugnen 14 timmar)
Lägger den  i en mättad kokande het saltlag för att svalna. Den här lilla steken fick ligga 4 timmar, men en större kan få ligga  6 timmar. 
Saltlagen kokar jag i ordning på kvällen innan, kokar upp på den på morgonen igen. I den har jag  rött vin (kan vara överblivna frysta slattar) , vatten, salt, lök, morötter, peppar, örtkryddor, purjolök. Den måste alltså vara mättad, dvs det ska finnas så mycket salt i den att det finns kvar saltkorn som inte löser sig på botten i kastrullen. 
 
Här får vi en kall dag igen. Det är - 17 grader nu tidigt på morgonen, men faktiskt värmer solen en del på dagarna, blir uppåt - 6 grader. 

Kommentarer
Postat av: FREEDOMtravel

Grönsaker i ugn är supergott! Vi gör ofta rotsaker i ugn, men kanske inte så ofta andra grönsaker. Palsternacka är en favorit. Sedan gör vi hela runda vitlökar (såna som inte har klyftor) ibland. Sååå gott! :)

Svar: Vi hade allt palsternacka med också, en favorit!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback