Lihaget - sista boendet före fattig-gårn!

För några dagar sen gjorde vi sista rådjursjakten för säsongen med Seffrin. Nu är det skare och rådjursjakten är slut sista januari. Vi gick rakt söderut från vårt hus, ivrigt  utskällda  av avundsjuka hundar, en älghund hos Mikael och en harhund hos oss. ;-)). Seffrin fick opp rådjur men det lurade oss förstås. Sen fick vi försöka få tag på Seffrin, vilket inte är så lätt när han jagar. Jag orkade till slut haffa honom nära landsvägen vid Bäcketjärn
 
Vi gick en liten bit in i skogspartiet och släppte Seffrin så han fick leta upp rådjursspår. Roland pekade ut att här var inte skog för länge sedan, det var en åkerlapp med några enstaka träd.  Det här var platsen för det lilla hus som hette Lihaget från början.  Stugor och hus som ligger / har legat på gården Lianes mark har ofta namn på Li. Det var / är Lihaget, Litorpet, Libråten (numera Döverud), Ligärdet.  
 
Här är alltså lämningen av jordkällaren på gamla Lihaget. Det är det enda som finns kvar
 
Rakt ut mot åkern stod själva stugan, men nu är stenarna borta. Den var i kyrkans ägo och här kunde någon fattig stackare få bo, som sista utposten före fattig-gårn. Här gick kanske att ha någon ko eller får och potatisland för en del i enkel försörjning. När vi byggde vårt hus på andra sidan vägen så tog vi upp det gamla namnet Lihaget, så fick vårt hus heta. Känns bra när gamla namn får leva vidare som en påminnelse om hur det var förr.  Tjärnshaget-stugan fick namn efter det lilla skogsområde som den ligger i och Brogärdet-stugan efter den åker som den är byggd på. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback