Omplantering av tomatplantor o en första blomma!

Ok, jag har ett gäng tomater inomhus som håller på att bli höga och gängliga, därmed svåra att härbärgera. De skulle behöva komma ut . Jag testade att plantera om i hinkar som jag tror ska kunna fungera hela säsongen, de är på 5 liter. Plantan till vänster är hyfsat kraftig, har knoppar och lite tjockare stjälk så den fick vara ensam i sin hink. Det är nog en Gold Queen någonting, den som nästan vissnade ner av ödem, men nu pigg och ok.. 
 
Till höger planterade jag två stycken för de var så höga och taniga, Sweet baby.  Läste att man kunde ringla stjälkarna så det gjorde jag. Det fick bli en ring med varje, trodde de skulle gå av men det gjorde de inte. Nu är de fortfarande taniga men i alla fall inte orimlig höga som förut. Roligt att testa. Och jorden är Icas planteringsjord som får hyfsat gott betyg från alla håll. Annars kan planteringsjord tydligen innehålla rester av bekämpningsmedel.
 
Fast de här får också stå inomhus än, det är bara runt 8 plus under dagarna och omkring  - 5 grader på nätterna. Inget för tomater att vara ute i, mer än en stund mitt solen mitt på dagen för avhärdning. Jag har läst på. ;- ))
 
En stor dag! Upptäckte en första blomma på min lilla tomatplant-odling! Rent teoretiskt så ska den alltså bli en tomat om 8 veckor har jag läst! Man får ha tålamod med den här hobbyn!
 
 

En fin Valborgsmässoafton 2021 önskar vi er från Liane!

Och grattis kungen som fyller 75 år idag!

Våren är på gång, men det går sakta!

Tibasten blommar på bar kvist och just här är ett ställe med rätt många, i bastehaget. Bladrosetterna kommer nu längst upp i toppen
 
Blåsipporna sjunger på sista versen. De är stort utslagna och snart överblommade
Sälgen är vacker nu och i full gång
 
Syrenerna börjar slå ut sina blad så sakteliga. 
 
Björkarna har inte slagit ut och verkar inte flytta sig i bladverket. Inte så konstigt när det är runt 5 minus varje natt och på dagarna bara så där + 8 till + 10 grader.

Förråd - växthus planerar vi!

 
Vi har pratat på det en tid, behovet av mer inglasat för växter o plantor sam behovet av förråd för utegrejer. Det skulle kunna kombineras genom att göra en byggnad som är förråd åt norr och som har glas åt de andra väderstrecken. Inget stort är det tänkt.  Roland har i alla fall börjat planera marken och han är bra på att få sånt här uträttat. 
 
Han har grovplanerat och justerat
 
Och idag tror jag att det kommer singel.  Och sen är någon bokad för att gjuta en liten platta som underlag. 
 
Exakt storlek är inte klart än, skulle behöva kolla lite på befintliga växthus. Är det bra med tak som inte släpper igenom direkt solljus? Något annat man ska tänka på? 
 
 

Bilder av barnbarn 8 år!

Jag är så imponerad! Så här gör riktiga konstnärer, målar av bilder dom tycker om för att lära sig bildskapandets  färger, perspektiv, rörelse,  uttryck, proportioner,  Och det gör det här  barnbarnet, målar av bilder ur favvoboken Hundmannen!  Sen har han gjort arrangemanget med bilderna i ram själv.  Roligt att  flera av våra barnbarn utvecklar bild- och formintresse på olika sätt. När våra barn var små så fick de konstböcker och fick gå med till konstmuseer, det blev intresse som verkar ha fortsatt i nästa generation.
 
 

Tisdag vid sommarhuset!

 
Grillkorv-lunch vid sommarhuset igår och lite fix med bryggor som farit illa i de senaste dagarnas hårda vindar. Den senaste veckans gäster, tyska och svenska, har ändå varit nöjda och lyckosamma med fisket.  Och snart kommer nya besökare.
 
"Gustaf i den nordiska natten" vakar över oss.
 
Här är han ur en annan vinkel
 
Sandstranden är fin förstås, mycket vatten är det. Men ingen badtemperatur än, bara så där  10 till  12 grader.

Det är en biskops-mössa!

 
De här stolparna ser vi ofta när vi är ute och går med hundarna. Det är en markering för kyrkans markägande och bilden föreställer faktiskt en biskops-mössa! ;- )) 
 
 Kyrkan ägde förr mycket mark, både jordbruksmark som hörde till Prästgårdarna och skog. Den var tänkt att försörja / ge arbete åt prästen. En hel del av den ägdes av församlingarna, var inköpt eller donerad / skänkt till församlingen av privatpersoner.  Sen sålde man  jordbruken, men behöll och utökade skogsägandet eftersom prästerna skulle försörjas av lön inte av jordbruksarbete.
 
  Stolpen här ovan är förstås fel nu, marken är inte kyrkans, vare sig församlingens eller stiftets. Men den kan gott få stå kvar som kuriosa.

Supermåne i natt!

Supermåne är det när månen lyser ovanligt starkt och ser större ut än vanligt. Fast jag vet inte varför det inträffar eller hur ofta. Verkar vara några gånger om året.  Jag passade på den i går kväll och i natt för att få en bild. Den lurade mig lite genom att lägga sig i en molnskärm först så jag fick inte koll på den förrän den var en bit opp på himlen. Det är ett vackert himlafenomen som vi alla bjuds på.
 

Fem tranor går bredvid vårt hus!

Dom går nära oss och huset varje dag, fem stycken tranor! Jag har dålig koll på om det är vuxna djur eller ungar med också.
 
Minns att när jag var barn så var det en sensation att se  tranor. När mamma och pappa köpte första  bilen 1957 så blev det ganska omgående en tur till Hornborgarsjön för att se på tranorna. Minns det skådespelet, det var många fåglar, livliga och högljudda. Gissar att det pågår fortfarande under en tid på året.
 
Läste på lite om trandansen vid Hornborgasjön. Jo den pågår ungefär nu under april månad. Det kan vara 27.000 fåglar som mellanlandar där på sin väg upp till häckningsplatser längre norrut. Man kan se trandansen via nätet också om man vill slippa trängsel i Corona-tider.. 

Husse var sträng och fostrande!

Musikk fick inte göra precis som han ville igår kväll, husse sa ifrån! Då gick Musikk demonstrativt till matte och  lade sig där för att sova sig igenom tv-kvällen! Det finns en fördel för en valp att ha två ägare som har all tid i världen för det  lilla valp-miraklet. Han kan välja att gå till den  som för tillfället är mest populär och det gör lille Musikk! ;- ))
 
Vi har en tillgiven och varm hund som luktar så gott! För luktar gott  gör bäbisar och hundvalpar!  Valp-doften finns inte att köpa på burk! Och den som eventuellt kan fånga in den och förpacka den kommer att bli rik!. 
 
 Lilla sötnos! Det ser ut som om han sover leende!

Skyldig mina tomatplantor en ursäkt!

Jag gnällde över mina tomatplantor i ett inlägg häromdagen, tyckte de var pjåskiga och skruttiga. Men idag gick jag igenom alla ordentligt och jag får be om ursäkt! Det är inte alls så illa. På bilden ovan mest Sweet baby.
 
Plantorna är långa och gängliga och lite hängiga nertill så jag fick sätta i nya längre stöd-pinnar. Men bladen ser friska ut uppåt stjälkarna och nu är det plötsligt blomknoppar på fem stycken, på Bananas och på Golden Queen. Det lustiga är att det var Golden Queen som var värst utsatt av ödem och lila blad och såg ut att vissna bort.  Men det blev bra med fläkt ett tag och försiktig vattning.
 
Och idag fick jag börja ta tjuvar! Det är nog ett hälsotecken på plantorna. Får  snart plantera om i större krukor. Hittade ett antal lagom stora hinkar på soptippen, det hade varit nötter i dem. Fick lov att ta dem.  Kan inte vara giftigt efter livsmedelsförvaring
 
Önskar att det ska bli varmare ute och inte så tuffa frostnätter. Då kan plantorna vara ute lite mer.
 
 
 
 
 
 
Knoppar på flera plantor har det blivit! Ger ju förhoppningar om blommor och tomatskörd framöver!
 
 
 
 
 Nu har jag samlat alla inlägg om tomaterna i en kategori här på bloggen som heter "Tomatodling". Tänkte att jag skulle kolla på den nästa år om jag gör ett nytt försök då. Behöver ju inte göra om gamla misstag då, kan göra nya istället ;- ))

Mer lyckade odlingar just nu!

Om nu tomaterna är lite så där, så finns det sånt som gror och växer utan allt för mycket omsorg. I den gamla pallkragen så har nysådda salladen grott. I två byttor finns sallad och dill som förgrotts inne. Och så en köpt rosmarin längst fram. Jag har sått dill i en rad och så en till sallad-rad som inte har grott än. Försöker så i omgångar så jag ska kunna plocka hela sommaren.  På nätterna är det lock på för att skydda för frosten, men det är inte så mödosamt.
 
I nya pallkragen frodas gräslöken. Den är kvar sen förra året och kom snabbt igen. Vi hade den i kväll till sillen. 
 
Hängarna har frodats sedan före påsk. Påskliljorna är verkliga stjärnor, tål frost och sol  och bara slår ut vartefter, blommar jättelänge. Borde ha köpt fler. Penséerna är också tåliga. Jag tar bara in hängväxterna  när det regnar häftigt eller snöar, annars hänger de på altanen.
 
Scillorna har brett ut sig i år, ännu mer än förut. Jag har inte planterat en enda av dem. De kom med syrénbusken och lönnen som mamma tog hit från Bäck för länge sedan och sen har de spridit sig på egen hand. Måste kanske börja begränsa dem om de kväver kamtjatkanfetbladen i slänten.

Kassler Stroganoff! Nytt påhitt!

 
Den här maträtten hittade jag på Kristins facebook för några dagar sedan. Jag skrev upp den på matlistan för de närmaste dagarna (måste ha matsedel när vi bara handlar en gång i veckan). Och igår kväll blev det premiär. Det var gott, kommer nog att laga den fler gånger, lite smakrik variation på andra stroganoffar.
 
500 g kassler ( jag skär rent!) i bitar, bryn väl
1 gul lök finhackad, bryn
3 dl visp
0.5 dl chilisås
2 msk tomatpuré
och så klippt persilja över och kokt ris till. 
 
Man får vara försiktig med kryddningen för kasslern är ju både salt och rökt, men vitpeppar blir bra.
 
 I kväll blir det lite sill o potatis. Tyckte det kunde passa för gräslöken är så fin i pallkragen!

Jag blir nog ingen tomat-odlare!

Det  är lite spännande att hitta på nåt nytt när Coronan tvingar till mycket tid i hemmet. Jag har aldrig drivit upp tomatplantor förut så det fick bli ett försök. Och jag hade ju fått frön av en tomatodlande duktig blogg/ fb-vän.
 
Men det här är inte så lätt, tomater verkar vara känsliga, till och med lite pjåskiga. Det krävs  kunskap och god  omvårdnad för att de ska överleva. De på bilden ovan är skruttiga nertill, lite bättre längre upp,  några av dem har jag slängt. Men flera strävar på och överlever, heter Sweet baby tror jag. Jag försöker läsa på för att förstå hur jag ska göra och fattar att jag kan ha gjort en lång rad fel; gett dem för mycket sol, för lite ljus, för mycket kyla,  för lite vatten, för mycket vatten eller fel jord (inser att jag planterat i Hasselfors-jord som kan innehålla rester av nåt bekämpningsmedel) . 
 
 
Dom här lever men är lite rangliga. Förstår inte hur jag ska kunna härbärgera dem tills  det blir frostfritt så de kan flyttas ut, sådde nog fröna för tidigt.  En utmaning är det i alla fall! Än så länge får de bara vara ute på dagarna när det är bra väder. Jag flyttar ut och in. Har en sån här  balja till. Sysselsättning som är helt ok!
 
Några fick jag plats med i lilla växthuset på pallkragen. De här närmast ser ok ut, men jag måste lägga på ett täcke varje kväll för att skydda från frosten som vi har varje natt. I skrivande stund är det - 2,4 grader.  Borde kanske ha väntat ett tag med utplanteringen. Verkar vara lättare att odla tomater om man har växthus med frostvakt eller ett inglasat uterum.
 
Här skymtar ett glädjeämne i alla fall, ser ut att vara en blomknopp. 
 
Jodå ett antal plantor har överlevt, ska bli spännande att se om det kan bli några tomater att skörda så småningom.  Fast i den andra pallkragen finns sånt som är mer lättskött och härdigt, återkommer till det. 
 
Om jag sår tomatfrö nästa år så ska jag göra det senare, kanske ha ett litet växthus  då (Roland planerar!) ,  så ett par frö direkt i mjölkartonger med nervikta sidor och så ta bort en  planta när / om de tar sig, välja jord med omsorg o inte bara ta första bästa säck,  inte krångla med växtlampor, de får bara stå i fönstren och få dagsljus.
 
 
 

Ny maträtt på Lihaget!

Det är en väldigt gammaldags maträtt, men jag har aldrig gjort den förut: Potatisbullar! När jag var barn så gjordes det ofta potatismos som tillbehör till mammas goda hemgjorda korvar. Det som blev över stekte mamma potatisbullar av.
 
Nu hade jag inte potatismos men väl kall kokt potatis. Jag hade misslyckats med att koka King Edward som är mjölig så det hela blev väldigt löst. Kladdet fick stå i kylskåpet över natten och så tog jag fram. Först pressade jag i potatispressen och det gick bra. Sen blandade jag i  grädde, lite mjöl och ägg till en smet, kryddade lite. Därefter stekning. Den första blev bara kladd men sen helt ok. Jag stekte på låg temperatur.  Vi åt alltså potatisbullar med stekt bacon och hemkokt lingonsylt till. Det här var nog inte sista gången, fint med variation till den där stekta potatisen som det vill bli annars. 
 
 I morgon blir det en del om mina misslyckade tomatodlingar!

Vi försöker gå minst en halvtimme i skogen varje dag...

...med de tre hundarna om det funkar. Vi har de stora hundarna i koppel för så ska det vara den här tiden på året när naturen börjar bli  full med ungar. Men valpen går lös. Han lämnar oss inte alls, går runt benen,  så han kan inte göra någon skada. 
 
För några dagar sedan så började det bli svårt att gå de här promenaderna   för valpen bråkade så med hamilton Disco och Disco  var också lekfull. Det blev stopp och lek, inte promenad längre.
 
Men Roland tog rollen som flockledare och sa ifrån. Han tog valpen i nackskinnet ett par gånger när han gav sig på Disco och då blev det slut på bråket. Valpen förstod att han blivit tillrättavisad och lekte med pinnar istället. Roland är så duktig på att fostra hundar från början!!  Vi slår aldrig valpar men tar dem i nackskinnet när de gör fel, så gör tiken också för att fostra sina valpar. Det är ett språk som är känt av valpen. Och Musikk lärde sig på de här två tillrättavisningarna!  Nu kan vi gå lugnt tillsammans med alla tre hundarna utan bråk. 
 
Jag brukar ha tax Seffrin i koppel när vi går i skogen, men han är inte ett dugg intresserad av valpen. Han vill inte leka och bryr sig inte, vill bara snufsa efter rådjursspår och löptikar.
 
Det finns mycket bök av vildsvin där vi brukar gå, men ingen av hundarna bryr sig, tack o lov. De får gärna låta bli att jaga vildsvin

Bilder på söta valpen Musikk, 10 veckor!

Det är inte så ofta Musikk sitter still och poserar för bilder med skärpa. Men idag efter skogspromenaden på en halvtimme så var han trött och  placerade sig i sin rastgård bredvid altanen. Efter en liten kiss så var det helt ok att sitta och kolla på vad Roland gjorde i garaget och jag kunde få mina bilder.
Vi tycker att han är så söt så vi kan betrakta honom länge med något varmt i blicken, så där som man ser på ett fint konstverk. ;- )) Undrar om han vet hur söt han är? De där stora tassarna är så charmiga! Nästan ofattbart att han kan springa så fort med dem, de måste vara i vägen! Och tunga att dra på! ;- )) Öronen hänger långt ner, silkemjuka är de! De mörka ögonen är vackert uttrycksfulla. 
- Åh titt en dunker dypt i öyene är som å se  rakt in i spanske kvinneöyene, sa han Olav Hauga.  (Reservation för den norska stavningen! ;- ))
Olav var känd i dunker -miljön i Norge och vi träffade honom ibland både hemma hos honom o här på Liane. Tyvärr finns han inte mer bland oss.
 
I närbild så blir det så här.
 
Och på lite avstånd i rastgården  vid altanen så här. 
En fin dag har vi haft med Musikk, fast mycket blåst. 

Två blåmesar i holken!

Mer om fåglarna runt huset. Häromdagen flög de här två ut och in i holken som vi kan se från altanen. Ibland var båda blåmesarna inne i holken samtidigt. Det var mysigt att se dem och vi var säkra på att de skulle bilda par och flytta in. Holken är fin, den har Roland fått av en hundägare som tack för att han visade upp hans hund på en utställning.
 
Men blåmesarna flyttade  inte alls in!  De ratade helt enkelt den fina holken! Hade varit intressant att få höra deras konversation innan de bestämde sig: Var holken för målad? Var den för stor / för liten? Var den felplacerad? Var öppningen för stor / för liten? Eller blev dom helt enkelt bara osams och delade på sig?
 
Nu är den i alla fall ledig för andra bostadslösa flygare. ;- ))

Bägge tornfalkarna på samma bild!

Vi har två tornfalkar i Oskars gamla duvslag på ladugårds-gaveln. Nu fick jag äntligen med båda två på samma bild, annars brukar en sitta i en hög gran vid Liane- huset när den andra är bo-öppningen.  Den som vaktar boets ingång här är i alla fall hanen. Han är gråblå på huvudet. Och honan sitter på taket och spejar ut över bygden. De trivs verkligen högt upp. I städer kan jag tänka mig att de bygger i torn, därav namnet tornfalk. 
 
Tornfalkarna for illa på biocider under nittonhundratalet, men har hämtat sig. Idag finns så där 3000 häckande par enligt uppgift. 
 
 
 
 

Det är fint med skog!

Jag har alltid tyckt om skog. När jag var barn tillbringade jag mycket tid i skogen, där fanns alltid något att leka med, något nytt att upptäcka. Och jag kunde cykla på stigar genom mörka skogar utan att bli rädd, exempelvis hem från  Sandstorp sena kvällar. För mig var skogen tryggheten, inget farligt.
 
Får väl erkänna att jag inte är lika modig numera i mörka skogar, men jag uppskattar mycket att kunna gå  och röra mig i skog under dagtid. Det här fina skogspartiet går jag förbi nästan varje dag med gubben och hundarna. Fin och välvårdad skog är lite som ett konstverk när solen silar ljuset mellan stammarna och mossan lyser grön, nästan som självlysande.

Vilka fina dagar!

Så här har vi ätit frukost, lunch, middag och fika dessemellan under någon vecka med finast valpen Musikk. Han trivs på altanen, kan gå ut och in till köket, går ut på inhägnade gräsmattan för att kissa o bajsa. Här finns både sol och skugga som han växlar mellan, men solen är bäst tycker han. Vi är så glada i den här valpen. 

Valpen Musikk har fått träna på att gå i koppel!

Han har ju mest fått springa lös annars när vi haft de stora hundarna i koppel och gått i skogen. Men han måste ju klara det här också. Gick så bra!
 
 
 
 

Wiksfors matiga våfflor igår!

Vi reser inte, umgås inte och shoppar inte nu i Corona-tider. Vi håller oss hemma. Men igår söndag kändes som att vi bara måste åka någonstans och bryta isoleringen. Vi chansade på att äta lunch på  Wiksfors som är några mil från oss efter E18 mot Karlstad.  Och det gick bra. Inte mycket folk när vi kom, stor lokal (gammal industri!) , gott om plats inomhus vid beställningen och väl markerade avstånd.  Sen kunde vi sitta ute vid jättebord som bara fick ta 4 pers på varje. Det var också bra. Roland paxade plats vid ett bord och jag gick in,  beställde var sin matig våffla med mycket gott  på  (Magazinet!), allt går att få glutenfritt.  Jag hade munskydd, var den enda som hade det tyvärr!
 
Dom som jobbar här är trevliga och hjälpsamma, så har det alltid varit vid våra besök här. Igår  fick vi hjälp med att få ut maten samt bestick och dryck och doggybag utan att behöva gå in igen. Så tacksamma är vi för det.    Jag orkade förstås inte hela våfflan utan fick ta med halva hem, vägrar slänga god mat . Wiksfors har också flera butiker med kläder, hantverk,  second hand och annat, men det kollade vi inte på igår. Det får vi spara tills vaccinet har verkat fullt ut och vi kan börja leva igen.
 
Under tiden vi var på Wiksfors så fick valpen Musikk träna på att vara i hundgården bredvid de andra hundarna. När vi kom hem så stannade vi en bit före och lyssnade. Det var helt lugnt och tyst, han är trygg där också. 

Vårstjärna är det!

Nu har jag forskat runt en del för att hitta namnet på den här lilla blå blomman som blommar så ivrigt i öst-rabatten. Den kallas vårstjärna, finns i olika färger och blomman vänder sig uppåt, hänger inte ner som den vanlig scillans klocka gör. Den är också ljusare blå och har en gul prick i mitten. . 
 
Fast lite sant var det med scilla också för den är släkt med scilla som alltså finns i olika varianter. Vårstjärnan heter Scilla Forbesii på latin.  Nu ska jag aldrig glömma den här blommans namn igen!  (Ha ha....!)  Tack för hjälpen, alla som kom med tips!
 
 
 

Grillsäsongen har startat! Vildsvinskotletter igår!

Det är ingen tryckande värme på kvällarna, men solsken, uppehållsväder och rätt vindstilla. På vår altan är det skydd för nordanvind så den funkar bra just nu med en extra tröja. Igår kväll grillade vi vildsvinskotletter.
 
Jag har fått ordning på den maträtten. Jag tog opp alla kotletter vi hade ur frysen och kokade dem så där tre kvart i väl-kryddat spad.  Det är rationellt att göra alla på en gång. Sen  frös jag ner  i påsar med fyra i varje men behöll fyra stycken oppe (tre till Roland och en till mig!). Några timmar före grillningen så la Roland dem  i någon grillolja. Till slut grillade han dem på gasolgrillen på altanen. Till det passar ugnstekta rotsaker  och potatis, samt bea. Och en sallad förstås. Kotletterna blir smakrika och möra på det här sättet, inte torra och sega som risken annars är om man grillar dem utan att koka först.
 
Gasolgrillen investerade vi i förra året och den är bra, framför allt så går det att grilla på trägolvet numera. 
 
Och lille Musikk snodde runt oss ute och inne under tiden!
 
Blom-mysteriet har jag äntligen löst, det här med den scilla-liknande namnlösa blå. Återkommer till den senare idag.

Favorit-sovställning!

Lille Musikk ligger gärna i knä, en riktig knähund. Och helst ska nosen stoppas ner!  Går bra att ligga på ett täcke i solen under altanbordet också. Idag var han ordentligt trött efter att han och husse varit någon timme i skogen på älgbajsinventering igen. Bilden nedan.
 
 
 
 Idag hittade de i alla fall älgbajs och det noterades i rapporten.
 
De blå blommorna i rabatten från igår har jag googlat på men blir inte säker, återkommer.

Vårblomma eller nåt heter den?

Den blommar snällt och vackert i rabatten sedan någon vecka nu. Och jag har funderat på vad den heter, men minns inte. Kanske nåt med vårblomma eller vårlök?? Scilla är det inte i alla fall.
 

Lille Musikk har inventerat älgbajs idag!

Och det var slitsamt, bra med en liten rast för både hund och husse. Vid hemkomsten blev det mat och soving, i timmar. Det  är jobbigt att gå i skogen för liten valp, fast han är modig och hoppar över bäckar och hinder. På slutet av så ville han bli buren, men det gick inte. Nästa gång ska husse ta en ryggsäck med och bära honom i om det behövs. Trist att vi har så lite älg kvar . Ingen spillning blev noterad. Det här är ett viltvårdsprojekt som jägare över hela Sverige gör för att få koll på stammen. Naturen är indelad i rutor som ska undersökas enligt vissa principer och det ger bra koll på läget. 

Två tornfalkar igår på Liane!

Vi har bara sett en tornfalk än i år, men igår såg vi två stycken. De satt i varsin grantopp vid Liane. Tyvärr fick jag inte med tvåan på någon bild, den flög. De flyger ofta mellan granarna och sitt vanliga bo; Oskars duvslag på Ladugårds-gaveln. Vill ju sitta högt upp någonstans. Eftersom det är ett par har vi hopp om att det ska bli tornfalks-ungar i år också.
 
 

Musikk har upptäckt att det är golvvärme i hallen!

Musikk har ju sökt sig till värme, vill gärna ligga i knä, bredvid element och på kuddar. Jag har väntat på att han skulle upptäcka det varma golvet i hallen och testa liggning där! Idag skedde det. Och nu har han sovit sammanlagt ett par timmar på det varma stengolvet som ligger på värmeslingor.  
 
På förmiddagen gick vi i skogen med hundarna. Nu har Musikk upptäckt att han kan busa hårdhänt med framför allt stora Disco. Den här stora snälla hunden finner sig i allt, att valpen hänger i hans läppar och öron! Valpar har ett slags valpskydd i umgänge med vuxna hundar, de blir inte skadade när de biter. På tyska kalla man det Welpenschutz tror jag. Musikk är van att bråka tufft,  han har vuxit upp med ett 30-tal andra valpar, flera vuxna hundar och en terrier! Jag lägger ut en lite filmsnutt på fb. Det låter som om Musikk får bra skall också. 

Onsdag med Musikk, vilda djur runt oss!

Morgonen startade med orrspel som hördes till Liane vid halv sextiden. 
På förmiddagen gjorde vi den dagliga skogsturen med alla hundarna, de stora i koppel och lille Musikk lös. Det brukar bli någon kilometer. Musikk börjar busa lite med Disco och Seffrin, men de bryr sig inte.
 
Här är virke som avverkats efter skogsbranden en bit härifrån. Minns att vi såg branden från Sanda när vi åkte till Årjäng den dagen. Allt blir pappersved ser det ut som, inget sågtimmer. 
 
Här kan Musikk få se sina kommande jaktmarker lite från ovan.  Disco fick rejäla harslag och vi hittade alldeles färska blanka harpärlor.
 
Fast här har inte jagats småvilt så mycket  på ett tag. Det är område där vargar håller till.
 
En gammal vargbajs såg vi, med mycket benrester  kvar i. 
 
På vägen hit såg vi två rådjur och så  två tornfalkar på Liane. På kvällen såg vi en stor fälthare som satt och kurade alldeles bredvid vägen här hemma. Roland försökte visa Musikk den, men haren valde att dra. Det var en stor hare, antagligen en hona som har fått ungar i första kullen.
 
Många djur  och spår av djur kan det bli under en dag där vi bor! 
 
 
 

Valpen har hittills varit rumsren!

Det funkar bra med rastgården i anslutning till altanen och därmed till  köket.
 
Hit kan han gå själv och det gör han ibland. Sen passar vi honom förstås efter maten
Mer imorgon om onsdagen med Musikk

Så här ligger lille Musikk gärna hela kvällarna!

Husses knä är större än mitt och alltså bekvämare, så det är där han lägger sig. Eller också beror det på att husse är den som ordnar maten så han är mer populär. ;- ))  Avslappnat är det i alla fall. Går ner på golvet och filten först när det börjar bli för varmt
 
Musikk  var lite lös i magen första dagen men nu är det ok. Vi ger honom dygnsmängd  enligt rekommendation på hundmats-påsen, blötlägger i vatten och delar upp det på fyra gånger per dag. Det fortsätter vi med några dagar till, men sen blir det tre gånger per dag. Fortfarande har han inte gjort något inne, vare sig kiss eller bajs. Vi tar ut honom så där 20- 30 minuter efter måltiderna, då brukar det vara dags för bajsing. Sen är Roland bra på att tolka hundars kropps-språk och ser när han är nödig. 
 
Det här är nog den coolaste hund vi har haft ;- )) Han sover mycket och är inte rädd för nåt. Och han har inte tillstymmelse till bilsjuka, lägger sig och somnar när vi åker någonstans.
 
Men vi tränade en stund i hundhuset igår,  det var inte populärt, fick bli bara en kvart. 
 
 

Tisdag med valp Musikk!

 
Vi inledde grillsäsongen idag tisdag med att få grillen på rätt plats till lunch.  Det funkar bra med Musikk på altanen. Han kan gå på hela altanen (inhägnad med nät),  in i köket och ut till sin lilla rastgård.  Här passade vi på att träna inkallning med att ropa hans namn och vissla en signal + bjuda på en godis. Samma gör Roland varje gång Musikk får mat. Vi tränade lite inkallning i skogen idag också.
 
Till hösten blir det inkallningsträning även med pejlen, alltså att han belönas med en godis när han kommer på pip-signal i pejlen. Då kan man kalla in honom även när han är utom hörhåll, vilket är en stor fördel. Det funkar perfakt på Disco som kommer direkt även om han är kilometer bort.
 
Vi tog ut en filt med överdragslakan och la under bordet så Musikk  kan ligga ner om han vill. Platsen valde han själv genom att spontant lägga sig där under bordet en annan dag. Även i köket har han valt liggplats under köksbordet, där vill han vara när vi båda sitter  och äter eller fikar.  Vi kanske är förhandlingsbara på olika sätt med en söt valp men mat vid bordet får han aldrig. Så det är ju lite träning att känna lukten utan att få. 
 
Sen när maten var borta gick det bra att få ligga i knä! Liten sötnos!
 
Och allra helst vill han stoppa ner nosen under armen! 

Nu har snön smält bort!

Och under snön fanns några raringar. Här är en nästan självlysande blå primula som alltid kommer tidigt och som klarar både snö och kyla!
 
Och vid spireabuskarna börjar de vilda gullvivorna sticka upp. De fanns vid mitt barndomshem i Bäck i skogen mellan oss och Lindkvist. De tog sig också in i vid den lilla stenmuren, in i trädgården och blev många.  När mamma flyttade hit avläggare av spirea så följde några små plantor  helt enkelt med. Nu har de brett ut sig på gräsmattan bredvid spireabuskarna.
 

Måndag med Musikk!

Söt är han och det blir en hel del lek förstås på golvet. Idag fick han sova middag med Roland i sängen! ,- ))
En skogspromenad gjorde vi idag också med de en hamilton och en tax i koppel, men med Musikk lös. Taxen Seffrin är helt ointresserad av Musikk, han vill bara leta rådjursspår och jaga! Hamilton Disco blir väldigt leklysten och skulle gärna leka med Musikk. Vi gick så där en kilometer och efter det var Musikk ordentligt trött och lite frusen. Det blev mat och så middagsvila. 
 
 
Det blev också en halvtimmes träning att vara i hundhuset. Det gick också helt suveränt. Den här valpen är helt  trygg, blir inte orolig i nya situationer. Han hittade direkt utgången från det lilla rummet inne i hundhuset och sprang glatt svansviftande upp och nerför trappan till vilo-plattformen. Disco är väldigt glad åt att få en ny spännande kompis.
 
 
 
 

Kvällen med Musikk blev så här!

Musikk lekte lite förstrött med sina leksaker men knoppade strax i husses knä, eller rättare på hans fotpall och ben. Vi kollade på tv förstås.  Det syns inte på bilden men Musikks bakben hänger rakt ner mellan fåtöljen och fotpallen ;- ))  Han är väldigt avslappnad och tycks ha funnit sig till rätta hos oss. Fortfarande inget kiss eller bajs inne. Vi passar honom noga och ser till att han kommer ut när han ser ut att vara nödig. Roland är bra på att tolka hundars kropps-språk.
 
Musikk kan verkligen slappna av.  Han låg väldigt stilla i knä igår kväll. I natt sov han hela natten, vaknade först nu på morgonen vid 6- tiden. Vilken mysig valp!

Eftermiddagsvila Roland o Musikk!

Nu har dom legat där på golvet, snusat och sovit en halvtimme!! Förmiddagsvilan gjorde de i soffan. Sen har vi varit en sväng till Svensbyn med sopor och Musikk somnade genast i bilen, ingen oro eller bilsjuka. Helt fantastik mentalitet!  Och mitt på dagen gick han ut på altanen själv, nerför trappan till den inhägnade gräsmattan och kissade! Sen direkt in i köket igen! Han har redan börjat fatta var behoven ska göras. Det är suveränt! I natt sov han förutom att han vaknade en gång och behövde gå ut och kissa. Ännu så länge har han inte gjort något inomhus.  På förmiddagen gick vi en skogspromenad med Musikk lös och de två stora hundarna i koppel. Bra att de får bekanta sig så.  

Igår, lördag, kom han till oss, lille Musikk!

Vi har väntat så länge på dunkerstövarvalpen Musikk från Mauervagnens kennel, nu äntligen har han kommit  till Liane! 
 
8 kilo hjärtknipande sötnos, dunkervalp!
 
 Det var meningen att jag skulle gå med till Svinesund för att hämta honom, men jag var lite skruttig efter vaccinationen så Roland åkte själv. Resan gick bra, överlämningen skedde vid norska gränsen där med uppvisande av pass och kontrakt.  Sen låg han snällt i bilen och sov mest. De kom till Liane igår kväll.
 
 
Mat smakade bra
 
 
Han är så fin!

Tack alla för omtankar och bidrag till barnbarn Moses!

Tack alla  för  omtankar och bidrag till Moses i samband med inlägget om hans cancersjukdom. Vi hoppas så innerligt att han ska kunna få hjälp utomlands i kampen mot sin sjukdom och bli frisk igen. 
 
Här en bild på Moses från sommaren 2019, dvs innan sjukdomen drabbade honom. Då var han här på Liane.  Det var fint att få ha honom här hos oss,  trevlig och humoristisk är han.  Vi fick hjälp av honom att måla hus och röja skog. Han var så duktig och noggrann, gjorde alltid bra arbeten!  Hoppet lever fortfarande att han kan bli frisk och komma tillbaka till oss igen

Vårt älskade barnbarn har drabbats av svår cancer!

  Hittills har sjukdomen varit obotlig och sprider sig skoningslöst. Vi vet fortfarande inte om det går att få hjälp utanför den svenska sjukvården men vår dotter Malin och barnbarnet  Moses  vill försöka. De har startat en insamling till det som i så fall blir en kostsam privat behandling utomlands. Den som vill stötta kan göra det via swish till  Malin (070-9720878) eller via GoFundMe -adressen  i inlägget nedan. Tacksamma är vi för alla bidrag, stora och små. 
 
Här nedan Malins och Moses berättelse om vad som hänt
 
"Kära vänner, bekanta, släktingar, kollegor och ni andra som på något sätt kommer i kontakt med den här länken !
Det har tagit mig ganska lång tid att riktigt orka skriva det här inlägget men nu fick jag orken och det är hög tid att få det gjort !
I december fick vi beskedet att Moses, vår 18-åriga son, har fått en ny spridning av cancer i lever och i ena lungan.
 
Det påbörjades en cytostatikabehandling nästan direkt i samband med beskedet men den har tyvärr inte gett något resultat. I förra veckan slutade Moses att tåla den bromsmedicin som han tagit under det senaste året och läkarna var tvungna att helt ta bort den. Detta gör att vi nu kommer att försöka hitta kompletterande behandlingar på kliniker i andra länder men dessa behandlingar måste man betala själv. Vi kommer därför att starta en insamling både på facebook och på Gofundme, där heter Moses sida, Support Moses.. . Texten på Gofundme är i nuläget inte helt klar så den kommer i sin helhet i slutet av den här veckan. Så alla som känner att det är rätt får gärna gå in och supporta oss i den här insamlingen.
Swishnr 0709-720878
 
Som jag nämnt tidigare undersöker vi i nuläget hur Moses ska kunna
få en andra chans på någon klinik utanför Sverige. I skrivande stund är det tre olika alternativ som vi har kontakt med och dit vi nu skickar Moses journaler och röntgenbilder. De berörda klinikerna kommer att ge en återkoppling och presentera sina förslag till behandling och då får vi ta ställning till vilket eller vilka alternativ som verkar bäst. Vi har inte tidsutrymmet att göra jobbet kring kontakten med klinikerna innan vi gör insamlingen så detta får löpa parallellt så att vi fortast möjligt kan få komma till den klinik som vi väljer. Åtminstone Dokrates och Hope for cancer kan ta emot med kort varsel vilket vi är tacksamma för. Sedan kan såklart Coronaläget göra att vi behöver ändra våra planer i sista stund och det gör även att det känns viktigt att hålla flera alternativ möjliga samtidigt. Ett land kan plötsligt stänga sina gränser och då vore det ett svårt läge att inte redan ha en möjlighet till andra kliniker inom kort tid.
De alternativ som finns med i vår planering just nu är :
 
Hope for Cancer
På den här kliniken jobbar man med nontoxic cancer therapies för att stärka individens egna immunförsvar. Hope for cancer har samlat en rad olika metoder på samma ställe och anledningen till att vi vill välja detta är att utbudet av behandlingar är så brett och individanpassat. Det finns kliniker i Tyskland och Schwits också men de har betydligt färre behandlingsmetoder. Att under lång tid använda cytostatika är krävande för kroppen och en behandling här kan ge kroppen en chans till läkning på ett mer Holistiskt sätt . Hope for cancer använder sju olika metoder som finns att läsa om i denna länk. Det finns även en bok som handlar om Hope for cancers metoder. Exempel på de metoder som används är: Photdynamic immunotherapy and Radiation, Immunomodulation, Hela vistelsen på tre veckor och alla
behandlingar, boende och mat på Hope for cancer kostar 430 000 kr och resekostnaderna är ca 30 000 kr.
 
Dokrates
Här jobbar man med en mer traditionell sjukvård men många patienter från Sverige väljer att åka hit då Dokrates är i framkant vad gäller cancerbehandlingar. Dokrates erbjuder strålbehandling, kirurgisk behandlling, läkemedleslbehandling, radionuklidterapi och isotopbehandling. Dokrates kommer att gå igenom journaler och röntgenbilder och sedan ge en individuell vårdplan och kostnadsberäkning. Själva första besöket som nu kommer ske via skype kostar 5000 kr och vad ev behandling kostar vet vi i nuläget inte. Vi återkommer med information allt eftersom vi får den.
 
Arkadiakliniken
Detta är likt Hope for cancer en mer Holistisk cancerbehandling där man jobbar aktivt med att trigga och stärka kroppens eget immunförsvar. Några av metoderna här finns även på Hope for cancer och flera andra alternativa kliniker. Några av dessa behandllingar är Photodynamic therapy (PDT), Insulin- potentialtherapy (IPF), Biologicalinfusion therapy, osv. Kostnaden för denna behandling vet vi ännu inte exakt då det beror på hur lång tid man behöver osv.
 
Förutom de kontakter som vi har med dessa kliniker så har vi genom vänner fått kontakt med specialistläkare på svåra cancerfall i USA och de kommer att titta på Moses journal nu i veckan och om de har något tips eller kunskap som ännu inte nått vår läkare här i sverige så kommer de att dela med sig av sin kunskap. Forskningen kring cancer går snabbt och finns runt om i hela världen så det är alltid värdefullt att få input från olika läkare i andra länder. Den cancerform som
Moses har är också så ovanlig att det varit svårt att samla jätte mycket kunskap kring den just enbart här i Sverige. Ev får vi under veckan också en läkare i Tyskland som tittar på Moses journaler. Vi är jätte tacksamma för de vänner som hjälper oss med detta !
För er som kanske inte vet om hur detta började så ska jag lite kort berätta historien bakom den situation som vi står i nu.
 
För drygt ett år sedan i november blev Moses allt mer sjuk och han hade symtom med smärtor i ryggen och han kunde tills slut varken gå, stå eller sitta upp. Vi sökte vårdcentralen flera gånger men vi blev inte tagna på allvar och det tog ett bra tag innan vi lyckades få komma in på sjukhuset i Umeå. Moses fick då komma till Barn två och man undersökte om det fanns ortopediska problem. Efter påtryckningar från mig gick man tills slut med på att även ta andra prover. Jag var i det här stadiet säker på att detta inte handlade enbart om ryggproblem. Det visade sig då att Moses hade en stor tumör på
binjuren, storleken liknades först vid en avokado och senare sa en läkare att den faktiskt var stor som en melon, jag kommer ihåg att jag gick omvägar i fruktdisken för att jag klarade inte se meloner på flera veckor utan att få ångest. Vi fick ganska snart åka med ambulansflyg till Uppsala för operation och vi var kvar där i ca 10 dagar. Det var en stor operation där man delvis fick gå in via ena lungan för att komma åt allt som skulle opereras bort. Det var minst sagt en chock att möta Moses efter operationen då han hade extremt svåra smärtor och var i dåligt skick. Vi blev kvar på uppvaket i nästan två dygn då det uppstod komplikationer med andningen. Jag är oerhört tacksam för de personer som höll telefonkontakt med mig under de här två dygnen och på olika sätt supportade oss. Moses andning var så dålig att man övervägde en insats som kunde få ordning på andningen men man löpte risken att Moses kunde bli förlamad i benen. Jag bad att man skulle avvakta med den insatsen och en timme senare när andningen
kollades så var den helt normal. Lite som ett mirakel faktiskt !
 
Det blev en lång rehabiliteringstid då tumören som producerat kortisol hade brutit ner muskler och skelett. Moses fick komma hem till lägenheten på Umedalen dagen innan julafton. Vi var då helt nyinflyttade och hade på några dygn lyckats få till handikappanpassningar och nån slags julstämning bland alla kartonger.
I juni 20 fick vi efter en röntgen i Uppsala besked om spridning av cancer men att man inte var helt säker och därför vill göra ny röntgen i aug för att se om något hänt i området. Det blev en tuff väntan för oss under de sommarmånaderna men i aug kom besked om att man inte hittat någon cancer. En enorm lättnad men fortsatt mycket att förhålla sig till med bromsmediciner som varit svåra för Moses att orka ta.
 
Men som ni redan läst kom nya besked nu i december.
Vi är oändligt tacksamma för vänner och familj som funnits med oss genom den här resan tills nu! Er omtanke och ert stöd genom matlådor, juicer. bars, flytthjälp, fina samtal ekonomisk support, kramar och närvaro i timmar på sjukhus och här hos oss har burit oss genom passager där det varit svårt att orka! Jag har inte ord för hur värdefullt det har varit och vi är er evigt tacksam! Verkligen varje lite gest av omtanke kan bära en människa igenom ännu en dag !
 
Som ni förstår har den här resan varit och är i perioder djup förtvivlan men jag skulle ändå säga att den absolut största delen av tiden är vi hoppfulla och glada för varje stund vi har. Jag hoppas att ni lite kan dela den känslan med oss! Moses själv är expert på att genom sin humor och närvaro, sprida glädje i varje tillfälle där det är möjligt! Jag känner att jag har fått och får den största gåvan man kan önska sig, i
tid och närvaro med en människa som jag älskar och som lär mig om livet och kärleken i en dimension jag inte visste var möjligt!
Nu måste vi bara hitta vägen vidare mot läkning!
 
Så om det känns rätt för er att vara med och bidra skicka ert bidrag på swishnr 0709-720878
eller om ni föredrar att ge bidraget via Gofundme (Support Moses heter sidan) så går det också bra! Jag kommer att skapa ett konto där vi sätter in pengarna och som vi sedan kan använda så fort vi får klartecken från berörda kliniker. Om någon känner sig bekväm med att be för att det högsta bästa ska ske för oss nu så är det varmt välkommet!
Ta hand om varandra och njut av varje stund ni har med dom som står er nära! Njut av livets mirakel!
Hälsningar Malin och Moses"

Påskhälsningar från barn och barnbarn i Stockholm!

 
De här fina breven kom i förrgår! Gissar att Post Nord hade fullt opp före påsk så de kom efter helgen! Men nu är de framme och vi är glada över hälsningarna. Stockholmsbarnen tycker också om att göra bilder på olika sätt, gärna med drama o händelser i. 
 
 

Valpen Musikk får en rastgård!

 
Roland har byggt den igår onsdag! Musikk kommer på lördag och då måste allt vara färdigt.
 
Vi har funderat mycket över hur den ska vara. Och nu var det klart. Det blir en liten gård på gräsmattan med direkt nedgång från altanen. Altanen är rätt stor så Musikk får  en stor gård att röra sig på. Från sovrummet går dörr ut till altanen, så det ska bli bekvämt nattetid är det tänkt. 

Påskhälsning från barn och barnbarn!

Påskbreven kom nu efter påsk. Kanske har Postnord haft fullt opp före helgen. Det här kom i måndags och är från barn och barnbarn i Umeå. Lovis 6 år  har målat. Hon tycker om att göra bilder, går på Waldorfskola och får bra inspiration där till olika skapandeformer.  Det blir fint komponerat och många detaljer med. Det kom påskbilder från  barn och barnbarn  i Stockholm igår och idag, mer om dem kommer senare. 

Mer bilder från Rolands besök i Seattle för några år sedan!

Stora stekar var uppskattade, här är en som ser ut att vara på rymmen från tallriken. 
Rejäl frukost kunde fås på särskilda ställen specialiserade på dagens första mål. Fast kaffet var visst rätt visset överallt. 
 
Från tornet Space Needle är det utsikt, här åt väster mot skogshuggartrakterna.
 
Elk är det här, fast inte samma som svenska älgar. Det här är ett mindre hjortdjur
 
Museum finns med många minnen från den nordiska invandringen. 
 
Crescent lake var den plats där Rolands släktingar bodde i läger när de arbetade i skogen.
 
Uppe i bergen öster om Seattle, Mount Rainye (stavning?) 
 
Också uppe berglandet öster om Seattle
 
 
En äkta totempole. Den är ett minne från någon indiansk gud / hövding som dyrkades och som fick ge namn åt området.
 

Idag besökte vi Vårviks kyrka.

Vi var här för att ta ett sista faväl av en god vän som gått bort. Det kändes fint att få vara med hans närmaste idag.  Många tårar blev det, fina minnen har vi tillsammans. En del människor är man så tacksam att ha fått lära känna. 
 
Det här var vårt första besök i Vårviks vackra kyrka. Den ligger på en ö i sjön Västra Silen, landskapet Dalslands norra del. 
 
 
 
 
 
Här finns en släkting till Roland begravd, Olof Boberg. 
Han var bror till Rolands farmors far, Karl Boberg på Liane.  Fint när så gamla gravstenar får bli kvar som minne. Många av de här Bobergsläktingarna emigrerade till Amerika och där finns ättlingar idag, bl.a. Karen B som vi har kontakt med. Hon bor på Cape Cod.. 
Det finns fler släktgravar här men dem såg vi inte idag; Gottfrid, Erik och Åke Kylén.
 
Hemvägen körde vi fantastiska 172.an till Årjäng. Den går högt bredvid Västra Silen, utsikten är ögonbedövande vacker.  Om allt varit som vanligt utan Corona så hade vi gått in  och hejat på en släkting som bor efter vägen ; Sölve A., men det får vänta tills vaccinationerna har satt sig så vi vågar umgås igen.

Roland var i Seattle för några år sedan.

Roland skickade hem många bilder, de kommer som minnesbilder på Facebook.  Yngste son Mattias bor i Seattle. Han flyttade dit för att jobba med att göra dataspel. Mina och Rolands gamla släktingar flyttade också till Seattle-trakten för många år sedan, men för att hugga skog, bl.a. de jättestora träden som växte där. Det gick åt massor av virke för att bygga de stora städerna på USAs västkust. Nordiska män var duktiga skogshuggare så de var välkomna. 
De som vågade klättra upp i de allra högsta träden kallades high climbers. De hade högst status och var väl avlönade. En av Rolands släktingar var en high climber
Den här utrustningen användes. 
 
Så här kunde ett skogshuggaläger se ut. Kvinnorna som lagade maten var också högt ansedda.

Äntligen kommer krokusarna!

De första utslagna bara stod där i gräsmattan när jag spejade runt huset idag!! Så roligt med lite färg och varsel om vår. I natt hade vi snöstorm så det behövs lite uppiggande nu. Fast snön gav sig och isen på sjön är borta.  När jag spejar ordentligt på bilden ovan så ser det ut som om det är några scilla där. Får kolla på det imorgon. 
 
 
 
Så här var utsikten i morse men som sagt så tinade snön snabbt. Jag trodde det skulle finnas någon förklaring någonstans på nattens märkliga väderfenomen men ingenstans. 

Gemytligt med brasa i kaminen!

Vi har haft brasa nu ett par kvällar. Det blir fort varmt i ett litet hus. Bra när vinden blåste kall och snål runt sommarhuset igår kväll. 
 
I natt var det nåt konstigt, någon timmes snöstorm, eller rättare snöorkan. För det var häftigt, lät som om jorden skulle gå under. Men det gick över tvärt. Lite snö ligger kvar här, en del har fått mer. Fast "aprilsnö ä fåragö" sas det förr, dvs det skulle gynna växtligheten med snö i april.
 
Så här ser det ut idag måndag. Lite snö ligger kvar efter nattens oväder men isen på sjön är helt borta. Den har blåst bort i stormen i natt. 

Påskmaten räcker i flera dagar!

Blir rester till idag påskdagen!!! Vi håller det traditionellt och enkelt med påskmaten: ägg, sill, lax, kokt potatis, Jansson, prinskorv, gräddfil, isbergssallad, bubbelvin, snaps, öl, gräslök, grönsallad, bubbelvatten. 
Roland hävdar bestämt att man ska hälla brynt smör på sillen. Det är enligt GW:s recept! 
 
Jag äter inte sill, håller mig till laxen. Och jag gör halva Jansson åt mig  med kaviar istället för ansjovis. ;- )). Sugrör har jag till sura drycker, typ vin och bubbelvatten, för att spara emaljen på tänderna. Emaljen  vill fräta av lågt ph. 
 
 
I natt var det plusgrader och lite regn. Idag påskdagen blåser det ordentligt. Nu är all isen inom synhåll borta! Den var seg men nu i alla fall väck.

Hittade pappas gamla klocka!

Jag blev ju plötsligt tidlös när mitt armbandsur havererade. Det passar mig inte alls att vara utan  klocka, trots att jag är pensionär.  Jag vill ha struktur i tillvaron, både i tid och rum!  Vi  letade igenom gömmorna och till slut hittade Roland den här,  min pappas gamla klocka. Det finns inget batteri i den så den åldras inte. Urverket är stabilt och säkert, bara att dra upp, så funkar den. Kan hålla i decennier.  Som ett mirakel.  Den är nästan lika stor som min handled men det gör inget, kommer att fungera tills mitt eget ur är lagat. 
 
Förr, när jag var barn, var det stort att ha egen klocka. Jag sparade till min första. Den kostade 80 kr, vilket var mycket pengar då. Den blev inköpt på Lindhs i Hallsberg.  Armbandet kostade 8 kr, så sammanlagt 88 kr blev det. Måste ha varit år 1958 ungefär. Har ingen koll på hur penningvärdet har ändrats sedan dess men jag tyckte i alla fall att det var mycket pengar, sparade av min månadspeng till den.

Solen kom fram precis till lunch

I solsken och lä så blev det  varmt från mitt på dagen, men i natt var det - 3 grader. På förmiddagen mulet och surt, inte mer än +7 grader ute. Isflaket till höger är envist, vill inte ge sig. 
 
Glasväggen är det bästa med sommarhuset. Man är liksom utomhus i köket också fast man inte drar bort vikväggen.  Jag har förberett  påskmaten till i kväll för oss två. Roland har röjt buskar och så gick vi en sväng med hundarna.  Kontakt med barn och barnbarn har vi haft förstås, man får vara tacksam för nätet i Corona-tider. Vi har snabb koppling med fiber!
 
Rakt nedanför oss är det öppet vatten och i Signebyviken. Här och där finns is kvar i stråk, men den blir inte kvar länge till, ett par dagar max. Sen är det snart dags för öringfiske.

Igår var det is kvar. Svanarna stod på iskanten och vänslades!

Idag är isen borta vid sommarhuset och det är öppet vatten. Igår var det is kvar bitvis. Sångsvanarna var så vackra, slingrade sig om varandras halsar och gjorde lång morgontoalett. 
 
 
Så här såg det ut runt ön, mest is, lite öppet vatten.
 
Idag lördag är isen borta här vid sommarhuset. Det finns stråk av is kvar på Östra Silen men de försvinner snabbt nu. Med påskhelgen kom våren!

Förmiddagskaffe idag fredag

Det var verkligen gassigt solvarmt i lä vid förmiddagskaffet idag. Fint att kunna  vara vid sommarhuset såna här dagar.  Lite jobb finns att göra innan sommarsäsongen startar. Röja runt huset och skura bort rostbeläggning i duschen finns på agendan. Men vi sliter inte ut oss, det blir lojt tempo med bastubad, sovmorgon,  middagsvila, hundpromenader och god mat. Porterstek på vildsvin igår var så gott. Än så länge ligger mycket is kvar på sjön.
 
Egentligen gjorde vi den här trallen för att kunna gå till det låsbara  förrådet, dörren till högermen, den har ofta blivit utnyttjad som uteplats när det behövs lä vid väggen mot nordanvind. Det lilla huset här är gäststuga och bastu, ute -dusch på andra gaveln.

Nu är jag tidlös!!

Den gav upp igår på alla vis min klocka, dyrgripen som jag fick av arbetsgivaren i samband med något jobb-jubileum för många år sedan. Ser ut att ha hänt exakt kl 15.00. Den stannade, skruven hade ramlat av (inte hittat) och klockarmbandet gick av samtidigt (tur att jag såg det), gick verkligen bara rakt av, ingen varning på det. Så  nu är min tidsuppfattning helt avhängig av att jag har mobilen med mig, lite knepigt! ;- ))

En fin påskhelg önskar vi alla!

Det blir ingen vanlig påsk i år, det är på olika sätt begränsningar under kommande helg. Men vi hoppas alla kan få njuta av god mat och trevlig samvaro med de närmaste! 
 
Vi skickar numera påskhälsningen så här, inte på papper. 
 
Det ser ut att bli vackert väder så vi får passa på att vara ute och njuta av det med våra hundar. Om en vecka  kommer lilla Musikk, då får vi annat att göra.