Jag blir nog ingen tomat-odlare!

Det  är lite spännande att hitta på nåt nytt när Coronan tvingar till mycket tid i hemmet. Jag har aldrig drivit upp tomatplantor förut så det fick bli ett försök. Och jag hade ju fått frön av en tomatodlande duktig blogg/ fb-vän.
 
Men det här är inte så lätt, tomater verkar vara känsliga, till och med lite pjåskiga. Det krävs  kunskap och god  omvårdnad för att de ska överleva. De på bilden ovan är skruttiga nertill, lite bättre längre upp,  några av dem har jag slängt. Men flera strävar på och överlever, heter Sweet baby tror jag. Jag försöker läsa på för att förstå hur jag ska göra och fattar att jag kan ha gjort en lång rad fel; gett dem för mycket sol, för lite ljus, för mycket kyla,  för lite vatten, för mycket vatten eller fel jord (inser att jag planterat i Hasselfors-jord som kan innehålla rester av nåt bekämpningsmedel) . 
 
 
Dom här lever men är lite rangliga. Förstår inte hur jag ska kunna härbärgera dem tills  det blir frostfritt så de kan flyttas ut, sådde nog fröna för tidigt.  En utmaning är det i alla fall! Än så länge får de bara vara ute på dagarna när det är bra väder. Jag flyttar ut och in. Har en sån här  balja till. Sysselsättning som är helt ok!
 
Några fick jag plats med i lilla växthuset på pallkragen. De här närmast ser ok ut, men jag måste lägga på ett täcke varje kväll för att skydda från frosten som vi har varje natt. I skrivande stund är det - 2,4 grader.  Borde kanske ha väntat ett tag med utplanteringen. Verkar vara lättare att odla tomater om man har växthus med frostvakt eller ett inglasat uterum.
 
Här skymtar ett glädjeämne i alla fall, ser ut att vara en blomknopp. 
 
Jodå ett antal plantor har överlevt, ska bli spännande att se om det kan bli några tomater att skörda så småningom.  Fast i den andra pallkragen finns sånt som är mer lättskött och härdigt, återkommer till det. 
 
Om jag sår tomatfrö nästa år så ska jag göra det senare, kanske ha ett litet växthus  då (Roland planerar!) ,  så ett par frö direkt i mjölkartonger med nervikta sidor och så ta bort en  planta när / om de tar sig, välja jord med omsorg o inte bara ta första bästa säck,  inte krångla med växtlampor, de får bara stå i fönstren och få dagsljus.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Kristina Lettenström

Ja visst är det en spännande syssla detta med odling. Man lär sig alltid något nytt. Å man ser tydligt en blomknopp. Vet du vilken sort det är. Här har jag kommit till sista omskolningen nu. Har än inte börjat flytta ut dom, men jag hoppas att alla som skall ha plantor av mej hämtar dem snart. Har ca 50 olika sorter detta år och sammanlagt står här 230 plantor i olika backar. Lätta att ställa ut och in till glasverandan.
Lycka till Inga

Svar: Tack snälla Kristina! Tack vare dig har jag testat tomatodling, en spännande sysselsättning i Corona-isoleringen. Jag har fått en del erfarenheter att ta med mig till nästa år. Eller också kommer jag till dig och köper plantor då. ;- )) Du har ju en fantastisk odling. Knoppen tror jag sitter på en Bananas men det är osäkert. Jag har slarvat med namn-märkningen. De som har mest lessna blad är i alla fall Sweet baby. Förstår att glasveranda är guld för tomatodling
Inga Magnusson

2021-04-24 @ 09:09:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback