Några humlor i alla fall!

Jo, jag såg några insekter idag på kamtjatkafetbladen.  Räknade dem och det var 18 stycken humlor och bin. Det är inte många. Det brukar finnas 50 -100 stycken där, ett ivrigt surr och fin doft! Hoppas det kommer fler!

Båttur med fiske idag måndag

 
 
Barnbarn Isak hade tur och fick en liten abborre. Den är just nu i stekning!
 

Lysande gult just nu!

Det lyser verkligen upp när praktlysingen och kamtjatkafetbladen blommar som mest. Tacksamma och lättskötta blommor är det. De bara sprider sig utan någon gödning eller omvårdnad. Vattning har det dock blivit nu under den här torra våren och försommaren.
 
Jag väntar fortfarande på invasionen av humlor och bin som det brukar bli här. Lite oroligt att den inte har kommit än. Det finns ju larmrapporter om att de har svårt att överleva i vårt moderna samhälle.  Utan de flitiga insekterna går mänskligheten under. Jag håller tummarna hårt i alla fall för att de fortfarande är lika många men  att de bara inte har hittat hit än. 
 

Dotter Malin här med delar av familjen.

Dotter Malin bor i Umeå så det är en lång resa hem till Sillerud. Nu har hon varit på besök hos oss några dagar med söner. Eftersom vi har Corona-avstånd så bor de inte i vårt hus utan på Liane och har eget hushåll.  Vi umgås utomhus. Gemensamma bilfärder funkar ju inte heller så det är tur att de gärna cyklar och går. Kajaken har också varit ute på tur.
 
Celebert besök fick vi också av en av dotters goda vänner; Sandra från Fengersfors och dotter Nova. Nova o vårt barnbarn Isak döptes samtidigt för många år sedan, en fin ceremoni med präst Maria som sedan blev präst i Sillerud. Världen är liten ibland.  Vi grillade vildsvinskorv på gasolgrillen ute på altanen. Och sen blev det luftgevärsskytte. Sandra sköt första gången i livet och träffade direkt, både det skottet och de flesta andra. Hon trodde på att det berodde på yougaträning då man tränar koncentration o fokus. Roland tror att kvinnor är bättre nybörjare. 
Roligt att få återse dotters gamla vänner.
 
Så här ser tavlan ut
 
Sandra är en rätt välkänd företagare från Fengersfors. Hon har sedan många år ett vedeldat stenugnsbageri där med flera anställda. Verksamheten är knuten till organisationen Not Quiet som bl.a. gör och säljer olika sorters hantverk vid Fengersfors gamla bruk. Vi besöker det minst en gång varje sommar.
 

Lördagsfika på stenen!

Igår tog vi båten ut en tur för att få svalka. Det var runt 30 grader i skuggan hemma och i solskenet på altanen var det 45 Grader! Vi tog med fika för att sitta en stund på stenen och prata gamla minnen. 
 
Till o med i den här stora  sjön är vattnet varmt, 25 grader! Härlig lång
badsommar för alla barn när det redan nu är så hög temp i vattnet.

Trädgårdens gula period!

Nu är det slut på allt det blå, irisarna har blommat färdigt. Den gula perioden tar över. Det finns fortfarande några gula liljor och så kommer praktlysing med stark gul färg. Den har spridit sig lite överallt alldeles på egen hand och inte mig emot.
 
Och så mina bästa blommor; kamtjatkafetblad. Minns inte hur den kom ner i någon rabatt här för det är länge sedan. Men jag vet att jag köpte den utan att veta nåt om den, bara att den passade på torra ställen och var marktäckande. Så några plantor blev det och nu har den tagit ett stort område. Blommorna slår ut nu och snart kommer alla humlor och bin hoppas jag. De brukar älska den här växten, det bara surrar i luften när man går förbi. Än så länge har de inte hittat hit men gissar att de snart är här.  Den här fetbladen är tacksam för den blommar ytterligare en gång under sommaren.

Vit näckros i vattnet i Lintjärn!

Bad blev det idag vid Lintjärn. Det är en idyllisk liten skogssjö utan trängsel. 
 
Roland hittade en nere i vattnet

Vår sjönära stuga i Värmland ledig för uthyrning!

 
Vi har den här stugan ledig för uthyrning 1:a augusti - 3:e oktober i år pga sena återbud från Tyskland.  Stugan ligger vid sjön Östra Silen som är en bra fiskesjö, nära en fin badplats med sandstrand och grillplats. Den som vill semestra en vecka här kan mot tillägg få med båt, som kan väljas 10 / 15 hp eller 30 hp, båda alu Linder. Kajak, kanot och cykel finns också  för den som önskar. Ej husdjur. 
Info och bokning mail [email protected]  eller ringa 076-1304127

Tornfalk-ungen är lite försiktig!

Tornfalk-ungen är mer försiktig än föräldrarna. Han kryper in i boet när vi kommer nära. Nu har han börjat flygträna. Det blir på vingliga vingar så här i början men hittills verkar det gått bra. För några år sedan landade det årets unge på stolparna på studsmattan när barnbarnen hoppade i den. Det var en överraskning!
 
Här är hela familjen samlad! Ungen och mamman sitter i öppningen till duvslaget och pappan bevakar uppifrån taket.

Ibland är livet så här!

 
 Man ska  inte ge  upp! Det är bara att kämpa på även om vissa dagar är motiga! Mellan varven finns det ljusglimtar, man behöver inte prata med Telia varje dag eller tampas med Facebook hela tiden! Tack o lov! ;-)) Man kan njuta av barn och barnbarn istället!

Sjönära stuga i Värmland ledig 4- 18 juli!

Sjönära stuga i Värmland ledig 4 - 18 juli pga sent återbud. Snabb datoruppkoppling  wifi, fiber ingår. Hundtillåten.  Mot tillägg kan ingå fiskebåt 10 / 15 hp,  cykel, kanot, kajak. 
 
 https://stugnet.se/objekt.asp?id=8285
 
Info o bokningar email [email protected] eller 076 1304127
 
 

Midsommartidens överdådiga blomsterprakt!

Naturen slösar med färg och blommor! Lupinerna är fortfarande färgsprakande. Oftast finns de i vägkanten men här har de tagit över en hel äng. Vi svenskar har ju lärt oss att de ska ryckas upp med rötterna och brännas för de är invasiva och tar över. Våra tyska vänner är däremot begeistrade och njuter av åsynen.! ;- ) Jag får erkänna att de är för vackra för att jag ska tycka riktigt illa om dem.   
 
Detta är också en färgstark äng. Den ligger en bit från vägen så jag har inte undersökt blommorna. Men det måste rimligen vara lysande tjärblomster i mitten och smörblommor runt om. De har fått växa vilt några år och bara föröka sig. Vackert blir det!
 
Bilden ovan är från Lisslerud och bilden under från Tobyn.

Sparris-frosseri, sista i år!

Sparris-frossande! Vi har fått vit hemodlad sparris från bästa området! Bara att mumsa!! Det blev med skinka, rökt rådjur, hollandaise och sallad från pallkragen. Till det drack vi Mumm, absolut prisvärt bubbel.
 
Utgår från att detta är sista sparrisfrossan, den har ju en kort odlingssäsong. Vi passar på och njuter! Nästan ett år till nästa gång! 

Stuga vid sjö i Värmland ledig nästa vecka, v 27.

Vi har den här stugan ledig för uthyrning nästa vecka, 27 juni - 4 juli pga återbud från Tyskland.  Den ligger nära vattnet, nära en fin badplats med sandstrand och grillplats. Den som vill semestra en vecka här kan komplettera med båt  i Östra Silen som är en bra fiskesjö. Båt kan väljas 10 / 15 hp eller 30 hp, alu Linder. Kajak, kanot och cykel finns också  för den som önskar. Ej husdjur. Nästa chans att hyra stugan är vecka 32, också pandemi-avbokning,  sen är den bokad till oktober. 
Den som är intresserad kan maila [email protected]  eller ringa 076-1304127

Vitsvanshjort på altanen hos son Mattias i Seattle!

 
Son Mattias bor med familj  i eget hus i  Seattle. Det ligger i stan vid en park, Bridle Trails, tror jag den heter. På altanen till huset kan man se djur,  ibland bobcat som är som typ lodjur,  ofta ekorrar och emellanåt tvättbjörn.  För två år sedan började en svartbjörn gå här och hos grannarna för att äta fågelmaten. Den hämtades dock av myndighet och kördes ut i skogen långt bort. Svartbjörnar är inte så stora som svenska brunbjörnar men inget man ska  i sin trädgård.
 
Häromdagen kom en ny gäst överraskande till altanen: En vitsvanshjort! Påminner lite om ett rådjur i kroppen men rådjur finns inte i USA. Det var alltså vitsvanshjort. 

Fina träsnipan byggd i Årjäng 1946!

Och nu går den här på Östra Silen, ägd av bröder i Korsbyn. Den kom förbi sommarhuset sista dagen vi var där! Det är en fantastiskt fin båt, i trä och vackert välvårdad. Den smyger tyst fram i vattnet och lämnar nästan inga svallvågor efter sig.
 
Båten byggdes 1946 i Årjäng,  tydligen av någon som jobbade på SJ. Materialet är furu och något slags ädelträ. Motorn var den första eller andra av typen som byggdes på Albin i Kristinehamn, året var 1936. Båten  är 7.6 m lång.  
 
Tänk att den fortfarande fungerar och är så vacker att se på, ett konstverk!  Undrar om vi kan säga detsamma om dagens aluminium- och plastbåtar om 74 år?? ;- ))

Många blixtnedslag igår lördag

Roland har en app i telefonen, så han ser blixnedslagen i realtid på skärmen. Det var många igår eftermiddag i västra Värmland, men inte precis över oss. Det var längre norrut, Glaskogen o mot Arvika. 
 
 
 

Tornfalkungen har kommit ut!!!

Nu har tornfalkungen börjat komma ut ur boet och visa sig tillsammans med föräldrarna. Här sitter han på brädan och kolla ut tillsammans med mamma tornfalk. Men vi har inte sett ungen flyga än. Han kanske bara tränar på att bli van vid höjden. För det är en bra bit upp från marken till gavelspetsen på ladugården, Rolands famors bror Oskars gamla duvslag.

Midsommar med goda vänner!

 
 
Midsommar firade vi med goda vänner i en liten krets, utomhus  med Corona-avstånd. Så vacker plats att sitta på med alla blommorna.
 
Vi gjorde knyte så allt var med som man måste ha på midsommarafton - och lite till! ;- ) Roligt att ha goda vänner en sån här kväll. God mat blev det och en trevligt sällskap. 

Många tranor på Liane!

Så här var det förra året också men tidigare. Då invaderade de i samband med sådden. De var så många (50 - 60 st) så vi fick lov till skyddjakt när vi försökt skrämma dem med alla medel men misslyckats. Fast de flög vidare exakt den dagen en av dem skulle fällas, så alla överlevde. Gissar att de for vidare norrut efter att ha vilat sig här en period och ätit sig mätta.  I år är de inte lika många, gissar på 25 - 30 ungefär. 

Ha en trevlig midsommar!

Önskar alla en fin midsommar!
Igår gjorde vi sista frukosten i sommarhuset. Nja inte sista i livet här  men sista  på länge i alla fall. Nu flyttar vi hem och andra gäster tar vid.  Sommarvarmt har vi haft några veckor här nu, magiska kvällar med fin utsikt över sjön och fina båtturer. 
 
En helt hysterisk städdag blev det igår.  En sån där som man gör vid flyttning ungefär; göra rent i spis-fläkten, dra ut tvättmaskinen- torka bakom, torka ovanpå och i garderoberna, kolla i alla köksskåp, torka ur  och slänga trasigt. Till slut köra någon kubikmeter specerier hem igen och ytterligare en massa  från kyl o frys. Oj vilket slit det blev!! Men värt allt för att kunna vara i det här fina huset en period. Och vi har haft tur med vädret!
 
Sista fikat i sommarhuset, med en enkel espresso! Sommarvarmt och vindstilla.
 
Hej då sommarhuset, för den här gången!!!.
Så här märkligt var ljuset över stugan sista kvällen här när vi gick iväg på promenad med hundarna. 

Runt huset just nu!

 Runt huset just nu: Perennarabatten blommar snällt. Den är bara hälften så bred som förut och det räcker. Vi minskade ner den tidigt i våras. Det är iris och gul lilja just nu. Vid väggen ska det bli en klematis som blommar sen
 
 Praktlysing är p.g.  Det är liksom trädgårdens gula period med flera såna.
 
 Och mina kära kamtjatkafetblad. Den blommar lysande gult nu snart och sen en gång till längre fram på sommaren. Och framför allt, humlor och bin älskar den.
 
 Källarnedgången har gul lilja och iris. Och vad det andra är minns jag inte.
 
 
 
 Runt trädgården växer vilda blommor förstås, bl.a. hundkex och de är så fina nu
 
 Piprankan klänger på baksidan av huset, den gillar lite skuggigt, en planta med från Bäck
 
 En bild till på den bantade perennarabatten
 
 Jag har ett par krukor också med penseer. Försöker plocka vissna varje dag så de ska fortsätta blomma. Stora fina som jag köpte av de första på Moas Garden, de är så fina.
 
 Snart ska rododenron på baksidan huset blomma. Den är ¨på norrsidan och blir sen, men stor och fin

Vildsvinskulting diar suggan!

Den lille kultingen är inte gammal, fortfarande randig. Den här suggan har bara en kulting, hon har setts flera gånger med den. Sånt här ser vi numera i närheten där vi bor. Numera är det för mycket vildsvin här och för några år sedan fanns inga alls. Det går fort. Många vill ha färre vildsvin, de gör skada på odlingar, man sätter upp elstängsel runt trädgårdar och golfbanor.
 
Vildsvin gör sig kanske bäst på tallriken. Gott kött är det, funkar till alla maträtter som vi använder nöt och älg till.

Solnedgång igår tisdag!

Alltså den här bilden är inte photoshoppad! Det var verkligen så här i solnedgången igår kväll, tisdag, klockan 22.30 ungefär. Och scenen  skiftade hela tiden, det var som ett fyrverkeri på andra sidan sjön. Vi satt nere på bryggan och kollade. Det var inte alls planerat att stanna där men vi kunde inte låta bli när detta drog igång. Vi fajtades med knottsvärmen och njöt av anblicken. 
 
Känns lite som att bedriva solnedgångs-terror på nätet. Men det är fantastiskt!  Och ett nytt skådespel varje gång! Vi är så tacksamma att vi bor i fina omgivningar.

I natt kl 24.00!

Jag tog bilden vid midnatt. Mörkare än så här blir det inte den här tiden på året. Solen går ner men den är inte långt nedanför horisonten. Det blir ändå ganska ljust. Och nu är det bara några dagar kvar till midsommar och sommarsolståndet på midsommardagen den 20:e juni. 

Hundbad igår kväll

Vi brukar gå med hundarna en sväng varje kväll  så vi och dom får lite motion och omväxling.  Igår kväll var det bara för varmt, alltså + 30 grader. Varken vi eller hundarna var sugna på promenad så det fick bli bad istället, för hundarna alltså, inte för oss. Vattnet är ungefär + 18 grader här inne i viken, kanske lite kallare ute på storsjön. Vi gick i alla fall ner till bryggan så alla tre fick svalka sig och dessutom bli rena. Det funkar eftersom det är sandstrand där. Det var tvätt av varje hund och sen fick de simma en tur för att skölja sig. Här är det tax Seffrin som är i vattnet. 
 
 
Här är det hamiltonstövarnas tur;  Disco och till slut blev det gamle Jazz. Han är inte så begeistrad i bad men gör som man vill. Han har tjock päls och behöver allt få  både rengörning och svalkning
 
 

Hararna ser vi varje dag!

Ha ha... det är onekligen lite spännande när en harjägare får hus och hem invaderat av fältharar. Det har vi inte varit med om förut. Bilden ovan togs igår. Det är en harhona som har rätt små ungar bland vedhögarna bakom magasinet på Liane. Dem har vi sett flera gånger på samma ställe. 
 
På vallen bredvid vårt hus såg Roland för några dagar sedan en hona som diade två harungar, men det var en annan hona, inte den här
 
Den här haren såg jag i perennarabatten i förrgår. Fick en bild när den skuttade iväg.
 
 
 Här låg haren idag måndag! Jag skulle vattna på gullvivorna bredvid den kapade spireabusken men såg ingen hare.  Plötsligt flög en fälthare upp nästan på  vattenhinken. Jag måste ha vattnat på bakdelen av honom innan han bestämde sig för att ta ett ordentligt hopp upp och försvinna ner i diket vid vägen. Sen gick jag och letade efter honom men förmodligen hade han slunkit in i vägtrumman. Fältharar har ett helt annat kynne än skogsharar, framför allt så är de inte alls så skygga utan väljer att bo nära människor, både nära bostadshus och uthus.
 
Som sagt, det kan bli en spännande start på harjaktsäsongen till hösten.  

En båttur svalkade igår kväll!

 
Vi åkte ut en tur med lilla Busterbåten, mest för att få lite svalka. Det var väldigt varmt ett tag. Det fanns inte ett moln på himlen, så rofyllt och vackert. Vi tuffade på väldigt sakta på utfärden, men snabbare hemåt sen. Någon dryg timme var vi nog ute.
 
 
 

Lite spöklikt i Töcksfors köpcenter!

 
Vi tog en tur till Töcksfors köpcenter vid norska gränsen idag. Det var spöklikt tomt. Så här var parkeringen.
 
Det var inte många kunder, oftast var vi ensamma både i den långa korridoren och i butiker. Inga problem att  hålla Corona-avstånd alltså.
 
Många butiker var helt stängda, ingen mataffär öppen bl.a. Kanske berodde på att det var söndag eller också har man gett upp nu när det inte kommer några norska gäster.
 
 Kändes allt lite sorgligt att lämna det här jättekomplexet så här. Vi hoppas förstås att det svenska Corona-läget kan ljusna lite så att Norge kan öppna gränsen igen. Annars är det en katastrof för Årjängs kommun och andra kommuner efter gränsen. Här jobbar många ungdomar och de många företagen är viktiga för kommunen.

Invaderade av harar är vi!

Det är verkligen speciellt med hararna. Vi ser flera stycken varje dag i trädgården, typ mellan tujabusken och husväggen (favvoställe) och vid humlen (också favvoställe).  Jag bestämmer mig ibland för att nu ska jag ha kameran beredd så jag kan ta bild på dem, men det funkar inte. De håller sig gömda och väntar tills man är bara någon halvmeter ifrån. Då gör de ett skutt och hoppar iväg som oljade blixtar. Haren  på bilden ovan fick jag i alla fall en bild på när han skuttat ur perennerna vid humlen,  rundat husskylten, tagit en sväng ut på vallen bredvid huset för lite längre bort vända in på  tomten igen. Det är fältharar och vi ser alla storlekar; såna som är vuxna, halvstora och så små ungar som Roland såg dia häromdagen.
 
Tyvärr är det väl så att fälthararna tar över och skogsharen drar sig tillbaka i samma takt. Vi såg fältharar nere vid Brogärdet för några år sedan. Det var långa tass-spår i snön på vintern, spår som inte vilade oppe på snön utan som sjönk ner. Sedan ett par år har det varit föryngring vid Lianehuset, är det nu också. Roland har sett flera små vid veden. Och nu har vi dem alltså etablerade i trädgården. Grannen längre bort har dem också alltid vid huset. De förökar sig vintrar när det är lite snö förstås, mycket snö klarar de inte av. 
 
Det kan alltså bli en spännande jaktsäsong till hösten.
 
En fin kväll hade vi igår lördag. Grillning av vildsvinskorv tillsammans med goda vänner på Corona-avstånd. 
 

8 meter bred betesputs!!

Man måste bli imponerad! Igår var våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson, här och putsade beten. Maskinen är 8 (!) meter bred. Det är stort. Vi är i alla fall glada över att dom  sköter om våra marker och håller ordning på växtligheten.

Oj så vacker skalbagge!

Den skimrade och lyste i grönt och blått. Den landade på altanbordet efter att ha krockat med blommorna där. Sen vimsade den lite och verkade vimmelkantig, men kom sig till slut. Efter ett tag tog vi opp den och placerade i terrängen. Undrar bara vad en sån snygging kan heta? Har inte googlat, inte hunnit än. 

Just nu i trädgården

Irisen lyser vackert blå här och där, blandar sig med aklejorna.
 
Aklejorna är överlevare, sprider sig. Lyser upp med vita och blå färger.
 
Gulltöreln blommar rätt länge. Jag har en vän som jag kanske kan få gräva upp några till hos. 
 De är så fina, skulle gärna ha fler
Klemtisen efter väggen klänger vidare och ska snart blomma.
 
Humlen börjar klänga upp på stolpvajern. Har funderat på att försöka utrota den. Jag använder den inte till någon dryck. Och den vill slingra iväg på marken.
 
Plymspirean gör sig bra vid husets hörn, men man får hålla efter den, den har alltid ett gäng nya rotskott.
 

Utflykt idag torsdag

Vi gjorde en bygdetur på fyrhjuling med några goda vänner. 
 
Den här damen åktevi förbi! ;-)
 
 
Vi hade fika med och avslutade sen med enkel grillning och Coronaavstånd. 
 
Till sist bjöd vi på kaffe och tårta från Holgers konditori. Vi handlade där igår. 
 
 
Det ligger här i Säffle! Det går bra att handla där om man vill hålla avstånd. Vi ringer dit och beställer sen kommer någon ( Sara ;-) ) ut, lämnar varorna o tar betalt. 

Igår kväll med solnedgång och fiske!

 
 
Bilder från båten igår kväll så där vid 22.15 -tiden. Stilla, vackert och rätt varmt. Man får passa på att njuta. Det bjuds inte så många såna här kvällar på en sommar!
 
 Utsikten växlade hela tiden när solen gick ner, ett riktigt fyrverkeri av ljus ibland. Solen kikar fram i en glugg i molnen och speglar sig i den stilla vattenytan
 
 De allra sista strålarna och då var klockan bortåt 22.30. Men fortfarande rätt varmt och vindstilla. 
 
Igår under dagen var vi  i Säffle hos Anders för att hämta en båtvajer och passade på att handla läckerheter på Holgers konditori, mer om det senare.
Och idag torsdag blir det utflykt på land! ;- )) Med Corona-avstånd i goda vänners sällskap.
 

Besvikelse över Palmepresentationen!

Vi hade stora förväntningar på det här teveprogrammet, men på flera sätt blev det en stor besvikelse. Jag nästan somnade efter en halvtimme, det var trist och obegripligt. 
 
Visst finns ett berg av indicier som talar för att den misstänkte gärningsmannen Engström begått mordet och det presenteras tillsammans med en gigantisk mängd   av info om händelsen och utredningarna. Men man presenterade inga bevis för vem som är gärningsman, inget vapen, inget annat av substans.  
 
Det man lyckats med däremot är att såga det tidiga polisarbetet och utredarnas   arbete. 
Var det syftet egentligen??? Att avslöja gamla kollegors tillkortakommanden?
För i nästa andetag finns klapp på axeln på sig själva, nuvarande utredning med Petersons o hans medarbetares insats. Dom skulle minsann inte ha gjort såna här misstag om dom hade fått ha hand om mordet på Olof Palme från början. Det  var det tydliga budskapet!
 
Det var en gigantisk presentation med mängder av information i lite poetiskt form, med massor av värderingsord och antydningar; "idoga", "avnjuta" osv. Det minskar förtroendet. Och när Peterson börjar prata om att mannen enligt vittnet snubblade när han sprang och det kan tolkas som att han hade halkiga skor på sig och det kan i sin tur tyda på att han är kontorsanställd!!!  Alltså hur spekulativ kan man få bli. Det är bara för långsökt!! 
 
Rent pedagogiskt var presskonferensen en katastrof!!! Man hade behövt hjälp av en pedagog för att reda ut den här massan av info, gallra i den och strukturera så att den blivit begriplig. Det var ett hoppande fram och tillbaka mellan olika vittnen och olika åsikter och olika spekulationer. Ständig blandning av fakta och fiction, helt omöjlig att förstå och tolka för en åhörare / tittare. Dessutom visades gång på gång texter som i sitt lilla format och sin längd inte var läsbara.
 
Ville man försöka göra en vettig framställning eller fanns det ett syfte med den här virriga presentationen, var avsikten att  dölja att man inte hade nåt sakligt att komma med??
 

Solnedgång över sjön tröttnar jag aldrig på!

 
 
Nu är dagarna långa. Solen går ner först vid 22.00 -tiden. Det är fortfarande mycket vatten i sjön. Så här var det igår kväll.

Runt huset just nu

Bergenian blommar äntligen lite. Jag gillar den här härdiga växten som klarar alla väder och alla snöplogkanter. Men i år har den farit illa. Under senvintern blev den nästan uppäten av rådjur. Sen sprayade jag rådjurs-avskräckning på den och kanske gillade den inte det för den säckade nästan helt. Till slut fick den blomknoppar men de liksom torkade innan de slog ut (frost?) Nu är det i alla fall några stänglar som lyser upp det hela och blommar. Har bara en känsla av att den helst ska ha en snödriva över sig på vintern och inte  uttorkande sol och vind. 
 
Aklejan är fin  och har spridit sig överallt. 
Ginst har jag planterat flera gånger men de vill sig inte hos mig. Jag har växtzon 4 och den vill helst inte kämpa i nåt värre än zon 3. Den lilla som har överlevt smyger sig liksom ner mot asfalten för att hålla värmen tänker jag.
 
 Blågull är också snygg med lysande blå och gul färg. Fast jag misstänker att mycket av den blev bortgrävd när jag tidigt i våras  minskade ner rabatterna. Får kolla på det.

Färsk potatis till midsommar???

Det är samma fråga och förhoppning varje år: Ska potatisen hinna bli färdig till midsommar, åtminstone till ett kok?   Det var sent i år med groningen, kalla nätter var inte gynnsamma. Men nu på slutet har det gått fort så kanske ändå. Vi har vattnat noga i pallkragen, men inte vågat gräva nåt än. Det är roligare att hoppas in i det sista.

En liten älgtjur...

... såg vi igår. Kanske en fjolåring? Han var inte stor i kroppen och hornknopparna  var inte heller nåt att skryta med. Roligt att se älg ibland, inte så ofta numera. Älgstammen är låg och jakten var inställd på många områden runt oss förra året. Vi vet inte riktigt varför det är så. Värmland har mycket varg och det bidrar förstås till att älgarna blir färre,  de har älg som favoritföda och tar många.  Men det måste nog finnas någon mer förklaring.  Det har hittats några döda älgar under ett par år,  men de har när de upptäckts  legat för länge för  att kunna skicka in prov på. 

Tredje gången gillt med vedtraven!

Två gånger har Roland travat upp veden mellan de här björkarna för att den ska torka. Men båda gångerna har den rasat ner när det blåst och björkstammarna började röra på sig.  Nu gjorde Roland ett stabilt projekt och jag tycker det ser lite prydligt ut också!  Mer om holken där blir det i ett annat inlägg framöver.

Vi firade nationaldagen igår!

 
Vi lever på flera sätt  i ett fint land, särskilt med vår vackra  natur,  absolut värt att fira. Fast det blev i lugna former med bara  fyra goda vänner och Corona-avstånd.  Inga körkonserter, parader, musikkårer eller högtidliga tal. Fast det blev väldigt trevligt ändå.
 
 
Vi var bjudna på smarrig mat. Det här var nytt och väldigt gott, grillad grön sparris, ost, ägg och röra (som jag tror var gjord på kirskål fast jag är inte säker, så himmelskt god, har jag aldrig ätit förut) 
 
Det grillades kycklingspett på en grillmatta. Också nytt för oss. 
 
 
Pot gratäng och sallad till
Och den här dressingen var kanon, också en ny bekantskap. Men kanske svår att få tag på.
 
Läcker dessert
 
En fin kväll hade vi! Glada att vi kan umgås med en liten grupp vänner trots Corona-eländet. Annars skulle det bli väldigt ensamt och ledsamt. 

Vallarna grönskar på Liane!

Och fort går det! Det gröna är nästan självlysande just nu.  Det är inte så länge sedan första skörden gräs var tagen. Den var riktigt bra, mer gräs än man trott innan. Och värdena var suveräna förstås vid så tidig skörd. 
 
Så här såg det ut efter förstaskörden, dagen efter! Skillnaden är stor mot bilden ovan, en vecka tidigare. Vi är glada att vi har duktiga arrendatorer på Lianes mark, Bröderna Jakobsson i Långserud.

Nytt - krossad kokt potatis i ugn!

Det var därför Pulled Pork skulle ätas med potatis häromdagen, jag ville ha kokt potatis över till test av en ny maträtt igår; krossad kokt potatis i ugn.   Så här gjorde jag
- Skar upp kokt kall potatis
- Krossade den med handen
 - Strödde på riven Västebottenost (kan vara annan ost ex St Agur), klippt timjan (hämtad på altanen), hackad vitlök ( kan vara mer än jag hade), salt, peppar och så ringlade jag lite smör över (kunde vara grädde också) . In i ugnen en kvart på 225 grader..  
 
 Men med så stora potatisar borde det ha varit längre tid i ugnen så den blev lite mer brynt.  Det blev i alla fall bra, riktigt bra, god smak! Ett bra alternativ till stekt potatis som annars är första alternativet när det blivit kokt potatis över.
 Den åt vi till älgfärsbiffar, stekt vit sparris och hemkokt lingonsylt. Såsen är vanlig steksås till biffarna. Kan tänka mig att den här potatisen passar till grillat också.
 
 Dryck till blev test av ny  GW rosé, fast här på bilden är färgen fel, men det var rosé. Passade oväntat bra eftersom vi på tv samtidigt såg dokumentären om GWs liv. Både jag o Roland har läst / lyssnat till hans självbiografiska " Gustavs grabb" så programmet  var både bekant och  intressant. Jag har förstås läst alla andra böcker han har skrivit. Han är en utmärkt författare och en charmig media - personlighet. Sen kan man förstås ana att han i sitt privatliv ibland har varit påfrestande, vilket han inte försöker dölja.  
 
Vi ser fram emot en dag med lite umgänge i Corona-stuk. Först blir det grillning av korv på rådjur, vildsvin och vanlig Hemgårdens tillsammans med goda vänner på lagom avstånd. Sen blir det lite plikter på eftermiddagen.
 

Fullmåne i natt!

Jo det var fullmåne i natt! Jag kollade på den sent igår kväll medan Roland gjorde plikter i hus. Och tänkte gå opp i natt för att se när den gick ner. Asch det funkade inte, jag vaknade kla 03.00 och då var det både för sent och för mulet. Såg inget. Fick nöja mig med bilderna från igår kväll, fast då var den lite skymd av molnen. 

Handstil som ett konstverk!

Jag hör ju till dem som blir lyriska över vacker handstil. Inte många kan skriva så här för hand numera. Gissar att den som hållit i den här pennan är lite äldre, men jag vet inte. Handstil är ju inget man tränar särskilt ivrigt på i grundskolan numera. Brevet har en ståndsmässig bakgrund: Välkomsthälsning  från Beridna Högvakten . Roland har gjort oss till medlemmar i någon sorts vänskapsförening dit. ;- ))  Det måste vara den enda hästförening som vi är medlemmar i, ha ha...!
 
 

Välkommen tjuren Boris till Prästgården!

Idag kom han, tjuren Boris, till Prästgården för att ha en trevlig sommar med 18 fina kvigor. ;- ) Hans mamma är en bra ko från Mariestad och nu ska hennes gener gå vidare till Guteruds blivande mjölkkor.  Boris är väldigt snäll, drygt ett år gammal nu, nog 15 månader.
 
Det är många år sedan det var en avelstjur på Prästgården senast, ungefär på 60-talet. Då var det Thyra som höll tjur och kor kom från hela Sillerud till honom. Det var ju så, tjuren var stationär och bönder kom med korna för att betäcka dem, ibland genom att fösa dem efter vägen, ibland i transport. Kanske hette den sista  tjuren hos Thyra  Brutus, men inte säkert. Han rymde en gång ur ladugården och sprang ut via dynghögen bort till  Signebyns skola.
Thyra ropade på honom: -Var är du Brutus?
Då bölade han till svar och kom springande in i ladugården igen. Thyra hade god hand med djuren (och med människor, hon var så snäll).
 
 
 Boris fick en stilfull resa hit förstås, arrendator Olle körde. 
Olle stannade en stund på lunchfika med gott avstånd, mackor med abborre på! Roligt att få en pratstund om ditt och datt.  
Sen for Olle till Norane för att titta till kvigor på bete där. De har djur på 16 ställen som ska ha tillsyn, tur att de är flera som jobbar med detta. Deras djur har det bra med utevistelse på sommaren. 

Vi gick till den öde gården!

Vi går med hundarna på kvällarna. Ibland blir det en längre tur som hit till den öde gården några kilometer in i skogen. Dit leder en väg som knappt är farbar med fordon. Det var en stor gård en gång i tiden med tjänstefolk, ett antal kor och hästar, mark runt om som brukades. Det är som ett sorgligt monument över en bondes avslutade livsverk.
 
Det växer igen runt det en gång rätt pampiga boningshuset.
 
Uthusen är stora men ramlar nu ihop. De rymde kor och grisar och foder och  redskap när gården brukades.
 
Förbudsskylten känns lite som en överdrift ; - ) Inte så många som skulle ens hitta hit.
 
Och här finns ett monument till över gamla tiders strävanden med väghållning, en vägskrapa.
 
Stenrösen är det här och där i skogen runt om. Det här var förr åkermark som bröts och gjordes stenfri med hårt arbete. Skogen är nu så där 40 - 60 år gammal, så lång tid har den fått att ta över åkrarna.
 
På vägen till ödegården finns en omsorgsfullt staplad sten-staty. Har hört att den gjordes av dem som fixade till vägen till gården för länge sedan.
 
Och på vägen hit och hem så pratar vi om dem som bodde och jobbade på gården. Roland minns.  En av dem kände vi mycket väl :- )
 

Nytt låtsasgetingbo - getingskrämma!

Jag hittade en gammal strumpbyxa som jag tyckte stämde i färgen med ett getingbo, fyllde den med tidningspapper och knöt till. Den kanske inte är effektivare än nåt annat men ser i alla fall snyggare ut än papperskassen. Sen hoppas jag förstås att få tag på något sytt, virkat eller stickat som är riktigt prydligt. Det finns fler ställen runt oss som behöver getingskrämmare. 

Kanske kan skrämma getingarna?

Minns att vi körde den metoden förra året, dvs att avskräcka getingarna genom att hänga upp nåt som ser ut som om det redan är upptaget av ett getingsamhälle. Fast jag kommer inte ihåg om det funkade. Och jag har ingen aning om hur likt ett getingbo det måste vara. Den här kanske inte duger? Liknar inte getingbo direkt, möjligtvis färgen. Tror att man kan köpa färdiga getingbo-kopior. 

Morgonens fiskafänge blev lagom lyckosamt!

 
Det blev lagom mycket fisk med! Bra  matfiske är det! Sportfiske är nåt annat! 
 
Sex abborrar i rejäl storlek! 
 
Roland tränar på att filéa benfritt och lyckades bra den här gången.
Pratade med en god vän i telefon under tiden och han berättade att benfria filéade abborrar kostar 900 kr kilot i Stockholm! Ha ha...!
 
Här är alltså dagens lunch för en av oss. Gott med egen sallad, dill och gräslök till. Sen finns smarrigt smörgåspålägg kvar för några dagar till. 
 
Utsikten var inte fel idag heller!

Arrendatorerna från Guterud samlade in gräset!

Det är speciellt att se ut över vallarna på Liane -Prästgården precis när gräset är skördat! Det är som grön sammet som skiftar i olika nyanser.  Bilden är tagen från Prästgården. Liane syns längst bort. Åkrarnas namn lever kvar i minnet: närmast här  är Brygghusbacken, längst till höger är Gropejâle vid varggropen och Brôte med stenrös i mitten, rakt fram mitt i bilden är från höger till vänster Nolare, Mellare och Sönnare Smörhôla. Nedanför Liane är Lagårsjâle, till höger om det i skogen låg Etterhôla nu igenväxt. Och skymtar lite till vänster om vägen där uppe i backen gör åkern som kallades Sör om vägen. En liten strimma längst bort i mitten är Nol om laggårn.
 
Det är jättemaskiner som kommer för att ta hand om grässkörden på så där 45 hektar. 10 hektar av åkermarken på Liane - Prästgården var i år betesmark åt kvigorna. 
 
Det går på en dag. Nytt för i år var en självgående hack, John Deere, drygt 500 hästkrafter. 
 
 
Datorer styr det hela  förstås 
Det finns till och med en maskin, ett Harvest lab,  som kontinuerligt redovisar gräsets värden! Minns hur vi förr efter höskördens slut strävade och tog prover i höet på olika ställen och skickade in för analys. Sen styrde ju resultatet hur kraftfodergivan skulle vara.  Det blev inte så mycket gräs i år men mycket bra värden. Den envetna kylan har bromsat växtligheten. 
 
 

Månens nedgång!

 
Nu är det inte bara vackra solnedgångar man ska hålla ordning på utan också vackra mån-nedgångar. I natt kl 02.45 så gick månen ner på andra sidan sjön, så här pampigt var det och fort gick det. 

Fin Coronafri morsdag!

Vi startade gårdagens morsdagsfirande med en skogsutflykt och förmiddagsfika, jag, Roland och Seffrin på fyrhjulingen. 
Vi for till Blomsere, Nerare Blomsere, Raskere, Rönningen och så ut på Hästöna, Tyta och till Lillöna, Skamserevika. Roligt var det för Roland kan berätta om alla ställen, känner väl både egen mark och andras, minns de som har bott där.
Genom vacker skog åkte vi. 
Och här blev den vackra platsen för medhavt fika längst ut på Lillöna. På andra sidan sjön ligger Skogen och Skogsnäset. Det var sommarvarmt och fint. På hemvägen stannade vi i vägkanten och pratade en stund  med M och A-C, så där som man gör numera i Coronatider, umgås i vägkanten! ;- )  
 
Nästa moment i morsdagsfirandet blev att jag tog en långpromenad med trevlig granne o f.d. kollega  Monica. Himla mysigt var det, massor att prata om, fast ingen bild från det!
 
 Sen blev det äting Roland o jag i stugan på altanen. För säkerhets skull hade vi beställt proffslagad mat för att fira dagen. Så gott var det!
 
Efter maten så såg vi när  Propulsion äntligen vann Elitloppet. Skulle ju ha varit publik då när han vann på femte försöket! Tänk vilket jubel det skulle ha varit. 
 
Allra sist på morsdagsfirandet blev det en trollingtur på absolut spegelblank sjö, fortfarande sommarvarmt och vindstilla var det. Här är nog klockan 21.45 för solen är på väg ner.
 
 
En fin dag blev det och kontakt med barn och barnbarn förstås på olika sätt, fast vi inte kan träffa dem.