Arrendatorerna från Guterud samlade in gräset!

Det är speciellt att se ut över vallarna på Liane -Prästgården precis när gräset är skördat! Det är som grön sammet som skiftar i olika nyanser.  Bilden är tagen från Prästgården. Liane syns längst bort. Åkrarnas namn lever kvar i minnet: närmast här  är Brygghusbacken, längst till höger är Gropejâle vid varggropen och Brôte med stenrös i mitten, rakt fram mitt i bilden är från höger till vänster Nolare, Mellare och Sönnare Smörhôla. Nedanför Liane är Lagårsjâle, till höger om det i skogen låg Etterhôla nu igenväxt. Och skymtar lite till vänster om vägen där uppe i backen gör åkern som kallades Sör om vägen. En liten strimma längst bort i mitten är Nol om laggårn.
 
Det är jättemaskiner som kommer för att ta hand om grässkörden på så där 45 hektar. 10 hektar av åkermarken på Liane - Prästgården var i år betesmark åt kvigorna. 
 
Det går på en dag. Nytt för i år var en självgående hack, John Deere, drygt 500 hästkrafter. 
 
 
Datorer styr det hela  förstås 
Det finns till och med en maskin, ett Harvest lab,  som kontinuerligt redovisar gräsets värden! Minns hur vi förr efter höskördens slut strävade och tog prover i höet på olika ställen och skickade in för analys. Sen styrde ju resultatet hur kraftfodergivan skulle vara.  Det blev inte så mycket gräs i år men mycket bra värden. Den envetna kylan har bromsat växtligheten. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback