Kl 04.30 imorse gick solen opp!

 
 
Dimman låg som ett band bortom  Liane och solen började lysa ovanpå den. Så här såg det ut från vår veranda. Det hela var över på några minuter. 
 
Och temperaturen sjönk precis då till nattens minimum. Det tycks alltid bli som kallast just när solen går opp. Håller tummarna att de nyplanterade ute-pelargonerna klarar sig. 
 
Barnbarnet strävade på med buskröjning, ogräsrens och en timmes promenad med tax Seffrin igår trots regnvädret. Han valde det själv. Roland o jag  gjorde inte så många knop. Det blev ett kärt besök av goda vänner till eftermiddagskaffet, sen gjorde vi ett nedslag hos två andra med några papper senare på kvällen och pratade bort en stund där. 
 
Idag är det skrapning och målning för barnbarnet och Roland ska få ordning på en båt. Jag har inte planerat min dag än men kommer att innehålla tvätt och stryk i alla fall. Och förbereda en del mat som vi ska ha med oss på ett födelsedagskalas imorgon.

Hur tjock kan en råget bli innan hon föder???

 
Den här stackars geten  från i förrgår kväll bredvid vårt hus ser ut att kunna spricka när som helst. Tänk att de här smala och smäckra djuren  kan bli så otroligt tjocka innan de föder sina killingar! 
 
 
Hon  håller sig nära skogen, går inte långt ut på vallen för att äta. Och hon går fort in och gömmer sig när man går förbi. Hon kommer rimligen att föda vilken dag som helst, säkert två killingar som hon bär på, kanske till o med tre.  Har aldrig sett en så stor get.

Silleruds kyrka är nyrenoverad och vacker!

Den har inget långskepp utan är kantig i modellen. Arkitekten Langlet, ritade också Stortingsbyggnaden i Oslo. Vi besökte kyrkan idag för att ta avsked av en god vän / släkting. Det var en fin ceremoni med en nästan fullsatt kyrka. 
 
Barnbarnet har målat gäststugan på Liane idag! Roland bytte några dåliga lock innan. 

Sloköra igår kväll igen!

Han verkar hålla sig runt Liane. Nu var han i Lilöcka, det blir lite för långt avstånd för att få en tydlig bild. Men det är ingen tvekan om att det är han. Ena örat hänger ner förlamat, och det andra har ett stort hack. Han är stor i kroppen i år och liksom tidigare väldigt mörk i färgen. Ska bli roligt att se om han får horn lika som förra året, bra utlägg på så där 8- 10 piggar. Kan ju bli större i år. Vi har en känsla av att han är rätt ung. 
 
I kväll har det varit en viltolycka. Rådjur påkört mellan Furnäs och Lianevägen, det gick häråt. Polisen har gjort markering på denna sidan landsvägen. Roland har kallat in eftersöksjägare som ska leta efter skadat rådjur med hund. Ingen återkoppling ännu.
 
 
 
Agenda: Vi har varit i Säffle idag, på Holgers och fick äntligen träffa Sara. Och inte bara henne utan Markus och lille Filip med kompis. Det blev smarrig glass och gott kaffe på uteserveringen. Vi lyckades pricka in dagens enda solsken. Har varit grym åska i bl.a. Långserud. Barnbarnet har målat en del runt  fönstren på Liane och sedan buskröjt resten av dagen.  Han var förstås erbjuden att gå med till Säffle men valde att jobba. Flitig kille!
 
 

Dräktig råget och bock

Hon kom först, den högdräktiga rågeten, klivande över vallen, betande lite förstrött då och då. Hon har i stort sett fällt sin grå vinterfäll och fått den ljusbruna sommarpälsen.
 
Det är rätt långt avstånd, svårt att få bilderna skarpa.
 
En bit efter kom bocken. Han hade heller ingen brådska, klev också lugnt och betade ibland. Han har mer kvar av den grå vinterpälsen. Svårt att se exakt hur hornen ser ut men gissar att det är en spetsbock, i så fall har han långa spiror till horn. Har för mig att en  bock med två långa spetsiga piggar kallas något speciellt men kommer inte på vad. Mördarbock??
 
 Det här paret gick på vallen mellan Gropkûel och landsvägen. 
 
Liten agenda
Igår så putsade barnbarnet fönster på Liane och motionerade tax Seffrin. Roland håller på med en trasig åk-gräsklippare och en del annat med maskiner. Jag har jobbat på skolan och lagat mat för flera dagar.  
 
Idag kan det bli så att Roland o barnbarnet börjar måla på Liane. På schemat finns nog också ett besök i Årjäng på morgonen för reparation av en maskin och senare kanske Säffle för reparation av ryggskröplig gubbe. ;-) Då klämmer vi nog in Holgers konditori i agendan.  Vi sysselsätter oss!

Grattis Hej! Sex år idag!

Bilden är från ett tidigare tillfälle förstås. Vi har varken snö eller harjakt just nu. Nu är vi i den där transportsträckan som är jaktfri hos oss. Åtminstone tycker husse och hundar att det är transport i tid. Hej är i alla fall vår dunkerstövare, inköpt i dunkerlandet Norge, hos Bård. Han är en bra jakthund och har fina meriter på utställning. Vi trivs med honom. 

EU-valet är över! Skönt!

Oj! Ett överraskande EU-valresultat i Årjängs kommun. Sverigedemokraterna  störst med god marginal 25%, Kristdemokraterna på andraplats 20 % (dom tar hem många röster i Töcksfors!) och Socialdemokraterna på tredjeplats. Här i Silleruds valdistrikt blev Sverigedemokraterna i särklass störst på 38 %, Socialdemokraterna på andraplats med 17 %. Nästan alla röster är räknade nu så det blir nog inga stora förändringar på slutresultat. Valdeltagandet i Årjäng och Sillerud ligger på runt 40 %, alltså betydligt lägre än vid val till riksdag och kommun. Siffrorna hämtade från Expressen som har en bra sammanställning på sin nätsida. Skönt att det är över nu så tidningar och tv kan få plats för annat.

Syrén o kaprifol drar igång nu!

 
Med värme och blöta så går det framåt med våren. Syrén och kaprifol drar igång blomningen, ser på bilden att de är lite risiga, vi får klippa ur dem.  De doftar så gott, jag går och sniffar! ;-)  Och gullvivorna är på sluttampen. De har varit fina i år. 

Nystekt abborre från Östra Silen

 

Vackra hortensia!

Så stiliga blommor! Minns att pappa gav mamma en hortensia varje år till mors dag, annars var han inte någon uppvaktande äkta man. ;-)) Och nu har vi en hos oss  också! Den är tjusig!  Dessutom har vi fått  abborrfiléer som ligger  i kylen! Lyx! Vi hade  en trevlig kväll med goda vänner här igår kväll.  Så roligt,  vi trivs ihop men har inte kunnat ses på ett tag. Idag är det Mors dag. Önskar alla mammor en fin söndag! Här blir det äting på lokal fram på dagen,  också i goda vänners sällskap tror jag, om våra gubbar har fixat till det ;-). Och förstås tillsammans med barnbarnet. Det får bli lite rast i hans trägna arbete. 
 
 Sen ska vi väl rösta i EU-valet. Tror inte jag har gjort det förut men i år blir det av, trots Hakelius krönika om att det är en plikt att inte rösta på EU för då menar han att man  legitimerar de som bestämmer i organisationen, oavsett vilket parti man röstar på. ;-)) Så himla skönt att det äntligen är val. Jag är hjärtligt trött på alla valprogram och all politisk propaganda överallt. Jag bojkottar det men tid och plats ockuperas i TV och på facebook. Den politiska smutskastningen hoppas jag kan avslutas nu, den är så vidrig. Det blir mer och mer sandlåda.

Barnbarnet jobbar på!

De senaste två dagarna har det varit skräprensning i uthus, städning i källare, gräsklippning, vedinkörning i pannrum: Det funkar bra och blir fint gjort.

Äntligen en råbock på Liane!

Vi har sett getter och killingar en tid nu men länge sedan vi såg bock. Igår fredag dök han upp i alla fall, gick flera gånger fram på åkern mellan oss Liane-ladugården. Han har nästan fällt all den grå vinterpälsen och har börjat få sina horn. Blir kanske en spetsbock?
 
 

Är det en sparvhök?

Den satt vid vägkanten när vi åkte hem i kväll. Den var lite skadad, men när vi stannade för att kolla så flög den iväg ganska frejdigt. Det var mellan Mellbyn och Signebyn. Vid Köffotelöcke, förr var där en såg. 
 
Nej det verkar vara en lärkfalk. Det är mest sannolikt efter att vi betraktat bilder och beskrivningar på nätet och i fågelböcker. Storleken och fjäderteckningen på huvudet stämmer, liksom de röda "byxorna" som lär vara ett kännetecken på just lärkfalk.

Vilken kväll!

Det var en fin kväll! Mycket skratt och stoj i goda vänners lag, smarrig mat, med färsk vit sparris, skinka o parmesan, sallad, färsk potatis och så god sås till. Vi njöt i fulla drag. 

Välkommen till Liane äldsta barnbarnet!

Han kom med nattåget från Umeå igår Elias  för att vara hos oss ett tag och hjälpa till med sommar-sysslor vid husen och på gården. Vi är så glada över det. Glad, flitig och noggrann kille är det och vi behöver verkligen ett handtag med allt som ska göras under sommaren. 
 
Idag började han med att olja altanen här hos oss. Roland bytte några brädor som murknat. 
 
Och i kväll ska vi träffa goda vänner som vi inte sett på ett bra tag. Och få smarrigt käk!

Älgtjuren med ett slokande öra och ett öra med hack

Va kul att han visade sig igår kväll igen. Han har alltså ett öra, högerörat, som han inte kan röra så bra och det hänger ner lite. Hans vänstra öra har ett ordentligt hack.  Vi såg honom förra året också ibland och kunde följa hornutvecklingen från maj till september 2018. 
Men bild ovan och  två  bilder nedan är från igår. Vore roligt att kunna följa honom i sommar också och se om han fortsätter vara en 8- 10-taggare eller om det blir större horn i år. Vi håller tummarna att han kommer att visa sig för oss ibland. Det är sällan vi kan följa en älgs utveckling från år till år, de har ju inte ofta såna här spciella kännetecken
 
Sista bilden från igår, alltså maj 2019
Bilderna nedan är samma älg förra året
 
Så här såg han ut i maj 2018, ganska exakt ett år sedan. Det var första gången vi såg honom. Jag skickade in bilder och beskrivning av honom till veterinärmedicinska för att kolla om det kunde vara någon sjukdom som gjorde att hans öron verkade skadade. Men det var det inte. 
 
Så här var han fram på sommaren 2018. Hornen har börjat utvecklas men basthuden är kvar
Även den här bilden är från förra sommaren 2018
 
Här är sista bilden jag fick på honom förra året. Då är vi framme i september 2018. Han blev kraftig, mörk till färgen och fick en snygg hornuppsättning, någonstans 8 - 10 taggar. 
 
Han tycks alltså ha blivit kvar i området fast vi har inte sett honom under vintern. Roligt att han visade sig nu, han är ju en gammal bekant.  Och vi är glada för alla älgar runt oss, det har varit glest mellan dem ett par år nu.
 
Senare idag berättar jag om ett kärt besök av barnbarn som vi har  här hos oss nu! 
 

Rolands potatis är på väg!

 Kanske klar till midsommar? Vore i alla fall trevligt med egen färsk potatis då.

Barnbarn Lovis i Umeå

Igår hade hon kalas. Hon fyllde fem år och hade bjudit in kompisar i närheten. 

En fin råbock!

Honom såg vi häromdagen. Han har pampiga horn och har fejat. En riktig kämpe om getternas gunst

Hästar har jag respekt för!

Asch det var alldeles för milt uttryckt: Jag är rädd för hästar och vill ha ett rejält stängsel mellan dem och mig. Rolands bror Gunnar har fem stycken och jag går ofta förbi dem när jag är ute med Seffrin. Det är ståtliga djur avsedda för trav, nordvenskar och varmblod. Någon av dem vann en travtävling i Åmål häromdagen, men jag vet förstås inte vilken av dem.
Om det kliar på ryggen så gör de så här. 
Och sen reser de sig och skakar av dammet. Tog bilderna häromdagen. 
Tror att hästen till vänster är Moe Braga, men jag är inte säker, det är rätt långt håll. Hon är trevlig och jag har alltid gillat henne. Vi pratas vid ibland när jag går förbi.  Hon ser tjock ut, ska säkert föla så småningom. Ska bli roligt att kolla på en fölunge här framöver på mina hundpromenader. 
På berget här vid Prästgårdsladugården växer några små lysande violer. De blommar fint varje vår.
 
 Idag lördag är en dag med plikter. Det verkar bli både regn o sol, har redan kommit en ordentlig skur på morgonen. 

Olja + pigment på altangolvet idag fredag

Idag fredag blev det oljning av altangolv första gången efter rengöringen. Vi gillar den här färgen, terassgrå tror jag den heter och ligger rätt nära naturligt tryckt i färg. Idag blev första oljningen eftersom det nu var torrt efter rengörning och det ser ut att bli en vecka med regnskvättande från och med imorgon. Sen ska räcket oljas, det gjorde vi inte idag, inte heller längst in under taket där vi ställde möblerna och allt ska oljas en gång till. Men det får bli nästa torrperiod. Jag sopade och petade bort lort mellan plankorna och Roland lade på oljan. När detta är klart så dröjer det ett tag till nästa gång.
 

Vi gick ner till sjön igår, Seffrin o jag

 
 
Det var en fin dag med sol o värme
 
Vattnet har sjunkit undan lite vid badplatsen.
 
En fin skogsdunge med rastplats är det här
 
 Ärtorna har grott nu. Det är ett grönt skimmer över fälten. Det är inte så många tranor längre, jag skrämde iväg fyra stycken. 
 Jag gick förbi Gunnar och hästarna, mer om det senare.

Till minne!

 

Potatisen gror!

Roland har en del bondegener kvar, sätter potatis varje år, fast lite olika kan det bli. I år är det satt ett par rader på Sand i ett land som gubbarna har gemensamt här. Sen blev det några i pallkrage och till slut i de här hinkarna. Kanske färdiga till  midsommar?
 
Agenda: En fin dag ser vi ut att få och vi slapp frost i natt. Roland hade planerat för fiske men det blir  plikter istället. Ibland är det så. 
 
 

Barnbarn i Umeå!

Barnbarn Isak gör upp eld med lilla syster Lovis och hennes kompis.
 
Lovis och kompis.

Panasonic DC - TZ90, System error, systemfel focus eller zoom

Det är en bra kamera men det här felet drabbade mig både med nuvarande modell Panasonic och föregående.  Det är som att mekanismen för zoom / focus, alltså att linserna rör på sig,  hakar upp sig och så går kameran inte att använda. 
Fast jag fick hjälp med det på Audio Video i Årjäng. De kontaktade tillverkaren / generalagenten. Problemet hänger ihop med att just i skarvarna mellan linserna här så kommer det in smuts och då slår det hela stopp.  Det kan avhjälpas genom att hålla kameranfronten neråt och slå den mot andra handen. Då ramlar smutsen ut förhoppningsvis.  Hos mig funkade det.
 
Och jag förstår att det har hänt med mina kameror. Jag har  ju alltid kamera med mig, ofta i en lindrigt ren ficka, senast det hände hade jag haft den i jaktrocken och den är inte ren kan jag säga. ;-)  Men det här enkla tricket har löst problemet!
 
Rådet var alltså att antingen förvara kameran i fodral eller helt enkelt i plastpåse om man har den i fickan. Sedan dess har jag gjort det och inte varit drabbad av problemet mer. 

Holgers konditori Säffle idag tisdag!

 
Vi fikade på Holgers fina konditori idag på eftermiddagen efter att alla ärenden i Åmål o Säffle var uträttade. Det är klass på det här fiket och det blir inte sämre av att vår guddotter Sara  är delägare och jobbar där, fast idag var hon ledig. Nu har man fått en prydlig uteservering på torget och en glassbar.  Himla god glass och stora portioner! Vi tog glass och kaffe och satt ute förstås i solskenet. 
 Roligt att en god vän och Säfflebo stannade till hos oss för en pratstund,  Kalle K. och det blev mycket prat om jakt, fiske och vilda djur!

Nu har kvigorna kommit !

Igår kom dom, 16 kvigor som ska gå här på bete och sommarnöje några månader framöver. De tillhör våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson i Långserud, och ska gå på Sönnare  Brojâle.   Så här i början är de helt fascinerade av vattnet, det har de aldrig sett förut.  De kan ju gå ner i älven för att dricka, bada och äta vattenväxter.  Det utnyttjas! . Roligt att få ha dem här under sommaren. Kor är trevliga djur, ett fint inslag i en levande landsbygd. 
 
Agenda för dagen är lite av varje, Berga Bistro, ärende i Åmål och till slut hamnar vi  i Säffle har vi tänkt. Då blir det absolut ett besök på Holgers fina konditori vid torget! Undrar vad guddotter Sara har bakat för nåt idag?
 

Frost igen nu på morgonen!

De kalla nätterna hänger i. Nu kl 5 på morgonen så är det minusgrader. Tur att jag lagt locket på pallkragen och tagit in blommorna.

Såg fem älgar igår söndag, fördelade på tre platser.

 
Bilden ovan och två bilder nedan var på  två älgar i Fälttakan. De drog snabbt. Blev inte klok på kön och storlek.
 
 
 
Bilden ovan och två bilder nedan  var två älgar på Ärtå-jâle. Det såg ut som en dräktig ko och en fjolårskalv. Men kalven var väldigt liten tycker jag, inte mycket större än normalt vid älgjakten i oktober. Den borde bli jagad snart, innan kon får sin nya kalv
 
 
 
Bilden ovan är på en uppenbarligen dräktig ko här på Liane. 

Kultur-tur igår söndag

Nysäters Hem o Antik, fick ett besök efter att vi lämnat Sliperiet i Borgvik. De har alltid fint presenterat, massor av guldspeglar, rent och snyggt.
 
Och LP-skivor
 
 
Sen åkte vi till Esters café rekommenderat av White guide i flera år
 
Både gott kaffebröd och snygga inredningsgrejer.
 
Sen åkte vi in på den nya antik butiken. Den heter Balders Antik och Design och ligger i Långserud
 
...bakom det här hemska huset som syns vid E18. 
Det var vårt första besök i butiken och det blev positivt. Där finns mycket möbler och det mesta i ett segment från billigt till dyrt och exklusivt. 
 
 
Slut på bilder från Balder
 
Här gissar vi att en god vän ska bygga sitt nya hus. Vi letade och chansade när vi passerade den här platsen. En fin tomt med sjöutsikt, det kan bli bra.
 
I natt var det ordentligt kallt, - 4 kl halv fem! Fast solen värmer snabbt och det ska bli mer plusgrader de närmaste dagarna
 
 

Besök på Sliperiets konsthall i Borgvik idag!

Oscar Magnusson, son till framlidne Sven-Erik Magnusson känd musiker, har inrättat en konsthall i gamla brukslokaler i Borgvik och kallar den Sliperiet. Vi brukar göra några besök där under säsongen, man bjuder bra utställningar och god mat. Om det hade varit fint väder så hade vi åkt hit och till Värmskogs räkor i olika fordon, men nu blev det hit i samma fordon, en bil. ;-)
 
Det är en pampig lokal! Nu var det fina foton här i mitten. Fantastiska djurbilder tagna av fotograf Björn Persson. Fotot från restaurangen.
 
Här är ju en favvo
 
Och här en till förstås, Terry O`Neille (stavning?) 
 
 
En bra restaurang finns också
Vi åt läcker rapsgris (kotlett) med ugnsrostade grönsaker (måste jag testa att göra, tar en halvtimme)  och en festlig skumgrej på. Jag orkade inte allt och fick med mig i en doggybag.
Desserten var creme brulé, men om jag nu ska vara kritisk så ska det inte vara maräng på brulé, annars god och gott kaffe till. 
 
Sen fortsatte vår kultur-tur till Nysäters hem o Antik, till Esters café, till Balders Design och Antik i Långserud och bygdetur i Långserud där en god vän ska bygga hus. Jag återkommer om den. 
 

Första grillningen igår!

Igår kväll, efter en gedigen arbetsdag och hundpromenad, firade vi lördag kväll alldeles själva med att grilla första gången den här säsongen på altanen. Medan vi väntade på att grillen skulle bli varm så avnjöt vi  bubbel med tilltugg; smetana, chips, lök, löjrom och dill. Vi kollade också på det rengjorda altangolvet! Det mesta av alger och mossa är nu borta, roligt att se resultatet! Vi är nöjda med att vi äntligen tagit oss samman och fått det gjort. Trallar blir liksom lite smutsigare varje år, man märker inte riktigt hur illa det är till slut. Men nu är det i alla fall nästan klart. 
 
Ekologiskt bubbel blev det ;.-))  Präktiga vi,  ha ha....!
 
Så här är trallarna nu efter en skurning med stark blandning såpa - vatten, starkare än anvisningarna och sköljning. Det är minst lika bra som när vi har skurat andra golv med starka rengöringsmedel och det  känns hälsosammare att använda såpa.  Det blir  putsning med såpa där lite är kvar, sen olja.  Och här syns att jag fått bort mossan som växte i spåret vid ändträ.  Vi ska låna en fuktmätare sen för att kolla att det torkat tillräckligt och är ok innan vi oljar det. 
Så här såg det alltså ut före rengöringen.
 
Om det hade varit fint väder idag så hade det blivit en tur med olika fordon till Sliperiet och räkmackor i Värmskog. Men nu står regnet som spön i backen så vi får väl hitta på något annat. Vad det blir är inte utrett än, det är  långsamt tempo så här på söndag.  ;-) 

Barnbarn E på fika i fina Umeå!

Ofattbart att äldsta barnbarnet har blivit så stor, känns inte som så länge sedan han rymdes i Rolands kupade händer! Det är i alla fall barnbarn E till höger på bild. Fin gosse! Han o kompis är med Malin och fikar på en av de fina platserna som finns att välja på efter Ume-älven. Umeå ligger alldeles för långt ifrån oss, så där 100 mil, vi saknar dotterfamiljen, men hoppas att vi kan ses lite mer i sommar. Den här bilden syns bara på bloggen. Vill inte lägga ut på facebook utan att ha fått lov.

Inga tranor igår fredag!

Det var faktiskt noll tranor igår fredag.  Vi åkte runt och kollade på båda fälten där våra arrendatorer sått ärtor. Och det var helt tranfritt. Det går inte att veta vad det beror på. Kanske gillar de helt enkelt inte regnväder. Eller så har de blivit skrämda av smällare som avlossats och av att folk har tutat på dem så de flugit iväg.  Eller så har de ätit opp alla ärtorna. ;-) Prickarna på bilden är regndroppar på bilrutan, inte tranor. Intressant  att se om de försvunnit för gott eller kommer tillbaka.

Roland kämpar vidare, rengöring av altan!

 
Golvet har fått sig en duvning med såpaskurning. Nu fick det bli högtryckstvätten på räckena runt altanen. De är många och krångliga att göra rent. Men ett tacksamt jobb. Skillnaden är påtaglig. Men det hänger mycket på att det har regnat ett par dagar så alger och mossa har lösts upp lite redan innan.
 
 
 
Det syns väl vad som är rengjort och inte.
 
Så här har det sett ut på ovansidorna på räckena. Altangolvet har gjorts rent ibland, fast nu är det några år sedan. Räckena har vi nog aldrig gjort rent, det var dags efter 14 års  avlagringar. Nu är allt rent i alla fall. Sen när det torkat ordentligt ska allt oljas med samma pigmenterade olja som vi använt tidigare under våren.
 
Rent där uppe också
 
Och så drog vi ut alla möbler och gjorde rent där de står. Golvet skuras med såpa, inte högtryckstvätt.
 
Och jag fick skrapa ur vid ändträ. Det kan annars ruttna säger Roland. Impregneringen går bara runt en planka, inte inuti. 
 
Detta höll vi på med större delen av dagen idag, fredag. Nu är det klart med rengöring och vi ska bara vänta på torkväder så det går att olja. Nu är allt rent i alla fall. När det torkat ordentligt ska allt oljas med samma pigmenterade olja som vi använt tidigare under våren.Kanske skaffar vi en fuktmätare för att kolla när det går. 

Rengöring av altangolv

Roland skurade altangolvet idag med rapssåpa från Ocean, köpt på XL. Det var under regn, allt var redan blött. Och han skurade med såpan i varmt vatten. Ska bli roligt att se om det funkar, syns när det torkat. Efter skurandet så spolade han med vatten. Som bilden ovan såg det ut innan
 
 
 

Vackert i vår vik!

En del dagar är landskap och väder  extra givmilda och det blir så här vackert i Signebyviken, Östra Silen. De små molnduttarna är läckra! 
 
Jag som är inflyttad hit (47 år sedan!) njuter fortfarande av upplevelsen att bo nära  fin natur, sjöar och vilda djur. Vet inte hur det är om man levt med detta hela sitt liv, kanske blir  det vardagsmat. Men det blir det aldrig för mig, som växte upp i Bäck där vägen tog slut,  vid  syrénhäcken bakom Hammers ladugård. :-)) 
 
Utsikten där  var nog inte större än ett par hektar åkrar med bl.a.våra  stora jordgubbsland, en bäck och en branddamm Det var  långt till sjö, den närmaste var lilla Hultsjön sen Tisaren. Djurlivet inskränkte sig till fasaner nere vid bäckens buskage, ibland någon hjort som rymt från Brevens bruk,  småfåglar vid fågelstugan, en gång ett lodjur (!?), och färgglada ödlor vid dammen. Tama djur fanns det därmot gott om; grisar, höns, kor, kalkoner, hästar, katter, hundar osv. Skillnaderna mot nu är stora på många sätt och som sagt, jag uppskattar verkligen det vackra Värmland
 
Bilderna här tog jag för några dagar sedan när Roland skulle köra ut en båt till annan plats och jag fick skjutsa och hämta.
 
 

Två fältharar mötte jag ikväll! Alldeles nu!

När jag gick promenad med tax Seffrin så skrämde jag upp två fältharar som satt bredvid varandra i Gropekûel. Sen när jag gick hem igen så såg jag en av dem på långt håll och så småningom den andra också. Men jag fick inte med båda på bild.  Den här satt och tryckte i gräsvallen och betade lite. Det ser ut att vara samma bild men det är det inte, bara tagna efter varandra. Det verkar som om vi har ett par fältharar stationära här mellan Liane och Prästeparken. Det är där de har setts nu senaste dagarna flera gånger. 
 
 
 

Valpar!!

Hmm... de är inte våra förstås, här i huset finns bara vuxna hanar. De här hamiltonvalparna  är  två veckor gamla, finns söder om Gävle. Vi har tingat en hane som vi hoppas ska hamna på Liane! Vore lycka förstås! Vi får se.
 

Det blommar en del...

.. runt vårt hus just nu, trots envisa frostnätter och nordanvind. Tvekar alltid att kalla detta trädgård för det är liksom ingen ordning. Det mesta har bara blivit, lite här och där, inte så få växter  har planterat sig själva eller hängt med plantering av buskar och träd. 
 
 Spireorna klippte vi ner härom året för de var spretiga och fula. Det har belönat sig. De blommar rikligt nu och är täta.
 
Här bor vi alltså. Spaljen vid husväggen ska sättas upp och härbärgera en klätterväxt som pirar lite än, en klematis.  Påskliljorna är bara sånt som jag haft inne eller i krukor och sen satt ut var som helst när de blommat klart tidigare år. Tujorna vid väggen är kapade och bortforslade. Det finns kvar en och en idegran vid hörnet.
 
Några pingstliljor kommer också nu
 
Penseerna satte jag redan i mars och de har överlevt snö, hagel och frost. Fina att ha vid trappen precis där vi går förbi varje dag. 
 
Gullvivorna har jag inte planterat, de har hängt med några buskar som jag flyttade från mitt barndomshem i Bäck. De ser ut att trivas bredvid spireorna, breder ut sig i gräsmattan på egen hand så nu blir det omväg med klipparen.
 
 
De såg ut att fara illa av den långa torkan men har hämtat sig. Det är helt gammaldags vilda gullvivor. De vandrade in i trädgården i mitt föräldrahem från skogen bredvid, växte vid lönnarna och stenmuren. Och hängde som sagt med när jag flyttade buskar med mig därifrån. Såg på Sofi Floods gullvivebilder att närperspektiv nerifrån är bra så nu härmar jag det. ;-)) I övrigt inga jämförelser med hennes proffsiga foton. Glad att jag kunde köpa en av hennes bilder på Ica Sillerud
 
Bergenian lyser vackert men verkar också ha mått dåligt av torkan, de slokar lite. Ska försöka vattna lite på dem.
 
Getramsen ( OBS inte gettrams, det är en ramsväxt, inte en tramsväxt! )  börjar blomma nu, ser ut som stora liljekonvaljer.  Den måste jag hålla efter, för den vill ta över. Har jag inte heller planterat, den har bara hängt med något annat. Nu blir det nedklippning av en del.
 
Primulan där nere blommar fortfarande, den har hållit på länge nu, har vattnat på den. 
 
Gulltöreln drar igång nu, snäll och tacksam växt, önskar jag hade fler.
 
Näh här har jag inte planterat för sommaren än. Det ska bli pelargonier och det går inte med frostnätter. Så vinterljungen får hänga kvar ett tag till.
 
På verandan har det blivit en liten blomma som jag flyttar ut och in varje morgon o kväll. Den tål inte frost.

Falu rödfärg är väldigt speciell!

När kvällssolen ligger på ordentligt blir den nästan lysande orange i färgtonen. Men i skugga kan den se mörkt vinröd ut. Till sommaren ska Liane målas en gång till, ett stort projekt, men det måste till. En strykning räcker inte.

Steka sparris är jättegott

Vi fick lite rester över av den kokta sparrisen. Jag testade att bara värma den men det smakade inte mycket. Så jag skivade den i mindre bitar och stekte den. Det blev himla gott. Vi har stekt rå sparris förr och det är gott, men detta blev också bra. Nu var den lättkokt innan så den var inte sladdrig och det bidrog kanske till lyckat resultat. Det blev enkel rest-måltid med stekt sparris, stekt färsk potatis, hollandaise och falukorv. ;-)

Lamadjur kollade vi på igår söndag

Vi gjorde en liten utflykt för att se på djur, tama och vilda. Inte så långt från oss kunde vi se lamadjuren. De var inhägnade förstås och väldigt speciella i modellen. ;-) Tjock päls, lång hals, klövar och en lustigt glad uppsyn!. De var större än jag trodde, det är ett kameldjur i storlek som en liten häst, alltså rejält större än får.  När jag läser om dem på nätet så framgår att de kommer från Sydamerika, hålls som husdjur för köttets och ullens skull, i någon mån som lastdjur. Men de lever tydligen inte vilda utan är husdjur. Hos oss är det ett ovanligt djur, ser vi inte ofta. Den här lilla flocken finns alltså i Sillerud en bit ifrån oss, kul att få se dem! De lär kunna spottas om de känner sig hotade men det såg vi inget av. De brydde sig egentligen inte alls om oss, betade bara vidare.
 
 
 

Tranorna är rädda för bilar, tacksam till alla som vill hjälpa till!

Det är nu så där drygt 30 tranor som kalasar på Bröderna Jakobssons ärtor här på Liane. De är inte rädda för traktor eller för sopsäckar som fladdrar i vinden. Det har vi försökt. Det enda de är rädda för är bilar. Vi tog en tur på fälten och de var borta några timmar i alla fall. Mikael grannen gjorde också en sväng, samma resultat, de blir borta ett tag. I dag körde vi också där och de försvann i alla fall ett par timmar. 
 
Om grannar och vänner vill hjälpa oss med traneländet genom att med sin bil ta en tur då och då på fälten så är vi och arrendator Jakobsson tacksamma.  Kanske blir de borta helt om de skräms om och om igen. Man kan köra överallt i stort sett med fyrhjulsdrift och lite hjulhöjd.  Det syns på hjulspåren var övergångarna mellan åkrarna är.  Oftast flyger tranorna iväg redan när man börjar köra ut, lättast vid mötesplatsen mellan Prästeparken och Liane.

Sparrisfrossa!

Vi fick oväntat vit sparris igår eftermiddag. Det var mer än vi kunde äta upp själva så vi tog hjälp av goda vänner. ;-) De kunde komma med bara några timmars varsel. Det blev en trevlig kväll med sparris-äting och gemytligt prat fram på småtimmarna. Vi är tacksamma över våra goda vänner!
 
Det fick bli samma koncept som förra gången med färsk kokt potatis till, hollandaise, rökt rådjur(eget) , rökt nöt innanlår (Hemgårdens, det är gott) och en sallad.  Sparris är lömsk att koka, man vet aldrig hur lång tid det ska vara. Numera testar jag under tiden det kokar. De här sparrisstängerna var grova men koktiden var bara drygt fem  minuter.
 
Sen skulle jag krångla till det med att göra en ny dessert fast jag eg inte hade tid. Tänket var marängbottnar med en kräm mellan o snygg dekoration ovanpå. Fast krämen blev en sås, gick inte att ha till tårta. Det fick bli smulad maräng på tallriken och så kräm-såsen ovanpå. Gissar att kvargen blev rinnig för att jag inte vispade den. Ska testa idag igen. 
 
Kallt har det varit i natt. - 3 grader nu på morgonen. Men solen har kommit opp nu så det blir bättre. Hoppas pallkragen har klarat sig, har inte kollat än. 

Nej, tranorna blev inte värst rädda för fladdrande sopsäckar!

Roland satte upp ett antal sopsäckar på ärtfälten för att skrämma tranorna men de blev inte värst rädda. Det var drygt 30 stycken idag igen.
 
De åt rätt oblygt nära säckarna
 
Sen kom Mikael med bilen, då flög alla iväg. De är alltså rädda för bil men inte för traktor! Men det blir väl drygt om vi ska köra runt med bilen på åkrarna för att skrämma tranor. Vad ska vi göra nu då? Hoppas förstås på att länsstyrelsen ska bevilja ansökan om skyddsjakt. Jag tror ju att om man får ta bort ett par stycken så kan det skrämma resten. 

Pallkrage passar mig perfekt som odling

Pallkrage på lastpall med stora hjul under och en draganordning funkar bra. Finns en rejäl ögla i varje ände på lastpallen och repet har en knäppanordning som gör att jag kan flytta det. Det här är lagom stort för våra behov! ;-))  Perfekt  att kunna dra den ut och in under taket på altanen nu när det är frost på nätterna till exempel. Eller när det ösregnar. Fast ibland funkar det att lägga på plastlocket som hör till, köpt på Plantagen. Där finns också ett miniväxthus som man kan sätta ovanpå, men det har jag inte investerat i. 
 
Höjden på det hela är bekväm som arbetshöjd. Gamla kärringar ska inte krypa på knä i rabatter! ;-)) Jag är ju här och klipper och nyper flera gånger om dagen. Det nedersta lagret i pallkragen är inte jord utan frigolit för att det inte ska bli så tungt efter en regnskur. Jordlagret behöver inte vara så djupt för sallad och kryddväxter.
 
Så här ser det ut just nu nere i pallkragen. Salladsraden närmast är årets första sådd som jag nu kan nypa av. Försöker så med veckors mellanrum så att det alltid ska finnas fräsch att plocka. Den korta dillraden i mitten  är också årets sådd. Sen finns övervintrad gräslök och persilja, satta plantor av timjan och rosmarin, olika salladssorter och dill. Vitmossan har jag lagt dit för att slippa jordiga grönsaker. Ska hämta lite mer. En annan fördel med pallkrage är förstås att det inte blir sniglar och ogräs i odlingen.

Skrämma tranorna ska man sa länsstyrelsen!

Olle ringde och frågade hur man ska lösa problemet med tranor som verkar äta upp allt utsäde. Han  fick till slut tag på ansvarig person på länsstyrelsen i Värmland. Man ska föra väsen, sätta upp skrämmor typ sa han.
 
Fast jag tillåter mig tvivla på att det går. Idag kördes med traktor och välter med väsen i ett stort dammoln över ärtorna, men tranorna lämnade inte området, flyttade sig  bara artigt några meter när de nästan blev överkörda. ;-)). Och var tillbaka igen. Hur ska de då bli skrämda av plastsäckar???  
 
 
 
 
 
Här är en del av dagens flock. Jag får inte med alla på samma bild, de går på hela området.
 
Roland var i alla fall ute och pangade i luften och satte upp skrämmor, helt enligt anvisningar från länsstyrelsen. Nu får vi se hur det går, om fåglarna har den rätta respekten för statens myndighet. ;-)) Vi får hålla tummarna och hoppas på det bästa. 
 

Nej det här går inte!!!

Första dagen var det 13 tranor som käkade upp ärtorna som Bröderna Jakobsson sått på Smörhôla. Nu är det 30 - 50 stycken!!! Det går ju inte, blir inte en ärta kvar. Olle skulle kontakta länsstyrelsen idag så får vi se vad de råder till. 
 
Undrar varför det plötsligt blir så här??? Det har såtts ärtor i trakten förr utan att det har blivit en invasion av tranor. Dom måste dessutom ha ett effektivt kommunikationssystem sins emellan som gör att massor av fåglar kommer med bara någon dags varsel. Hur bär dom sig åt? Vet du Anna som har goda kontakter bland fågelexperter???

Tapas Solsidan Åmål!

Första maj åkte vi tillsammans med A och A i Svensbyn till Solsidan i Åmål för att äta tapas. Vi som i stort sett bara äter svensk husmanskost var lite förvirrade till en början. Det är ju rätt rörigt att beställa tapas, det blir så mycket att välja på.  Men Solsidan är känt för att ha bra tapas och jag har ätit det här där för rätt länge sedan. Men nu var det som att börja från början igen. Tapas  är alltså smårätter som är prissatta för sig och så kan man beställa så många man vill. Vanligast kanske 2 - 3 stycken. Bilden ovan är Rolands favvo, plankstek. Den ska jag testa nästa gång, för det blir absolut en nästa gång.
Här är mina kycklingspett, himla goda. Och på den andra talllriken baconlindade dadlar med ost i.  Friterad sötpotatis delade Roland o jag en portion, den var inte så salt utan smakade mer potatis. Två såser tog vi till chili-bea och en youghurtsås. Det var väldigt gott alltsammans. 
 
Här var några filéskivor som Roland åt också.
Dessert creme brulé! 
 
Det är en fin  lokal precis vid älven och vi var i trevligt sällskap. Sen blev vi bjudna på en tur med upptäcksfärd på Nötön och ett  nytt bostadsområde med fenomenal utsikt över Vänern, ett område med typ funkishus. Prydligt och speciellt men tätt.  Kul att se. 
 
Förr brukade vi äta fläsk på tisdagarna på Stadt och så fika efteråt på XO. Men Stadt har vi inte varit nöjda med de sista gångerna och XO med det smarriga kaffebrödet finns inte mer. Där ligger ett matställe av något slag, nåt som heter Kupén. Så nu får det väl bli Berga Bistro och Solsidan för äting när vi är i Åmål för att uträtta ärenden. Något ställe med gott fika får vi leta opp. Tips mottages!
 

Premiärtur med lilla Busterbåten

Busterbåten kom i sjön i går torsdag, första maj. 
 
 
 
Det gick en del mörka vägar på sjön och det betyder alltid regn. Det blev också regn men inte förrän igår kväll och i natt, så där 5 mm kom det. Glada för det är vi, sammanlagt 16 mm har vi fått nu på någon dryg vecka
 
Grågäss, några stycken låg i vattnet  i viken. Där var kanadagås också men de flög snabbt iväg
 
Och äntligen fick jag en bild på lommen. De dyker annars snabbt och simmar en bra bit under vattnet innan de kommer opp igen. Vi såg fyra stycken och de hördes ibland, ett spöklikt ljud.
 
Här fick det bli strandhugg. Lättvindigt är det med aluminiumbåt att bara köra upp på sandstrand. 
 
Vi åt medhavd lunch på stenen första gången i år. Här har vi suttit många gånger med goda vänner och haft trevligt. Glädjer oss att vi snart ses igen. ;-))
 
Vi testade att kasta lite men inget napp. 
 
Sen bar det av hemåt igen. Årets första tur med Bustern var klar, allt funkar som det ska. Och för resten av gårdagen hade vi andra planer tillsammans med A och A i Svensbyn. Det blev en speciell ätupplevelse. Men mer om den i ett senare inlägg

13 tranor äter ärter som Br. Jakobsson sådde igår!

 
Hoppas några blir kvar att gro, men otacksamt är det ibland att så. 
Idag kom tranflocken och började äta. Undrar om det blir tillåtet med skyddsjakt per automatik när de gör skada på gröda?
 
 

Nu har arrendatorerna sått på Liane - Prästgården!

Det bara svischade till igår så var 16 hektar sådda  hos oss. Resten av jorden här brukar de som vall. Här tror jag att det är Erik som kämpar i ett dammoln omgiven av en fågelflock. Det kom lite regn häromdagen, 11 mm, men det är fortfarande rätt torrt. Hoppas på mer av den varan fram i veckan. Tror att de har sått så där 300 hektar allt som allt
Våra arrendatorer, Bröderna Jakobsson och söner, är duktiga bönder både i praktiken med djur och jord samt som företagare. De är dessutom trevliga. Här fick  jag en pratstund med Rasmus som för dagen plockade sten oppe vid Litorpet.
 

Valborg på Silleruds hembygdsgård

Så blev det. Vi avslutade Valborgsmässaftonen på hembygdsgården. Det var gott kaffe, vacker körsång av Urbandet och kyrkokörerna samt fint vårtal av Christina J. Valborgsfirandet här är lika gammalt som kungen; 73 år. Det är en imponerande lång  tradition, hoppas den fortsätter många år till. Jag skänker en tacksamhetens tanke till alla de frivilliga krafter som jobbar med att ordna detta, ingen nämnd - ingen glömd!
 
 Tidigare på dagen var vi i Åmål och gjorde synkontroll båda två hos en trevlig optiker på Synoptik som är bördig från Årjäng. Hon hette som flicka, frk Filipsson, jämngammal med son Markus. Hennes farfar kom dessutom från Hallsberg, så vi har en del gemensamt. 
 
Vi åt stekt fläsk på Berga Bistro förstås, ingen slump att Åmålsbesök görs på tisdagar! ;-))