Det blommar en del...

.. runt vårt hus just nu, trots envisa frostnätter och nordanvind. Tvekar alltid att kalla detta trädgård för det är liksom ingen ordning. Det mesta har bara blivit, lite här och där, inte så få växter  har planterat sig själva eller hängt med plantering av buskar och träd. 
 
 Spireorna klippte vi ner härom året för de var spretiga och fula. Det har belönat sig. De blommar rikligt nu och är täta.
 
Här bor vi alltså. Spaljen vid husväggen ska sättas upp och härbärgera en klätterväxt som pirar lite än, en klematis.  Påskliljorna är bara sånt som jag haft inne eller i krukor och sen satt ut var som helst när de blommat klart tidigare år. Tujorna vid väggen är kapade och bortforslade. Det finns kvar en och en idegran vid hörnet.
 
Några pingstliljor kommer också nu
 
Penseerna satte jag redan i mars och de har överlevt snö, hagel och frost. Fina att ha vid trappen precis där vi går förbi varje dag. 
 
Gullvivorna har jag inte planterat, de har hängt med några buskar som jag flyttade från mitt barndomshem i Bäck. De ser ut att trivas bredvid spireorna, breder ut sig i gräsmattan på egen hand så nu blir det omväg med klipparen.
 
 
De såg ut att fara illa av den långa torkan men har hämtat sig. Det är helt gammaldags vilda gullvivor. De vandrade in i trädgården i mitt föräldrahem från skogen bredvid, växte vid lönnarna och stenmuren. Och hängde som sagt med när jag flyttade buskar med mig därifrån. Såg på Sofi Floods gullvivebilder att närperspektiv nerifrån är bra så nu härmar jag det. ;-)) I övrigt inga jämförelser med hennes proffsiga foton. Glad att jag kunde köpa en av hennes bilder på Ica Sillerud
 
Bergenian lyser vackert men verkar också ha mått dåligt av torkan, de slokar lite. Ska försöka vattna lite på dem.
 
Getramsen ( OBS inte gettrams, det är en ramsväxt, inte en tramsväxt! )  börjar blomma nu, ser ut som stora liljekonvaljer.  Den måste jag hålla efter, för den vill ta över. Har jag inte heller planterat, den har bara hängt med något annat. Nu blir det nedklippning av en del.
 
Primulan där nere blommar fortfarande, den har hållit på länge nu, har vattnat på den. 
 
Gulltöreln drar igång nu, snäll och tacksam växt, önskar jag hade fler.
 
Näh här har jag inte planterat för sommaren än. Det ska bli pelargonier och det går inte med frostnätter. Så vinterljungen får hänga kvar ett tag till.
 
På verandan har det blivit en liten blomma som jag flyttar ut och in varje morgon o kväll. Den tål inte frost.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Så fint ni har det! Spireor måste man hålla efter annars blir det bara risbuskar av dem. Vi har en spireahäck så jag vet...

Svar: Tack för vänliga ord. Jo spireorna får man kapa ibland. Vi kapade en häck nu i år också.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback