Just nu i dikeskanten!

Det är ganska många olika blommor just nu i dikeskanten. Jag vill verkligen komma ihåg vad de heter! Kollar varje år i samband med hundpromenaderna att jag inte har glömt någon. När jag var barn skulle man lära sig växternas namn, både skolan och föräldrar strävade på med det. Gissar att när jag med ålderns rätt  glömt allt annat runt mig så är det blommornas namn som kommer att sitta kvar i minnet. ;-))
Prästkragarna lyser upp!
 
Tjärblomster tror jag det är, men blir osäker på en bild så här lösryckt ur omgivningen. Facebookvän Anita tyckte inte heller att den liknade tjärblomster så hon slog upp i bok och kollade på nätet. Tillsammans kom vi fram till att det troligtvis är en blomma som är släkt med tjärblomster, men som heter gökblomster.  Spännade är det med olika fenomen i naturen. 
 
Vitmåra. Den kan man färga garn med om man gräver upp rötterna, men det ska ske tidigare under säsongen. Det blir en stark rödbrun färg.
 
Smörblommor förstås, i massor
 
Nyponbuske. 
 
Midsommarblomster
Kärringtand. Vilket elakt namn förresten!!  Kanske borde vi gamla kärringar bli kränkta och kräva namnbyte? ;-) Vi har väl inte gula tänder heller!
 
 
Hundloka eller hundkex? Vet inte vilket namn som är mest rätt. Glad att jag inte ser den giftiga björnlokan. Men den kanske blommar senare.
 
Kråkvicker
 
Klöver. Tror det är skogsklöver.
 
Lupiner förstås, i massor runt oss. Jag vet att man helst ska utrota dem för de tar över dikeskanterna. 
 
Kaprifol är väl inte vild men finns kvar vid övergivna hus. Den gammaldags varianten doftar gott.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag tycker att ett hav av lupiner är otroligt vackert men jag vet att de inte räknas som nyttiga...


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback