Gårdagens lax!

Jag gjorde alltså hel lax i ugn för första gången i mitt liv igår. Och hade bjudit 13 personer till måltiden !  Ett vågspel förstås och de visste inte innan att de skulle vara försökskaniner. ;-))  Orsaken till till att jag gjorde hel lax var att jag inte är så förtjust i att köpa odlad lax, vilket nästan all lax i bit är.Jag tror att miljön i odlingskassarna är dålig så man måste ge medicin som förebygger sjukdomar och det känns både etiskt och miljömässigt fel. Fast jag får också erkänna att jag inte kan detaljerna i norsk laxuppfödning, kanske har blivit bättre. Den här var i alla fall vildfångad någonstans ute i Atlanten.
 
Jag tillagade den i ugn på 100 grader till 56 grader inne i fisken.  Det gav bra smak o konsistens att vara noga med tempen, tog en dryg timme på två kilo lax. Jag fyllde den  med diverse örter, mest från pallkragen. Läste på nätet att man inte skulle salta för den var redan salt men jag borde ha haft på en del mer. Det var lite knepigt att få bort skinnet efter tillagningen, det ville gå sönder. Sparris lade jag med på slutet men den fick ligga med alldeles för länge, blev sladdring, annars en bra idé. Skulle kunna vara mer. Jag bojkottar aluminiumfolie numera (inte nyttigt, man får Alzheimer av aluminium och jag är redan tillräckligt glömsk) men använde det här,  ska hitta på nåt annat till nästa gång. Den hade en hel del ben också, både stora och små, men de gick ju att peta bort. Till laxen gjorde jag kokt potatis, romsås och tsatsiki. Romsåsen blev bra, den senare behöver jag vässa lite nästa gång. Lina o co gjorde en fräsch  sallad till. Sammantaget får det bli godkänt som första försök. Gästerna sa att det var gott och fisken tog slut fast jag gjort rejält mycket mer än receptets beräkning. Som avslut blev det paj på Liane-rabarber o hallon med vanlijsås och lite kladdkaka till kaffet. En jättetrevlig kväll med några av våra bästa vänner. Tiden bara rann iväg.
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Grattis till en lyckad lax! Vi serverar också med potatis, romsås och sallad. Däremot väljer jag att tillaga sparrisen separat.

Svar: Tack! Säkert klokt att ta sparrisen separat. Den här blev alldeles sladdrig. Men det är en god grönsak till lax, ska ta mer av den nästa gång.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback