Rapport om vargjakten

Nu är licensjakten  över i Dalarna. 

I fredags sköts den fjärde och sista vargen i Sångenreviret, område 1. 
Tidigare på dagen sköts den fjärde och sista vargen även i Olsjöreviret, område 2. Den vargen var angripen av skabb.

I Örebro län återstår en varg på tilldelningen och man har tid på sig till 15 februari att fälla den.
 
I Värmland är licensjakten på varg över, de 24 tilldelade vargarna är fällda och länsstyrelsen avser inte att gå vidare med jakten för att tömma revir som innehöll betydligt mer varg än man vetat om.
 
Det lär finnas en hel del erfarenheter att arbeta vidare med från årets licensjakt på varg. Viktigast kanske att antalet vargar i Sverige förmodligen är grovt underskattat. Man måste komma fram till bättre inventeringsmetoder. Om de ska bli funktionella måste man nog lägga på en schablon på det antal vargar som bevisligen existerar för man missar många. och måste kalkylera med det. Rimligen finns ett intresse både hos vargskeptiker och vargkramare att få korrekta siffror. Eller?
 
Sen verkar det som om skabb finns hos en del vargar men några  genetiskt betingade skador  av till exempel inavel har inte hittats, alltså inga skador som skulle kunna göra populationen sårbar.
 
Vargstammen i Sverige kommer inte att minska på grund av årets licensjakt. I slutet på det här året kommer det att finnas minst lika många vargar igen som det fanns före jakten. Men har endast bromsat ökningstakten.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback