Minusränta - vad är det?

Inte så mycket men dock, -0,1 procent får bankerna betala hos riksbanken om jag fattat rätt. Undrar om jag får betala banken ränta nu för de  futtiga besparingar som jag har på banken? :-)  Istället för att få ränta? I så fall vore det kanske bättre att förvara dem i madrassen. Och blir det så att bankerna får betala kunderna ränta för lånen som de har? Om kunden förvarar ett kapital åt banken borde väl banken betala kunden en förvaringsavgift. Om allt nu liksom blir tvärtom. Nä så kan det väl inte bli!? Den som lever får se. 
 
Gissningsvis så kommer bankerna att sno åt sig kundens pengar istället på  högre avgifter för lönekonton exempelvis. Och att de kommer överens om att ta ut ungefär lika mycket så det inte blir konkurrens som gör att kunderna kan spela ut bankerna mot varandra. För lönekonton måste vi ha, det vet ju banken. Jag kan inte begära hos min arbetsgivare att få ut lönen i kontanter i ett kuvert. 
 
Bankverksamhet är lönsam. Var tredje krona som vi kunder  betalar till banken i form av räntor o avgifter är vinst för banken. Det kan man kalla god marginal. Vilken annan verksamhet har en ren vinst på så där 30 procent? Och drygt hälften av vinsten delas ut till bankens aktieägare. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback