Första jordgubben!!!
Det var ju delvis avsikten med växthus och glashus på pallkrage att få tidiga jordgubbar. Jag gillar ju jordgubbar men hos oss finns inte svenska bär än i butik och utländska köper jag inte. Jag har vårdat mina jordgubbsplantor ömt med vatten, tillsyn, frostvakt och träull. Varje dag har jag spejat på största karten. Och idag är en gubbe i glashuset helt röd och mogen!! Tror det är sorten Fleur. Den har stått ute i pallkrage hela vintern utan värme och täckning, men fick komma in i glashus tidigt och har inte bemödat sig om att göra en massa blad, i stort sett bara kart. Jag ska inte äta den än, väntar ett par dagar så den hinner bli riktigt söt och god. Sen blir det nog premiär med ett glas bubbel! Man ska passa på att fira när det är läge!
Imorgon blir det magiska bilder från Liane här på blogg och facebook. De är skapade av ett proffs i branschen, så roligt att få och kunna visa!
Det har grott!
Nu har det grott, det som är sått på Liane
Sommar med släkten har vi haft idag!
Det blev äting, lite firing och vackert väder. Nära vårt sommarhus! Fast det blev kort för vår del, vi hade plikter både före och efter! ;-)) Och så lyckades vi missuppfatta tiderna, men utsikten över sjön är fantastisk!!.
Mors Dag igår!
Jag blev bjuden på fin Mors Dags- middag av Roland på Golfrestaurangen i Sillerud. Det blev en läcker torskrygg med bacon och ugnsstekt potatis! Där serveras så god mat!
Och glutenfri marängtårta med kaffe till dessert! Lyxigt!
Sen har vi varken barn eller mödrar att fira Mors Dag tillsammans med. Men det blev ändå bra. Barn och barnbarn hade vi kontakt med under dagen på olika sätt. Min mammas grav är för långt borta för besök, den sköts om av släktingar, men vi kunde tänka på henne. Vid Rolands mammas grav satte vi blommor. Hon var en viktig och nära person för vår familj under många år. Och vi fick förmånen att få en fika här hemma med hennes bror och svägerska under eftermiddagen / kvällen! Många fina minnen om gamla tider kunde vi dela! En del var också helt nytt; att barn under en period fick skjuts till skolan i Hjällen med hästskjuts!! Och det var ibland äventyrligt!
Tog en bild på Silleruds fina kyrkan när vi nu ändå var där.
Kanske jordgubbar till midsommar?
Jordgubbsplantorna blommar i växthuset och har kart, ganska stora också!
Jag lade träull under så att det inte ska bli jord på bären.
Den här är i glashuset på pallkragen, tidig sort, Fleur tror jag den heter.
Så här är temperaturen nu på morgonen söndag! Det är ingen sommar än. Hoppas pelargonerna klarar sig, det är ju i alla fall en liten bit kvar till frost. Jag borde ha täckt dem förstås. Bra med växthus till tomaterna!
En trevlig kväll hade vi igår med en jägar-vän här på en bit kvällsmat. Det finns alltid mycket att prata om och planera för.
Under dagen ska jag bli bjuden på Mors-dags-middag! Och sen så ska vi träffa en släkting som bor långt borta, vi ses sällan. Det ser vi fram emot.
Vår väg till Bengtsfors är avstängd!
Det har varit ett vägras vid Kroksfors / Hökenäs så vår vanliga väg till Bengtsfors mot Göteborg är avstängd några dagar, i första hand till och med 31 maj. Om vi ska åka åt det hållet så blir det en ordentlig omväg via Årjäng.
Fint äppelträd och en trevlig kväll igår!
Nu blommar äntligen vårt äppelträd, ser ut att kunna ge en del frukt framöver.
Vi fick en fin kväll igår med goda vänner som vi inte träffat så här på länge pga pandemin. Men nu vågar vi börja umgås inomhus igen. Jag känner mig lite ringrostig med att fixa för gäster men jag tror det gick bra till slut, fast jag blev så stressad så jag hann inte ta några bilder. Det blev satsning på klassiska maträtter; förrätt med lite räkor, varmrätt porterstek på vildsvinslår och dessert Boelz äppelkaka. Vi mumsade och åt och pratade några timmar. Så skönt att kunna ses så här igen!
Jag hade inte tid att ta några bilder av mat igår kväll, men idag på morgonen står Taizè-muggarna här och väntar på diskning! Roligt att kunna använda dem. De är ju från klostret Taizé i Frankrike. Tacksam till dotter M som tog med hem för många år sedan.
Helgfint runt huset gör Roland!
Det är bra att klippa gräset på jordkällaren innan det blir för långt och tjockt. Och det behövs en del klippning i kanterna runt tomten. I kväll får vi besök av goda vänner och vill visa upp huset och tomten så fint som det går. ;- ))
Jag har inte gjort så mycket annat än pysslat med förberedelser av mat och dukning. Det var ju ett tag sen senast, tar en stund att hämta upp rutinerna igen. ;- )) Ska bli roligt att börja umgås och träffas. Det har varit nästan borta i två år pga pandemin!
Viltsafari igår kväll!
Vi åker ibland på viltsafari på kvällarna för att kolla på vilda djur. Igår kväll for vi ut mot Egenäs. Och på nolare Brogärdet såg vi den här haren. Det var en stor fälthare / tyskhare. Roland tror det var en hona för den var så stor. Bilden ovan är från när vi åkte ut mot Egenäs. Och bilderna nedan är från när vi åkte hem igen en timme senare. (Vi stannade till på Önnebyn och pratade en stund med Rolands morbror Kjell och hans fru Christina!). Haren var alltså kvar! ;- ))
De här två bilderna är från när vi åkte hem igen. Då satt den här haren och åt lugnt på havren som börjat sticka upp. Den var helt cool och åt lugnt medan vi tog bilder och filmade från ganska nära håll!
Fascinerande släkthistoria har Roland!
Jag har ju ibland roat mig med lite släktforskning, väldigt amatörmässigt. Ibland har jag mött fascinerande öden. Idag var vi på trevligt förmiddagskaffe hos en släkting till Roland och där fanns bilder på ett par av dem.
Här ovan är foto på Maria Pyttner, kaptensdotter från Långserud. Hennes föräldrar var alltså väl kända och erkända i samhället. Hennes ursprung går tillbaka till släkten de Besche som var den första vallonsläkten i Sverige. De kom från Liege och var adel där, de blev adlade i Sverige också, sköldarna finns på Riddarhuset i Stockholm. De Bescharna byggde slott nära Stockholm och hade bruksföretag i Nyköping bl.a. Sen blev Rolands gren av De Besche -släkten militärer i Karlstad och vidare till militärer i Långserud. Maria Pyttner / De Besche, kaptensdottern, blev tydligen förtjust i Olle, en rätt enkel pojke från Åskåfjället (stavningen?). Jag har inte hittat Olles far i kyrkböckerna men han kanske finns namngiven någonstans. Jag är inte så duktig på att leta i kyrkböckerna.
Här är Olle Nilsson från Åskåfjället Svanskog. Han slog sig samman med kaptensdotter Maria Pyttner från Långserud. Jag tror, utan att veta, att Marias pappa kaptenen ordnade ett soldattorp åt det unga paret. Det blev i Västra Boda rote från 1841 till 1869. Paret måste då ta efternamn efter soldattorpet Boda, så det blev Boberg.
Paret fick ett antal barn förstås, det fick man på 1800-talet. Smittkoppsvaccin räddade många och levnadsstandarden blev högre. Ett av barnen var Karl Boberg.
Karl kom till Liane Gård 1909 och blev farmors far till Roland. Han var den förste i släkten som brukade Liane. Honom har vi tyvärr ingen bild på.
Nu byter jag ut lökväxterna mot pelargoner!
Jag planterar så här i amplar och ute-krukor tidigt på våren. Penséerna tål ju en hel del minus och det gör påskliljorna också. Men nu så är det slut på påskliljorna. De är placerade i amplarna med sina krukor, så det är bara att lyfta bort dem och placera pelargoner där i stället. Sen brukar det vara blomfint ända till fram på hösten. Fast det gäller ju att passa om det blir frostnätter nu på våren och försommaren (järnnätterna!).
Så här blir det
Eller så här!
Nu har havren grott på Liane!
Det är havre som är sått tillsammans med ärtor och gräs. Den växer snabbt och trivs med att vi fått regn senaste dagarna, 6 mm för två dagar sedan och 11 mm i natt+förmiddag idag.
Och det är inga tranor mer på åkrarna. Förut var det 50 - 60 stycken och de mumsade på fröna.
Shopping på Interjakt igår!
Det blev shopping på Interjakt i Åslanda utanför Årjäng igår! Interjakt är en mycket bra butik för vapen, jakt, fiske och allt som har med friluftsliv att göra. Vårt ärende var bl.a. byxor till Roland och Tripodd skjutstöd med tre ben. Interjakt har affärer över Sverige men bas i Årjäng med ett gäng driftiga företagare, bl.a. Jonas Åhs. Det är roligt att besöka butiken som också har en fin utställningen av vilda svenska och exotiska djur.
Innan vi åkte dit så var vi på Travmuseets restaurang och åt lunch, jag broccolisoppan och Roland fläsk förstås. De har bra mat.
Vildsvin smakar mycket bättre än de ser ut! ;- ))
Tanja hette en snäll blandras-tik som vi hade år 1976!
Hon blev barnens bästa vän. Roland berättar om henne på sin och min Facebook.
"Hund 1/ 5 i utmaningen från Filip Olsson: TANJA
"Tanja var en så kallad halvstövare; hälften smålandsstövare och hälften gråhund alltså stubbsvansad och hon hade en gråhunds tjocka päls men färgerna var mer åt stövare.
Jag ville ha en kortdrivande rådjurshund då år 1976. Jag letade i annonser och fann en kull blandrasvalpar i Ekshärad. Mamman var smålandsstövare och pappan gråhund. Rådjurshund blev hon och inte bara rådjur, det blev jakt på katter, kaniner, älg, You name it! Tyvärr så slog gråhundens jaktsätt igenom. Hon jagade rådjur tyst och ville ställa dem med skall, vilket alltid misslyckades ;- )). Före henne kom rådjuren som lerduvor genom terrängen, ingen betänketid för jägaren på pass. Hon var dessutom mycket rymningsbenägen. Hon grävde och grävde, jag bar sten och la igen.
Samtidigt hade jag en hamiltontik vid namn Skotty. De två rymde tillsammans en sommardag. Tre dygn senare återfann jag dem uppe i Glaskogen. Hamiltontiken fullständigt slutkörd och trött, men Tanja kom emot mig med raska steg och högburet huvud. Den lilla svansen roterade ivrigt under skinnet där bak. Jag fick göra den skämmiga turen genom bygden och betala för summa tre kaniner som saklöst dödats i sina burar bredvid ett gråtande barn och familjens katt satt sedan två dygn tillbaka högst upp i gårdens höga lönn. Vet inte om den kommit ner än.
Hamiltontiken Skotty skulle på våren paras med dubbelchampion Flintas Frej i Örebro, ägare överjägmästare PH Wallman. Reste de 23 milen till Örebro i den högerstyrda gamla Folkvagnen med obefintlig värme. Sikten i den isiga framrutan var i storleken som en assiett. I Örebro så förflyttade vi oss ut på den karga närkesslätten. I ett ensligt beläget uthus, i bitande kyla och snöstorm skulle kärleksakten äga rum. Det gick inte! Frej ville bara hem! Det misslyckades alltså och jag satte mig i bilen igen för att resa 23 mil hem i en bil som inte blivit varmare.
När jag kom hem så möttes jag av Tanja och den nya unge hamiltonhanen Stoj som tittade nöjda ut genom samma kojöppning i hundgården. Tanja var ju också i höglöp och Stoj hade bitit sönder nätet medan jag var i Örebro på den misslyckade parningen. Men Stoj misslyckades inte med Tanja. Det blev 7 valpar!! De valparna fick födas och jag annonserade ut dem. De blev tingade och hämtade i en rasande fart och till och med något år efter så ringde spekulanter och undrade om jag hade fler blandrashundar!!! ;- ))
Hoppas alla mina renrasiga stövarvänner har överseende med detta klavertramp 1978 och att detta är preskriberat."
Slut citat från Rolands berättelse om Tanja!
Vatten från underjordisk källa!
Vatten från underjordisk källa kommer upp till ytan här. Det är på ett fält strax väster om vårt hus, norr om Mikaels. Det hade inte regnat på tre veckor när jag tog bilden, då syntes källan tydligt. Det var verkligen vatten uppe i ytan på det sådda. Det kommer upp på fler ställen på den här åkern och även nere vid vårt hus, på tomten. Märkligt fenomen som inte tycks beröras av långvarit torka. Mellan vårt hus och Liane-huset finns en brunn som i alla år höll två familjer och 20 kor med vatten, även under torkår som 1955 och 1959. Den har förbindelse med den här källådern.
Firade med lite god mat igår kväll!
Resultaten på hundutställningen var ok! Så vi firade igår kväll med lite speciell mat. Det var två färska vildsvinsfiléer (från brungris!) tillsammans med ungsstekta grönsaker och stuvade kantareller. Ja och så en sallad förstås. Det är lagom med en halv filé till mig och en och en halv till Roland. Det är lyx att hämta mat ur skogen så här.
Kantarellstuvning är gott till vilt!
Hundutställning idag i Väse
Jag trodde det skulle vara i Karlstad men alltså i Väse, en bit bort, i Kristinehamn egentligen. Vår dunkerstövare Musikk hade sin första utställning, 1 år gammal
Och vår hamilton Discos syster Jenka 2 år, hade också första utställningen. Roland o Bosse har ju sina hundar ihop, hanarna bor hos oss och tikarna hos Bosse.
Jenka fick excellent och ck (certificatkvalitet!) Och Musikk fick very good. Det var en norsk domare. Ett fint arrangemang av Värmlands Stövarklubb med Christer Andersson vid rodret. Ca 45 hundar var med från de olika stövarraserna. Det har minskat med åren, förr var det så där 80 - 100 hundar med. Men fortfarande ett roligt evenemang
Musikks första hundutställning idag!
Idag ska vår glada dunkerstövare Musikk ställas ut första gången. Det blir i Karlstad, Stövareklubbens. Han är lite drygt ett år. Roland har trimmat honom med mycket motion så muskler och kroppshållning är i ordning fast jaktsäsongen är slut sedan länge. Sen har han gått på utställningsträning i grupp med Therese som ledare. Det har varit bra, både som träning till att ställa upp sig, gå och springa snyggt, men framför allt att uppföra sig tillsammans med andra hundar, behålla fokus på sin förare. Förhoppningsvis kan han visa sig från sin bästa sida. Det blir i alla fall en spännande dag. Discos syster ska också ställas ut med Bosse vid kopplet.
Grönt i pallkragen nu!
Det är så smidigt att skörda i pallkragen på altanen precis utanför köksdörren. Köpeväxter är timjan, oregano, övervintrad gräslök och den stora salladen närmast. Egen sådd är längst bort sallad som vi äter nu och dill en rad. Sen finns en rad till med nysådd sallad som kommit upp lite, det ska bli nästa generation. Bra att så med några veckors mellanrum så det alltid finns färdig. Jag lägger vitmossa under så det inte blir jord på salladsbladen.
Imorgon blir en spännande dag. Vi ska ställa ut Musikk i Karlstad på Värmlands Stövarklubbs utställning. Han är ensam dunkerstövare på utställningen,
Läget i växthuset just nu.
Jag är väldigt nöjd med jordgubbsplantorna. Ett tag var jag rädd att blasten skulle ta över och inte lämna någon kraft till blommor och bär. Men nu är det gott om blommor så jag hoppas forfarande på bär till midsommar. De plantor som har stått under led-lampan hela dygnet är störst. Det verkar ha haft effekt. Det finns inget halm att få tag på för att lägga under plantorna och skydda bären från jord men det finns träull att köpa.
Tomaterna mår bra i solskenet. De är ju omplanterade och har ägnat mycket tid och kraft åt att bilda nya rötter, under den tiden inte växt så snabbt. Men nu drar de fort iväg på höjden. Jag får sätta i högre stödpinnar hela tiden och vatten går åt i mängd varje dag. De flesta blommar.
Roligt med växthus, det är ett år precis nu. Känns tryggt att ha frostvakt, i går natt var det bara +2 grader utomhus.
Nya huset i Signebyn!
Nu börjar man kunna se hur det blir. Det är utsikt över viken Östra Silen och Tobyn längst bort. Det blir fint med stor altan runt om
Är älgens svulst fibrom??
Vi har ju väntat på att få se älg i diket med kabbelekor nedanför Liane. De äter gärna de här blommorna, brukar alltså komma denna tiden på året. Nu till slut så kom det två stycken.
De ser rätt malätna ut av byte till sommarpäls, om det nu inte är någon pälslus.
En av älgarna såg ut att ha en svulst på ryggen, kanske nåt fibrom?? Jag har aldrig sett nåt liknande förut. Hoppas det inte är någon smittsam sjukdom. Vi fick rapport för ett par dagar sedan att en död älg ligger en bit härifrån, en kilometer ungefär. Den har tydligen legat ett tag
Närbild på svulsten
Här är den andra älgen vid kabbelekorna. Den ser också ut att byta päls men har ingen svulst.
De här bilderna tog jag på svulst-älgen för ett par veckor sedan, innan värsta pälsbytet börjat, svulsten syns väl.
Fantastiska blommor som har stått sedan påsk!!
En fin hortensia fick vi av besökande väninna, för en dryg månad sedan och den blommar än! Det är speciellt med hortensior. Min pappa var inte någon fjäskande äkta man till vardags, men till mors dag fick min mamma alltid en stor hortensia och den brukade blomma lång tid.
Imorgon blir det bilder här på en älg med en märklig svulst, kanske en fibrom? Den äter våra kabbelekor!
En tjusig påsk-orkidée fick vi av barnfamilj på Liane under påskhelgen. Och den tycks bara blomma mer och mer nu efter en dryg månad i vårt norr-fönster!
Så fint att kunna njuta av blommor så länge!!
Fiske på Östra Silen igår morse!
Solen går upp vid fem-tiden så här års. Vackert är det. Roland och ett par vänner gav sig iväg tidigt för att fiska på Östra Silen. Jag fick bilder från en fin morgon!
Tappert av gubb-gänget att börja kl 05.00 med fisket. Det var Roland och ett par goda vänner som skickade bilderna
Det blev en gädda och den ska bli mat hos någon, fast inte här. :- ))
Dom hade i alla fall tur med vädret, sjön bjuder så många fantastiska vyer en solig morgon med dimmornas spel över blanka vatten.
Jag "halshögg" två tomatplantor för att ge bort skott!
Det såg först ut så här, men fick bli ett experiment för att se om plantorna kunde repa sig!
Sorterna var Balcon Zauber och Alicante
De blev alltså halshuggna i under påskhelgen och nu ser de ut som nedan
Experimentet lyckades, plantorna sköt nya kraftiga skott rakt upp och de fungerar som ny stam! Bra att veta. Man kan alltså nypa av toppen på tomatplantor och de kommer sig bra igen. Skönt att veta när man planterat om dem och de gått av.
Tur att jag inte satt ut pelargonerna!
Det är rimfrost nu på morgonen kl halv 5, ingen sommar än alltså. Pelargonerna får stå kvar lite till i pallkragen med glashus och salladen under plastlock på nätterna. Och skönt med frostvakt i växthuset. Medan jag lägger ut det här så sjunker temperaturen ytterligare till -1,7! Lugnt att somna om igen!
Idag har vi firat 20 år med våra duktiga arrendatorer!
Det blev skål i alkoholfri champagne på verandan på Liane med arrendatorer, barn, barnbarn och några anställda! Vi har haft de bästa tänkbara arrendatorerna i 20 år, bröderna Jakobsson från Guterud i Långserud. Det var bröderna Göte, Olle och Kent som började bruka Liane när vi slutade vara bönder. Numera har deras jordbruksföretag växt rejält med ett antal barn och deras familjer, ny företagsform, fler hus och fler gårdar. Vi ville bjuda på lite firande av 20 år. Så roligt att en del barnbarn också var med på inskolning inför nästa 20 år! ;- )) Här har vi bönder som har jordbrukserfarenhet sedan generationer och som också använder nyaste tekniken, det mesta är datorstyrt. Vi hoppas förstås på fortsättning av vårt samarbete!
Roland stekte kolbullar i Liane-grillen. Det var uppskattat tillsammans med nykokt lingonsylt. Sen blev det fika, glass och slisk.
Fint att kunna se ut över den del av jordbruksmarken som är sådd och klar för i år, en del på andra sidan återstår.
Tranorna har förstås hittat hit, vi såg ett par.
Spireorna är ovanligt vackra i år!
Några av spireorna är helt översållade med vita lysande blommor. Det verkar vara så på fler ställen. Precis när jag tagit de här bilderna och gick in till datorn för att göra iordning dem så läste jag ett inlägg hos en facebookvän som skrev om sina fina spireor i år.
Den här samlar de vilda äkta gullvivorna runt sig. De är från Bäck
Den här blommar frodigt vid källartrappen
Och en hör hemma vid den nya plattgången, altantrappan.
Men dom här är en annan sort, riktigt skruttiga. De har säckat lika eländigt för ett par år sedan. Då klippte jag ner dem efter blomningen och året därpå var de riktigt fina. Får väl göra så igen. Kan vara norskbrudspirea, en annan sort.
Idag är en speciell dag. Vi firar att det är 20 år sedan vi hittade världens bästa arrendatorer, Bröderna Jakobsson på Guterud. Firandet blir med släktingar och anställda som kan komma ifrån, vi håller till i grillhuset på Liane och Roland steker kolbullar. Jag kokade lingonsylt till det igår. Hoppas det ska smaka.
För övrigt så är detta en firardag så här nära norska gränsen. "Syttende maj" är ju Norges stora firardag!
Full fart på vårbruket idag på Liane!
Våra arrendatorer, duktiga bönder på Guteruds Gård i Långserud, har kört för fullt idag runt oss. Det har varit stenplockare, såmaskin och vält (7 ton tung!!).
Estelle på Wiksfors igår!
Vi tog en tur till Wiksfors igår för att frossa i våffel-lunch! Det fick bli en ny variant; Estelle. Det är en efterrättsvåffla eller om man så vill en kaffevåffla med glass, hallon, hallonsylt, mandelmassa, grädde. Smarrigt var det och så kaffe till förstås. Wiksfors är alltid värt ett besök!
Fisketur idag!
Ett gubbgäng åkte ut en tur med Busterbåten på Östra Silen i morse; Roland, K och L. Fantastiskt vackert med solsken och lite vind. De hade hoppats på öring, lax eller röding förstås. Men det blev bara ett par gäddor och de fick komma tillbaka i vattnet. Det blev i alla fall tur med vädret!
Läget i pallkragarna just nu
Pallkragen på altanen ser ut så här just nu. Till vänster övervintrad gräslök och nyplanterad oregano. Längst opp första sallads-sådden. Den är nu äntligen på god väg och hitom de två dillraderna har jag sått nästa sallad. Jag fortsätter så här hela säsongen, så sallad med några veckors mellanrum för att alltid ha färdig att plocka. Dillen har varit långsam men kommer i alla fall till slut. Mossa har jag lagt där för att kunna lägga den under färdig sallad så bladen inte blir jordiga.
Pallkragen funkar bra och står på altanen precis utanför dörren in till köket, nära att hämta allt. Den är i bra höjd och jag kan enkelt dra in den under taket vid regn eller frost för den står på en ställning med stora hjul
Plastlock är bra när temperaturen går ner på frost.
I den andra pallkragen, den med glashus, förvarar jag pelargoner. De ska planteras i amplar och krukor men det är för tidigt än, är ju nära frost ibland på nätterna. Bakom blommorna är det planterat potatis som ska bli färdig till midsommar, det är ett årligt projekt.
Årets första fästing!
Idag kom den, årets första fästing. Den hade inte satt sig på mig men på bilsätet bredvid mig så den har säkert kommit från mig eller något jag har haft med mig idag, typ korg eller kassar. Skönt att Roland är vaccinerad och hundarna har fått första tabletterna. Inte trevliga djur, jag brukar inte få dem på mig så ofta, så jag hoppar vaccin. Kanske dumt men så får det bli.
Gul-orange jätte-larv låg under plattorna! Träfjärils-larv kanske?
Berättar bara först som sist varför jag avstavar ord fast man inte ska göra det på svenska språket, det är ju fel och som svensklärare vet jag det förstås. Men jag har jobbat i många år med människor i olika åldrar som har haft läs- och skrivsvårigheter. Därför vet jag att avstavningar underlättar deras läsning, de långa orden är svåra. Så jag avstavar för att underlätta deras läsning.
Den här larven låg i jorden under de trasiga träplattorna där Roland nu har lagt skiffer. Jag försöker läsa på nätet och det ser ut att vara en trä-fjärils-larv så där 5-6 cm lång. Men jag vet inte. Ska i så fall alltså bli en träfjäril så småningom. Man kan läsa på nätet att det är en larv som stinker rejält och har attityd, dvs bits. Vi fraktade den en bra bit bort och hoppas slippa se den igen. Osannolikt stor var han, kan inte tro att den ska bli en sån liten grå fjäril som mumsar på trä
Så här ser den ut som fjäril, en försynt och diskret fjäril.
Plattläggningen klar!
Jag tycker att det blev fint. Det är inte vilka skifferplattor som helst. De har legat nere på Liane där gräsmattor är nu, som gångar mellan olika platser, tillverkade i Glava. Liane-huset byggdes år 1950 så det kan vara en gissning att stenarna också är från den tiden. Och jag hoppas igen att det inte ska bli halkigt att gå här, får väl bli en sandhink i närheten.
Inlägg nedan mer om FBKs SM-guld-vinst igår!!
FBK vann SM-guld i hockey igår kväll!
Grattis FBK!!! Det är förstås stort. FBK vann på bortaplan i Luleå med 3-0. Det har varit en rafflande serie. Först var FBK hyllade och tippade vinnare. Sen gick det dåligt ett tag, laget blev bara sexa grundserien. Man bytte ut tränare Penneborn mot Mitell. Då började laget vinna matcher. Igår blev det alltså SM-guld.
Laget kom hem med flyg i natt vid halv 3 och möttes förstås av fans. Och idag fredag blir det firande på torget i Karlstad.
Vi investerade i Årjäng redan igår i FBK-seger genom att köpa en bubbel. Det visade sig alltså vara helt rätt. Det blev läge att skåla för vinsten. Och resten får vi väl fira med i kväll igen.
Nya plattor blev det idag!
Här är nedgången från altanen mot vägen / hundhuset. Den används ju mycket och träplattorna som låg här var helt utslitna. Idag gjorde Roland i ordning platsen och lade på fina skifferplattor som vi har haft liggande ett tag. Ser fint ut, hoppas det inte blir halkigt!
De här blommar runt huset nu!
Primulan är tacksam, lyser starkt med lila färg!
Vanliga gullvivor har jag en flock av runt spireabuskarna, de kommer från Bäck
Ja och så var det som vanligt; vad är det här?
Jag vill kalla den kärleksört men tror inte att det stämmer. Det är en snäll och tacksam växt. Roland dundrar på den varje vinter med snöplogen så den täcks av värsta snödrivan, men den blommar snällt i maj varje vår. Ett år tog jag bort stödpinnarna runt den men då attackerade rådjuren och mumsade i sig av den. Numera får pinnarna sitta kvar.
Kvigsläpp idag på Sönnare Brojâle!
Det är så fint att vi får ha våra arrendatorers kvigor här under sommaren. ;- )) Idag kom de med sin transport och skuttade glatt ur vagnen. De är 15 stycken och sprang raka vägen ner mot båt- och badplatsen, en av dem har bjällra. Det finns gott om mat åt dem redan på vallen och vatten i älven. Deras tjur har inte kommit än men det ska bli. Han får slita och se till så alla blir dräktiga. Förra året lyckades han med samtliga.
Nytt hus i Signebyn.
Det blir fint, tror det ska bli en- och en halvplanshus, fin utsikt över Signebyviken i Östra Silen. Tobyn syns på andra sidan. Nu kan man se lite väggar också och nåt på mellanbjälklag.
Sen kan jag ju gnälla lite till slut, inte över husbygge men över det torftiga regnet igår. Det kom inte mer än så där knappt 5 mm och det är ju ingen rotblöta. Hoppas på mer idag onsdag!
Tack o lov, det regnar!!
Det var flera veckor sedan det regnade här där vi bor! Det är lågt vattenstånd i sjön och knastertorrt i skog och mark. Alla är rädda för att skogen och det torra gräset ska börja brinna. Ju närmare kanotsäsongen kommer desto otäckare är det. Tror det passera ett par tusen här varje sommar genom sluss till rastplatserna. Det är organiserat med busslaster från neröver i Europa och varje grupp brukar vara ute en vecka runt om i vårt sjösystem. Det funkar bättre nu än för några år sedan med info från reseföretagen om eldningsfaran men med så många människor inblandade finns alltid risk för missförstånd eller rent trots eller slarv.
Nu regnar det till slut ordentligt, ser ut att bli en riktig rotblöta så det lugnar. Och det blir förstås lättare att smyga på vildsvinen när det inte knastrar så under fötterna! ;- ))
Två domherre-herrar kom igår!!
Så märkligt! Vi har fjäskat med mycket fågelmat ändå har det inte varit en enda domherre här på hela vintern! Men igår kom dom, två domherre-herrar med varsin fru till och med! De mumsade på resterna av fågelmat och såg nöjda ut. Trevligt att se dem till slut, vi har väntat länge.
Vårbruk på Liane - Prästgården
Vårbruk har det varit ett par dagar nu runt Liane. Det är torrt.
Stora maskiner kommer och gör sitt
Men det var fast underlag, funkade bra trots att det blir tungt.
Fast idag blev det ett haveri med framhjulet på den här traktorn. Här klurar arrendator Olle och Roland
En bult ville inte vara med längre så hjulet blev borttaget och bulten bytt
Det är rejäla doningar
Mycket av marken är bearbetad, här utsikt från Liane -huset.
Och tranorna hittar direkt hit. Det finns en flock på ca 60 djur runt oss och de kommer antagligen att försöka mumsa i sig ärtor och spannmål som ska sås. För några år sedan åt de upp nästan allt men nu är det lättare att skydda odlingen. Det är tillåtet med skyddsjakt direkt, behöver inte tillåtelse från länsstyrelsen som då.
Det här blommar just nu!
Ville se vad som blommar just nu så jag traskade runt i skogskanten. Kabbelekan har precis börjat. Roligt för det är älgarna favorit, växer ofta nere i diken där det är lite blött.
Maskrosor är det förstås en del, men inte så mycket än
Gökärt (eller om man vill gökört) och den har precis börjat blomma. Liten och försynt, har form som liknar den gula kärringtanden.
Vitsipporna blommar frodigt just nu. Massor runt vårt hus i den del som är som skog
Maskrosor igen
Viol, en lite blyg en!
Den här gula kommer i dikeskanterna nu, har glömt vad den heter.
Och jag går försiktigt fram, hoppa slippa möta en yrvaken huggorm. Vill inte möta någon huggorm alls, vare sig yrvaken eller pigg. Jag stampar bland när jag går, har fått lära mig att ormar ser dåligt och hör dåligt men känner vibrationer och lukt.
Idag fortsätter vårbruket runt Liane med våra duktiga arrendatorer. Det är harva, gödsla och så som gäller.
Lite oroligt idag, det är ju just idag som Putin ska manifestera något slags seger, hur det nu ska gå till i det här kriget som varit bara ledsamt.
Sen är det spännande hockeymatch på tv i kväll, Karlstadlaget FBK möter Luleå hemma och måste vinna för ha chans att vinna SM. Det kan bli gastkramande, FBK har inte förlorat mycket hemma i Karlstad.
Värmskogs café besökte vi idag!
Det har varit lite på gång ett tag, vi har kollat på öppettider och vädet för att matcha. Idag söndag stämde allt, soligt lugnt och lagom varmt. Det är ett trevligt ställe som vi åker till några gånger under säsongen.
Det blev berömt för sina enorma räksmörgåsar. Jag tar allt lite mindre och orkar ändå inte allt, tar med doggybag.. Men goda är mackorna och man sitter trevligt. Här var det lugnt, solsken och fin utsikt!
En del av oss åkte tvåhjuling med motor! Den här vägen passar för såna fordon, lagom kurvig och väl doserad.
Det var otroligt vackert efter Glafsfjorden i Gillbergadalen. Björkarna har precis slagit ut. De har ännu inte fått något täcke av damm eller luftföroreningar utan är självlysande ljusgröna i solskenet!
Larssons i Långserud hade kosläpp men dit åkte vi inte, Wermlandsmejerier hade öppet hus och det missade vi tyvärr.
Men Wiksfors butiker hade öppet. Festligt att man fått eget öl och eget kafferosteri. Och så en massa andra saker också, mycket hantverk från bygden. Vi gjorde en rundvandring här.
Fina lammskinn
Hemgjorda dockor!
Imorgon mer om vårbruket som dragit igång här på Liane idag! Oj vilken effektivitet och vilken maskinpark! Dom är duktiga våra arrendatorer Jacobsson på Guterud i Långserud.
Roligt att umgås i grillen på Liane!
Roligt att kunna umgås med vänner vid grillhuset på Liane. Det funkar bra att ha med lite olika maträtter, grilla, dela och äta. Nu kan vi sitta ute också också i det fina vädret och slipper röken. Medan vi gottade oss med god mat och gott prat så kämpade tornfalkhanen med en kråka om herraväldet. Och han vann. Det brukar han göra, han är en tuffing!
Till slut kunde han sätta sig ovanför boplatsen och ha koll på läget. Vi tror att honan ligger på ägg och hanen vaktar och matar. Spännande fåglar. Hoppas det går bra!
Lite mer potatis satt och damm-varning imorgon!
Roland lånade en jordfräs och lyckades göra ett litet potatisland strax vid tomtgränsen.
Med kupeplog blev det några fåror
Och några rader potatis satta. Här kan vi vattna med slang från huset. Det är fortfarande väldigt torrt även om det kom lite regn i natt.
Och för imorgon söndag och kanske någon mer dag är det damm-varning. Våra arrendatorer drar loss med vårbruket och hela maskinparken kommer att vara på plats. Jag gissar att det kommer att damma rejält när hela Liane-Prästgården ska harvas, så vi hänger inte ut någon tvätt på tork. ;- ))
Björkarna slår ut!!!
Nu slår björkarna ut!!! Det blir i olika takt, en del sorter är tidigare, andra senare, men det är på gång i alla fall. Jag har ju inga rosor, det är för ambitiösa och kunniga odlare, men jag vet åtminstone att nu när björkens löv är som musöron så ska man klippa rosorna. ;- )) En påminnelse i all välmening!
Och vi är lyckliga över nattens lilla regnskur, det är en pöl på altanen. Kom väl inga mängder men alltid något, det reducerar åtminstone risken för bränder i gräs och skog.
Tibasten lyser upp först och blommar ovanligt rikligt i år!
Jag har aldrig sett tibasten blomma så rikligt! Det är ju en märkligt diskret växt som blommar på bar kvist. Först sent i blomningen kommer de gröna bladen längst upp på kvisten. Tibasten lyser upp långt innan allt annat börjat bli grönt och vårligt. Inte så vanlig är den men vi ser den varje vår i bastehage vid Prästeparken.
Lidl har vit tysk sparris!!!
Vi har saknat den vita sparrisen. På något sätt brukar vi få tag på den via tyska vänner eller helt enkelt genom att besöka landet den här tiden på året. Fram i juni någon gång tror jag att försäljningen av färsk sparris förbjuds i Tyskland. Men i år lyckades vi inte haffa vit sparris. Sen råkade jag få se att fb-vän Claesson skrev att den fanns att köpa på Lidl. Och det stämde!!! Lidl har den! Självklart förstås eftersom det är en stor tysk affärskedja. Så nu har vi investerat i några paket.
Först är det skalning förstås. Kanske finns ett enklare sätt men jag brukar göra så här, lägga på skärbräda, hålla fast och använda pot-skalaren från höger till vänster. Och så ta bort nedersta delen
Blir bra!
Det blir mycket över både skal och nederdelar. Jag brukar göra soppa på det men igår räckte inte orken till.
Sen blev det enkelt delvis efter Claesson-recept. Först kort kokning, sen stekning i smör med koll hela tiden så de blir lagom genomstekta.
Äting blev det med rökt kött, en ostbit, egen sallad och bea. Skulle ha varit hollandaise, men den var slut. Sparrisen räcker till en omgång till och den får bli lite mer genomarbetad. Det blev inte tid till det så här första gången för i år, vi var så sugna på att få sätta tänderna i anrättningen.
För övrigt så präglades gårdagen av hockeymatchen FBK - Luleå!
Idag blev potatisen satt!
Den är som vanligt satt i det kollektiva potatislandet på Sand. Här syns hur krut-torrt det är i jorden, vi behöver regn, månader sedan sist!. Vi har sorterna King Edward och Gala tror jag, blir kanske inte så tidiga. Men några knölar är ju satta här hemma förut för att bli färdiga till midsommar.
Bengt på Döverud hade gjort iordning landet fint med Östens traktor och Bengt hann sätta en del först. Kanske kommer fler potatissättare, finns fåror kvar ;-)) Sen får vi se vem som får först, mest och bäst, lika spännande varje år. Vi brukar få så mycket att det räcker till strax efter jul, fint att ha till hands, bara hämta i jordkällaren. (Längst bort på bilden kan man skymta Kjells hus på Perekuel med nya fina altanen!)
I kväll är det hockey, en av finalmatcherna Färjestad - Luleå i Karlstad. Försenad start pga flyget, började inte förrän kl 21.00. Karlstad vann till slut i förlängning med 3-2! Nu blir det fest i Värmland!!!
Imorgon blir det mer om vit sparris och kanske något om beslutet från riksdagsnivå om att sänka miniminivån för antalet vargar.
Årets första citronfjäril!
Och den gillade scillan, dök hela tiden opp och när där!
Bort med stubbarna! Nu ska det bli robotgräsklippare!
Vi byggde hus på skogsmark. Det blev många stubbar kvar på tomten. Det har inte spelat någon roll så länge gräsklippningen har gjorts med åk-maskin, inga problem att köra runt dem. Men nu ska det till slut bli robotklippare här hemma och då måste stubbarna bort. Roland har lånat en stubbfräs. Den kan ta de mindre stubbarna men till de grövre krävs motorsåg.
Den här var väldigt stor, men kanske inte så gammal, ringarna var breda.
Bäver har vi gott om!
Det brukar vara bäverhydda i Sundsälven. I älven mellan tjärnet och småbåtshamnen syns de här charmiga djuren ofta. De gnager ivrigt på träden, björk och asp. Den här fick jag studera på nära håll en god stund från båt vid ett tillfälle, kom på minnesbild. Bävern låg på stranden vid Tjärnshaget och gnagde på en pinne. Han höll den mellan framtassarna och snurrade på den vartefter han gnagde på den med mumsanden och smaskanden. Jag kunde kolla på honom en god stund medan han var upptagen. Till slut dök han och försvann.
Bävrarna i Tyskland kommer i stor utsträckning från Värmland bl.a. Det fanns inte bäver i Tyskland tidigare men man ville ha en population för rätt många år sedan. Roland hjälpte Sven Carmland, länsjaktvårdare, att samla in djur som skickades till Tyskland med flyg från Karlstad flygplats.
Ved för turister på våra sjöar!
För länge sedan så tog kanotturismen fart i vår kommun, så där på 70-talet. Plötsligt fanns massor av utländska turistande människor på våra öar och halvöar i sjöarna. De ville bygga kojor, flottar och elda för värme och grill. Många av dem misstolkade allmemansrätten till att det var tillåtet att ta virke ur skogen direkt, både växande och liggande för att bygga kojor och flottar och elda. Mycket blev förstört och bränt. Skogsägare och närboende blev arga och rädda.
Då blev det så att Årjängs kommun tillsammans med närliggande kommuner bestämde sig för att samordna insatser för att lösa problemen. DANO bildades, tror det betyder Dalsland - Nordmarkens sjösystem. Turisterna kan nu betala ett naturvårdskort och få tillgång till rastplatser på sjöarna med eko-toa, grillplats, vindskydd och ved. Det finns ett hundratal såna lägerplatser.
När Roland var med i det kommunala så kördes det ut 500 kubikmeter ved varje sommar. Vet inte hur mycket det är numera. Här vid Signebyn ligger en hög som ska ut på rastplatser i Östra Silen. Det här har fungerat rätt bra de senaste åren. Från juni till 31 augusti råder eldningsförbud i vårt sjösystem, men får bara elda i iordningsställda eldplatser vid läger. Ibland kan det vara eldningsförbud även vid lägerplatserna. Det är viktigt att info kommer ut till alla turister som är ute på tur. De kan ju vara på tur i flera veckor men måste kunna nås. I Värmland markeras eldningsförbud med röd flagga med gult kors..
Just nu är det stor risk för bränder i skog och mark, vi har inte fått regn på flera veckor och det är fullt med torr vegetation.
Det är lite älg numera och det finns orsaker till det.
Bärris är bästa älgmaten. Och bärris finns i sån här tallskog, inte i granskog. Det behöver ljus för att utvecklas, granskog är för mörk. Bilden ovan är från älgvandringen. Ett problem är att man i Sverige under många år har planterat gran på tallmarker och då blir det för lite tallskog, för lite bärris och för lite mat till älgarna. Det finns mätningar på detta, vi har bara hälften så mycket bärris nu som på 1950-talet. Ny forskning visar att bärriset är viktigt för älgens överlevnad.
Det vi ser är en rejäl minskning av antalet älgar i landet, de älgar som finns är ofta magrare och kalvarna mindre. Det finns stora områden nu som är nästan älgtomma, jakten ställs in och det är ju vettigt. Jägarna måste självklart ta sitt ansvar, liksom markägarna framför allt de stora skogsbolagen i norr. Dessutom måste vargförvaltningen ta ansvar för att rädda älgen. Hittills talar man bara om att vargen ställer till problem för löshundsjakten och djur-hållning. Men det måste också kunna tas bort varg i områden där älgstammen sviktar. Vargarna tar framför allt kalvarna.
Som markägare kan vi se till att det blir tall på sån mark som passar tall. Roland har köpt tallfrö som ska sås i ett lämpligt hygge tillsammans med markberedning. Intressant alternativ till att plantera färdiga plantor.
Igår såg vi faktiskt en älg här på Liane, i skogskanten, det var väldigt länge sedan sist. Den ser ut att tappa vinterpälsen.
Roland motionerar hundar!
Det kan bli en halv till en mil varje gång på skogsvägar med lite pauser här och där när goda vänner dyker upp efter vägen. Hamilton Disco och dunker Musikk är det och taxen Seffrin får åka med och njuta av dofterna.
Musikk för ett år sedan!! På täcket på mina ben!
Han är verkligen avslappnad!
Tjuvar kallar man sidoskotten på tomaterna!
Tjuvarna ser ut så här och ska tas bort på vissa sorter, framför allt de högväxande, annars tar de för mycket kraft från tomaterna. Men det är ett mysterium att lista ut vilka det gäller för det finns hundratals tomatsorter. Jag har letat info på nätet nu ett par dagar för att lista ut hur jag ska göra med just mina tomatplantor.
Så här har jag gjort
Tagit bort tjuvar på följande
Sweet baby
Gargamel
Golden Queen
Bumble bee
Alicante
Brandy wine red
Inte tagit bort tjuvar på följande
Wilma
Silver fir tree
Banana legs
Balconzauber
Vet inte hur jag ska göra när det gäller
Himbeer (har inte hittat nån info!)
Bästa dukhållarna!
Äntligen fick jag tag på några fler av de bästa dukhållarna!
Fast jag gjorde helt fel först. Jag gick runt i affärer i Årjäng och Töcksfors och beskrev vilka dukhållare jag ville ha. Men ingen butik hade dom.
Förklaringen är att de här är inte gjorde för att vara dukhållare, de är lim-tvingar!! Fast vi har haft såna som dukhållare i många år. Nu hade flera gått sönder och vi behövde nya. Roland fick se dem när vi var på Jula i Töcksfors. Nu är vi i alla fall utrustade igen här hemma, på Liane och i sommarhuset. Med dem i hörnen så blåser ingen duk bort från utebordet.
Båtar ska opp ur vattnet och ibland ner igen!
Så här blir det när man bor nära en sjö, båtar ska upp och de ska ner igen och bytas ut. Det är väl ordnat för det vid småbåtshamnen. Vi bor nära sjön Östra Silen, en sjö som är fin för fiske och båtturer. Det finns bl.a. bäcköring, gullspångslax, röding, gädda och abborre i sjön. Just nu när vattnet är kallt, så där 7 - 10 grader, så är det gynnsamt att försöka med trolling efter laxfiskarna. Efter lektiden så är de stora gäddorna på hugget, i de grundaste delarna först, det styrs av vattentemperaturen. I sommarvärme går det att ta abborre vid abborrvasarna.