Fascinerande släkthistoria har Roland!

Jag har ju ibland roat mig med lite släktforskning, väldigt amatörmässigt. Ibland har jag mött fascinerande öden. Idag var vi på trevligt förmiddagskaffe hos en släkting till Roland och där fanns bilder på ett par av dem. 
 
Här ovan är foto på Maria Pyttner, kaptensdotter från Långserud.  Hennes föräldrar var alltså  väl kända och erkända i samhället. Hennes ursprung går tillbaka till släkten de Besche som var den första vallonsläkten i Sverige. De kom från Liege och var adel där, de blev adlade i Sverige också, sköldarna finns på Riddarhuset i Stockholm. De Bescharna byggde slott nära Stockholm och hade bruksföretag i Nyköping bl.a. Sen blev Rolands gren av  De Besche -släkten militärer i Karlstad och vidare till militärer i Långserud. Maria Pyttner / De Besche, kaptensdottern,  blev tydligen  förtjust i Olle, en rätt enkel pojke från Åskåfjället (stavningen?). Jag har inte hittat Olles  far i kyrkböckerna men han kanske finns namngiven någonstans. Jag är inte så duktig på att leta i kyrkböckerna.
 
Här är Olle Nilsson från Åskåfjället Svanskog. Han slog sig samman med kaptensdotter Maria Pyttner från Långserud. Jag tror, utan att veta, att Marias pappa kaptenen ordnade ett soldattorp åt det unga paret. Det blev i  Västra Boda rote från 1841 till 1869.  Paret måste då ta efternamn efter soldattorpet Boda, så det blev Boberg. 
 
Paret fick ett antal barn förstås, det fick man på 1800-talet. Smittkoppsvaccin räddade många och levnadsstandarden blev  högre. Ett av barnen var Karl Boberg. 
 
Karl kom till Liane Gård 1909 och blev farmors far till Roland.  Han var den förste i släkten som brukade Liane. Honom har vi tyvärr ingen bild på. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback