Tanja hette en snäll blandras-tik som vi hade år 1976!

Hon blev barnens bästa vän. Roland berättar om henne på sin och min Facebook.
"Hund 1/ 5 i utmaningen från Filip Olsson: TANJA
 
"Tanja var en så kallad halvstövare; hälften smålandsstövare och hälften gråhund alltså stubbsvansad och hon hade en gråhunds tjocka päls men färgerna var mer åt stövare.
Jag ville ha en kortdrivande rådjurshund då år 1976. Jag letade i annonser och fann en kull blandrasvalpar i Ekshärad. Mamman var smålandsstövare och pappan gråhund. Rådjurshund blev hon och inte bara rådjur, det blev jakt på katter, kaniner, älg, You name it! Tyvärr så slog gråhundens jaktsätt igenom. Hon jagade rådjur tyst och ville ställa dem med skall, vilket alltid misslyckades ;- )). Före henne kom rådjuren som lerduvor genom terrängen, ingen betänketid för jägaren på pass. Hon var dessutom mycket rymningsbenägen. Hon grävde och grävde, jag bar sten och la igen.
 
Samtidigt hade jag en hamiltontik vid namn Skotty. De två rymde tillsammans en sommardag. Tre dygn senare återfann jag dem uppe i Glaskogen. Hamiltontiken fullständigt slutkörd och trött, men Tanja kom emot mig med raska steg och högburet huvud. Den lilla svansen roterade ivrigt under skinnet där bak. Jag fick göra den skämmiga turen genom bygden och betala för summa tre kaniner som saklöst dödats i sina burar bredvid ett gråtande barn och familjens katt satt sedan två dygn tillbaka högst upp i gårdens höga lönn. Vet inte om den kommit ner än.
 
Hamiltontiken Skotty skulle på våren paras med dubbelchampion Flintas Frej i Örebro, ägare överjägmästare PH Wallman. Reste de 23 milen till Örebro i den högerstyrda gamla Folkvagnen med obefintlig värme. Sikten i den isiga framrutan var i storleken som en assiett. I Örebro så förflyttade vi oss ut på den karga närkesslätten. I ett ensligt beläget uthus, i bitande kyla och snöstorm skulle kärleksakten äga rum. Det gick inte! Frej ville bara hem! Det misslyckades alltså och jag satte mig i bilen igen för att resa 23 mil hem i en bil som inte blivit varmare.
 
När jag kom hem så möttes jag av Tanja och den nya unge hamiltonhanen Stoj som tittade nöjda ut genom samma kojöppning i hundgården. Tanja var ju också i höglöp och Stoj hade bitit sönder nätet medan jag var i Örebro på den misslyckade parningen. Men Stoj misslyckades inte med Tanja. Det blev 7 valpar!! De valparna fick födas och jag annonserade ut dem. De blev tingade och hämtade i en rasande fart och till och med något år efter så ringde spekulanter och undrade om jag hade fler blandrashundar!!! ;- ))
Hoppas alla mina renrasiga stövarvänner har överseende med detta klavertramp 1978 och att detta är preskriberat." 
 
Slut citat från Rolands berättelse om Tanja!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback