Ved för turister på våra sjöar!

För länge sedan så tog kanotturismen fart i vår kommun, så där på 70-talet. Plötsligt fanns massor av utländska turistande människor på våra öar och halvöar i sjöarna. De ville bygga kojor, flottar och elda för värme och grill. Många av dem misstolkade allmemansrätten till att det var tillåtet att ta virke ur skogen direkt, både växande och liggande för att bygga kojor och flottar och elda. Mycket blev förstört och bränt. Skogsägare och närboende blev arga och rädda. 
 
Då blev det så att Årjängs kommun tillsammans med närliggande kommuner bestämde sig för att samordna insatser för att lösa problemen. DANO bildades, tror det betyder Dalsland - Nordmarkens sjösystem. Turisterna kan nu betala ett naturvårdskort och få tillgång till rastplatser på sjöarna med eko-toa, grillplats, vindskydd och ved. Det finns ett hundratal såna lägerplatser. 
 
När Roland var med i det kommunala så kördes det ut 500 kubikmeter ved varje sommar. Vet inte hur mycket det är numera. Här vid Signebyn ligger en hög som ska ut på rastplatser i Östra Silen. Det här har fungerat rätt bra de senaste åren. Från juni till 31 augusti råder eldningsförbud i vårt sjösystem, men får bara elda i iordningsställda eldplatser vid läger.  Ibland kan det vara eldningsförbud även vid lägerplatserna. Det är viktigt att info kommer ut till alla turister som är ute på tur. De kan ju vara på tur i flera veckor men måste kunna nås. I Värmland markeras eldningsförbud med röd flagga med gult kors..  
 
Just nu är det stor risk för bränder i skog och mark, vi har inte fått regn på flera veckor och det är fullt med torr vegetation. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback