Det är lite älg numera och det finns orsaker till det.

Bärris är bästa älgmaten. Och bärris finns i sån här tallskog, inte i granskog.  Det behöver ljus för att utvecklas, granskog är för mörk. Bilden ovan är från älgvandringen.  Ett problem är att man i Sverige under många år har planterat gran på tallmarker och då blir det för lite tallskog,  för lite bärris och för lite mat  till  älgarna. Det finns mätningar på detta,  vi har bara hälften så mycket bärris nu som på 1950-talet. Ny forskning  visar att bärriset är viktigt för älgens överlevnad.
 
Det vi ser är en rejäl minskning av antalet älgar i landet, de älgar som finns är ofta magrare och kalvarna mindre. Det finns stora områden nu som är nästan älgtomma, jakten ställs in och det är ju vettigt. Jägarna måste självklart ta sitt ansvar, liksom markägarna framför allt de stora  skogsbolagen  i norr. Dessutom måste vargförvaltningen ta ansvar för att rädda älgen. Hittills talar man bara om att vargen ställer till problem för löshundsjakten och djur-hållning. Men det måste också kunna tas bort varg i områden där älgstammen sviktar. Vargarna tar framför allt kalvarna.
 
Som markägare kan vi se till att det blir tall på sån mark som passar tall. Roland har köpt tallfrö som ska sås i ett lämpligt hygge tillsammans med markberedning. Intressant alternativ till att plantera färdiga plantor.
 
Igår såg vi faktiskt en älg här på Liane, i skogskanten, det var väldigt länge sedan sist. Den ser ut att tappa vinterpälsen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback