De fattigas sista utpost, här jagade vi med tax igår!

Förr hade kyrkan hand om socialhjälp. Den som var fattig och inte kunde försörja sig kunde komma till fattigstugan, få enkelt boende och mat för dagen. Ett annat alternativ var att  få bo i någon familj som tog sig an försörjningen mot ersättning från församlingen. Det gjordes ofta med auktion, alltså till den som åtog sig uppgiften mot lägsta ersättning, ofta i form av några säckar havre. Auktionen kunde göras i sockenmagasinet som förvarade insamlat spannmål som delvis utgjorde kyrkskatten från församlingens medlemmar. Grymt kan man tycka men ingen lämnades hemlös och svältande. Man önskar förstås att alla människor skulle få den hjälpen nu också, men ledsamt nog verkar det inte vara så. 
 
Vi bor på mark som tidigare tillhörde kyrkan. Strax söder om vårt hus finns lämningar efter det som tidigare hette Lihaget. Här fanns en liten stuga, enkelt uthus och en åkerlapp. Den användes som sista utpost för någon fattig stackare innan det blev fattighuset. Huset är borta men på bilden ovan syns rester av jordkällaren. Det gick alltså att ha någon ko eller får och kunna odla lite. 
 
Här låg åkern som nu är igenväxt förstås. 
 
För övrigt så släppte vi alltså tax Seffrin här. Han gjorde årets första upptag efter så där 10 minuters sök. Han söker fortfarande stort men det här upptaget blev nära oss där vi stod. Det blev bra jakt med så där 30 - 40 skall per minut. Och det är kraftigt.  Han fick jaga en timme, det fick räcka första gången på säsongen. Rådjuret klarade sig förstås, kom rätt långt före Seffrin efter ett tag. Seffrin  är inte så tränad än så jakten går inte så fort. ;- )) Men helt godkänt och mycket glad hund.

Kommentarer
Postat av: znogge

Tänk så hemskt att auktionera ut människor. Vilket öde helt enkelt men alternativet att inte få hjälp hade väl varit sämre.

Svar: Ja ingen lämnades åt hemlöshet och svält. Alla blev omhändertagna. Skulle önska att det gällde för alla människor idag också
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback