Husägarens gissel!

Att tvätta  målning!   I varje fall om man valt att ha typisk svensk stuga i  rött med vita knutar!  När den här färgsättningen av svenska hus blev populär så var det andra och bättre  målarfärger annars hade folk aldrig målat sina hus så här. :-(  Igår kämpade vi med rengöring av den vita målningen. 
 
Vi byggde Lihaget-huset  1977. Då målades fönsterluckor och knutar med vit färg. Det har  inte tvättats eller målats om på alla de här åren och det är drygt 40 år.  Det är lika fint idag. Men det här huset byggdes år 2000 och målades då också rött och vitt.  Det måste tvättas vart och vartannat år och är redan ommålat minst en gång om inte fler för det växer mossa och alger på den dåliga moderna  färgen, både den vita och den röda.  Jag är inte säker på att det ur miljösynpunkt är bättre med det här ständiga bruket av starka tvättmedel och ommålningar. Kanske vore det vettigare att från början få använda en färg som håller borta påväxt av alger och mossa.
 
Vi hade två olika rengöringsmedel  som vi testade, vi använde dem på olika ställen. De skulle verka 5 - 10 minuter och sen skulle det vara att bara spola av med vatten.
 
Klart att det inte var!!! Inte på något av alternativen. Man måste  borsta och spola och lägga på igen och borsta och spola.  Trist och mödosamt jobb är det, man blir blöt och frusen. Vi lyckades i alla fall få bort det mesta och kan bara konstatera att det är dags för ommålning igen antingen nu  i sommar eller nästa.  Suck!
 
Så blev det  här ett riktigt gnälligt dagboks-blogginlägg! Tack o lov är det långt emellan. Och ok jag medger att det var en skön känsla när allt var klart. Jag tog en extra sväng senare på dagen med tax Seffrin för att njuta av anblicken av det rengjorda huset. Det här jobbet har liksom hängt över oss ett tag. Idag ska fönstren putsas. Sen är det klart för huset  att möta våren och sommaren!

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det vore nog bättre att ha en bra färg från början.

Svar: Ja absolut, men bra färger är tyvärr förbjudna
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback