Mitt schema realskolan 1963

Jag råkar på det ibland,det gamla trasiga schemat från mitt första år i realskolan, 1963, klass 1:3 b vid Hallsbergs realskola. Bildjournalen hade gjort mallen.  Jag gick sista eller näst sista året det fanns realskola, sen blev det grundskola 9 år och högstadium,  obligatorisk för alla. Realskolan var alltså frivillig, något man sökte till. Söka treårig linje, som jag gick, om man tänkte sig att läsa in realskolan på tre år, men man kunde också söka fyraårig linje och läsa det samma på fyra år istället, det blev en långsammare inlärningsgång. Mitt första år gick vi i den gamla tjusiga tegelbyggnaden bredvid tingshuset. Sen blev det barack och till slut nya Alléskolan
 Det är lite annorlunda  med skoldagarna jämfört med nu,  de var från 8.30 till 15.40 dvs längre skoldagar. Varje lektion var 45 minuter. Dessutom undervisning lördagar med fyra lektioner. Det lär bli ungefär nio lektioner mer per vecka jämfört med dagens högstadium. Onsdag morgon och lördag morgon var det morgonsamling en kvart med obligatorisk närvaro i aulan. Alla kollades vid entrén.  Ogiltig frånvaro noterades på en lista som skickades hem för påskrift av föräldrar vid terminsslut. Där fanns också anmärkningar om uppförande. Tre anmärkningar gav sänkt betyg i Ordning och uppförande. Minns inte var gränsen gick för att bli avstängd från skolan. Ämnena hette annorlunda: So / no var uppdelat på Geografi, Biologi, Historia, Kristendom. Svenska hette Modersmål. Bild hette Teckning.  Idrott hette Gymnastik. Noterar också en pinsam felstavning på matten. ;-))
 
 Jag gick en handelsvariant så jag hade ämnena Stenografi (snabbskrift) och Maskinskrivning ( och det var då inga el-maskiner! Gamla tröga Halda) . Fysik i halvklass var lab. Ämnet kemi kom in i senare årskurs. Läraren där var en legend vid namn Hvistendahl, i historia hade vi Balkhed som finns med på ett hörn i Håkan Nesssers böcker om jag minns rätt men med lite ändrat namn, tyska var Waadeland fast när hon var barnledig hade vi en pensionerad sträng major, geografi var Marklund. De andra kommer jag inte ihåg.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Allt var inte bättre förr men en sak var och det var lektionslängden! I årets schema har jag 80 minuter matte med en synnerligen stökig åk 3. De kroknar efter 55 minuter vilket äntligen ledningen insett. Sedan har min kollega 90 minuter SO med dem... Synd att inge lyssnade på våra åsikter när schemat lades.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback